15/5/2012
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Την περασμένη Πέμπτη βρεθήκαμε για ακόμη μια φορά στο Gagarin205. Αυτή τη φορά για την παρουσίαση δίσκου του Θάνου Ανεστόπουλου. Ο πρώτος δίσκος του μετά την πολύχρονη πορεία του με τα Διάφανα Κρίνα. Πριν ανέβει στη σκηνή ο πρώην frontman των Διάφανων κρίνων μίλησε αποκλειστικά στο μικρόφωνο του music corner για την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, για τους πίνακές του αλλά και για την επικαιρότητα…

MusicCorner: Θέλω να μου μιλήσεις για το τελευταίο δίσκο σου τον οποίο θα παρουσιάσετε απόψε σε ένα ακουστικό σχήμα.
Θάνος Ανεστόπουλος: Ναι, σε αυτό το δίσκο συναντήθηκα με πολύ καλούς μουσικούς και κιθαρίστες όπως ο Μανώλης Αγγελάκης και ο Στάθης Ιωάννου οι οποίοι είναι και πολύ καλοί φίλοι. Σε αυτό το δίσκο έχουμε καταθέσει ψυχή και είναι ένας δίσκος ο οποίος δεν έχει δεχτεί μεγάλη επεξεργασία, το αποτέλεσμα θέλαμε να είναι απλό. Σήμερα θα παρουσιάσουμε αυτά τα εννιά κομμάτια σε ένα ακουστικό σχήμα όπως ακουστικός είναι και ο δίσκος. Αλλά καμιά φορά, ξέρεις, μέσα από το ακουστικό μπορείς να βγάλεις πολύ “ηλεκτρική” ένταση…

MusicCorner: Ο τίτλος του δίσκου “Ως το τέλος”;
Θάνος Ανεστόπουλος: Ο τίτλος δεν είναι καθόλου πεσιμιστικός. Δεν μιλάει για κανένα “τέλος”. Με το τέλος εννοούμε την τελείωση, την ολοκλήρωση. Στη ζωή μας επιλέγουμε όλοι έναν δρόμο τον οποίο πρέπει να φτάσουμε ως το τέλος. Είτε είναι λάθος είτε σωστός, εμείς πρέπει να τον φέρουμε εις πέρας. Ο έρωτας κι ο θάνατος, πράγματα για τα οποία έχουμε έρθει στη γη, δεν έχουν αρχή και τέλος. Γι’ αυτό το τέλος μιλάει ο δίσκος… Για την ολοκλήρωση…

MusicCorner: Μου άρεσε πάρα πολύ και το γεγονός πως ο δίσκος αυτός (που κυκλοφορεί από την Inner Ear) έχει βγει και σε βινύλιο!
Θάνος Ανεστόπουλος: Πάντα κυκλοφορούσαμε όλες τις δουλειές και σε βινύλιο. Είναι και θέμα …φετιχισμού! Σε αυτές τις εποχές πρέπει να κρατάμε και κάτι από τα παλιά, κάτι νοσταλγικό. Όποιος δεν έχει μνήμες δεν μπορεί να λέει ότι έχει ζήσει πραγματικά. Επιπλέον με τον δίσκο βινυλίου νιώθεις ότι συμμετέχεις κι εσύ σε κάτι. Σηκώνεσαι από τον καναπέ, μετακινείς τη βελόνα, αλλάζεις πλευρά, κάθεσαι δίπλα από το πικ απ και ακούς. Τα παλιά χρόνια μαζεύονταν γύρω από το τζάκι και έλεγαν ιστορίες, ακόμα πιο παλιά μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά στα σπήλαια… αυτό το καλό έχει το βινύλιο. Όσα έβγαλαν μετά ως εξέλιξη του (cd κλπ.) ήταν για να πουλήσει η μουσική βιομηχανία μαζί με τα “εξελιγμένα” cd της και τα μηχανήματα αναπαραγωγής τους.

MusicCorner: Θέλω να μου πεις τι σε εκφράζει πιο πολύ να γράφεις στίχους και μουσική ή να ζωγραφίζεις;
Θάνος Ανεστόπουλος: Συζητώντας με έναν φίλο μου, αστειευόμενοι… μου είπε ότι “τραγουδάω όπως ζωγραφίζω και ζωγραφίζω όπως τραγουδάω”! Κι εγώ του απάντησα: “δηλαδή χάλια!” …!

