17/7/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
www.musiccorner.gr

ΗΛευκή Νύχτα“, ο πρωτότυπος καλλιτεχνικός θεσμός που έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και στην Ελλάδα! Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, ο Δήμος Ιλίου φιλοξένησε αυτήν την ιδιαίτερη μεγάλη γιορτή γύρω από τις τέχνες με σκοπό τη ψυχαγωγία του κοινού και την άνθιση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

lefki_nyxta_ilion_2013_06_05

Βρεθήκαμε στο Δημαρχείο Ιλίου με αφορμή τη παρουσίαση της “Λευκής Νύχτας”, όπου ακούσαμε περισσότερα γι’ αυτόν τον ήδη καθιερωμένο θεσμό και την ιδέα της μεταφοράς του στην Ελλάδα. Συζητώντας με την Έλλη Ρουμπέν, μας μίλησε συνοπτικά για την ιδέα της “Λευκής Νύχτας” και την διαδικασία της επιλογής του προγράμματος από τον διαγωνισμό του ΕΣΠΑ.

Για την προσπάθεια, μας μίλησε ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, ο οποίος έδωσε έμφαση κυρίως στο κομμάτι που αφορούσε τον εμπορικό κόσμο. “Αν δεν υπάρξει παραγωγή, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα“, ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην οικονομική δυσκαμψία της περιόδου. Κατά τη διάρκεια του Δελτίου Τύπου δόθηκε επίσης έμφαση στην ανάγκη να πάρει η εκδήλωση “παναθηναϊκές διαστάσεις για την στήριξη της τοπικής αγοράς”.

lefki_nyxta_ilion_syn_typou_papadopoulou_zoi_2013_06_01

Το πρόγραμμα της βραδιάς είχε μεγάλη ποικιλία και για όλα τα γούστα! Όσον αφορά τη μουσική, λειτούργησαν 4 μουσικές σκηνές, όπου τραγούδησαν ο Δημήτρης Μπάσης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Ελένη Πέτα, η Ζωή Παπαδοπούλου, ενώ συμμετείχε και η Ορχήστρα Έμμετρον. Τη μουσική επιμέλεια είχε αναλάβει ο Μανώλης Γεωργοστάθης. Ως ξεχωριστές κατηγορίες, ας αναφερθούμε στον Πετρολούκα Χαλκιά και την παραδοσιακή ορχήστρα του, αλλά και στους Active Member που έδωσαν δυναμικά το παρόν!

lefki_nyxta_ilion_peta_mpasis_papadopoulou_zoi_2013_06_08

Τη γιορτινή διάθεση, συμπλήρωσαν οι υπόλοιπες δραστηριότητες που ήταν διασκορπισμένες στους κεντρικούς δρόμους του Ιλίου. Παρέμειναν ανοιχτά “περίπτερα” με έκθεση βιβλίου, ενώ μπορούσε κανείς να πάρει μέρος σε μία παρτίδα σκάκι, να δει ξυλοπόδαρο ή να επισκεφτεί την έκθεση χαρακτικής που φιλοξενούσε η εκδήλωση. Πραγματοποιήθηκαν επιπλέον, δραστηριότητες όπως, Καραγκιόζης, graffities, εργαστήρι χαρακτικής, θέατρο δρόμου, εικαστικά, ενώ στην πλατεία Άλσους έπαιξαν οι νεανικές μπάντες μέχρι αργά το βράδυ!

lefki_nyxta_ilion_maxairitsas_2013_06_04

Από τις επτά το απόγευμα του Σαββάτου λοιπόν, μέχρι το πρωί της Κυριακής, οι δρόμοι γέμισαν από τον κόσμο που στήριξε έμπρακτα το γεγονός και αγκάλιασε θερμά την προσπάθεια του Δήμου, βάζοντας ένα ακόμη “λιθαράκι” για την καθιέρωση του θεσμού!

lefki_nyxta_ilion_active_member_2013_06_01

Πριν από τη δική της εμφάνιση, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη Ζωή Παπαδοπούλου, μία από τις ερμηνεύτριες που πήραν μέρος στη “Λευκή Νύχτα”, για τη συγκεκριμένη βραδιά και όχι μόνο:

MusicCorner: Συζητάμε με αφορμή τη “Λευκή Νύχτα”, πείτε μας δυο λόγια για τη συμβολή σας σε αυτήν την διοργάνωση…
Ζωή Παπαδοπούλου: Η δική μου συμβολή είναι το τραγούδι. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζω κι εύχομαι να βοηθάω σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Το τραγούδι και κάθε μορφή τέχνης, νομίζω ότι είναι αναγκαία τώρα, περισσότερο από ποτέ. Είναι πάρα πολύ όμορφο να συμβαίνει κάτι τέτοιο ελεύθερα στους δρόμους, να βλέπεις ορχήστρες, να συμβαίνουν εικαστικές εκδηλώσεις και να συμβαίνουν καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, να μη γίνονται δηλαδή μόνο για μία ημέρα. Βεβαίως, είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη προσπάθεια, γιατί αυτό δεν το βλέπουμε τόσο συχνά. Ελπίζω να γίνει και του χρόνου και θα είμαι εδώ, εννοείται!

