3/7/2013
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

(Χορηγός Επικοινωνίας)

Αν με ρωτούσε κανείς φεύγοντας από το Αμαλίειο την 1η Ιουλίου να του πω τις εντυπώσεις μου από την συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη θα του έλεγα ένα ειλικρινές: «Δεν έχω λόγια!»… Έλα όμως που πρέπει να βρω τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψω αυτό που …μια φορά συμβαίνει!

Η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, που αποτελεί και την επίσημη πρώτη του Φεστιβάλ Αμαρουσίου, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21.30 και όμως μία ώρα πριν την επίσημη έναρξη τα περισσότερα σχεδόν καθίσματα είχαν γεμίσει, ενώ πλήθος κόσμου περίμενε στην ουρά για να μπει στον χώρο για μια συναυλία που δεν θα μπορούσε να μην είναι sold out.

Εμείς βρεθήκαμε από νωρίς backstage για να ξεκλέψουμε δυο λόγια από την ερμηνεύτρια που για τις φετινές καλοκαιρινές της συναυλίες έχει επιλέξει τον γενικό τίτλο «Μια φορά συμβαίνει».

«Ο τίτλος έχει να κάνει με αυτό που συμβαίνει μία φορά σε κάθε συναυλία και δεν επαναλαμβάνεται. Είναι μοναδική η στιγμή μιας παράστασης και είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί. Κάθε παράσταση είναι μία και μοναδική. Βεβαίως ο τίτλος έχει σχέση και με το τραγούδι που θα βρίσκεται στον επόμενο δίσκο και θα βγει το Φθινόπωρο. Η περιοδεία μας έχει ξεκινήσει ήδη από την Κύπρο και την Βέροια. Αυτή είναι η πρώτη μας παράσταση στην Αθήνα. Από εκεί και πέρα έχουμε άλλες 18 παραστάσεις μέχρι τον Σεπτέμβρη και μας εύχομαι πολύ καλό ταξίδι!»

arvanitaki_live_2013_07_02

Σχετικά με τα καλοκαιρινά φεστιβάλ δήλωσε πως είναι παρήγορο και πρέπει να μας βάζει σε σκέψη το γεγονός πως στα φεστιβάλ που οργώνονται από Δήμους ή οργανισμούς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Μέγαρο Μουσικής υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο.

Η ΕΡΤ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από την συζήτηση μας: «Θεωρώ πως αυτό που έγινε με την ΕΡΤ είναι μια τόσο άκαιρη κίνηση και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να πω. Μια κίνηση κυρίως ενάντια στον πολιτισμό Μια κίνηση ανεπίτρεπτη που προκαλεί φόβο. Ήδη συζητιέται ότι μπορεί να κλείσουν και νοσοκομεία. Η αρχή έγινε…»

Τέλος, μας μίλησε για τον νέο της δίσκο που παρόλα τα προβλήματα θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο με συντελεστές τους Νίκο Αντύπα, Νίκο Μωραΐτη, Λήδα Ρουμάνη, Θέμη Καραμουρατίδη και Στάθη Δρογώση και στον οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «υπάρχει τεχνολογία».

————–

Η βραδιά προμηνυόταν υπέροχη και αυτό φάνηκε εξαρχής καθώς μόλις το ρολόι έδειξε 21.30 ακούστηκαν και οι πρώτες νότες από τους μουσικούς, πράγμα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Μόνο «μελανό» σημείο ήσσονος σημασίας ο καπνός που πριν την έναρξη της συναυλίας ερχόταν πάνω στο κοινό, κάτι που διορθώθηκε γρήγορα.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία μαζί με την Λήδα Ρουμάνη έχουν την επιμέλεια του προγράμματος, επέλεξε να ανοίξει την βραδιά με τα «Μη φεύγεις μη μένεις» και «Το άρωμα», τραγούδια που ήδη έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο και θα περιλαμβάνονται στο νέο της album. Άλλο ένα πολύ όμορφο, ακυκλοφόρητο τραγούδι με τίτλο «Πόσα περάσαμε» κάνει την λέξη «πολυαναμενόμενος» που πολύ συχνά χρησιμοποιούμε για τους δίσκους που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, να ταιριάζει γάντι στην περίπτωση.

arvanitaki_live_2013_07_06

Το δελτίο τύπου της συναυλίας μας προϊδέαζε για ένα πρόγραμμα “best of” και αυτό ακριβώς απολαύσαμε εκείνη τη βραδιά. Είναι βέβαια τόσο μεγάλη η προίκα που καβαλάει αυτή η γυναίκα στα τόσα χρόνια μουσικής παρουσίας που σίγουρα δυόμιση ώρες δεν φτάνουν. Παρόλα αυτά οι χιλιάδες των θεατών που βρέθηκαν στο Αμαλίειο, μεταξύ των οποίων η Χαρούλα Αλεξίου, η Μελίνα Κανά και ο Νίκος Μωραΐτης, απόλαυσαν αυτό το μαγευτικό μουσικό ταξίδι στο χρόνο με οδηγό την κρυστάλλινη φωνή της αιθέριας ερμηνεύτριας.