MusicCorner: Για το τέλος θέλω ένα σχόλιο για την κατάσταση της χώρας και την είσοδο της Χρυσής αυγής στη βουλή μετα τις τελευταίες εκλογές…
Θάνος Ανεστόπουλος: Όλο αυτό που ζούμε τώρα έχει ξεκινήσει από πολύ πιο πριν. Με την ελλειπή παιδεία και την νοοτροπία από το σπίτι να μπούμε στο δημόσιο να βολευτούμε. Δεν είναι κάτι που άρχισε τώρα και θα τελειώσει τώρα… δεν θα τελειώσει εδώ, έχει δρόμο ακόμα. Πρέπει τώρα τα νέα παιδιά να πάρουν τη σκυτάλη και όχι να ακούνε τους γονείς που κουράστηκαν, τους δασκάλους που γέρασαν και τους πολιτικούς που πίστεψαν. Τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να δώσουν, εκτός από μια μεγάλη μούντζα, και μια μεγάλη απάντηση σε όλους αυτούς τους “νεοπαγκαλισμούς”. Επίσης πρέπει να κλείσουμε την  τηλεόραση η οποία είναι το μεγαλύτερο μέσο χειραγώγησης του πολίτη. Το μεγαλύτερο όπλο των πολιτικών. Αν δεν μπορούμε να πάρουμε πραγματικά όπλα στα χέρια μας τουλάχιστον ας πάρουμε τα όπλα της διανόησης για να τους πολεμήσουμε.
Όσο για την Χρυσή αυγή έχω να πω πως το “αυγό του φιδιού” γεννάει μόνο φίδια… Ζούμε στην εποχή των άκρων. Από το ένα άκρο πήγαμε με την μια στο άλλο. Ο κόσμος ψήφισε εν βρασμώ, αγανακτισμένος και έφτασε στα άκρα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν 400.000 ναζί στη χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου η Χρυσή αυγή θα έπρεπε να είναι παράνομη οργάνωση όπως άλλωστε έχει κυρηχθεί και η αντίστοιχη οργάνωση των ναζί στο Βερολίνο.
Πρέπει να καταλάβουμε πως έχουμε περάσει ήδη στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο κι αυτός είναι οικονομικός.

Μετά από αυτά ο Θάνος Ανεστόπουλος ανέβηκε στη σκηνή του Gagarin μαζί με τα δύο αδέλφια του όπως χαρακτήρισε τους Μανώλη Αγγελάκη και Στάθη Ιωάννου. Οι τρείς τους κάθισαν σε καρέκλες και μας χάρισαν ένα μαγικό, ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα παρουσιάζοντας τα καινούρια τραγούδια του δίσκου. Έχω πάει σε αρκετές συναυλίες αλλά ήταν η πρώτη φορά που καθ’ όλη τη διάρκεια του live ένιωθα ένα ρίγος σε όλο μου το κορμί.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος ξεκίνησε απαγγέλοντας κάποια λόγια πριν το πρώτο κομμάτι που θα ακούγαμε. Συγκεκριμένα ξεκίνησε με ένα “Καλώς ήρθες χάος”. Αυτό που μου έμεινε στο μυαλό ήταν το “ας φυτέψουμε μια ωραία σφαίρα στα ξυρισμένα τους κεφάλια, στα κλούβια τους κεφάλια”. Και κάπως έτσι ξεκίνησε και η συναυλία. Ο κόσμος δεν ήταν πάρα πολύς, αντιθέτως ήταν μια οικογενειακή-παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Μεταξύ άλλων ακούσαμε και το “γράμμα ενός αρρώστου” σε ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Κάπως έτσι κύλησε η ακουστική παρουσίαση του καινούργιου δίσκου. Μετά από αυτά τα εννιά καινούργια κομμάτια ο Θάνος Ανεστόπουλος έκανε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα και επέστρεψε στη σκηνή με την μπάντα του για να παίξει τα παλιά, τα πιο ηλεκτρικά τραγούδια του. Όταν ανέβηκε στη σκηνή για το δεύτερο μέρος ζήτησε από τον κόσμο να έρθει πιο κοντά για να νιώθει τα χνώτα του κοντά του.  Δεν έλειψαν και τα καυστικά σχόλια για την επικαιρότητα καθώς ο Θάνος Ανεστόπουλος είπε χαρακτηριστικά στο κοινό “Να σας πω …εγέρθειτω θα μας παρεξηγήσουν”! Επίσης δεν έλειψαν και τα πειράγματα, συγκεκριμένα ο Θάνος Ανεστόπουλος έπαιξε …μπάλα με τον μπασίστα του με ένα μπουκαλάκι νέρο!

Σε μια άλλη στιγμή ο πάλαι ποτέ frontman των Διάφανων Κρίνων ζήτησε την συμμετοχή του κοινού “Δώστε μας ρυθμό, χτυπήστε παλαμάκια, χτυπήστε τα πόδια σας στην ξυλεία, τα ποτήρια σας, χτυπήστε …τo κεφάλι του διπλανού σας” είπε χαρακτηριστικά! Μια πολύ όμορφη στιγμή ήταν όταν ο Θάνος Ανεστόπουλος χαμήλωσε την κιθάρα, απομακρύνθηκε από το μικρόφωνο και τραγούδησε μαζί με το κοινό unplugged!!!

Όταν το πρόγραμμα τελείωσε και οι μουσικοί έφυγαν από τη σκηνή κανείς από το κοινό δεν έκανε κίνηση να φύγει… Αντιθέτως φώναζαν όλοι τον Θάνο Ανεστόπουλο και χτυπούσαν τα πόδια τους με ένα συγκεκριμένο ρυθμό. Έτσι ο Θάνος επέστρεψε και χωρίς να κουρδίσει την κιθάρα του (καθώς όπως είπε δεν ξέρει και δεν γουστάρει να κουρδίζει!) τραγούδησε το “βάλτε να πιούμε”. Κάπως έτσι μας αποχαιρέτησε αφήνοντάς μας τις καλύτερες εντυπώσεις!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here