16/6/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr

(Χορηγός Επικοινωνίας)

Για να πω την αλήθεια, δεν δηλώνω και ο μεγαλύτερος fan του Γιάννη Χαρούλη σίγουρα όμως εκτιμούσα πάντα τον χαρακτήρα και τη φωνή του. Πριν ξεκινήσω για το θέατρο Βράχων, για την πρώτη συναυλία του στις 10 Ιουνίου (που ήταν κι αυτή sold out), σκεφτόμουν τί και πώς θα το γράψω. Μόλις τελείωσε η συναυλία όλα είχαν γραφτεί στο μυαλό μου ήδη, έτσι αβίαστα, χωρίς σκέψη. Η ζεστή και καθαρή φωνή του Γιάννη Χαρούλη, η ατμόσφαιρα, οι εικόνες, ο κόσμος… Συνέβαλαν όλα αυτά μαζί!

xaroulis_live_2014_06_008

Δυο ώρες σχεδόν πριν ξεκινήσει η συναυλία ο κόσμος κατέφθανε στο θέατρο για να βρει μια θέση στις κερκίδες. Φυσικά γέμισαν και οι κερκίδες και η αρένα και κάθε γωνιά του θεάτρου. Κάποιοι πιο τολμηροί είχαν ανέβει και πάνω στα βράχια… Δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα. Τα τεράστια βράχια γύρω από το θέατρο σου ξυπνούσαν ένα δέος, ενώ οι σκιές πάνω τους δημιουργούσαν κάποιες απόκοσμες φιγούρες που σου έδιναν την εντύπωση πως θα ακολουθούσε κάποιου είδους μυσταγωγία. Τελικά η συναυλία δεν απείχε και πολύ από αυτό. Ο Γιάννης Χαρούλης και η παρέα του έχουν καταφέρει να έχουν ένα πιστό κοινό που τους ακολουθεί παντού και όπου κι αν παίζουν τα εισιτήρια είναι περιζήτητα. Αυτή την Τρίτη νομίζω πως καταρρίφθηκε άλλο ένα ρεκόρ για τον καλλιτέχνη από την Κρήτη.

xaroulis_live_2014_06_020

Από νωρίς το κοινό καλούσε στη σκηνή τον Γιάννη Χαρούλη και την μπάντα του και όταν αυτό έγινε επικράτησε πανικός. Με ένα «Γειά σας, μωρέ κοπέλια!» μας καλωσόρισε και αμέσως ρίχτηκε στη «μάχη». Η συναυλία ξεκίνησε με μεγάλη ένταση με κομμάτια από τη δισκογραφία του αλλά και κομμάτια αγαπημένων τραγουδοποιών όπως του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Σωκράτη Μάλαμα, του Νίκου Παπάζογλου και του Διονύση Σαββόπουλου. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και το «Κρητικά session» όπου ο Γιάννης με μόνη συντροφιά το λαούτο του μας συγκίνησε και μας ταξίδεψε για λίγο στην Κρήτη. Αφιέρωσε μάλιστα και «Του Λασιθιού τον δρόμο» στην αδελφή του που μετανάστευσε πρόσφατα όπως πολλοί άλλοι νέοι.

xaroulis_live_2014_06_011

Μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας ήταν όταν ο Μίλτος Πασχαλίδης, που είχε έρθει ως θεατής, και ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει τον «Ακροβάτη» από τους Χαΐνηδες (από τους οποίους ξεκίνησε τη μουσική πορεία του). Στο κομμάτι «Πάντα θλιμμένη Χαραυγή» όλο το θέατρο σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε ασταμάτητα ενώ και ο «Χειμωνανθός» έλαβε το αντίστοιχο ζεστό χειροκρότημα του κόσμου. Φυσικά πήγαμε και την καθιερωμένη «βόλτα» μας μέχρι την Ήπειρο, με τον ταλαντούχο Κωνσταντή Πιστιόλη που έχει αγαπηθεί εξίσου από τον κόσμο. Ο Κωνσταντής με πολλή ενέργεια πάνω στη σκηνή δεν σταμάτησε λεπτό να κινείται… Τραγουδούσε, χόρευε, άφηνε το κλαρίνο για να παίξει μελόντικα και τη φλογέρα για να ξεκινήσει την γκάιντα.

xaroulis_live_2014_06_007

Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς ο Γιάννης Χαρούλης είπε πως μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια θα διατεθούν για τα κορίτσια του ιδρύματος Φιλοθέη. Ίσως η κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Γιάννης Χαρούλης ζήτησε από τους τεχνικούς να σβήσουν τα φώτα και να τραγουδήσει, «…όπως τον γέννησε η μάνα του!», όπως είπε χαρακτηριστικά, δηλαδή χωρίς μικρόφωνο! Έτσι μας χάρισε μια ιδιαίτερη στιγμή σαν αυτές που μόνο αυτός ξέρει να δίνει στον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι πως εκείνη τη στιγμή δεν ακουγόταν ούτε «κιχ» από τους χιλιάδες θεατές.

xaroulis_live_2014_06_001

Κάπως έτσι έκλεισε αυτή η όμορφη βραδιά με a cappella τραγούδια, με γρήγορους ρυθμούς, με χορούς και με μπουκαλάκια νερό να εκτοξεύονται από τα εκστασιασμένα πλήθη. Όλοι ήταν μια μεγάλη παρέα που γλεντούσε αυθεντικά, όπως γινόταν στα παλιά γλέντια. Ηλεκτρικοί ήχοι σε συνδυασμό με παραδοσιακά όργανα μπλέκονται περίεργα και βγάζουν ένα άψογο μουσικό αποτέλεσμα. Η εικόνα του Γιάννη Χαρούλη, πάντα με το λαούτο του στο χέρι, έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου και νομίζω πως δεν μπορώ να τον φανταστώ χωρίς αυτό… Πόσω μάλλον με άλλο όργανο. Όπως ο Jimi Hendrix φορούσε την κιθάρα του ακόμα και όταν μαγείρευε, έτσι κι ο Γιάννης αυτή την εντύπωση μου έδωσε με την εμφάνισή του στο θέατρο Βράχων. Δηλαδή ενός… παραδοσιακού-ροκά! Γιατί και η μουσική που παίζει είναι ένα διαφορετικό Rock! Άλλωστε κάθε τι αληθινό που βγαίνει από μέσα σου και περιέχει πρωτοτυπία, ένταση και αυθεντικότητα δεν μπορεί παρά να είναι Rock!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here