8/9/2014
www.musiccorner.gr

Οι Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής “ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ” παρουσίασαν την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού τoν Βασίλη Παπακωνσταντίνου στη συναυλία «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τη συμμετοχή της Σοφίας Παπάζογλου & της Μπέττυς Χαρλαύτη.

Μια συναρπαστική, μουσικά μαγική βραδιά, γεμάτη Ελλάδα και «ψυχή», με κοινωνικό μήνυμα και ιερό σκοπό, ελεύθερο και σκεπτόμενο πνεύμα, νοσταλγική και συνάμα επίκαιρη διάθεση, στη σκιά της Ακρόπολης. Στο κατάμεστο Ηρώδειο, το κοινό είχε την μοναδική ευκαιρία να απολαύσει τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με την προσωπική επιμέλεια και φροντίδα του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος και παρακολούθησε φανερά συγκινημένος την συναυλία.

papakonstantinou_irodeio_2014_09_002

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η δεκαμελής Λαϊκή Ορχήστρα ‘Μίκης Θεοδωράκης’, με τη συμμετοχή της Σοφίας Παπάζογλου και της Μπέττυς Χαρλαύτη, παρουσίασαν μια ανατρεπτική συναυλία-γεγονός, 40 χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία του Μίκη Θεοδωράκη με τον δημοφιλή ερμηνευτή. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και οι στίχοι μεγάλων ποιητών ερμηνεύθηκαν με ενέργεια και πάθος, σεβασμό και τρυφερότητα: Ήτανε νέοι, σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη, Αρνιέμαι, σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, τα Λυρικά του Τάσου Λειβαδίτη, τα Τραγούδια του Αγώνα του Μάνου Ελευθερίου, ο Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου, αποσπάσματα από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και η Φαίδρα & η Όμορφη Πόλη του Γιάννη Θεοδωράκη.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, όταν λίγο πριν το τέλος της συναυλίας ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κατέβηκε από τη σκηνή και πλησίασε τον εμφανώς συγκινημένο Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά του στον σπουδαίο ερμηνευτή, ο οποίος και υποκλίθηκε λέγοντας: «Σ’ ευχαριστούμε, Δάσκαλε». Το ιδιαίτερα θερμό κοινό, που συχνά συμμετείχε σιγοτραγουδώντας, είχε την ευκαιρία να ζήσει αυτή τη μοναδική καλλιτεχνική και ανθρώπινη στιγμή που επισφράγισε μια τόσο σημαντική συνεργασία.

papakonstantinou_irodeio_2014_09_001

«Οικοδέσποινα» της βραδιάς ήταν η κ. Γιολάντα Βλάχου, Πρόεδρος Δ.Σ. Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». Δεκάδες εκπρόσωποι του πολιτικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού χώρου τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, δηλώνοντας έμπρακτα την αγάπη τους για την καλή ελληνική μουσική, και ταυτόχρονα την κοινωνική τους ευαισθησία. Ανάμεσα στους εκλεκτούς παρισταμένους, διακρίναμε: τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Βασίλη Κοτζαμάνη, τον Γεν. Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Πέτρο Δούκα, τους συνθέτες Θάνο Μικρούτσικο και Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Οδυσσέα Ιωάννου, τη Μάρω και τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, την Ελένη Δούκα-Πατέρα, την Πρόεδρο & Διευθύνουσα Σύμβουλο της ATTP Αιμιλία Τσεϊμαζίδου, κ.α.

Η συναυλία διοργανώθηκε από το Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής “Ανοιχτή Αγκαλιά”, στο πλαίσιο των πολύπλευρων δράσεων και κοινωνικών εκδηλώσεών του, και υπό την αιγίδα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού». Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού μηχανικής υποστήριξης της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here