13/5/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Για να είμαι ειλικρινής με τις γυναίκες τραγουδίστριες είμαι λίγο περίεργος. Ακούω ελάχιστες που για εμένα έχουν κάτι το ιδιαίτερο και αντιθέτως αρκετές μεγάλες, κατά κοινή ομολογία, ερμηνεύτριες δεν τις ακούω. Φυσικά το πρόβλημα το έχω εγώ. Με αυτή τη σκέψη βρέθηκα στο Σταυρό του Νότου Plus το Βράδυ της Παρασκευής. Θα ήμουν αυστηρός κριτής. Αλλά από την πρώτη κιόλας επαφή με τη Βίκυ Καρατζόγλου και με το χαμόγελο που μας υποδέχτηκε η σκέψη μου αυτή άλλαξε άρδην. Όταν μάλιστα την άκουσα να τραγουδάει κάθε επιφύλαξη που είχα εξαφανίστηκε. Σ’ αυτή την Παράσταση καλεσμένος της Βίκυς ήταν ο Γιάννης Σαββιδάκης.

Karatzoglou_Savvidakis_Live_2014_05_012

Πριν την έναρξη μίλησαν και οι δύο αποκλειστικά στο musiccorner.gr

MusicCorner: Σε γνωρίσαμε πέρσι εδώ από το Σταυρό του Νότου με τραγούδια της δεκαετίας του 90’. Πως αισθάνεσαι που γυρίζεις εδώ με τα δικά σου τραγούδια πλέον από τον πρώτο σου δίσκο που θα κυκλοφορήσει;
Βίκυ Καρατζόγλου: Είναι το επόμενο βήμα. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί είναι πολύ καλή η δουλειά που έχουμε ετοιμάσει. Είναι έξι νέα τραγούδια συν τα “Περηφάνια’’ και “Μένω εδώ” που τα είχαμε ακούσει και πέρσι εδώ. Ο Μπάμπης Βαρθακούρης έχει γράψει τρία από τα τραγούδια ένα εξ αυτών σε στίχους Σάνυ Μπαλτζή, ένα ο Γιάννης Σαββιδάκης, ένα ο Γρηγόρης Πετράκος σε στίχους Νίκου Μωραΐτη κι ένα ο Παντελής Θαλασσινός! Είμαστε στο studio αλλά δεν είμαι σε θέση να ξέρω ακριβώς πότε θα κυκλοφορήσει ο δίσκος επειδή δεν το έχουμε ξανακάνει. Τον χώρο τον αγαπώ, έτυχε να είμαι και στην παράσταση για τον Άσιμο και έχουμε έρθει κοντά με όλους. Με τον ηχολήπτη, το φωτιστή. Έχουμε γίνει πλέον ομάδα.

Karatzoglou_Savvidakis_Live_2014_05_003

MusicCorner:  “Θα γυρίσω σ’ εμένα’’ ο τίτλος του δίσκου. Γιατί επέλεξες αυτόν τον τίτλο;
Βίκυ Καρατζόγλου: Η Σάνυ Μπαλτζή έχει γράψει τους στίχους στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου και μόλις μου έδωσε τους στίχους να διαβάσω είχε τόσα πολλά σημεία μέσα που βρήκα τον εαυτό μου. Το “θα γυρίσω σ’ εμένα’’ ήταν κι ένας ωραίος τίτλος για την παράσταση. Γιατί δεν θα ακούσουμε τραγούδια θεματικά, παρά μόνο τραγούδια που μου αρέσουν και που ήθελω να πω.

