25/6/2013
Γράφει η Γιώτα Γεωργουλέα
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Στο Socialista club στο Γκάζι βρεθήκαμε την Τρίτη 18 Ιουνίου για την παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Λάκη Παπαδόπουλου και της Μαρίας Τσαρούχα, με τίτλο «Ευγενικά τραγούδια» που μόλις κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία Final Touch του Μίλτου Καρατζά.

lakis_tsarouxa_event_2013_06_01_karatzas

Μια πρώτη ιδέα για το cd αυτό πήραμε λίγες ημέρες πριν, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπική κουβέντα που το MusicCorner είχε με τους δυο δημιουργούς. Πρόκειται για ένα δίσκο βασισμένο σε κομμάτια του χθες, κυρίως της δεκαετίας του ’50 και του ’60, διασκευασμένα στο σήμερα με το ιδιαίτερο μουσικό ύφος του «Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ». Όπως ο ίδιος ο Λάκης Παπαδόπουλος τόνισε την βραδιά της παρουσίασης, αυτό το cd αποτέλεσε ένα προσωπικό του στοίχημα, να έρθουν πάλι στην επιφάνεια όλα αυτά τα τραγούδια που άκουγε στο ραδιόφωνο από μικρό παιδί και είχε λατρέψει. Με πολύ χιούμορ και διάθεση αυτοσαρκασμού, επισήμανε ότι σε καμιά πενηνταριά χρόνια που θα εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, θα είναι πολύ χαρούμενος γιατί θα νοιώθει ότι κατά κάποιο τρόπο έκανε το καθήκον του απέναντι στους δημιουργούς που στιγμάτισαν τα παιδικά του ακούσματα. Ευχαρίστησε τον Μίλτο Καρατζά που με πολύ αγάπη αγκάλιασε την δουλειά αυτή. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κώστα Αναδιώτη για την πολύτιμη βοήθεια και υπομονή του στο studio αλλά και στον Αντώνη Λαδόπουλο, τον εξαιρετικό αυτό σολίστα για την φιλική του συμμετοχή.

lakis_tsarouxa_event_2013_06_45_zouganelis_papadopoulou

Μουσικός συνοδοιπόρος σε αυτό του το εγχείρημα, η Μαρία Τσαρούχα, κόρη του δημοσιογράφου Κώστα Τσαρούχα. Με σπουδές υποκριτικής και ιδιαίτερη αδυναμία στο είδος της jazz μουσικής και στα musical, βάζει την δική της πινελιά στα κομμάτια του χθες και από κοινού με πολύ αγάπη και σεβασμό, επιχειρούν  να τα συστήσουν σε ένα νεότερο κοινό, χαρίζοντάς τους μια δεύτερη πνοή.

lakis_tsarouxa_event_2013_06_04_tsarouxas

Και μετά από μια αυτοσχέδια πρόβα,  ήρθε η ώρα να τους ακούσουμε να μας τα τραγουδούν live επί σκηνής. Τους χαρήκαμε πολύ στο «Το βεσπάκι το κορίτσι μου κι εγώ». Μακάρι να άρεσε το ίδιο και στον Φωτη Πολυμέρη που έχει γράψει μουσική και στίχους και έφυγε από την ζωή σε ηλικία 102 ετών όπως επεσήμανε ο Λάκης! Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Λάκης Παπαδόπουλος πριν από κάθε κομμάτι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία των κομματιών, στο πως δημιουργήθηκαν αλλά και στους αρχικούς δημιουργούς και ερμηνευτές. Επιβάλλεται οι παλαιοί να ενθυμούνται και οι νέοι να πληροφορούνται…! Η βραδιά άλλωστε ήταν αφιερωμένη σε όλους αυτούς τους δημιουργούς κάποιων άλλων εποχών που μέσα από τις δημιουργίες τους ένιωσαν μοναδικές μουσικές στιγμές αλλά έφυγαν από την ζωή ίσως  με το παράπονο ότι τα τραγούδια τους ξεχάστηκαν. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να ακουστούν και πάλι… Ο ίδιος ο Λάκης σε κάθε ευκαιρία δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τα κομμάτια αυτά που γίνονταν συνήθως με την συμβολή μιας τεράστιας μπάντας γι’ αυτό και τα θεωρεί πραγματικά αριστουργήματα και πολύ καλύτερα από όλα τα δικά του κομμάτια!

