30/9/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

Τρίτη βράδυ, λίγο μετά τις εννέα, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ξεκίνησε η μουσική παράσταση του Σταύρου Σιόλα και της Αργυρώς Καπαρού! Κόσμος είχε φροντίσει από νωρίς να κρατήσει μία από τις θέσεις στο αίθριο του Polis Art στην Στοά του Βιβλίου. Οι δύο καλλιτέχνες και οικοδεσπότες, λίγο πριν ανέβουν επί σκηνής, υποδέχονταν τον κόσμο, δημιουργώντας ένα κλίμα ακόμη πιο οικείο, ενώ η ατμόσφαιρα, αν και στα τέλη του Σεπτέμβρη, ήταν εντελώς καλοκαιρινή.

Από τη συνέντευξη που είχαμε την περασμένη εβδομάδα με τον Σταύρο Σιόλα και την Αργυρώ Καπαρού, γνωρίζαμε ήδη λίγα πράγματα για την εμφάνισή τους στο Polis Art! Ξέραμε επίσης ότι θα παρευρεθεί εκεί και η Λίνα Νικολακοπούλου, επιμελήτρια της βραδιάς, η οποία πάντα στηρίζει προσπάθειες νεότερων καλλιτεχνών, πιστεύοντας στην δύναμη του τραγουδιού και την εξέλιξή του. Όπως μας είπε η ίδια λίγο μετά το τέλος της παράστασης, ανάμεσα σε άλλα, «ένα τραγούδι μπορεί να σώσει το κέφι, μπορεί να σώσει το κουράγιο!». Στο χώρο βρέθηκε ακόμη, η Δάφνη Αλεξανδρή, που έντυσε με μουσική τις «Χειρολαβές», αλλά και πολλοί ηθοποιοί, μουσικοί και φίλοι.

kaparou_siolas_2013_09_16

Πρώτη η Αργυρώ Καπαρού ανέβηκε στη σκηνή να μας τραγουδήσει επιλεγμένα κομμάτια από τις «Χειρολαβές» και όχι μόνο. Ακούσαμε το «Αν δε σε βρουν χαράματα», το «Ταξί μου» και πιο παλιά τραγούδια με την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου, όπως το «Της Καληνύχτα τα φιλιά». Ξεχώρισαν το «Κι εσύ τρελή με τυραννάς» και το «Αυτή η νύχτα μένει» λαϊκά τραγούδια που μας αγγίζουν βαθιά ακόμη και πολλά χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία τους, πόσο μάλλον όταν τα ακούμε σε μία τόσο μοναδική ερμηνεία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, το δεύτερο κουπλέ του «Αυτή η νύχτα μένει» ήταν ανατριχιαστικό. Ακολούθησαν τα ήδη αγαπημένα «Μπλοκ», όπου ο κόσμος έδωσε το ρυθμό με το χειροκρότημά του.

kaparou_siolas_2013_09_4

“Κι όπως κρατιόμαστε από τις “Χειρολαβές” της Δάφνης, της Λίνας και της Αργυρώς, περνάμε στα δικά μου «Διόδια»…”, κάπως έτσι προλόγισε την είσοδό του στη σκηνή ο Σταύρος Σιόλας! Ακούσαμε τους δύο καλλιτέχνες σε ντουέτο στο «Άνθρωπος είμαι», αλλά και λίγα τραγούδια παρακάτω, στο «Χωρίς εσένα». Πρόκειται για την πρώτη κοινή τους εμφάνιση στην Αθήνα, ενώ είχε προηγηθεί μία εμφάνιση στη Χίο λίγες ημέρες πριν. Δε θα μπορούσε να λείπουν τα «Διόδια», το ομώνυμο τραγούδι από την τελευταία δισκογραφική δουλειά του Σταύρου Σιόλα, όπως επίσης και το «Της άρνης το νερό», που τον έκανε γνωστό στο ευρύτερο κοινό.

