16/1/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr

Την προηγούμενη Πέμπτη, λίγο μετά τις δέκα, φτάσαμε στο Half Note εγκαίρως για το ραντεβού μας με δύο …μυστήριους τύπους, αυτοαποκαλούμενους ως Tenorman και Voodoo Drummer αντίστοιχα! Μπαίνοντας στο χώρο, αισθάνθηκα σα να είχαμε μπει όλοι μαζί σε μια χρονομηχανή και να είχαμε αποβιβαστεί σε ένα καμπαρέ του μεσοπολέμου, το οποίο βρισκόταν στα σύνορα Παρισιού- Σιβηρίας- Βερολίνου- Νέας Ορλεάνης- Μπουένος Άιρες (ναι, όλα αυτά “συνορεύουν” στο παράλληλο σύμπαν αυτών των δύο θεότρελων τύπων!) με μικρές ενδιάμεσες στάσεις σε Αφρική και σε ένα πανηγύρι στην Κάτω Ραχούλα, όπου χορέψαμε όλοι μαζί το “Όπερα Καοτίκ”, ένα παραγνωρισμένο δημοτικό τραγούδι που τραγουδιέται στο ρυθμό του παραδοσιακού τραγουδιού “μήλο μου κόκκινο”. Μάλιστα φήμες λένε ότι απλά κατά τη διάρκεια των χρόνων διαφοροποίησαν τα λόγια για να δώσουν έναν αέρα ανανέωσης. Όμως αυτό το βράδυ αποκαταστάθηκε η …ιστορική αλήθεια!

Όπως επίσης μάθαμε ποιές είναι οι μεγαλύτερες κουτσομπόλες της όπερας: Η Τόσκα, η Τραβιάτα και η Νόρμα (μεταξύ μας, κι εγώ δεν το περίμενα αυτό από τη Νόρμα!!!)! Ιδιοκτήτης αυτού του καμπαρέ ήταν ο Figaro (Figaro, Figaro, Figaro, Figaroοοοο, θυμάστε; Ναι αυτός!). Σε μια πρωτότυπη μίξη κλασσικής παιδείας με την pop κουλτούρα συναντήσαμε επί σκηνής όλους τους γνωστούς ήρωες αγαπημένων έργων, οι οποίοι μας τραγούδησαν σε άψογα αγγλο-γαλλο-γερμανικά τις περιπέτειες τους, σε ένα road trip ανά την υφήλιο.

Όλα αυτά συνέβησαν σε ένα υπέροχα μαγευτικό μουσικό βράδυ, όπου αυτοί οι δύο εκκεντρικά ταλαντούχοι μουσικοί, ο Γιώργος Τζιουβάρας με τον Χρήστο Κουτσογιάννη, παρέα με τη σοπράνο Λητώ Μεσσήνη, τη mezzo σοπράνο Ελένη Σωτηρίου και το βαρύτονο (και …πανύψηλο) Νικόλαο Καραγκιαούρη και τις αιθέριες χορεύτριες Μαργαρίτα Αμαραντίδου και Ελευθερία Ελβανίδου ανέλαβαν να μας διδάξουν μια χαώδη όπερα “δια αρχαρίους”. Και νομίζω τα κατάφεραν μια χαρά!

Μέσα σε δύο ώρες και κάτι, λουσμένες με υπέροχα θεότρελα ποτ-πουρί κλασσικών επιτυχιών (στην κυριολεξία) και εικονικούς οικοδεσπότες τους κ.κ. Carmen (σε έντονο flirt με τον Don Juan και τον …James Bond, μεταξύ άλλων!), Mac the knife,  Bukowski,  Stravinski και εννοείται το …Φάντασμα (της όπερας φυσικά!), απολαύσαμε μια υπέροχη παράσταση, τόσο πρωτότυπη όσο η μανία της  Carmen με τις …μπανάνες! Με όπλο το χιούμορ αυτοί οι δύο ταλαντούχοι δημιουργοί στήσανε ένα surreal μουσικό-θεατρικό δρώμενο, μοναδικό στο είδος του, που κλείνει το μάτι στην ψευτοκουλτουρέ καθεστηκυία τάξη χωρίς παράλληλα να ξεπέφτει σε ευκολόπεπτους λαϊκισμούς.

Προσωπικά δηλώνω καταγοητευμένη από τον ετοιμόλογο και λαλίστατο mister Tenorman, ο οποίος έχει μανία με τα χειροφιλήματα (σε κάθε γυναικείο γέλιο ή παρατεταμένο χειροκρότημα μετά από κάποια ατάκα του απειλούσε με …χειροφίλημα!) καθώς και από τον μυστηριώδη – αμίλητο καθ’ όλη τη διάρκεια του Live – Voodoo Drummer (μιλάει τελικά, το τσέκαρα μετά το τέλος της παράστασης!),  ο οποίος όμως συμπληρώνει εξαιρετικά αυτό το ντουέτο με τους απίθανους μορφασμούς του!

Σε μια εποχή που ο ωχαδερφισμός ευνοεί ίσως το εύπεπτο στύλ διασκέδασης (για να ξεχάσουμε δήθεν τα προβλήματά μας) πραγματικά νομίζω ότι αυτοί οι δύο κύριοι με τα ημίψηλα αξίζουν της προσοχής μας…

Για όσους ενδιαφέρονται, η ιστοσελίδα των Opera Chaotique είναι η: www.operachaotique.com

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε όσα είχαν δηλώσει οι Opera Chaotique στη Μαριάνα Πουτακίδου και το MusicCorner.gr λίγες μέρες πριν το live…
http://www.musiccorner.gr/?p=38715

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here