MusicCorner: Σ’ αυτές τις εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου θα είσαι μαζί με καταξιωμένους καλλιτέχνες και φίλους πάνω απ’ όλα. Πως νιώθεις γι αυτό;
Βίκυ Καρατζόγλου: Τους σέβομαι και τους εκτιμώ όλους. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα βρίσκονται εδώ. Με τον Γιάννη Σαββιδάκη γνωριστήκαμε πριν 2 χρόνια μετά την παράσταση “Ήρωες’’ και κρατήσαμε επαφές. Με βοήθησε αρκετά. Για τον Γιάννη Ζουγανέλη τι να πω; Έχει ένα απίστευτο ταλέντο να καταλαβαίνει αυτό που θέλει ο κόσμος. Το καλοκαίρι θα είμαι μαζί του σε συναυλίες. Μου δίνει πάρα πολλά πράγματα ο Γιάννης και με συγκινεί αυτό. Με το Χρήστο Θηβαίο είχα την τιμή να τραγουδήσω το “Μένω εδώ’’. Είμαι πολύ περήφανη και νομίζω ότι είναι από τις καλύτερες φωνές που έχουμε στην Ελλάδα. Και τέλος ο Θανάσης Αλευράς που τον γνώρισα κι αυτόν στους “Ήρωες’’. Είναι πολύ καλός ηθοποιός, φίλος και υπέροχος άνθρωπος.

Karatzoglou_Savvidakis_Live_2014_05_027

Τον Γιάννη Σαββιδάκη τον πετύχαμε με την κιθάρα του να κάνει.. “ζέσταμα’’ και με μεγάλη του χαρά απάντησε στις ερωτήσεις μας.
MusicCorner: Πες μας δυό λόγια για τη Βίκυ. Πως είναι σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος;
Γιάννης Σαββιδάκης: Τη Βίκυ τη γνώρισα στους “Ήρωες’’ όπου ήταν μια τρομερή παράσταση και νομίζω ίσως η καλύτερη παράσταση που έχω δει εδώ και πολλά χρόνια. Όταν πηγαίνω σε μια παράσταση πηγαίνω σαν θεατής και όχι με κριτική διάθεση. Είχε πολλά ευαίσθητα σημεία, δεν ήταν απλά κωμική παράσταση. Τότε μέσα στην παράσταση η Βίκυ τραγουδούσε την “Περηφάνια’’. Έβγαζε μια τραγικότητα και μια αλήθεια που με άγγιξε. Από τότε γίναμε φίλοι και μπορώ να πω πως είμαστε και οικογενειακοί φίλοι. Της έγραψα ένα τραγούδι για το νέο δίσκο της και είμαι χαρούμενος που θα το πει αυτή. Έχει μια φωνή αυθεντική και θυμίζει παλιές φωνές που δεν κάνανε “πρωταθλητισμό’’. Έχω βαρεθεί τις φωνές που κάνουν κόλπα.

Karatzoglou_Savvidakis_Live_2014_05_005

MusicCorner: Έχεις δώσει τραγούδια σου σε ραδιόφωνα με ψευδώνυμο. Γιατί το έκανες;
Γιάννης Σαββιδάκης: Ναι είχα κάνει ένα project που λεγόταν Disettia και παίχτηκε το τραγούδι μου πάρα πολύ στα ραδιόφωνα. Ήθελα να κάνω μια τρέλα για να δω αν έχω τη δύναμη χωρίς να είμαι ο Γιάννης Σαββιδάκης που ξέρουν όλοι… και πέτυχε! Τα τραγούδια τα παιδεύω. Τα ενορχηστρώνω, τα καταργώ, κάνω νέα ενορχήστρωση. Τώρα νομίζω πως ήρθε η ώρα να βγάλω και κάποια ελληνικά δικά μου τραγούδια στον κόσμο και με την ευκαιρία του Your Face Sounds Familiar που μας έχει δοθεί μια παραπάνω δημοσιότητα.

MusicCorner: Σαν να ξεκινάει μια νέα καριέρα;
Γιάννης Σαββιδάκης: Μπορείς να το πεις κι έτσι. Αν κι εγώ ποτέ δεν σταμάτησα. έγραφα τραγούδια, έκανα live. Πάει καλά το πράγμα αρκεί να αρέσουν τα τραγούδια μου στον κόσμο. Νομίζω ότι το τραγούδι έχει μια ευθύτητα και μια διεισδυτικότητα που δεν την έχουν άλλες τέχνες.

