10/4/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Ηλιόλουστο μεσημέρι Τρίτης και φθάνουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προκειμένου να παρακολουθήσουμε τη συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Ένα Παιδί Μετράει τ’ Άστρα». Το αγαπημένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη διασκευάστηκε θεατρικά από τη Μαίρη Βούκανου, ενώ ο αδελφός της, Γιώργος, ανέλαβε να μελοποιήσει τους στίχους της, αλλά και να γράψει μουσική για την παράσταση.

Η θεατρική αυτή εκδοχή έκανε τα πρώτα της βήματα στη σκηνή του Μεγάρου τον Νοέμβριο του 2009 με δύο sold out παραστάσεις, ενώ ακολούθησαν περισσότερες από εκατό ακόμη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην Κύπρο. Φέτος, και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου, το έργο επιστρέφει ανανεωμένο στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», με πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά και τον Θανάση Τσαλταμπάση, αλλά και τον Γιάννη Πλούταρχο, ο οποίος ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης.

Στη συνέντευξη τύπου, τον λόγο πήρε πρώτος ο παραγωγός της παράστασης, Άκης Ευαγγέλου, ο οποίος ανέφερε πώς αυτή είναι μόνο η αρχή ενός πολύ όμορφου ταξιδιού, καθώς η παράσταση πρόκειται να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα.

Ο συνθέτης, Γιώργος Βούκανος, μίλησε για έναν νέο κύκλο που ανοίγει τέσσερα χρόνια μετά, στον ίδιο χώρο. «Το βιβλίο του Λουντέμη έχει στοιχεία επίκαιρα που τα χρειαζόμαστε σε αυτήν την εποχή. Μας δείχνει πώς να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας και να οδηγούμαστε απ’ αυτά».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σκηνοθέτιδα, Ισμήνη Σακελλαροπούλου, η οποία, όπως τόνισε, καταφέρνει να βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα σε όλους τους συντελεστές. Εκείνη, εμφανώς συγκινημένη, δήλωσε: «Ελπίζω αυτό το πάθος που έχουμε όλοι μας γι’ αυτή τη δουλειά να το δείτε στις 21 Απριλίου».

Ο Κώστας Βουτσάς κρατά τον ρόλο του μπαρμπα-Ανέστη. Όπως είπε, νιώθει «Ευτυχία που συμμετέχω σε ένα έργο ελληνικό, που απευθύνεται στην ψυχή των ανθρώπων. Μιλά για την αγάπη, το καλό, το όμορφο. Είναι μια ευαισθησία! Νομίζω ότι είναι κυρίως για μεγάλους. Και τα παιδιά θα περάσουν καλά, αλλά οι μεγάλοι θα το δουν διαφορετικά».

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης υποδύεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μέλιου, του μικρού που διψά για μάθηση και μετρά τα άστρα, όπως μετρά με αγωνία τα όνειρά του. Γράφει ο Λουντέμης: «Ποτέ πριν δεν είχε πάει σε σχολείο… Και τώρα το Γυμνάσιο φάνταζε στην καρδιά του σαν το ωραιότερο του κόσμου μέρος… Γράμματα θα μάθαινε εκεί, γράμματα σπουδαία…»

«Ποιος να μου το ‘λεγε όταν έβλεπα όλες αυτές τις ταινίες ότι θα είμαι στη σκηνή με τον Κώστα Βουτσά!», είπε χαμογελώντας πλατειά ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. Χαρακτήρισε απίστευτη την εμπειρία της συγκεκριμένης παράστασης, η οποία ξεχωρίζει χάρη στο συνδυασμό ηθοποιών και τραγουδιστών, ενώ ως μεγαλύτερο προτέρημα του έργου εντοπίζει το γεγονός ότι «δίνει ελπίδα».

«Τί να πω εγώ τώρα;», ρώτησε λίγο αμήχανα ο Γιάννης Πλούταρχος. «Τραγούδα!», ήρθε η αποστομωτική παρότρυνση από τον, πάντοτε αυθόρμητο, Κώστα Βουτσά. «Το μόνο εύκολο είναι αυτό!», απάντησε γελώντας ο ερμηνευτής. Αποκάλυψε πως είναι συγκινημένος για τη συμμετοχή του στην παράσταση, καθώς το έργο του θυμίζει την παιδική του ηλικία και τα όνειρα που έκανε να ανοίξει τα φτερά του. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι δίπλα σε σπουδαίους ανθρώπους και ζω αυτήν την καινούργια εμπειρία», κατέληξε.

