17/4/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος

Ένα τελευταίο ποτήρι θάνατο “ήπιε” σήμερα το πρωί γύρω στις 11 π.μ ο Δημήτρης Μητροπάνος. Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής μας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς και τελικά “έφυγε” από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 64 ετών.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Μονή Τρικάλων στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του νομίζοντας πως είχε πεθάνει στον Ανταρτοπόλεμο μέχρι που ήρθε ένα γράμμα που έλεγε πως αυτός ζει στην Ρουμανία και τον συνάντησε πρώτη φορά στα 29 του χρόνια. Στα παιδικά του χρόνια έκανε πολλές δουλειές για να βοηθήσει στα οικονομικά της οικογένειας.

Μετά την Τρίτη Γυμνασίου πήγε με τον Θείο του στην Αθήνα, στην Οδό Αχαρνών και προτού τελειώσει το Γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής. Την ίδια εποχή γνωρίζει τον Γρηγόρη Μπιθικώτση σε μια συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του και εκείνος τον παροτρύνει να επισκεφτεί την Columbia. Στη συνέχεια γνωρίζει τον Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος τον παίρνει μαζί του στα “Ξημερώματα”, ένα νυχτερινό κέντρο που γνώριζε μεγάλες δόξες εκείνη την εποχή. Μάλιστα ο ίδιος ο Μητροπάνος έχει δηλώσει ότι οφείλει πολλά στον Ζαμπέτα, που τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα.

Το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης επιλέγει να τον πάρει μαζί του σε περιοδεία, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου. Σ’ αυτές τις συναυλίες ερμηνεύει σημαντικά έργα του σπουδαίου συνθέτη.

Το 1967 κυκλοφορεί τον πρώτο του 45αρη δίσκο με το τραγούδι “Θεσσαλονίκη” ενώ ένα ακόμα τραγούδι του που είχε ηχοφραφηθεί πιο πριν, η “Χαμένη πασχαλιά”, λογοκρίθηκε από την χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Μεταξύ αυτών οι Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης (“Εμείς οι δυο” κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος (“Πάρε Αποφάσεις” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός (“Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό”).  Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε πιο “έντεχνες” διαδρομές, διατηρώντας την ταυτότητα του λαϊκού.

Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Θεσσαλού αοιδού ήταν το 2009 με την ζωντανή ηχογράφηση από τις συναυλίες του στο Ηρώδειο με τίτλο “Τα τραγούδια της ζωής μου”.

Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Μητροπάνος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και έδινε σκληρή μάχη. Η φωνή του έσβησε αλλά τα τραγούδια του θα μείνουν ανεξήτιλα στο χρόνο και θα κρατούν συντροφιά σε πολλές γενιές ακόμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ… Ακριβώς αυτή τη μέρα, ένα χρόνο πριν, είχε φύγει από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου…

*** Σύντομα έρχεται ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, από τον Τάσο Κριτσιώλη και το Music Corner…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ MINOS EMI

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η κηδεία του Δημήτρη Μητροπάνου θα γίνει τη Πέμπτη 19 Απριλίου στις 14:00 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Από τις 10:00 το πρωί η σωρός του θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Α΄ Νεκροταφείου για τον τελευταίο αποχαιρετισμό από όλους εκείνους που τον αγάπησαν.

Η οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου, πενθώντας τον λατρεμένο σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παρακαλεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί  το Κέντρο Υποδοχής Αλληλεγγύης Ιδρύματος Αστέγων (ΚΥΑΔΑ) – λογαριασμός 064/48000015 Εθνική Τράπεζα –  για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή.

H Δισκογραφία του Μητροπάνου

1970 Λαϊκή παρέλαση
1971 Δημήτρης Μητροπάνος Νο1
1972 Άγιος Φεβρουάριος
1973 Ο δρόμος για τα Κύθηρα
1974 Νεκρικοί Διάλογοι, Κυρά ζωή
1975 Σκόρπια φύλλα, Τσιμεντένια πρόσωπα
1976 Λαϊκά ’76
1977 Τα παιδιά της πιάτσας, Ερωτικά λαϊκά
1978 Παράπονο
1979 14 Ζεϊμπέκικα
1980 Πορτραίτο, Λαϊκά του σήμερα
1981 Τα συναξάρια
1982 Τα λαϊκά της νύχτας
1982 Τα 14 χασάπικα
1983 Λαϊκές στιγμές
1984 Τα πικροσάββατα, Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2, Όταν μιλούν τα τέλια, Ακόμα μια μέρα
1985 Τα νυχτέρια μας, Για τα παιδιά, 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος
1986 Τα ζημιάρικα, Αγάπη μου αγέννητη, Τ’ ανάρπαχτα
1987 Ένας καινούριος άνθρωπος, 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου, Το δικό μας τραγούδι
1988 Καινούρια χρώματα
1989 Μια νύχτα στον παράδεισο, Εμείς οι δυο, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, Πριν τελειώσει η νύχτα
1990 20 μεγάλες επιτυχίες, Εσύ λέγε με έρωτα
1991 Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου, Μια νύχτα στο Λυκαβηττό, Πάρε αποφάσεις
1992 Οι μεγάλες επιτυχίες
1993 Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό
1994 Η εθνική μας μοναξιά, 24 Ζεϊμπέκικα, Παρέα μ’ έναν ήλιο
1995 Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου
1996 30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής, ΖΟΟΜ ’96, 16 χασάπικα, Τα ερωτικά, Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975, Στου αιώνα την παράγκα
1997 Ψάξε στ’ όνειρό μας
1998 Τα μεγάλα λαϊκά, Του έρωτα & της φυγής
1999 Εντελβάις
2001 Στης ψυχής το παρακάτω
2003 Θα είμαι εδώ
2004 Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο
2005 Πες μου τ’ αληθινά σου
2007 Για την καρδιά ενός αγγέλου
2008 Στη Διαπασών
2009 Τα τραγούδια της ζωής μου
2011 Εδώ είμαστε

Επίσης έχει κυκλοφορήσει 71 δίσκους 45 στροφών…

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλό ταξίδι άρχοντα του λαϊκού τραγουδιού. Θα μείνεις στην αιωνιότητα με την μαγική φωνή σου. Ένα χρόνο μετά τον Νίκο Παπάζογλου

  2. Καλά λένε ότι οι καλοί φεύγουν πρώτοι.Τώρα μένουν πίσω κάτι άκηδες και τα υπόλοιπα καθίκια που θα βρυκολακιάσουν.

  3. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ…
    ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ..
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΚΑΙ Ο ‘ΧΡΙΣΤΟΣ’ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ..
    ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ..
    ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ////

  4. ΣΙΩΠΗΣΕ ΤΟ ΗΣΥΧΟ ΑΗΔΟΝΙ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΧΑΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΕΙΜΑΙ ΚΟΛΗΜΕΝΟΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1980.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΘΡΟΝΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.ΝΑ ΒΡΕΙ ΦΙΛΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΧΑΙΡΕΤΗΣΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΡΧΟΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ

  5. Σ’αγαπαμε πολυ σε ευχαριστουμε για τα υπεροχα τραγουδια που μας ειπες με την μαγευτικη φωνη σου η οποια ποτε δεν θα σβησει

    καλο ταξιδι

  6. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ. ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΟΥ, ΕΚΛΑΨΑ,ΕΡΩΤΕΥΤΙΚΑ,ΧΩΡΕΨΑ, ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ,ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ
    ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΑΒΟ ΜΑΛΕΑ. ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here