Karatzoglou_Savvidakis_Live_2014_05_029

Γύρω στις 11.30μ.μ η αναμονή του κοινού έλαβε τέλος καθώς η Βίκυ Καρατζόγλου ανέβηκε στη σκηνή. Στους παρευρισκόμενους ήταν φυσικά ο Μπάμπης Βαρθακούρης και ο Γρηγόρης Πετράκος. Η Βίκυ μας καλώς όρισε με τη δική της “Περηφάνια’’ για να συνεχίσει με τις “Mέλισσες’’ της Φωτεινής Βελεσιώτου. Ακούσαμε μεταξύ άλλων αγαπημένα τραγούδια των Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Γιώτα Νέγκα κ.α! Μόλις ανέβηκε στη σκηνή ο Γιάννης Σαββιδάκης “κατήγγειλε’’ τη Βίκυ για τα τακούνια που έβαλε λέγοντας συγκεκριμένα “στις πρόβες ήταν στο ύψος μου και τώρα με περνάει ένα κεφάλι. Βγάλε τα τακούνια τώρα’’. Για να λάβει την “πληρωμένη’’ απάντηση της Βίκυς Καρατζόγλου “Περίμενα πως θα βγείς κι εσύ με τακούνια.’’ Λόγω τις συμμετοχής του Γιάννη Σαββιδάκη στο Your Face Sounds Familiar. Ο Γιάννης μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο με κομμάτια όπως “η μαγεμένη σου ματιά’’ και “το κορίτσι μου κοιμάται’’ αλλά των είδαμε και με πιο ροκ διάθεση (τραγούδησε Coldplay).

Karatzoglou_Savvidakis_Live_2014_05_020

Το πρόγραμμα ήταν για όλα τα γούστα αφού εκτός από τα παραπάνω είχε και λαϊκά. Στα highlights της βραδιάς κατά τη γνώμη μου συγκαταλέγονται το ντουέτο της Βίκυς Καρατζόγλου και του Γιάννη Σαββιδάκη στο “Πες μου μια λέξη’’ του Μάνου Χατζηδάκι, καθώς και η ερμηνεία της Βίκυς στις “Προσωπικές Οπτασίες’’ των Αδελφών Κατσιμίχα.

Η Βίκυ Καρατζόγλου διαθέτει μια ζεστή, μεστή φωνή που σε κερδίζει με το πρώτο άκουσμα. Χαίρεσαι να την βλέπεις και να την ακούς. Ανοίγει η καρδιά σου, αφού τη βλέπεις να χαμογελάει συνέχεια. Χαίρεται πραγματικά να τραγουδάει και στο δείχνει, σου δίνει την εντύπωση πως ζει γι’ αυτό.

Karatzoglou_Savvidakis_Live_2014_05_025

Οι εκπληκτικοί μουσικοί που την πλαισιώνουν βάζουν το “κερασάκι στην τούρτα’’. Η Βίκυ μας είπε πως”Έξι μουσικοί είναι πολλοί. Ειδικά για εμένα που δεν είμαι ακόμα γνωστή.” Εγώ θα διαφωνήσω… ο καθένας εκεί έχει λόγο ύπαρξης. Από τον Μπάρμαν και τον φωτιστή μέχρι τους μουσικούς και η Βίκυ δίνει στον καθένα ξεχωριστά και με ανιδιοτέλεια αυτό που του αναλογεί… και κάτι παραπάνω. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε η Βίκυ… είναι “έξω καρδιά.’’

Τις δύο επόμενες Παρασκευές καλεσμένοι της Βίκυς Καρατζόγλου στο Σταυρό του Νότου plus θα είναι…
16 Μάη: Γιάννης Ζουγανέλης – Μίνως Θεοχάρης – Αντιγόνη Ψυχράμη
23 Μάη: Χρήστος Θηβαίος – Θανάσης Αλευράς

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here