13/3/2014
www.musiccorner.gr
Γράφει η Εβίτα Μπουρμά

Έχει απασχολήσει ατελείωτες ώρες τα μέσα ενημέρωσης όλου του πλανήτη. Αποτελεί θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεγάλων καναλιών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Μάλλον, ας το διατυπώσουμε καλύτερα… Ποιος είναι άραγε ο λόγος που “ξανασυμβαίνει”; Ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει κάθε φορά;

miley_cyrus_2014_03_02

Ας πάμε λίγο πίσω, καλύτερα ας πάμε περισσότερο από λίγο για να μην πέσουμε πάνω στην Lady Gaga ή την Britney Spears, ας δοκιμάσουμε να πάμε στην πηγή της ιδέας του προκλητικού marketing. Μπουμ! Madonna!

Το 1984 στην πρώτη εμφάνιση της στα MTV Music Video Awards, η Madonna εμφανίζεται με νυφικό και “Toy Boy” ζώνη παρουσιάζοντας το τραγούδι “Like a virgin”. Τυχαία, ή όχι και τόσο τυχαία (!), αποκαλύπτεται το ένα στήθος της. Το κόλπο πιάνει και λίγο γυμνό δίνει ώθηση για την αρχή μιας καριέρας δεκαετιών!

madonna_boy_toy

To 1989 στο βίντεο του τραγουδιού “like a prayer”, σταυροί καίγονται και η Madonna έχοντας σημάδια στα χέρια της, φιλά έναν μαύρο άντρα ο οποιος αναπαριστά τον Χριστό. Το πείραμα της πρόκλησης έπιασε πάλι! Νέα ώθηση!

madonna_like_a_prayer

Η επόμενη κίνηση γίνεται ένα χρόνο μετά, το 1990 στην περιοδεία της Blond Ambition World Tour, όπου αναπαριστά επί σκηνής τον αυνανισμό. (Γιατί τόση ταραχή με την Miley λοιπόν; Το είχαμε ξαναδεί!)

madonna_blonde_ambition_world_tour

Μια ήσυχη περίοδος ακολουθεί για την σταρ, η οποία λήγει το 2003 με διπλό χτύπημα! Η πρόκληση στρεφεται σε πολιτικό επίπεδο αυτή τη φορά. Στο video clip του τραγουδιού “American Life”, φορά ένα καπέλο σε στυλ Che Guevara και στο τέλος φαινεται να πετά μια χειροβομβίδα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, George Bush.

madonna_american_life

 Την ίδια χρονιά, κατά την εμφάνιση της στα VMAs, προκαλεί ξανά φιλώντας στο στόμα την Britney Spears και την Christina Aguilera.

madonna_kiss_britney_christina

Οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος, η Madonna προκάλεσε σεξουαλικά, θρησκευτικά, πολιτικά, προκάλεσε σε κάθε επίπεδο και το έκανε καλά, πολύ καλά. Βρήκε στο κοινό ευαίσθητα σημεία και τα πάτησε με δυνατό βήμα. Και προχώρησε… Ακολούθησαν πολλές, άλλες πέτυχαν, άλλες όχι. Άλλωστε η γραμμή που χωρίζει την πρόκληση από την ξεφτίλα είναι τόσο λεπτή…

Η Madonna τους το έμαθε να το κάνουν, κάποιες ξέχασαν ότι προκαλούν για marketing, τους έγινε τρόπος ζωής… fail!

Πώς θα μας φαινόντουσαν όμως όλα αυτά, όλες οι εμφανίσεις της δασκάλας Madonna, της Britney, της Lady Gaga και φυσικά της Miley, αν τις βλέπαμε έχοντας βγάλει από μπροστά μας το πέπλο των ταμπού;

Ας το σκεφτούμε μέχρι την επόμενη “πρόκληση”… Ή αν το σκεφτούμε η επόμενη δεν θα είναι πια πρόκληση;

———————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι θέμα πρωτοτυπίας της Miley ή αντιγραφής της Madonna.Ούτε είναι θέμα “ταμπού” και προλήψεων η αρνητική αντίδραση της κοινωνίας.Και οι δύο αυτές “show women”(γιατί απλά τραγουδίστριες δεν τις λες) κατέφυγαν σε αυτόν τον τρόπο προώθησης της μουσικής τους περιμένοντας ακριβώς αυτήν την αντίδραση. Το μόνο που επιζητούσαν ήταν το κέρδος και η φήμη και όχι την αποδοχή του κόσμου και την απαλλαγή τους από τα επικαλούμενα “ταμπού”. Εξάλλου αν έφτανε μόνο το ταλέντο τους δεν θα είχαν καταφύγει σε τέτοια μέσα. Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν μεγαλύτερα κέρδη από αυτές χωρίς να έχουν κάνει καμία τέτοια “πρόκληση”. Δεν είναι τυχαίο! Σταματήστε λοιπόν να μιλάτε για τη φοβερή Miley και κάθε Miley ή Madonna που κατάφεραν να απασχολήσουν για τόσο πολύ τα ΜΜΕ, και καταλάβετε πως αυτό δεν κολακεύει ούτε τις ίδιες ούτε εμάς(που ασχολούμαστε μαζί τους).Δεν είναι αυτοί που αναγνωρίζουν τον παραλογισμό της εμπορικής μουσικής οι τρελοί και οι προκατειλημμένοι. Με το να υποστηρίζετε τέτοιες κινήσεις απλά τις πλουτίζετε περισσότερο και εσείς δεν κερδίζετε απολύτως τίποτα. Ούτε είστε πιο μοντέρνοι ή πρωτοποριακοί! Νομίζω μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε πως εδώ υπάρχει μόνο ξεφτίλα και δυστυχώς όχι για τις τραγουδίστριες(που είναι έξυπνες και πλουτίζουν από το φτηνό μας κουτσομπολιό) αλλά για όλους εμάς που ασχολούμαστε! Να ξέρετε πως ο μόνος λόγος για τον οποίο απάντησα είναι γιατί κάποιος πρέπει επιτέλους να μιλήσει λογικά και όχι εμπορικά για αυτό το θέμα(αναγνωρίζοντας βέβαια ότι μπαίνω και γω στο ίδιο κερδοφόρο για κάποιους κουτσομπολιό). Σκεφτείτε το: Αν πραγματικά ήταν “οκ” αυτός ο τρόπος προβολής της μουσικής δεν θα προσπαθούσατε να πείσετε τους άλλους για αυτό!Θα ήταν αυτονόητο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here