27/11/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Κατερίνα Κούρου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)
Πέμπτη απόγευμα «σκάει» το ερώτημα: «Ποιος μπορεί να αντικαταστήσει για το ρεπορτάζ των Penny and the Swinging Cats»; «Ευκαιρία», σκέφτηκα. Από καιρό θέλω να ακούσω live το swing / jazz συγκρότημα της Penny Μπαλτατζή, αλλά δεν έτυχε μέχρι τώρα. Η απάντησή μου στον αρχισυντάκτη ήταν άμεση και, Παρασκευή βραδάκι, ξεκινάω να κατηφορίσω προς Πειραιά.
Η κίνηση μειωμένη για Παρασκευή και, πολύ σύντομα, βρίσκομαι έξω από το Passport μαζί με τη φωτογράφο μας. Οι πόρτες ακόμα κλειστές μια που το sound check είναι σε εξέλιξη και χαζεύω στη διπλανή καφετέρια τον μπασκετικό Ολυμπιακό σε μια ακόμα ευρωπαϊκή νίκη του.
Λίγο μετά τη λήξη του αγώνα, μπήκαμε στο Passport και ανεβήκαμε στα καμαρίνια για να γνωρίσουμε την Penny και να μιλήσουμε για τη δουλειά της. Μαζί με την Penny, μας υποδέχτηκε και ο Γιώργος Ζερβός, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος. Αφού μας χάρισαν το CD με τίτλο «RETRO» που κυκλοφόρησε πρόσφατα με έξι κομμάτια, ξεκινήσαμε την κουβέντα.
MusicCorner: Σας βρίσκουμε στον Πειραιά, στο Passport, μετά από μια πολύ επιτυχημένη εμφάνισή σας στο Floral και τη συμμετοχή σας στο live των Tape Five στο Gazarte. Έχετε πέραση.
Penny Μπαλτατζή: Προσπαθούμε να έχουμε κίνηση και σε πρόβες και σε live και στη μουσική. Προσπαθούμε να δημιουργούμε.
Γιώργος Ζερβός: Φτιάχνουμε νέα κομμάτια, ανανεώνουμε το πρόγραμμά μας και μέσα απ’ αυτό ανανεωνόμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Όταν φτιάχνεις νέα μουσική έχει κι ενδιαφέρον. Δεν μένουμε στάσιμοι ούτε παίζουμε συνεχώς τα ίδια.
MusicCorner: Έχετε έξι νέα κομμάτια στο «RETRO» και, αν θυμάμαι καλά, από Γενάρη συνεχίζετε δισκογραφικά;
Penny Μπαλτατζή: Αυτά είναι η πρώτη σοδειά. Γενάρη με Φλεβάρη μπαίνουμε στο studio για να ηχογραφήσουμε νέο υλικό και στις αρχές της άνοιξης θα βγει σίγουρα ένα single με ένα ή δύο κομμάτια σε βινύλιο και το Σεπτέμβρη θα βγει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ.
MusicCorner: Πόσα κομμάτια υπολογίζετε; Βγήκε το EP με έξι, θα βρίσκονται και στο άλμπουμ;
Γιώργος Ζερβός: Αυτό ακριβώς σκεφτόμαστε. Επειδή αυτά ήδη κυκλοφόρησαν, το άλμπουμ να έχει νέο υλικό, γύρω στα 10 με 12 κομμάτια. Υπάρχει αρκετό υλικό. Η τραγουδοποιός μας, η οποία υπογράφει και στίχο και μουσική, έχει πάρα πολύ υλικό στα τετράδια και στα τεφτέρια της.
Penny Μπαλτατζή: Θα διαλέξουμε αυτά που μας κάνουν. Μπορεί να ηχογραφήσουμε 12 κομμάτια και να μην μας ικανοποιούν όλα για το δίσκο και να βάλουμε τα 9.
Γιώργος Ζερβός: Υπάρχει αρκετό υλικό που το δουλεύουμε και κάποια τραγούδια που δεν περιλαμβάνονται στο EP είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τρία θα τα ακούσετε και απόψε. Κι αν προσθέσουμε και το «Με καθάρισε», τέσσερα.
Penny Μπαλτατζή: Αυτό δεν είναι δικό μας, είναι μια διασκευή και ο στίχος είναι απόδοση του original στα Ελληνικά.
