28/12/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Έβγαλε δίσκο ο Γραμμένος
Τον πλήρωσε ο καημένος
Τώρα χρωστάει στους πάντες
Καινούργιες τιράντες δε θα ξαναδεί
Θα παίζει στα πεζοδρόμια
Και με καπέλο μπροστά στη Βουλή…

Με το πρώτο τραγούδι του νέου του δίσκου “σι ντι“, καλωσόρισε ο Σπύρος Γραμμένος όλους τους παρευρισκόμενους στο Σταυρό του Νότου Club, το βράδυ της Κυριακής! Με τους στίχους αυτούς ανέβηκε σιγά σιγά η μπάντα γύρω απο το Σπύρο και ήταν όλοι έτοιμοι για να μας παρουσιάσουν τον καινούργιο δίσκο, αλλά και να μας θυμίσουν κομμάτια απο τον προηγούμενο, “Λίγο πριν τα Τιράντα” , που έχουμε εξίσου αγαπήσει.

Το καινούργιο “σι ντι”, μπορεί να κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου 2012, αλλά τα τραγούδια τα γνωρίζαμε απο καιρό, λόγω της κάθε ευκαιρίας που βρίσκαμε τόσο εμείς, όσο και ο Σπύρος, στις συναντήσεις μας σε διάφορα lives να τα τραγουδάμε παρέα. Έτσι, όταν παίξανε τα κομμάτια “Αϋπνίες”. “Άσπρη τρίχα”, “Τζίβες και κοτσίδες” και “Ένας σκύλος στην Αθήνα”, δε μας ήταν καθόλου δύσκολο να τραγουδήσουμε μαζί του και να χορέψουμε στο ρυθμό που δίνανε, όπως πάντα, τα τύμπανα και το τρομπόνι, που συνοδεύουν τον ήχο του.

Κωμικός, καυστικός, σατυρικός, σαρκαστικός, ευφυής, ετοιμόλογος, με χιούμορ και πολλή φαντασία, όσο κι αν αυτός λέει πως μιλά μόνο για πραγματικές καταστάσεις… Όλα αυτά είναι στοιχεία του Σπύρου που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια και κάθε φορά που τον βλέπουμε επί σκηνής, μας τα επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο. Με μικρές ιστορίες και μικρά σκετσάκια, που έκανε συνήθως με τον εαυτό του, φρόντιζε να εμπλουτίζει τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του και να μας βάζει για τα καλά στο… “πετσί” τους.

Από το πρώτο μέρος του προγράμματος, δε θα μπορούσαν να παραλειφθούν κομμάτια από τον προηγούμενο δίσκο του, όπως είναι το “Valentine’s Day” ή η “Μπαλάντα του κακομοίρη”, καθώς και το “4”, το οποίο, όπως μας διηγήθηκε, ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψε στο …κομμωτήριο, κάπου ανάμεσα σε μερικές ανταύγειες και μια περμανάντ! Χαρακτηριστικό των κομματιών αυτών είναι ίσως το πώς μπορεί μια ιστορία αγάπης να χωρέσει τόσο χιούμορ και διακωμώδηση, δίνοντας έμφαση σε “κοινά μυστικά”, που όλοι βλέπουμε στις σχέσεις και τις συγκυρίες, αλλά σπάνια παραδεχόμαστε μεταξύ μας.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ξεκίνησε κάπως διαφορετικά. Η Λόλα Γιαννοπούλου ανέβηκε στη σκηνή και, με μια πιο rock και αισθαντική διάθεση, μας ξαναζέστανε από το διάλειμμα με “Feelin’ good” από Muse και “Glory Box” από Portishead.

Αφού η Λόλα μας ευχαρίστησε και αποχώρησε με όλη τη μπάντα, ο Σπύρος επέστρεψε με την κιθάρα του κι ένα από τα “μπλουζ του πρίγκηπα”, “Αν ήσουν φίλος”. Ύστερα, επιστρέψαμε και πάλι στο γνωστό χαβαλέ της βραδιάς, καθώς δύο “ροζ μικρές μοναχικές παγωμένες πατούσες του Ροζ Πάνθηρα” εμφανίστηκαν μαζί με τις “Χίλιες φωνές”, για να δούμε για άλλη μια φορά πώς είναι ο πόνος του χωρισμού και ο κεραυνοβόλος έρωτας με μια πινελιά ρεαλισμού και μπόλικο αυτασαρκασμό!