«Ο Γιάννης θα σας ομορφύνει τα αφτιά και την ψυχή!», τόνισε ο κύριος Βουτσάς, ενώ όλοι οι συντελεστές κάλεσαν κοντά τους τα παιδιά της Χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων Γιαννόπουλου. Οι νεαροί μαθητές, υπό τη διδασκαλία της Γιολάντας Μπαξεβανίδου, ερμήνευσαν, μαζί με τον Θανάση Τσαλταμπάση, για όλους εμάς το τραγούδι «Μόνος στην Πόλη», δίνοντάς μας μια γλυκιά μουσική πρόγευση αυτής της, όπως φαίνεται, ξεχωριστής μουσικής παράστασης…

Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο Γιάννης Πλούταρχος έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στο Music Corner:

Music Corner: Όπως είπατε στη συνέντευξη τύπου, ταυτιστήκατε με τα θέματα για τα οποία μιλά το έργο…
Γιάννης Πλούταρχος: Ταιριάζει πάρα πολύ η ιστορία του Μενέλαου Λουντέμη με την παιδική μου ηλικία. Και όχι μόνο με τη δική μου. Νομίζω ότι ταυτίζεται πάρα πολύς κόσμος με μια ιστορία που μιλά για το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή, το δικαίωμα στη μόρφωση, στο να μπορεί να μορφωθεί κάποιος για να μπορεί να ανοίξει τα φτερά του, να μπορεί να ταξιδέψει σ’ αυτό το τόσο όμορφο και δύσκολο ταξίδι της ζωής. Βλέπω πολλά παρόμοια πράγματα με τη δική μου παιδική ηλικία, με τις αποφάσεις που πήρα, με το χωριό μου από το οποίο έφυγα για να ξεκινήσω το όνειρό μου… Όλα αυτά τα βλέπω τόσο όμοια και συναισθηματικά είμαι πάρα πολύ ταυτισμένος. Ειλικρινά νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος που μπορώ και συμμετέχω στην παράσταση αυτή.

Music Corner: Αποτελεί και ευκαιρία για εσάς να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα. Φαντάζομαι ότι είναι ιδιαίτερη εμπειρία η συμμετοχή σας σε θεατρική παράσταση…
Γιάννης Πλούταρχος: Ακριβώς! Όλο αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο. Πιστεύω ότι είναι όντως πολύ όμορφη εμπειρία!

Music Corner: Η συμμετοχή σας προέκυψε μέσω του παραγωγού, Άκη Ευαγγέλου;
Γιάννης Πλούταρχος: Ακριβώς. Θα συμμετέχω στην παράσταση του Μεγάρου, ερμηνεύοντας τα τραγούδια που θα ενώσουν τα κομμάτια της.

 

Music Corner: Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε η απονομή για τον νέο σας δίσκο «Κάτω απ’ τον Ίδιο Ήλιο», ο οποίος έγινε διπλά πλατινένιος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τη δισκογραφία. Όλες οι διακρίσεις που έχετε αποσπάσει κατά καιρούς, σας κάνουν να θέτετε κάθε φορά και υψηλότερους στόχους;
Γιάννης Πλούταρχος: Αφήνω τη ζωή μου να κυλήσει απλά. Δεν ξέρω αν βάζω στόχους ή αν αφήνω τον καιρό και τις καταστάσεις να με ταξιδεύουν. Απλά καλούμαι να χαλιναγωγήσω τις καταστάσεις και να τις αντιμετωπίσω. Από ‘κει και πέρα, να σου πω την αλήθεια, ακολουθώ πραγματικά το ένστικτό μου και ό,τι με κάνει ευτυχισμένο και χαρούμενο μέσα μου. Μόνο αυτό ακολουθώ! Τι, δηλαδή; Το τραγούδι! Αυτό υπηρετώ σε όλες του τις μορφές!

Music Corner: Θέλετε να πούμε και δυο λόγια για τις μελλοντικές σας εμφανίσεις;
Γιάννης Πλούταρχος: Στις 12 Απριλίου, ξεκινάμε στο «Θέα», έναν παραλιακό χώρο, μαζί με την αγαπημένη μου Πέγκυ Ζήνα. Οι φωνές μας είναι απίστευτο πόσο ταιριάζουν –πιστεύω θα το διαπιστώσετε και εσείς. Είναι η πρώτη μου συνεργασία και χαίρομαι πάρα πολύ που την κάνω με μια πολύ αγαπημένη μου φίλη…!

Η παράσταση «Ένα Παιδί Μετράει τ’ Άστρα» θα παρουσιαστεί στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 18:00, σε σκηνοθεσία Ισμήνης Σακελλαροπούλου και διεύθυνση ορχήστρας Γιώργου Αραβίδη.

Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Βίκυ Μαραγκάκη, Κώστας Λάσκος, Κωστής Ρασιδάκης, Θάνος Χρόνης, Αλίκη Κατσαβού, Άντα Αθανασοπούλου, Κατερίνα Κρασσά, Σωτήρης Δούβρης, Νικόλας Βαρθακούρης και Νίκος Φιλημέγκας…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη παρουσίαση


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here