MusicCorner: Άκουγα το μεσημέρι «Το Γυφτάκι» και προσπάθησα στο μυαλό μου να απομονώσω τη μουσική από το στίχο. Και εδώ που τα λέμε, ο ελληνικός στίχος ξενίζει λίγο. Συνειδητοποίησα ότι άνετα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κομμάτι έχει ηχογραφηθεί τη δεκαετία του ’40. Πώς το έχεις καταφέρει αυτό;
Penny Μπαλτατζή: Δεν ξέρω! (γέλια) Ειδικά το τραγούδι αυτό έχει ιστορία. Μου έχει «κολλήσει» η μελωδία και δεν ξέρω πώς ακριβώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Και την αφήνω στο συρτάρι. Μετά από αρκετό καιρό, ένα καλοκαίρι που παίζαμε στην Κάλυμνο, ξυπνάω ένα πρωί με ένα όνειρο ακόμα στο μυαλό μου. Ότι ήμουνα σε μια καρότσα με καρπούζια. Και έγραψα το «Σα γυφτάκι να γυρνάω». Και τραγουδώντας το διαπιστώνω ότι εδώ «κολλάει» η μελωδία που είχα αφήσει στο συρτάρι πριν δυο χρόνια. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει πολύ είναι να δένει ο στίχος με τη μουσική. Να μην ακούγεται παράταιρος, όπως είπες νωρίτερα. Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και πολλές φορές ο στίχος μπορεί να ακουστεί εξεζητημένος, «περίεργος» ή να μην κολλάει με το ανέμελο της μουσικής.
Γιώργος Ζερβός: Εγώ πιστεύω ότι είναι δύσκολη γλώσσα για την τραγουδοποιία. Είναι δύσκολη η ρίμα της.
MusicCorner: Ωστόσο επειδή είναι πολύ πλούσια γλώσσα, μπορείς μια έννοια, ένα συναίσθημα να το αποδώσεις με διαφορετικές λέξεις, πράγμα που βοηθάει.
Γιώργος Ζερβός: Ισχύει αυτό, αλλά η ίδια η έκφραση και η μουσικότητα της γλώσσας μας δεν ταιριάζει με μουσικές που έχουν προέλθει από τη ρυθμική πλευρά της μουσικής, το groove, πολλές φορές δεν ταιριάζει και είναι δύσκολη η χρήση της.
Penny Μπαλτατζή: Είναι σαν να προσπαθείς να γράψεις funk μουσική με ελληνικό στίχο. Ακούγεται λίγο μπερδεμένο.
MusicCorner: Γράφεις και ξένο στίχο εκτός από ελληνικό;
Penny Μπαλτατζή: Γράφω και αγγλικό στίχο. Προσπάθησα και γαλλικό αλλά δεν τα κατάφερα (γέλια). Έκανα πολλά χρόνια γαλλικά αλλά δεν κατάφερα να γράψω στίχο. Αν τα θυμηθώ στην πορεία, το βλέπουμε.
MusicCorner: Το ύφος σας είναι μόνο swing;
Penny Μπαλτατζή: Ακούγοντας το δίσκο μας θα καταλάβεις ότι κινούμαστε σε διαφορετικά είδη. Δεν είναι μόνο swing. Για παράδειγμα, το «Χορεύοντας» θυμίζει Νέα Ορλεάνη, το «Ρετρό» που είναι bell époque Ελλάδας, εποχή Αττίκ και παλιότερα, το “Rocket In My Heart” που είναι rock ’n’ roll του ’60.
MusicCorner: Η «αναβίωση» αυτής της μουσικής έχει έρθει στη μόδα;
Penny Μπαλτατζή: Ναι, κι εμείς το κινήσαμε πριν έρθει στη μόδα.
Γιώργος Ζερβός: Αν με ρώταγες για τη μουσική μας, θα απαντούσα ότι είναι ρετρό. Μας αρέσει τόσο η μουσική αυτή όσο και η φιλοσοφία να παίζεις live, να γράφουν όλοι μαζί στο studio, αλλά σαφώς με τον ήχο της εποχής. Το φάσμα της μουσικής μας ξεκινάει από το ’20 και φτάνει στο ’60. Παλιομοδίτες είμαστε (γέλια). Περνάμε και από το swing, που το λέει και το όνομά μας, αλλά δεν μένουμε σ’ αυτό.
Penny Μπαλτατζή: Και είναι κάτι (το όνομα) που σκεφτόμαστε να το αλλάξουμε. Θα δούμε.