Περνώντας σε θέματα περισσότερο επίκαιρα, παρά διαχρονικά όπως αυτά των σχέσεων, καταφθάνει “Η Αλίκη στη χώρα των γαμάτων” και ο “Κουκουλοφόρος”, για να μας θυμίσουν την κοινωνική και πολιτική κατάσταση των ημερών μας, την οποία με τόση επιτυχία έχει σατυρίσει ο Σπύρος και μας κάνει να την κοιτάμε με λίγο περισσότερο χαμόγελο και φαντασία, θα έλεγα.

Συμβιβασμένος και απόλυτα προετοιμασμένος για το “Κι άλλο! Κι άλλο!” του κόσμου, ο Σπύρος ανέβηκε για δεύτερη φορά στη σκηνή τραγουδώντας για μια …ψείρα μόνος του, αλλά και για τα ψυχολογικά του μετακινούμενος “Από παγκάκι σε παγκάκι”, μαζί με τη μπάντα του!

Ήταν το μοναδικό live του στο Σταυρό του Νότου και το τελευταίο του στην Αθήνα για το 2012. Περιμένουμε να τον ξαναδούμε με την καινούργια χρονιά, μιας και δε χορταίνουμε το καινούργιο του “σι ντι”!

Μαζί του έπαιξαν οι:
Γιώργος Καρδιανός – κιθάρα
Δημήτρης Μποσινάκος – τύμπανα
Λόλα Γιαννοπούλου – πλήκτρα, φωνητικά 
Andre Nikakis – μπάσο
Jim Staridas – τρομπόνι

Πριν από όλα αυτά που μόλις περιγράψαμε, μπήκαμε για λίγο στο μικρό δωμάτιο του Σταυρού του Νότου Club και μιλήσαμε με το Σπύρο για το καινούργιο του δίσκο, την …καταστροφή του κόσμου και τα μελλοντικά του σχέδια…

Music Corner: Η σημερινή παράσταση είναι ένα live …δυο μέρες μετά! Όταν το σχεδίαζες, έπιασες ποτέ τον εαυτό σου να σκέφτεται σοβαρά την επερχόμενη …καταστροφή του κόσμου;
Σπύρος Γραμμένος: Όχι, δεν πιστεύω σε κάτι τέτοιο. Δεν πιστεύω τίποτα. Πιστεύω σε αυτά που πιάνω και αυτά που βλέπω. Πέρασε αυτή η τρομοκρατία αυτές τις μέρες για να μην αγοράσουμε πετρέλαιο πριν ή να αγοράσουμε όλοι μαζί τώρα; Δεν ξέρω! Πείστηκε πολύς κόσμος όμως, είχε πολλή πλάκα. Στα …κομμωτήρια συζητιόταν πάρα πολύ!

Music Corner: Τι έκανες εσύ στα κομμωτήρια;
Σπύρος Γραμμένος: Ήμουν 15 χρόνια κομμωτής! Βασικά, αυτό που κάνω στη σκηνή, το έκανα και στο κομμωτήριο. Τώρα, απλά δεν κουρεύω. Δεν έχω γυναίκες δίπλα να γκρινιάζουν! 

Music Corner: Στο δελτίο τύπου αναφέρεις ότι είσαι ένας από τους επιζώντες. Έστω ότι γινόταν αυτή η καταστροφή, γιατί πιστεύεις ότι θα ήσουν ένας εξ αυτών;
Σπύρος Γραμμένος: Είναι το γνωστό ρητό «κακό σκυλί, ψόφο δεν έχει»! Δε θα πάθαινα τίποτα. Αφού, λένε, και το μάτι, αν δεν το πιστεύεις, δε σε πιάνει. Αν γινόταν η καταστροφή του κόσμου, μπορεί να έβγαινα έξω, να έβρισκα τα παιδιά …και να κανονίζαμε αυτό το live!

Music Corner: 1η Δεκέμβρη κυκλοφόρησε ο καινούργιος σου δίσκος…
Σπύρος Γραμμένος: Αυτό το δίσκο τον ετοιμάζαμε εδώ και κανα χρόνο. Είχαμε μπει στο studio και γράφαμε. Όσο γράφαμε αυτόν, έχω ετοιμάσει και τον επόμενο. Σήμερα θα παίξουμε και κανα δυο κομμάτια κι από αυτόν. Πήγε πάρα πολύ και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά. Οι συνεργάτες ήταν πολύ καλοί και συνεργάσιμοι, οι ηχολήπτες ειδικά, ο Μάνος Στάγιας και Αλέξανδρος Δερμάνης. Αυτοί ήταν που πήραν πάνω τους όλο το cd και ταλαιπωρήθηκαν γενικά. Ήταν μια ωραία φάση, έντονη. Κουράστηκα, όμως, γιατί άργησε πολύ να βγει. Αργήσαμε γιατί το κάναμε μόνοι μας και προσπαθούσαμε να το κάνουμε όσο πιο φτηνά γίνεται, για να μπορέσουμε να το δώσουμε τσάμπα.

