11/12/2013
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Ερμίνα Δημητρίου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Στη μουσική σκηνή “Ακτή Πειραιώς” βρεθήκαμε το μεσημέρι της Δευτέρας για τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, οι συντελεστές της παράστασης Γκαγκαντίν (Διονύσης Σαββόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης και Σάκης Μπουλάς). Μεταξύ άλλων διαλεύκαναν το τοπίο γύρω από τον πρωτότυπο-παράξενο τίτλο της Παράστασης, συζήτησαν τις διαφορές και τις διαφωνίες τους και έστειλαν ένα μήνυμα ενότητας προς όλους.

gkagkantin_event_2013_12_30

Πρώτος το λόγο πήρε ο Γιάννης Ζουγανέλης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμέτοχη του Διονύση Σαββόπουλου στο σχήμα και εν συνεχεία μοιράστηκε μαζί μας έναν προβληματισμό. Συγκεκριμένα είπε πως “ο Σαββόπουλος ζήτησε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα το έτος Καβάφη. Εγώ δεν έχω βέβαια το ανάστημα να μιλήσω γι’ αυτόν τον μεγάλο ποιητή μας αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να συνδυαστεί ο Καβάφης με την Ψυχαγωγία“…

Αμέσως το λόγο πήρε ο Διονύσης Σαββόπουλος για να ξεκαθαρίσει πως αυτά τα δυο δεν μπορούν να συνδυαστούν. Όπως ο ίδιος ανέφερε “Απείχα 7-8 χρόνια από τη νύχτα και δέχτηκα να επιστρέψω γιατί με δελεάσατε με το να κάνουμε αφιέρωμα στον Καβάφη μιας και διανύουμε το Έτος Καβάφη’’. Συμπλήρωσε μάλιστα χαριτολογώντας: “Τώρα μου τα αλλάζετε και μου λέτε να βάλουμε και μερικά σουξέ. Εντάξει υπάρχει μια διχογνωμία αλλά σαν γνήσιοι καλλιτέχνες θα αποτρέψουμε τον εμφύλιο“!

gkagkantin_event_2013_12_15_zouganelis

Ο Σάκης Μπουλάς από την άλλη ήταν λιγομίλητος με ατάκες “to the point” που λέμε, διάθεση για χιούμορ (όπως πάντα) και πειράγματα προς όλους. “Εγώ δεν “γλείφω” τον Σαββόπουλο, οι άλλοι το κάνουν μπας και πάρουν κανένα μεροκάματο παραπάνω!”

gkagkantin_event_2013_12_13_zouganelis_mpoulas

Ο Διονύσης Σαββόπουλος επανέφερε το ενωτικό κλίμα και μίλησε για κάτι που όλοι έχουν συμφωνήσει. Για τον τίτλο. “Γκαγκαντίν” λοιπόν ο τίτλος, εμπνευσμένος από την ταινία του 1930 όταν κι αυτή με τη σειρά της είχε δανειστεί τον τίτλο από το παλιότερο ποίημα του Kippling! Ο αγαπημένος τραγουδοποιός συνέχισε με τους στίχους του ποιητή Εμμανουήλ Αναγνωστάκη:
Το θέμα είναι τώρα τι λες. Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε. Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ. Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας. Το θέμα είναι τώρα τι λες”. Για να καταλήξει πως “Βρισκόμαστε στο κατώφλι μια μεγάλης αλλαγής ή μιας μεγάλης διάλυσης. Ο χειρότερος εχθρός τώρα είναι η παραίτηση. Σαν να σου βαραίνει  τα βλέφαρα  ο γλυκός ύπνος του ξεπαγιάσματος στο χιόνι. Πρέπει να αρχίσουμε να ‘’ξεπαγώνουμε’’ και αυτό θα γίνει με τη συντροφιά, το τραγούδι και την ελληνική ψυχαγωγία“…

gkagkantin_event_2013_12_06_maxairitsas

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τόνισε πως δεν υπήρχε καμία δυσκολία στο να στηθεί το πρόγραμμα καθώς “κάνουμε πράγματα που γουστάρουμε. Θα ακούσουμε και θα πούμε τραγούδια που αγαπάμε και είχαν πολύ καιρό να ακουστούν ζωντανά“.