MusicCorner: Ίσως είναι και κάπως δύσκολο να γίνεται διαρκώς κάτι αντίστοιχο. Το πρόγραμμα πέρασε από ΕΣΠΑ, χρειάζεται πολλή δουλειά στη διοργάνωση, τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών…
Ζωή Παπαδοπούλου: Πιστεύω από την δική μου πλευρά, ότι το να στήσεις τέτοιες διοργανώσεις, δεν είναι τόσο δύσκολο και δε χρειάζεται πάντα τόσα χρήματα. Υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες που θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό χωρίς καμία οικονομική απολαβή, να βγουν να τραγουδήσουν, να παίξουν θέατρο, να προσφέρουν. Οπότε, νομίζω ότι είναι καλό τέτοιες διοργανώσεις να “τρέξουν” και σε ανθρώπους που είναι πιο ερασιτέχνες. Δε χρειάζεται να δίνουμε πάντα βήμα στους ανθρώπους που είναι ήδη καταξιωμένοι.

MusicCorner: Καλώς ή κακώς, και εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης, δίνουμε συχνά μεγαλύτερη βάση στο χρήμα. Εσείς πιστεύετε ότι μόνη της η μουσική είναι ικανή να φέρει μία άνθιση;
Ζωή Παπαδοπούλου: Εγώ το πιστεύω απόλυτα αυτό, γιατί η μουσική είναι πάντα εκεί. Οι τέχνες είναι πάντα εκεί. Τουλάχιστον αυτό που βιώνω, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είναι ότι, ξέρω πως ό,τι και να συμβαίνει στη ζωή μου, δύσκολο, ευχάριστο, δυσάρεστο, είναι πάντα εκεί η μουσική. Δε σε αφήνει, δε σε ξεχνάει, και είναι βάλσαμο… Νομίζω, δηλαδή, ότι χρειάζονται χρήματα βεβαίως για τα καθημερινά και για όλα αυτά, αλλά η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως γιατρικό.

makedonas_live_2013_02_04_zoi_papadopoulou

MusicCorner: Το δικό σας πρόγραμμα για τη “Λευκή Νύχτα” τι περιλαμβάνει;
Ζωή Παπαδοπούλου: Εγώ συμμετέχω σε μία παράσταση που λέγεται “Ήχος της Ελλάδας – Μουσική του Κόσμου” με την επιμέλεια και οργάνωση του Μανώλη Γεωργοστάθη και με την Ορχήστρα Έμμετρον, μία εκπληκτική ορχήστρα με 7-8 δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Τραγουδάμε πολύ σημαντικά τραγούδια, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, τραγούδια που έγιναν γνωστά μέσω των ταινιών κυρίως. Σε αυτήν την εκδήλωση θα συμμετέχουν και η Ελένη Πέτα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Δημήτρης Μπάσης.

MusicCorner: Με τι άλλο ασχολείστε αυτήν την περίοδο;
Ζωή Παπαδοπούλου: Αυτήν την περίοδο, συνεχίζω κάποιες συναυλίες με την Ορχήστρα Έμμετρον και αυτήν την παράσταση. Παράλληλα, έχω την τύχη να συνεχίζω μία συνεργασία από πέρυσι το καλοκαίρι με τον σπουδαίο Χρήστο Νικολόπουλο και τον Κώστα Μακεδόνα. Και κάνω και τις δικές μου εμφανίσεις με μία μπάντα, την οποία έχω φτιάξει με σπουδαίους μουσικούς, τον Βαγγέλη Μαχαίρα, το Μάριο Μουρμούρα και το Θάνο Γκελετζή. Πηγαίνουμε σε όλην την Ελλάδα -και με το Νεοκλή Νεοφυτίδη, ο οποίος είναι μόνιμος συνεργάτης. Είναι παράλληλα πολλά και ενδιαφέροντα!

MusicCorner: Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!
Ζωή Παπαδοπούλου: Ευχαριστώ πολύ, επίσης!

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις
(ευχαριστούμε την Έλλη Ρουμπέν για τη βοήθεια)

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here