19/12/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου και η σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus έχει από νωρίς γεμίσει με κόσμο που ανυπομονεί να παρακολουθήσει το live του Αλέξανδρου Μπελλέ, «Σαν Έρθεις». Η συναυλία πραγματοποιείται με αφορμή την πολύ πρόσφατη κυκλοφορία του ομότιτλου πρώτου άλμπουμ του και, γνωρίζοντας ότι ο, μόλις 28 ετών, Αλέξανδρος έχει ήδη αποσπάσει επαίνους από σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, οι προσδοκίες μου είναι υψηλές.

Λίγα λεπτά μετά τις 23:00, ο Αλέξανδρος και οι πέντε εξαιρετικοί μουσικοί που τον συνοδεύουν ανεβαίνουν στη σκηνή και η παράσταση ξεκινά με το δικό του τραγούδι «Καταχνιά», αλλά και το σπουδαίο «Τα Λόγια και τα Χρόνια». Από τις πρώτες κιόλας αυτές ερμηνείες, διαπιστώνω ότι ο Αλέξανδρος Μπελλές διαθέτει φωνή ιδιαίτερα ώριμη για την ηλικία του, στιβαρή και με δωρικότητα, η οποία στέκεται ψηλά, ισάξια με τα τραγούδια που έχει επιλέξει να ερμηνεύσει. Οι νότες της, με εμφανή κλασική μουσική παιδεία, ακούγονται καλά ριζωμένες στη μουσική μας παράδοση κι αυτός ο συνδυασμός, είναι, κατά τη γνώμη μου, από τις μεγαλύτερες αρετές του. Νομίζω δε, ότι ο καλλιτεχνικός δρόμος στον οποίο ήδη περπατά θα είναι ιδιαίτερα μακρύς και όμορφος…

Ακολουθούν ωραίες επιλογές όπως «Ο Άμλετ της Σελήνης», μαζί με τραγούδια από το νέο του CD -ενδεικτικοί τίτλοι «Απόρθητος» και «Δε Με Τρομάζει η Μοναξιά»-, τα οποία παρουσιάζονται σχεδόν πάντα με μια πιο ηλεκτρική, ροκ διάθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το εξαιρετικό «Ποιος τη Ζωή μου» του Μίκη Θεοδωράκη.

Αντιγόνη Μπασακάρου

Η καλλίφωνη Αντιγόνη Μπασακάρου, η οποία συμμετέχει στην παράσταση, επιλέγει να ερμηνεύσει με το ιδιαίτερο ηχόχρωμά της τραγούδια όπως τα «Ήτανε Αέρας», «Έρημα Κορμιά» και «Μιλώ για Σένα» του Θανάση Παπακωνσταντίνου, τα οποία έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση η Μελίνα Κανά, αλλά και μια ιδιαίτερα ευαίσθητη εκδοχή του υπέροχου «Παράπονο / Η Ξενιτειά», με τους εκπληκτικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Ο Αλέξανδρος Μπελλές επιλέγει να κλείσει το πρώτο μέρος του προγράμματος, αφιερώνοντας ένα ακόμη σπουδαίο τραγούδι το «Δε Λες Κουβέντα», στη μητέρα του, αφού, όπως μας είπε είναι το αγαπημένο της.

Επιλέγοντας να αναφερθεί και στην πιο σύγχρονη μουσική σκηνή, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης ξεκινά το δεύτερο μέρος της παράστασης με το  πρόσφατο «Ρώτα» του Δημήτρη Μητσοτάκη, το οποίο γνωρίσαμε από τη φωνή της Μάρθας Φριντζήλα. Το δικό του τραγούδι «Σαν Έρθεις» εντυπωσιάζει με τον ήχο που παραπέμπει στην παράδοση, ιδωμένη μέσα από μια πιο ροκ ματιά, και έρχεται να συναντήσει τα καταπληκτικά «Μαλαματένια Λόγια». Όλοι μας τραγουδάμε δυνατά τους σπουδαίους στίχους του Μάνου Ελευθερίου και το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον ίδιο δυναμισμό.

Για το τέλος, ο Αλέξανδρος Μπελλές μάς επιφυλάσσει ένα ακόμη έξυπνο «πάντρεμα»: Η «Παράβαση» του Σαββόπουλου από τους αριστοφανικούς «Αχαρνής», την οποία ερμήνευσε ο Νίκος Παπάζογλου, δένει άψογα με το, πάντοτε επίκαιρο, «Φίλοι κι Αδέρφια» του Σταύρου Ξαρχάκου και, κάπως έτσι, η βραδιά ολοκληρώνεται με δύναμη και συγκίνηση. Η απαίτηση όλων μας για ανκόρ δεν είναι δυνατόν να μείνει ανεκπλήρωτη. Ο Αλέξανδρος βρίσκεται για ακόμη μία φορά στη σκηνή, χαρίζοντάς μας μια εξαιρετική ερμηνεία στο «Ζεϊμπέκικο» (Μ’ Αεροπλάνα και Βαπόρια), του Διονύση Σαββόπουλου. Ιδανικό φινάλε για μια βραδιά όπου ακούσαμε αληθινά, διαχρονικά τραγούδια από μια ελπιδοφόρα νέα φωνή!