Το έδωσα τσάμπα, γιατί πιστεύω ότι ο δίσκος είναι η πληροφορία για το live. Και η πληροφορία δε γίνεται να πληρώνεται. Τώρα το πιστεύω αυτό. Έχουν αλλάξει οι εποχές, έχει αλλάξει η λογική μου. Μπορεί σε 20 χρόνια να σκέφτομαι διαφορετικά. Δε με ενδιαφέρει να βγάλω λεφτά από το δίσκο. Θέλω να πηγαίνουν καλά τα live και να περνάει καλά ο κόσμος. Αυτό το κανονίζει εδώ, η μπάντα!
Είμαι χαρούμενος γιατί ο δίσκος έκανε μέχρι τις 20 του μηνός 10.800 downloads! Είναι πολύ καλό νούμερο, δεν το περίμενα. Το πρώτο βράδυ που ανέβηκε, έκανε 3.500!

Music Corner: Τους στίχους τους γράφεις μόνος σου… Μουσική ποιος αναλαμβάνει;
Σπύρος Γραμμένος: Γράφω και μουσική μόνος μου. Συνήθως, όμως, το βλέπω με όλη τη μπάντα μαζί. Σε όλα έχω γράψει μουσική μόνος μου, εκτός από ένα κομμάτι στον καινούργιο δίσκο, το οποίο το έχει γράψει ο Αλέξανδρος Δερμάνης με τον Πέτρο Κρεμυζάκη.

Music Corner: Στο TrollFestival, που ήμασταν εκεί, είπες ότι ο καινούργιος δίσκος δε θα έχει τίτλους, αλλά Track 1, Track 2, κ.ο.κ. Τι έμπνευση ήταν αυτή;
Σπύρος Γραμμένος: Σκέφτηκα ότι, όταν κατεβάζεις ένα δίσκο, συνήθως σου βγαίνουν έτσι οι τίτλοι. Αφού θα το κατεβάζατε, έτσι θα γινόταν. Έχω και κάτι άλλο στο μυαλό μου, το οποίο δεν έχω κάνει γιατί δεν έχω ακόμα τα χρήματα. Θέλω να βγάλω ένα βιβλίο με ποιήματα. Είναι έτοιμο το βιβλίο, στα εκτυπωτικά το έχω. Στην τελευταία σελίδα θα έχει ένα άγραφο cd και κάποιους τίτλους, σκόρπιους. Έτσι, θα γράφεις εκεί το δίσκο!

Music Corner: Στα κομμάτια και τα ποιήματα σου ακούμε πάντα μικρές ιστορίες, καθημερινές. Είναι πράγματα που έχεις ζήσει άμεσα ή έμμεσα;
Σπύρος Γραμμένος: Δε γράφω φανταστικά πράγματα. Γράφω για πράγματα που ζω ή ακούω. Δε μου βγαίνει να τα βγάλω από το μυαλό μου…

Music Corner: Επίσης διακωμωδείς πολύ την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Αντιμετωπίζεις γενικά έτσι τα πράγματα ή είναι ένας τρόπος να αποφορτίζεις την ατμόσφαιρα;
Σπύρος Γραμμένος: Είναι άμυνα αυτό. Συνήθως, είμαι στενοχωρημένος με αυτά που συμβαίνουν…

Music Corner: Γενικά συμμετέχεις σε πρωτοβουλίες και festival που διοργανώνονται. Όταν σε προσκαλούν να παίξεις σε ένα τέτοιο γεγονός, σκέφτεσαι ή φοβάσαι ότι ο Σπύρος Γραμμένος θα ταυτιστεί με κάποια ομάδα συγκεκριμένη;
Σπύρος Γραμμένος: Συνήθως πηγαίνω σε κάτι που το νιώθω. Δεν πηγαίνω για κάποιο κόμμα, για παράδειγμα. Αν κάποιος κάνει ένα αντιρατσιστικό festival, θα πάω. Ε, άμα το κάνει το ΠΑΣΟΚ, δε θα πάω! Όταν το νιώθω πραγματικά, αυτό που συμβαίνει, πηγαίνω, αρκεί να μπορώ…

Music Corner: Στο Σταυρό του Νότου είσαι μόνο για απόψε;
Σπύρος Γραμμένος: Μόνο για σήμερα, μια φορά και τέλος. Τις επόμενες μέρες, στις 27 είμαστε στην Καλαμάτα, στις 29 είμαστε στην Αλεξανδρούπολη και 31 στα Γιάννενα. Μετά, θα κάνουμε 5 μέρες διακοπές!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here