Ενώ όλοι πρόσθεσαν πως δεν τίθεται θέμα χρόνου επί σκηνής… “παρουσιάζουμε κάτι συνολικό, είμαστε ένας κανονικός θίασος’’ ήταν τα λόγια των πρωταγωνιστών.

* Δείτε το Δελτίο Τύπου του ΓΚΑΓΚΑΝΤίΝ εδώ

gkagkantin_event_2013_12_18_savvopoulos

Μετά το πέρας της διαδικασίας οι Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος μίλησαν αποκλειστικά στο μικρόφωνο του musiccorner.gr !

Music Corner: Θέλω να που πείτε ποιος είχε την ιδέα για τη συγκεκριμένη παράσταση;
Διονύσης Σαββόπουλος:
 Έχω απουσιάσει από τη νύχτα πολλά χρόνια. Η νύχτα έχει γίνει μια  πλαστικούρα. Έκανα άλλα πράγματα. Αριστοφάνη, Μυθολογία, αφιέρωμα στον Χατζηδάκι. Με κάλεσαν τα παιδιά για την συγκεκριμένη παράσταση και τα εκτιμώ. Το σκέφτηκα λίγο και τελικά ήρθα γιατί με έπεισε αυτή η σπουδαία ομάδα που θα συμμετέχει.

Music Corner: Στην ταινία ο Γκαγκαντίν είναι ένας Ινδός εργάτης χαμηλού κοινωνικού status ο οποίος ήθελε να γίνει στρατιώτης της Βασίλισσας της Αγγλίας. Στο τέλος σκοτώθηκε  και ο αγγλικός στρατός τον τίμησε απλά στην κηδεία του. Μήπως και η χώρα μας αντίστοιχα θέλοντας να γίνει “στρατιώτης” της Ευρώπης, θυσιάζεται τελικά για το τίποτα;
Διονύσης Σαββόπουλος: Μπορεί να είναι και αυτό που λες. Πάντως η παράσταση έχει μακρινή σχέση με τον ήρωα της ταινίας. Η παράσταση αναφέρεται σε εκείνη τη μαγική κραυγή “γκαγκάν γκαγκάν” που φωνάζαμε πιτσιρικάδες στις αλάνες μετά τον πόλεμο και σημαίνει είμαστε εδώ, μαζί και θα νικήσουμε τις δυσκολίες.

gkagkantin_event_2013_12_23_savvopoulos

Ο Γιάννης Ζουγανέλης που μαζί με τον Σάκη Μπουλά είναι για 7η συνεχή χρονιά στην Ακτή Πειραιώς δήλωσε: Αυτός ο χώρος μας επιτρέπει να εκφράσουμε την τέχνη μας όπως εμείς πιστεύουμε. Είναι ευπρεπής χώρος με πολύ καλές συνθήκες.  Έχουμε καλή συνεργασία και με τους επιχειρηματίες. Και επειδή ακούγονται πολλά θέλω να πω πως το δημόσιο παίρνει πιο πολλά χρήματα από αυτά που μένουν στο μαγαζί για να συντηρηθεί. Υπήρχε μέρα που δεν πληρωθήκαμε καν γιατί ήρθαν λίγα άτομα και έπρεπε να πληρωθούν πρώτα τα έξοδα, οι τεχνικοί και οι μουσικοί. Αυτά τα λέω για να δείτε πως είναι η πραγματικότητα.  Δεν έχω νιώσει την ανάγκη να πάω σε άλλο χώρο να παίξω. Άλλωστε κάνουμε τόσα άλλα πράγματα σε όλη την Ελλάδα, ανανεωνόμαστε, παίζουμε για λόγους συμπαράστασης, κοινωνικούς και ιδεολογικούς σε διάφορους χώρους. Αν παρατηρήσεις και το συγκεκριμένο μαγαζί, αν και ακόμα δεν είναι έτοιμο, θα δεις ότι δεν έχει καμία σχέση με πέρσι.

