7/11/2012
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ρυθμός Stage φιλοξένησε τη Μαρία Καναβάκη και την Ερωφίλη για ένα τρίωρο μουσικό ταξίδι. Κομμάτια από το σύγχρονο και το κλασσικό ελληνικό τραγούδι αποτέλεσαν τον πυρήνα του προγράμματος, με αναδρομές σε μελωδίες του Χατζιδάκι, του Κραουνάκη, του Χατζηνάσιου, του Τσιτσάνη και άλλων Ελλήνων συνθετών. Ακούστηκαν ακόμη κομμάτια από την παγκόσμια μουσική σκηνή, παραδοσιακά από την Κρήτη και την Κάτω Σικελία, ενώ υπήρχε και ειδική κατηγορία αφιερωμένη στον Κινηματογράφο.

Με τον “Ερωτόκριτο” του Βιτσέντζου Κορνάρου άνοιξαν το μουσικό πρόγραμμα οι δύο συνεργάτιδες, αλλά και αγαπημένες φίλες -όπως δήλωσαν κι οι ίδιες επί σκηνής- σε μία από τις παύσεις ανάμεσα στις συγκινητικές τους ερμηνείες. Όλη η βραδιά εξελίχθηκε σε ένα πρωτότυπο μείγμα πολυποίκιλων μουσικών επιλογών με τη συνοδεία ενός ακορντεόν και ενός αρμονίου.

Αυτό το τραγούδι θα μπορούσε να είναι αυτοβιογραφία μου“, είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Καναβάκη πριν από την εξαιρετική εκτέλεση της “Παναγίας των Πατησίων”. Ακολούθησε σειρά από κομμάτια με αυτοβιογραφικά στοιχεία των δύο ερμηνευτριών, όπως το “Λευκό Χαρτί” και το “Σπιρτόκουτο”, το οποίο στάθηκε και η αφορμή για τη δημιουργία της φιλίας τους. Ξεχώρισε το “Σε θυμάμαι” σε στίχους και μουσική της Μαρίας Καναβάκη, αλλά και “Το Παράπονο” που ακούσαμε από την Ερωφίλη.

Οι ερμηνείες των δύο γυναικών αλληλοσυμπληρώνονταν αρμονικά, με το παιχνιδιάρικο, γλαφυρό και θεατρικό ύφος της Μαρίας Καναβάκη από τη μία, όπως για παράδειγμα στο “Μουστάρδα Dijon” ή στο “Σερενάτα” και από την άλλη, με το συγκινητικό, ερωτικό και πομπώδες ύφος της Ερωφίλης, όπως στο “Δι’ ευχών” ή στο “Μωρό”, και τα δύο σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, η οποία επανειλημμένα έχει συνεργαστεί με το Τρίφωνο. Ακολούθησε μία μοναδική ερμηνεία κομματιών από την Κάτω Σικελία, από τα οποία ξεχώρισε το μοναδικό “Καληνύφτα”.

Στο δεύτερο μισό του προγράμματος άλλαξε το κλίμα της βραδιάς κυρίως με το ανεβαστικό “Βυζάκια έξω λοιπόν”, αλλά και λίγο αργότερα με ένα μικρό ποτ-πουρί με τραγούδια από τον παγκόσμιο Κινηματογράφο που συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις της Κρητικής καταγωγής ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού: “επειδή είμαστε κουβαρνταλήδες, με το ίδιο εισιτήριο, σας πάμε και κινηματογράφο“! Γνωστά σε όλους τραγούδια, όπως το soundtrack της “Amelie” σε σύνθεση Yann Tiersen, το “Θάλασσα πλατιά”, το “What a wonderful world”, το soundtrack από την “Πολίτικη Κουζίνα” και το “Πες μου μια λέξη”, έδεσαν σε αυτήν τη μικρή κινηματογραφική αναδρομή.

Από τις πιο ταιριαστές επιλογές ήταν ο “Κοκαϊνοπότης” με τη “Ρόζα” της Βίκυς Μοσχολιού. Ακολούθησε ακόμη, μία σειρά από κομμάτια που φαίνεται να είχαν επιλεχθεί προσεκτικά και έδωσαν ένα όμορφο αποτέλεσμα κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το κλείσιμο του κύκλου των τραγουδιών και πάλι με τον “Ερωτόκριτο”. Η Ερωφίλη και η Μαρία Καναβάκη μας ξενάγησαν και μας παρουσίασαν διάφορες πτυχές του τραγουδιού μέσα από το δικό τους πρίσμα, καταθέτοντας ψυχή και ενέργεια. Εντέλει, με μία ανακουφιστική διάθεση μας έδωσαν -πέρα από τα τραγούδια- και τις ευχές τους, ανάμεσα στις οποίες και το “καλά ξέτελα” που στην κρητική διάλεκτο θα πει “καλά ξεμπερδέματα” και δηλώνει το “αίσιο τέλος”…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here