10/5/2013
www.musiccorner.gr

Περιέχει  το  Ανέκδοτο ποίημα του Ηλία Κατσούλη ‘’Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ’’

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Νένα Βενετσιάνου, Γλυκερία, Αρετή Κετιμέ, Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού, Μπάμπης Τσερτός,  η Ορχήστρα Εστουδιαντίνα και ο σολίστας του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας.

Πρόκειται για μια έκδοση βασισμένη σε ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και σε δίστιχα, που βρίσκονται σε διάφορα διηγήματα του. Η ιδέα και η δημιουργία της έκδοσης προέκυψε μετά από μια σειρά θεατρικών παραστάσεων, βασισμένες στα διάφορα έργα του Παπαδιαμάντη, όπως  το
«Όνειρο στο κύμα», «Χωρίς στεφάνι», «Μια Ψυχή»,  «Αμαρτίας Φάντασμα»,

«Το Άνθος του γιαλού» κ. α. , τα οποία  ο Ανδρέας Κατσιγιάννης «έντυσε» με μουσική για τις ανάγκες των παραστάσεων.

Katsigiannis_05_2013_

Λίγα λόγια από τον συνθέτη:
«Όλα  αυτά τα χρόνια που γράφω μουσική για θεατρικές παραστάσεις, βασισμένες στα διάφορα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που πρωτογνώρισα – όπως όλοι μας –  στα πρώτα βήματα του σχολικού μου βίου, είχα πάντα την αίσθηση του «Αχειροποίητου», δηλαδή του μη πλασμένου από ανθρώπινο χέρι. Η αίσθηση του μεταφυσικού, αντλούμενου μέσα από μύθους και θρύλους της καθημερινότητας, που εντάσσεται στην ευρύτερη δραστηριότητα της Ελληνικής κοινωνίας, αποτελώντας κομμάτι της παράδοσης του λαού μας, είναι το στοιχείο έμπνευσης για τον Παπαδιαμάντη και τον κατατάσσει σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Η γραφή του καταφέρνει να είναι άμεση και διεισδυτική, ουσιαστικά μέσα από έναν πυκνό και δύσβατο λόγο!

Αυτό του το χάρισμα τον αναγάγει σε μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, που ενώ παράλληλα  ζει  Βίο Κοσμοκαλόγερου, μιλά  για τον έρωτα με τρόπο ανατρεπτικό για την εποχή του, άμεσο και καταλυτικό.

Πιστεύει στον Χριστό γιατί ξεπέρασε τον Άνθρωπο για τον Άνθρωπο.

«να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστό μου, να περιγράφω μετ’ έρωτος την φύσιν, και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια Ελληνικά ήθη».

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έζησε λιτά και απέριττα, αφήνοντας ένα τεράστιο και πλούσιο έργο.

Και όπως είπε και ο Ελύτης «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε  Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here