kaparou_siolas_2013_09_6

Δύο τραγούδια-εκπλήξεις ήταν το «Όλοι έχουμε μία θεία στην Αμερική» σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου και το “Hallelujah” του Leonard Cohen, του τραγουδοποιού που «λατρεύει» ο Σταύρος Σιόλας. Στη σκηνή ανέβηκε μετά από λίγο και το «αηδόνι», όπως χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες της, την Εβελίνα Αγγέλου, η οποία τραγούδησε μεταξύ άλλων και δύο τραγούδια από το δίσκο που θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα, με τίτλο «Φαληρικό Δέλτα». Πολλά ακόμη τραγούδια, παλιά και καινούρια, ήρθαν να συνθέσουν την αισθητική του προγράμματος, άλλοτε με έμφαση στο «λαϊκό» τραγούδι και άλλοτε με μία διάθεση πιο «παραδοσιακή».

kaparou_siolas_2013_09_18

Το «Ανθρώπων έργα», οι «Μέλισσες», το «Δρόμοι Παλιοί», το «Τριανταφυλλάκι», ο «Γεροπλάτανος», ήταν μερικά από τα κομμάτια που ακούσαμε στη συνέχεια. Φίλοι και συνεργάτες, συμμετείχαν και οι ίδιοι προς το τέλος της βραδιάς για ένα τελευταίο τραγούδι και για χορό! Λίγο πριν τους καλέσει επί σκηνής η Αργυρώ Καπαρού, είπε εκ μέρους και των δύο καλλιτεχνών «Εμείς βρισκόμαστε εδώ, επειδή έχουμε συναντήσει ανθρώπους όπως η Λίνα Νικολακοπούλου, που αγαπάει όλους τους τραγουδιστές», εκδηλώνοντας την πίστη και την εκτίμησή της στο έργο και το πρόσωπο της αγαπημένης μας στιχουργού. Το θερμό κλίμα λοιπόν, κράτησε από την ως το τέλος για όσους βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Polis Art, ακούγοντας τραγούδια επιλεγμένα ένα-ένα και γεμίζοντας συναισθήματα από τις μοναδικές ερμηνείες παλαιότερων και νέων κομματιών, με τις φωνές ενός μουσικού διδύμου, που θα μας απασχολήσει και το χειμώνα που μας έρχεται, αφού η συνάντηση στην Αθήνα, ήταν ο πρώτος τους καλλιτεχνικός σταθμός μαζί με την εμφάνιση στη Χίο.

kaparou_siolas_2013_09_44

Αφού το πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Αργυρώ Καπαρού, τον Σταύρο Σιόλα αλλά και τη Λίνα Νικολακοπούλου, που θερμά δέχτηκε την πρότασή μας και απάντησε στις ερωτήσεις που θέσαμε. Οι τρεις τους, μας μίλησαν μεταξύ άλλων, για τη μουσική παράσταση που μόλις είχε τελειώσει, για τα μελλοντικά τους σχέδια για αυτόν το χειμώνα, αλλά και τη σημασία του τραγουδιού σε δύσκολες περιόδους, όπως η τωρινή.