Ακούστηκαν τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία «ντυμένα με νέα ρούχα», καθώς οι ενορχηστρώσεις των Θωμά Κωνσταντίνου και Αλέξανδρου-Δράκου Κτιστάκη τους έδωσαν μια διαφορετική, φρέσκια πνοή. Έτσι απολαύσαμε ένα πιο δυναμικό «Πάρε με αγκαλιά και πάμε», ένα ιδιαίτερο «Έφυγες νωρίς», ένα jazz «Ερωτικό» αλλά και «Της καληνύχτας τα φιλιά» με latin finale. Σε αυτό φυσικά συνέβαλαν και οι θαυμάσιοι μουσικοί που ξεδίπλωσαν το αστείρευτο ταλέντο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, αυτή η παρέα που απ’ ότι φαίνεται έχει δέσει και καταφέρνει να μεταφέρει στο κοινό αυτό το μοναδικό «κάτι» που γεννιέται από τη σχέση τους.

arvanitaki_live_2013_07_13

Οι νότες από «Τον έρωτα ρωτάω», «Τι λείπει», «Δε μιλώ για μια νύχτα», «Δυνατά δυνατά» όπως ήταν αναμενόμενο ξεσήκωσαν τον κόσμο, ενώ όταν ήρθε η σειρά να ακουστούν αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια όπως «Πες μου μια λέξη», «Η σκλάβα», «Το τελευταίο ποτηράκι», «Κίνδυνος θάνατος» και «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», κέφι, χαρά και νοσταλγία «κατέκλυσαν» τον κατάμεστο χώρο.

«Επειδή τα τελευταία χρόνια αισθάνομαι ξένη εδώ όπως κι εσείς. Επειδή πια δεν αναγνωρίζω τον τόπο μου. Πολλές φορές τους φίλους μου… Επειδή τα χρόνια είναι επικίνδυνα. Επειδή τα χρόνια μετράνε πάνω μας δύσκολα μέρα με τη μέρα και επειδή κινδυνεύει και αυτό που λέμε Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα… θα τελειώσουμε με ένα τραγούδι που μιλάει γι αυτή την ξενιτιά. Για έναν τόπο που ζητάς και δεν τον βρίσκεις…» Έτσι αυτή η ονειρική βραδιά, η ιδιαιτέρως φορτισμένη έκλεισε ιδανικά με το «Μένω εκτός», έχοντας εκπληρώσει στο έπακρο το σκοπό της. Χαρά, λύπη, κέφι, συγκίνηση, ψυχαγωγία, προβληματισμός και εν τέλει …κάθαρση.

Δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει αντικειμενικότητα όταν μιλάει κάποιος για μουσική ή πόσο υπερβολική θα ακουστεί η φράση: «Η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Αμαλίειο άγγιξε την τελειότητα». Αν η οπτική μου θεωρηθεί υποκειμενική, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ο κόσμος που βρέθηκε στο Μαρούσι εκείνη την Δευτέρα έδειχνε να συμφωνεί μαζί μου, όταν στο τέλος της βραδιάς, όρθιος, αποθέωνε την μοναδική αυτή ερμηνεύτρια που τους χάρισε μια εμπειρία που …μια φορά συμβαίνει!

arvanitaki_live_2013_07_14

————–

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα παρέα με τους:
Γιώργος Γεωργιάδης: μπάσο
Δημήτρης Τσάκας: σαξόφωνο, κλασική κιθάρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο, πλήκτρα
Αντώνης Ανδρέου: τρομπόνι
Αλέξανδρος – Δράκος Κτιστάκης: τύμπανα & ενορχηστρώσεις
Θωμάς Κωνσταντίνου: ούτι, λαούτο, μαντολίνο, τζουράς, φωνητικά & ενορχηστρώσεις

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των καλοκαιρινών συναυλιών της εδώ: www.musiccorner.gr/?p=77947

————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here