MusicCorner: Υπάρχουν και χορευτικές ομάδες που ασχολούνται με το swing, όπως οι “Athens Lindy Hop”, “Athens Swing Cats”. Έχετε συνεργαστεί μαζί τους;
Penny Μπαλτατζή: Κατά καιρούς έχουμε συμπράξει με όλες τις ομάδες, σε διάφορα events και διατηρούμε καλές σχέσεις. Απλά επειδή η μουσική μας δεν είναι μόνο swing δεν υπάρχει μια μόνιμη συνεργασία, δηλαδή να έρχονται να χορεύουν σε όλες μας τις εμφανίσεις. Εμείς, έτσι κι αλλιώς, δεν είμαστε μια μπάντα για υποστήριξη των χορευτικών ομάδων.
MusicCorner: Τι άλλα live έχετε προγραμματισμένα;
Penny Μπαλτατζή: Το Σάββατο στις 30 του μηνός παίζουμε στην Πετρούπολη στο Life Jazzy Bar, αλλά το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι στο Gazarte. Στις 31 Δεκεμβρίου, μόλις αλλάξει ο χρόνος, θα εμφανιστούμε με τη μεγάλη μας μπάντα που αποτελείται από είκοσι μουσικούς. Αλλά επειδή δε χωράμε όλοι στη σκηνή θα πάμε οι δεκαπέντε. Δύο κιθάρες, οκτώ πνευστά, τύμπανα, πλήκτρα, κοντραμπάσο, και ίσως να έχουμε και guest.
Γιώργος Ζερβός: Αυτό προέκυψε όταν σε κάποια εμφάνισή μας, μας ζήτησαν περισσότερα άτομα. Το κάναμε και είδαμε ότι μας άρεσε, οπότε δημιουργήθηκε και ένα side project με τίτλο “Penny and the Great Big Band”. Το σχήμα παίζει και τα κομμάτια του «Ρετρό» και όποιος έρθει στο Gazarte θα τα ακούσει σε «ενισχυμένες» ενορχηστρώσεις. Και αφού το live θα είναι πρωτοχρονιάτικο θα υπάρχει και σχετικό ύφος, αλλά και διάφορες εκπλήξεις.
MusicCorner: Μια που αναφέρθηκε το Gazarte, πώς ήταν η συνεργασία σας με τους Tape Five; Έχετε κι άλλες διεθνείς συνεργασίες;
Penny Μπαλτατζή: Η πρώτη μας συνεργασία ήταν με τον Marc Almond στο Gagarin. Με τους Parov Stellar έχουμε παίξει, με την Imany, τους Jive Aces, τους Puppini Sisters και τους Royal Crown Revue. Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αρκετές σημαντικές συνεργασίες.
MusicCorner: Είστε έτοιμοι για διεθνή καριέρα, λοιπόν.
Γιώργος Ζερβός: Ακόμα δεν έχουμε βγει εκτός συνόρων, αλλά υπάρχουν κάποιες επαφές.
Penny Μπαλτατζή: Και τώρα με το διαβατήριο (το «RETRO»), υπάρχουν οι προοπτικές. Αν δεν έχεις να δείξεις κάτι δικό σου, δε γίνεσαι αποδεκτός στο εξωτερικό. Πρέπει να έχεις μια ταυτότητα. Γι’ αυτό παλεύουμε και ξεπερνάμε και τις αναποδιές και τις δυσκολίες. Και τελικά, είναι καλές ακόμα και οι αναποδιές. Είναι εμπειρίες που σου δίνουν γνώση. Ακόμα και τα λάθη έχουν πολλά να προσφέρουν. Τα βλέπεις, τα διορθώνεις και δεν τα επαναλαμβάνεις.
MusicCorner: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Σας ευχόμαστε καλή πορεία στο δίσκο και καλή επιτυχία στην καριέρα σας.
Penny Μπαλτατζή & Γιώργος Ζερβός: Κι εμείς σας ευχαριστούμε πολύ. Σας περιμένουμε στο Gazarte μόλις αλλάξει ο χρόνος!
Μετά από λίγη… αμπελοφιλοσοφία, που δεν ενδιαφέρει στην παρούσα, αφήσαμε την Penny και τον Γιώργο να ετοιμαστούν για το live που ξεκίνησε μετά από λίγα λεπτά. Η ενέργεια και το κέφι που είχαν οι δύο καλλιτέχνες στα καμαρίνια, μεταφέρθηκε άμεσα στη σκηνή από τις πρώτες νότες του «Εξωτικό Χαρμάνι» με το οποίο ξεκίνησε το πρόγραμμα. «Χορεύοντας», βγαλμένο θαρρείς από τη Νέα Ορλεάνη, «Μικρό Καφέ» για τη συνέχεια, «Πειρασμός – Απάτη», όλα από το “RETRO”. Αλλά και τεράστιες επιτυχίες του παρελθόντος όπως το “Cheek to Cheek” του Irving Berlin που έμεινε στην ιστορία από την ερμηνεία του Fred Astaire και της Ginger Rogers.