———

Music Corner: Πριν από λίγο τελείωσε η μουσική παράστασή σας. Η κυρία Νικολακοπούλου άνοιξε κι έκλεισε τη βραδιά. Θα ήθελα να μας πείτε το δικό σας σχόλιο για την αποψινή παράσταση και για τον κύκλο που έκλεισε με τις «Χειρολαβές»
Λίνα Νικολακοπούλου:
Νομίζω ότι το ουσιώδες που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι ότι μέσα σε μία τελείως ασταθή συνθήκη που ζούμε τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία καινούρια γενιά, που για ’μένα είναι πολύτιμη αυτή τηn στιγμή. Το ότι εμπνέονται ακόμα τα παιδιά, έχουν την επιθυμία και την πειθαρχία, να ασκούνται συνέχεια, να βελτιώνουν τα εκφραστικά τους μέσα, να τολμούν να αρθρώνουν λόγο και να έχουν την ελπίδα, ότι κάποια από αυτά τα τραγούδια θα μείνουνε στη μνήμη του κόσμου και δε θα κρίνω εγώ, σε ποιον τομέα, γιατί τα χρώματα του ελληνικού τραγουδιού είναι πάρα πολλά. Δε λέω ότι είναι το «έντεχνο τραγούδι» ή η «pop σκηνή» καλύτερο, δεν κάνω συγκρίσεις. Με νοιάζει να εκφράζονται οι νέοι άνθρωποι, να έχω τα αυτιά μου τεντωμένα, όταν ακούω ένα παιδί να έχει ταλέντο, είτε σαν ερμηνευτής, είτε σαν δημιουργός. Μ’ αρέσει να το παρακολουθώ και να το στηρίζω στα πρώτα του βήματα. Η Αργυρώ είναι ένα κορίτσι, που τηn ξέρω από 19 χρονών. Πάντοτε τη θυμάμαι να με ρωτάει και να μου λέει «Σκέφτομαι να κάνω αυτό, σκέφτομαι να κάνω το άλλο», που σημαίνει πως ανταμώσαμε τώρα και εγώ έχω παρακολουθήσει όλη της την πορεία και αισθάνθηκα κι εγώ ικανή, να γράψω και να της δώσω ένα μεγάλο σύνολο τραγουδιών, τις «Χειρολαβές», που σε δύο μήνες, κλείνουν ένα χρόνο κυκλοφορίας. Ήμασταν τον χειμώνα στη «Χελώνα», ξεκινήσαμε από εκεί. Το καλοκαίρι σμίξαμε και με άλλα παιδιά, με τον Απόστολο τον Ρίζο και τώρα, με τον Σταύρο Σιόλα, που έκανε έναν έξοχο δίσκο, τα «Διόδια» και θα συνεχίσουμε μαζί και το χειμώνα!

nikolakopoulou_kaparou_siolas_2013_09_49

Music Corner: Μάθαμε τις προάλλες, για το πρόγραμμα «Τις νύχτες μπαίνεις στα όνειρά μου» στο Passport.
Λίνα Νικολακοπούλου:
Ναι, στο Passport, στον Πειραιά, θα κάνουμε εκεί τη συνάντησή μας με τον κόσμο! Και νομίζω, δρομολογούνται πολύ μεγάλες δυνατότητες από εδώ και πέρα, γιατί ο κόσμος, πιστεύω, αρχίζει και ενδιαφέρεται για τα καινούρια «φυντάνια» που δίνουν εξετάσεις και… πετυχαίνουν!

Music Corner: Είχαμε μιλήσει για το στήσιμο της παράστασης και τις πρόβες σας… Εσείς κυρία Καπαρού, είστε ικανοποιημένη από τη βραδιά;
Αργυρώ Καπαρού:
Φυσικά είμαι ικανοποιημένη, πως να μην είμαι; Και συγκινημένη και χαρούμενη, που ήρθαν τόσοι μουσικοί και τραγουδιστές, που μας τίμησαν με την παρουσία τους! Άνθρωποι από το θέατρο, φίλοι. Τι καλύτερο από το να σε επισκέπτονται οι φίλοι!