lakis_tsarouxa_event_2013_06_36

Η Μαρία κρατώντας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο μιας κι «Ένα μπουκέτο μενεξέδες» δύσκολα βρίσκεις πια, ζήτησε από τον Λάκη να της επιτρέψει να αφιερώσει το «Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» στη μητέρα της. Μας άρεσε και στο «είσαι το λάθος μου» για την αισθαντικότητα της φωνής της όπως και ο Λάκης στο «Γαρίφαλα σκορπώ» κομμάτι που όπως μάθαμε είναι από τα αγαπημένα του. Μια πραγματικά πολύ όμορφη καλοκαιρινή βραδιά με πολύ κέφι, θετική ενέργεια και διάθεση για «ευγενικά τραγούδια»…

lakis_tsarouxa_event_2013_06_27

Μεταξύ των παρευρισκομένων διακρίναμε τον Γιάννη Ζουγανέλη, πολλά χρόνια φίλο και συνεργάτη του Λάκη Παπαδόπουλου, την σύζυγο του Λάκη, Κατερίνα Παπαδοπούλου αλλά και τον Πασχάλη με την γυναίκα του. Είδαμε επίσης τον δημοσιογράφο Κ. Τσαρούχα με την σύζυγο του που ήρθαν να καμαρώσουν την κόρη τους. Το παρόν έδωσε και ο Κώστας Γούναρης γιος του Νίκου Γούναρη που έχει γράψει μουσική και στίχους στο «όταν γελάς» που με πολύ ευαισθησία και παιχνιδιάρικη διάθεση ερμήνευσε η Μαρία Τσαρούχα.

lakis_tsarouxa_event_2013_06_33

Στο τέλος της βραδιάς βρήκαμε την ευκαιρία και ρωτήσαμε κάποιους από αυτούς να μας πουν την γνώμη τους για τα «ευγενικά τραγούδια»…

MusicCorner: Πως σας ακούστηκαν τα «Ευγενικά τραγούδια» του χθες διασκευασμένα στο σήμερα από τον Λάκη Παπαδόπουλο;
Γιάννης Ζουγανέλης: Επειδή τον Λάκη τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια, γνωρίζω πολύ καλά την αγάπη του γι’ αυτά τα τραγούδια. Μου άρεσε η προσπάθειά του να τα διασκευάσει και να τα μεταφέρει στο σήμερα με τον δικό του ιδιαίτερο μουσικό ήχο.

lakis_tsarouxa_event_2013_06_42_zouganelis

MusicCorner: «Ευγενικά τραγούδια» του χθες, μπορούν να αγγίξουν τις «άγριες εποχές» που ζούμε σήμερα;
Γιάννης Ζουγανέλης: Βεβαίως και μπορούν! Γιατί αυτό που μας σώζει είναι η αγάπη, η ομορφιά, η χαρά της ζωής και όλα τα χρώματα που αγνοούμε. Η ζωή για να πάει μπροστά πρέπει «να πάρει φόρα» από το παρελθόν…

MusicCorner: Μια ευχή για τα «ευγενικά τραγούδια»;
Λάκης Παπαδόπουλος: Εύχομαι τα «ευγενικά τραγούδια» να απλωθούν και να γίνουν ευγενικά για όλο τον κόσμο, όχι επειδή τα διασκεύασα εγώ αλλά γιατί ως πρώτη ύλη, είναι εξαιρετικά τραγούδια. Πραγματικά αριστουργήματα
Μαρία Τσαρούχα: Η αρχή έγινε πολύ πριν γίνει ο  δίσκος αυτός. Η ευχή μου είναι, ακούγοντας τα να γινόμαστε οι άνθρωποι λίγο πιο ευγενικές ψυχές.
Κατερίνα Παπαδοπούλου: Μακάρι να τα γνωρίσουν τα νέα παιδιά και να τα αγαπήσουν μέσα από το νέο ήχο με τον οποίο ο Λάκης προσπάθησε να τα μεταφέρει στο σήμερα. Είναι πάρα πολύ ωραία. Ήταν το όνειρο του να τα διασκευάσει και να τα φέρει πιο κοντά στους νέους ανθρώπους που ενδεχομένως να μην τα γνωρίζουν καν.

lakis_tsarouxa_event_2013_06_43_papadopoulou

Πασχάλης: Πολύ ενδιαφέρουσα η μουσική άποψη του Λάκη για τα τραγούδια του χθες. Ακούγονται ευχάριστα, σε ταξιδεύουν και ένας νέος που δεν τα ξέρει μπορεί να γνωρίσει τον μουσικό θησαυρό του παρελθόντος που πραγματικά είναι πολύ μεγάλος. Οι διασκευές των παιδιών προσφέρουν μια πολύ καλή ευκαιρία και μπράβο τους!

lakis_tsarouxa_event_2013_06_47_pasxalis

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τη συνέντευξη που παραχώρησαν πολύ πρόσφατα στο MusicCorner.gr οι Λάκης Παπαδόπουλος και Μαρία Τσαρούχα…

——————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here