Μια εξαιρετική ερμηνεία μας επεφύλασσαν για λίγο αργότερα οι Penny and the Swingin’ Cats στο “The Beat Goes On” του Sonny Bono, στο οποίο έγινε και η πρώτη παρουσίαση των επί σκηνής μουσικών που, φυσικά, σόλαραν με τη σειρά δίνοντας έκταση και άλλο χρώμα στο κομμάτι. Η Penny χόρευε όλη την ώρα που οι μουσικοί της έδειχναν τις ικανότητές τους, ενώ λίγο αργότερα έριξε τους ρυθμούς με το “Road Trip”.
Επιστροφή στην… κίνηση με τον Γιώργο να παίρνει το μικρόφωνο και να ξεκινάει ένα δικό του show και την Penny σε δεύτερο ρόλο, με το κοινό να κρατάει το ρυθμό με παλαμάκια, αλλά και να σιγοντάρει υπό τη… διεύθυνση του Γιώργου που ως άλλος μαέστρος έδινε το σύνθημα. Λίγο αργότερα απολαύσαμε μια ακόμα εξαιρετική ερμηνεία στο “Crazy Little Thing Called Love” του «βασιλιά» Elvis Presley, αλλά και το υπέροχο “Caldonia” του Louis Jordan.
Η απίστευτη ενέργεια της Penny, του Γιώργου και των υπόλοιπων μουσικών, έκανε όλο το μαγαζί να χορεύει ρυθμικά σε κάθε κομμάτι, αν και ελάχιστοι σηκώθηκαν μπροστά στη σκηνή για να «συνοδεύσουν» τη μπάντα. Τα “My Baby Left Me” και “Tough Lover” ήταν η καλύτερη εισαγωγή για το “Americano” του Renato Carosone που έδωσε την ευκαιρία στο Γιώργο να δώσει ένα ακόμα show αφού στην εξάλεπτη (!!!) εισαγωγή, ακούσαμε αρκετές γνωστές κι αγαπημένες μελωδίες, μέχρι και το θέμα του «Μισιρλού». Ο Γιώργος έδινε το ρυθμό και οι μουσικοί ακολουθούσαν κατά πόδας, «συζητώντας» μουσικά μαζί του, σε ένα jamάρισμα που μας ενθουσίασε. Ο Γιώργος πάνω στην ένταση εκτόξευσε τα γυαλιά του στο κοινό (ακόμα τα ψάχνουν), ενώ παρέσυρε τους πάντες με το κέφι του.
Στροφή στο rock ’n’ roll με “Johnny Be Good” και “Tainted Love” αλλά και το “Rocket in my Heart”, μια δημιουργία της μπάντας. Για το τέλος οι Penny and the Swingin’ Cats άφησαν τα “Wipe Out” και “Shaking All Over”, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε η παρουσίαση των μελών της μπάντας. Το επίμονο χειροκρότημα δεν άφησε περιθώρια στο συγκρότημα να αποχωρήσει πριν μας χαρίσει για μια ακόμα φορά το «Εξωτικό Χαρμάνι», μια γλυκιά καληνύχτα σε ρυθμό μάμπο, που θα… ορκιζόμασταν ότι το έγραψε ο Μανώλης Χιώτης. Κι όμως, το τραγούδι είναι της Penny.
Μετά από ένα δίωρο γεμάτο αγαπημένους ρυθμούς και μουσικές που δε συναντάμε καθημερινά, αποχωρήσαμε αφού συγχαρήκαμε την Penny και τους συνεργάτες της για την εξαιρετική βραδιά που μας χάρισαν.
Τα μέλη της μπάντας:
Penny Μπαλτατζή: τραγούδι
Γιώργος Ζερβός: κιθάρα/τραγούδι
Χρήστος Καλκάνης: πλήκτρα/κλαρινέτο
Βαγγέλης Κατσαρέλης: τρομπέτα
Δημήτρης Κόλλιας: τενόρο σαξόφωνο
Γιώργος Ζαρέας: τρομπόνι
Στάθης Παρασκευόπουλος: κοντραμπάσο
Δημήτρης Γρηγοριάδης: τύμπανα
Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…