Music Corner:  Υπήρχε κόσμος που ήταν και όρθιος! Κάποιοι δηλαδή, δεν πρόλαβαν να βρουν θέση. Αυτό είναι πολύ θετικό…
Λίνα Νικολακοπούλου:
Αυτό είναι ωραίο, γιατί μας αγκαλιάσανε! Δηλαδή, και στις καρέκλες, στα τραπεζάκια, αλλά και γύρω γύρω στο πέταλο αυτό…
Αργυρώ Καπαρού: …Έτσι, το ίδιο είχε γίνει και στο Νομισματικό Μουσείο. Αυτό δημιουργεί και από μόνο του μια ζεστασιά, για τον καλλιτέχνη, να τραγουδήσει, να αφήσει την καρδούλα του, να ταξιδέψει μαζί με τον κόσμο. Αλλά και ο κόσμος, το κέρδος θα ’ναι, να ταξιδέψει μαζί με τον καλλιτέχνη! Εγώ έχω τη χαρά, από το Γενάρη, να πιάνομαι από τις «Χειρολαβές» της Λίνας Νικολακοπούλου και της Δάφνης Αλεξανδρή και με αυτήν, ας πούμε, τη «δύναμη», να προχωρώ και να τραγουδώ. Γιατί, αυτές οι «Χειρολαβές», είναι αγάπης «χειρολαβές». Και εύχομαι και τα τραγούδια μας, να γίνουν κάτι για τον κόσμο, να γίνουν η χειρολαβή η δική τους, είτε αυτά, είτε τα επόμενα κι ας μην έχει τον ίδιο τίτλο το επόμενο album! Νομίζω, τη δύσκολη στιγμή που περνάμε, τα τραγούδια και οι μουσικές είναι οι χειρολαβές της κοινωνίας μας.
Λίνα Νικολακοπούλου: Το ελληνικό τραγούδι πάντα στήριζε τον κόσμο και εμένα αυτή τη στιγμή, μου είναι ευχή και εμμονή, να γεννηθούν δυνατά τραγούδια και να μη σμίγουμε «εις ανάμνηση» μόνο. Να έχουμε παρουσία, να καταγράφεται το τώρα.

kaparou_siolas_2013_09_51

Music Corner: Πάντως είναι ωραίο να ακούγονται και τα παλιά. Ας πούμε, σήμερα υπήρχε μία ισορροπία.
Λίνα Νικολακοπούλου:
Η ισορροπία αυτή, είναι που αποδεικνύει για ’μένα, ότι είναι ένα ποτάμι, το οποίο δε σταματά. Αυτό που επιμένω, είναι να υπάρχει θάρρος και να μη ματαιώνεται ένας καινούριος δημιουργός, επειδή είναι διαλυμένες οι δισκογραφικές εταιρείες, επειδή πια εμείς πληρώνουμε τις παραγωγές μας. Ένα τραγούδι μπορεί να σώσει το κέφι, μπορεί να σώσει το κουράγιο!

Music Corner: Εκεί όμως, μάλλον πέφτει βάρος και σε εσάς, τους πιο «παλιούς» για να στηρίξετε τους νέους.
Λίνα Νικολακοπούλου:
Ξέρετε κάτι; Εμείς επαληθεύουμε τη διαδρομή, όταν βλέπουμε να έρχονται νεότερα παιδιά πίσω.

Music Corner: Και πιστεύετε σε αυτούς;
Λίνα Νικολακοπούλου:
Μαγεύομαι, δεν πιστεύω απλώς!

Music Corner: Για τον Σταύρο Σιόλα θα μας πείτε δυο λόγια;
Λίνα Νικολακοπούλου:
Βεβαίως! Τα ταλέντα του είναι πολλά. Επειδή και γράφει μουσική και έχει λόγο, αλλά έχει και υποκριτική γνώση, πιστεύω ότι μπορεί και συγκεντρώνει τα εκφραστικά του μέσα, παραμένοντας ένας αυθεντικός τροβαδούρος. Του ’χω αδυναμία από την πρώτη στιγμή που άκουσα τη φωνή του και έχω μεγάλη χαρά, που αυτή τη στιγμή, είναι συνοδοιπόρος!