Music Corner: Έχετε σκεφτεί να παρουσιάσετε την συγκεκριμένη παράσταση και σε άλλα μέρη της Ελλάδας;
Γιάννης Ζουγανέλης:
Μπορεί να πάμε αν όλα πάνε καλά. Μακάρι να πετύχει και να πάμε και στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα που είναι μεγάλες πόλεις. Το πρόβλημα είναι ότι όλη η ομάδα είμαστε γύρω στα πενήντα άτομα. Και οι μετακινήσεις έχουν κάποια έξοδα. Δύσκολα παίρνεις το ρίσκο με τόσα άτομα σε μια τέτοια παραγωγή. Είμαστε 25 επί σκηνής κι άλλοι τόσοι τεχνικοί. Δεν μπορούμε να πάμε να κάνουμε αρπαχτή.

Music Corner: Ο στόχος της παράστασης ποιος είναι;
Γιάννης Ζουγανέλης:
Να βρεθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους μέσα από μια διαδικασία ψυχαγωγίας. Να πάρουμε τις ευθύνες μας και να χαρούμε που βρισκόμαστε. Δεν θέλουμε να έρθει κάποιος για να μας θαυμάσει. Εμείς μάλλον θαυμάζουμε τους “Γενναίους της Νύχτας” που θα έρθουν να μας δουν!

gkagkantin_event_2013_12_20_zouganelis

Και τέλος ο άνθρωπος ορχήστρα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος μας μίλησε για το …παρατσούκλι του: Μ’ αρέσει αυτό το παρατσούκλι γιατί μου το έχει δώσει ο κόσμος. Μου θυμίζει το ‘’Κορίτσι λάστιχο’’, το ‘’Μπάμπης ο σουγιάς’’!

Music Corner: Νιώθεις δηλαδή σαν ένα είδος ‘’ήρωα’’.
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος:
(Γέλια) Ναι και σαν ήρωας των μικρών παιδιών γιατί πέρα από τον δεύτερο δίσκο μου, “Ένας Τρελός”, κυκλοφόρησε κι ένα παιδικό βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που συμπτωματικά ο τίτλος είναι ‘’Μια τρελή-τρελή ΑλφαΒήτα’’ όπου είναι όλη η ΑλφαΒήτα σε μουσική δική μου και με πολλές άλλες συμμετοχές. Θα γίνει και η αντίστοιχη παράσταση με τον άνθρωπο-ορχήστρα ο οποίος μαζεύει όλα τα γράμματα, γίνονται μια παρέα και τραγουδούν.

Music Corner: Αφού είσαι μια μπάντα μόνος σου, τους υπόλοιπους εδώ …τι τους θες;
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος:
Παίζω και μόνος μου στην επαρχία. Την Πέμπτη θα ξεκινήσω Live και σε ένα μικρό φοιτητικό στέκι, το Adeste, στου Ζωγράφου με πολύ καλές τιμές και ελεύθερη είσοδο, εκ …πεποιθήσεως!

Music Corner: Πως νιώθεις που συνεργάζεσαι με έναν τόσο μεγάλο τραγουδοποιό όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος;
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος:
Με τον Διονύση η συνεργασία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, όταν κάναμε τους Αχαρνείς και ενσάρκωσα το ρόλο του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου. Μετά ήρθε ο ‘’Πλούτος’’ το καλοκαίρι που ήταν μια διαφορετική εμπειρία. Κι ενώ έλεγα ‘’γλίτωσα’’ από τον Διονύση με πήρε ένα πρωί τηλέφωνο και προέκυψε η συνεργασία εδώ…!

gkagkantin_event_2013_12_27_konstantopoulos

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη παρουσίαση


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here