3/12/2013
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ο Δημήτρης Μυστακίδης συνεχίζοντας τις εμφανίσεις του στην ΑΝΟΔΟ, συναντά την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, τη Μελίνα Κάνα και ερμηνεύουν μαζί “Τα ρεμπέτικα της κιθάρας”.

Η Μελίνα Κανά ξεδιπλώνει μια πτυχή του ταλέντου της που μας έχει λείψει.

kana_melina_live_2013_03_09

Η Μελίνα Κανά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλολογία και στα φοιτητικά της χρόνια άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι .Το 1987 εμφανίζεται στο Πλατώ της Θεσσαλονίκης, μια συνεργασία που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Την περίοδο αυτή γνωρίζεται με το μεγάλο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και συνεργάζεται μαζί του . Τον πρώτο της δίσκο, το ’91,  Μυστικά Τραγούδια, υπέγραψε ο Νίκος Μαμαγκάκης σε στίχους του Μιχάλη Γκανά. Το καλοκαίρι του 1989 συμμετείχε στις καλοκαιρινές συναυλίες του Νίκου Παπάζογλου. Την ίδια εποχή γνωρίζεται με τον Σωκράτη Μάλαμα, γνωριμία που θα οδηγήσει σε μια πολύχρονη και επιτυχημένη επαγγελματική συνεργασία, αφού η Μελίνα Κανά γίνεται ευρύτερα γνωστή με το τραγούδι “Να βάλω τα μεταξωτά” του Σωκράτη Μάλαμα. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Νίκο Ξυδάκη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Διονύση Σαββόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου και Μανώλη Ρασούλη.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης βρίσκεται στην ΑΝΟΔΟ Live Stage τις Πέμπτες του Δεκεμβρίου παρουσιάζοντας μας “Τα ρεμπέτικα της κιθάρας” με καλεσμένες τις φίλες του. Την προηγούμενη Πέμπτη απολαύσαμε τη Φωτεινή Βελεσιώτου και αυτήν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στην σκηνή μαζί του θα βρεθεί η Μελίνα Κανά, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου, η Ματούλα Ζαμάνη και στις 19 Δεκεμβρίου, η Γιώτα Νέγκα.

mystakidis_apsylies_live_2012_11_16

Ο Δημήτρης Μυστακίδης επιλέγει κορυφαία ρεμπέτικα τραγούδια ανθολογώντας ρεπερτόριο μισού αιώνα και μας παρουσιάζει τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, Τραγούδια σπουδαίων συνθετών του ρεμπέτικου που το έργο τους επέδρασε καθοριστικά στην πορεία του μέσα στο χρόνο και μας μύησαν – κατά κάποιο τρόπο – στην τέχνη της λαϊκής κιθάρας στο ρεμπέτικο. Εξαιρετικά τραγούδια από όλο το φάσμα της ιστορίας του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τραγούδια που δεν ακούγονται πια σχεδόν πουθενά, αλλά παρόλα αυτά δημιουργούν την αίσθηση του οικείου στα αυτιά των ακροατών.

Η κιθάρα είναι ένα όργανο που από τις αρχές της εμφάνισης τύπων αστικού λαϊκού τραγουδιού μέχρι και σήμερα, συμμετέχει ανελλιπώς στη δισκογραφί α αλλά και στο λαϊκό πάλκο, ως σημαντικό μέλος της λαϊκής ορχήστρας. Σαν φορέας μιας σύνθετης μουσικής γλώσσας που γνωρίζει πολλά στάδια εξέλιξης, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί θεμέλιο λίθο της ρεμπέτικης μουσικής (από τη γέννησή της, στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι και τα μέσα του 20ού, τα χρόνια της ευρείας διάδοσης κι αποδοχής της) αφού πάνω σ’ αυτήν έχτιζαν τη μελωδία οι σολίστες και ακουμπούσαν φωνητικά οι τραγουδιστές.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης είναι γνωστός από τις συνεργασίες του, ως κιθαρίστας, στις μπάντες του Νίκου Παπάζογλου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά έχει και άλλη μία ιδιότητα: Είναι εδώ και χρόνια καθηγητής της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Όπως ο ίδιος δηλώνει: “Έπαιζα 25 χρόνια κιθάρα, αλλά όταν άρχισα να διδάσκω αυτό το είδος, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να την αποδομήσω τελείως, να την αναλύσω σε όσο πιο μικρά κομμάτια γινόταν, έτσι ώστε να μπορέσω να τη μεταδώσω στους μαθητές μου. Μπαίνοντας σε αυτήν την διαδικασία, ανακάλυψα πως η κιθάρα προσαρμόστηκε κάθε εποχή σε ανάλογους τύπους ορχήστρας και σε ανάλογα παιξίματα“.

Η κιθάρα ήταν πάντα το πιάνο των φτωχών” έχει δηλώσει ο Γιώργος Νταλάρας που στο παρελθόν συνεργάστηκε με το Δημήτρη Μυστακίδη. Δεν ήταν λίγα τα μυθικά πρόσωπα της μεγάλης, ρεμπέτικης παράδοσης, τα οποία, αντίθετα με το στερεότυπο που θέλει όλα τα σπουδαία λαϊκά τραγούδια να ‘χουν πρωτοδοκιμαστεί στο μπουζούκι, έκαναν συχνά τις δικές τους δοκιμές στις χορδές της λαϊκής τους κιθάρας. Παράδειγμα ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Κώστας Καρίπης, ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Γιώργος Κάβουρας. Κι όμως, στην ιστορία του ρεμπέτικου διακρινόταν κατά κανόνα “ο ταχύς μπουζουξής με την ωραία πένα, ενώ δίπλα ο, εξίσου καλός, κιθαρίστας έμενε στην αφάνεια“.

Τα βράδια της Πέμπτης έως τις 19/12 στο ζεστό χώρο του Anodos Live Stage η λαϊκή κιθάρα θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής σ’ ένα εκλεκτό ρεπερτόριο μισού αιώνα, φτιαγμένο από κορυφαία ρεμπέτικα των Περιστέρη, Τούντα, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Χιώτη, Μητσάκη, Ρούκουνα, Ριτσιάρδη, Νταλγκά κ.ά.

Το Δημήτρη Μυστακίδη στις εμφανίσεις του στο Anodos Live Stage συνοδεύουν στις κιθάρες και στο τραγούδι o Δημήτρης Παπάς, ο Γιώργος Τσαλαμπούνης και η Ιφιγένεια Ιωάννου.

ANODOS Live Stage
Πειραιώς 183, Αθήνα
Τηλ. κρατήσεων: 210 34 68 100

Ώρα έναρξης: 22:30

Είσοδος 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί
Τιμή φιάλης κομπλέ: 100 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here