Music Corner: Μάθαμε ότι τον βοηθήσατε με τον δικό σας τρόπο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με «Της άρνης το νερό».
Λίνα Νικολακοπούλου:
Τον βοήθησα με το να μην έχει άγχος! Γιατί του έλεγα πριν να βγει «Παιδί μου, έχεις το πρώτο βραβείο, εγώ σου το λέω, το νιώθω!» και τον βοήθησα να μην έχει άγχος.
Σταύρος Σιόλας: Εγώ είχα μία πληροφορία για πριν, κατά τη διάρκεια της επιτροπής. Ότι κάποιος είπε «Ωχ μωρέ, παρακάτω!», όταν ακούσανε το «Της άρνης το νερό». Κι είπες εσύ «Όχι, όχι! Να το ακούσουμε ολόκληρο!». Έτσι μου είπανε, η Ελεάνα η Βραχάλη δηλαδή. Το θυμάσαι;
Λίνα Νικολακοπούλου: Όχι, δε ξέρω, υπάρχει μία «μαγική» διαδικασία μέσα μου. Αυτά που γίνονται από το βαθύ μου εαυτό, δεν τα θυμάμαι ποτέ! Αναδύεται ένα ένστικτο εκείνη την ώρα, που κοιτάζω να ακούσω την εσωτερική μου φωνή. Για να το ’πε η Ελεάνα, πρέπει να έχει γίνει. Χαίρομαι πολύ.

kaparou_siolas_2013_09_48

Music Corner: Ας ακούσουμε δύο λόγια από εσάς για το τι έγινε σήμερα.
Σταύρος Σιόλας:
Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα, ο χώρος είναι πάρα πολύ ωραίος. Είναι πολύ όμορφο να παίζεις με καλοκαιρινό καιρό, με φεγγάρι, στο κέντρο της Αθήνας, ένα πολύ όμορφο σκηνικό, με υπέροχους συνεργάτες, όπως είναι η Αργυρώ και οι μουσικοί μας…
Λίνα Νικολακοπούλου: …Και υπέροχο κόσμο, ο οποίος άκουγε με προσοχή και με συγκίνηση.
Σταύρος Σιόλας: Και η δική μου συγκίνηση και χαρά ακόμη μεγαλύτερη, που δίπλα μου είναι η Λίνα Νικολακοπούλου. Είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε, προχθές δηλαδή στη Χίο και σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος για αυτό. Είμαστε ειλικρινείς και αληθινοί, αυτήν την αίσθηση παίρνω.
Αργυρώ Καπαρού:  Είναι όμως σα να ’μαστε χρόνια μαζί.
Λίνα Νικολακοπούλου: Κι εγώ, γνωρίζω τον συνεργάτη του Σταύρου, τον Πόλυ Κυριάκου, τον πολύ καλό στιχουργό, ο οποίος ζει στην Αμερική. Αλλά ξέρω τα γραπτά του, από τότε που ήμουν επιτροπή στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και κρίμα για ’μένα που σταμάτησε όλη αυτή η προσπάθεια, γιατί βγήκανε πολύ αξιόλογα παιδιά από εκεί. Δεν πειράζει, εδώ είμαστε τώρα ξανά και τα αυτιά ανοιχτά. Θα τους ακούμε και θα τους δίνουμε βήμα, αυτό έχει σημασία!

Music Corner: Ξέρουμε ότι θα σας βρούμε το χειμώνα στο Passport, θέλετε να συμπληρώσουμε κάτι άλλο;
Λίνα Νικολακοπούλου:
Τίποτα άλλο, τώρα το ραντεβού μας είναι για τον Δεκέμβρη!
Αργυρώ Καπαρού: Εγώ θέλω να πω, ότι εμείς είμαστε άνθρωποι που έχουμε καπετάνιο τη Λίνα, όχι μόνο με τα δικά της τραγούδια, αλλά και με τραγούδια που της αρέσουν και διαλέγει. Φέτος, όπου κι αν είμαστε, είτε στο Passport, είτε σε άλλο χώρο μετά, θα ξορκίσουμε το κακό! Και να έρθουν να μας ακούσουν γιατί το τραγούδι, και το λαϊκό και το παραδοσιακό τραγούδι ακόμη περισσότερο, βοηθάει το κόσμο να ξορκίσει αυτό που μας συμβαίνει.

————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here