Λίγο πριν από την έναρξη του live, ο Αλέξανδρος Μπελλές παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Music Corner:

Music Corner: Αλέξανδρε, καλή επιτυχία σ’ αυτήν την πρώτη προσωπική δισκογραφική σου δουλειά, το «Σαν Έρθεις». Θα μας μιλήσεις για το δίσκο αλλά και για τα συναισθήματά σου γι’ αυτόν;
Αλέξανδρος Μπελλές: Αυτή η πρώτη δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε περίπου πριν από τρεις μήνες. Αποφασίσαμε να ονομάσουμε τον δίσκο «Σαν Έρθεις», γιατί αυτό ήταν ουσιαστικά το εναρκτήριο κομμάτι στο να μπούμε σε μια διαδικασία να φτιάξουμε έναν δίσκο, με την προτροπή του φίλου μου, του Κωνσταντίνου Δημαρέση, που έχει γράψει αρκετούς στίχους. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά, πήρα την κιθάρα μου να προσπαθήσω να γράψω μια μουσική, και κάπως έτσι γράφτηκε το «Σαν Έρθεις», ένα ροκ ζεϊμπέκικο ουσιαστικά! Όταν ολοκληρώθηκε, συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν αυτό ακριβώς που θέλαμε. Οπότε με βάση αυτή τη λογική, μας έδωσε ακριβώς το ύφος του δίσκου. Πήραμε και κάποια τραγούδια από τον κύριο Μιχάλη Νικολούδη –μάς έδωσε το «Ήλιος Θεός» που το κάναμε σε επανεκτέλεση. Πήραμε επίσης κομμάτια από τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη κι από έναν πολύ καλό μου φίλο και πολύ καλό κιθαρίστα που βρίσκεται στο εξωτερικό, τον Γιάννη Παυλίδη, πήραμε το «Απάτητα Βουνά» που είναι σαν ριζίτικο κι ένα ακόμη πολύ ωραίο κομμάτι. Έτσι, λοιπόν, βγήκε ο πρώτος μου δίσκος και είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένος που τα καταφέραμε. Δεν είχα ποτέ δουλέψει ως μουσικός -τραγούδι έκανα, τραγουδιστής αισθάνομαι ότι είμαι- και δεν είχα την όρεξη, να πω την αλήθεια, να κάτσω να συνθέσω. Αλλά επειδή για τα νέα παιδιά είναι πολύ δύσκολο σήμερα να τους εμπιστευθεί κάποιος και να τους γράψει τραγούδια, μπήκα σ’ αυτή τη διαδικασία και γι’ αυτό είμαι διπλά χαρούμενος. Αισθάνομαι ότι αυτή η δουλειά με εκφράζει απόλυτα.

Music Corner: Στο αποψινό live, πέρα από τα καινούργια τραγούδια, τί θα ακούσουμε;
Αλέξανδρος Μπελλές: Πέρα από την παρουσίαση του δίσκου, έχω συμπεριλάβει στο πρόγραμμα κάποιες αγαπημένες μου διασκευές, στον ίδιο ήχο, ροκ πάλι. Είναι κυρίως τραγούδια μεγάλων ελλήνων συνθετών και ποιητών, όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί και είναι αγαπημένος μου, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Θάνου Μικρούτσικου, του Σαββόπουλου. Θα ακουστούν όλα τους αρκετά πειραγμένα, σε μια λογική ροκ πάντα, κι ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι ωραίο. Εμείς τουλάχιστον στις πρόβες είχαμε πολύ ωραία διάθεση…

Music Corner: Αυτό συνήθως περνάει και στο κοινό…
Αλέξανδρος Μπελλές: Μακάρι! Αν και με τους μουσικούς μου συνεργαζόμαστε πολύ λίγο καιρό, πραγματικά έχουμε δέσει πάρα πολύ, γινόμαστε φίλοι. Αισθάνομαι ότι αυτό θα περάσει και κάτω, γιατί η μουσική, πάνω απ’ όλα, είναι επικοινωνία. Ελπίζω να είναι καλές αυτές οι τρεις βραδιές που θα είμαστε εδώ… Θα ακολουθήσουν και κάποιες εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μια συναυλία στη Νέα Υόρκη με τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Music Corner: Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πεις κάτι που ονειρεύεσαι…
Αλέξανδρος Μπελλές: Γενικά βάζω στόχους, δεν ξέρω αν είναι μικροί ή μεγάλοι, αλλά κοιτάζω πάντα πολύ μακριά. Όταν καταφέρω και πιάσω έναν στόχο δεν στέκομαι να χαρώ ιδιαίτερα γι’ αυτό, αλλά σκέφτομαι περισσότερο: «Ωραία, πάμε παρακάτω!». Το μυαλό μου είναι στη συνέχεια, στον επόμενο στόχο! Αυτό που θέλω άμεσα είναι να πάνε καλά τα live μου, να έρθει ο κόσμος και να αγαπήσει τα τραγούδια μου. Θα είναι χαρά μου να βρεθούν έστω και πέντε άνθρωποι που πραγματικά να τους συγκινήσει το έργο μου. Αυτό θα είναι ό,τι πιο όμορφο και σημαντικό για μένα!

Η παράσταση «Σαν Έρθεις» θα επαναληφθεί την Πέμπτη 20 και 27 Δεκεμβρίου.

Παίζουν οι μουσικοί:
Νίκος Τερζάκης: Κιθάρα
Γιάννης Πλαγιανάκος: Μπάσο
Δημήτρης Μποσινάκος: Τύμπανα
Γιώργος Παππάς: Λαούτο
Σταύρος Παργινός: Τσέλο

Επιμέλεια προγράμματος: Δημήτρης Βραχνός

Ο δίσκος του Αλέξανδρου Μπελλέ «Σαν έρθεις», με παραγωγό τον Νίκο Μακράκη, κυκλοφορεί από την Phonograph Music Productions.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here