14/5/2013
www.musiccorner.gr

Το νέο άλμπουμ της Fide με τίτλο yü” μόλις κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Τουρκία από την ΕΜΙ Music. Ένας δίσκος γραμμένος σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά) μιας και η Fide γεννήθηκε στη Σμύρνη, ζει στην Αθήνα και τραγουδάει για όλους όσοι αισθάνονται πολίτες αυτού του κόσμου.

Το “Büyü” (σημαίνει “μαγεία” στα τουρκικά) είναι ένας fusion pop δίσκος που o ήχος του αντιπροσωπεύει το παρόν, διαμορφώνει το μέλλον και σέβεται το παρελθόν. Ένα μείγμα σύγχρονης pop μουσικής με στοιχεία jazz και ηλεκτρονικούς ήχους που σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά τουρκικά όργανα δημιουργεί ένα ξεχωριστό μουσικό τοπίο απαράμιλλης αισθητικής.

fide_buyu_2013_05_001
H Fide έχει γράψει όλους τους στίχους του δίσκου σε μουσική των Γιώτη Κιουρτσόγλου, Νίκου Κυπουργού, Μίμη Πλέσσα, Armenak Markosyan, Νάσσου Σωπύλη και της ίδιας, ενώ ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί το ντουέτο της με τον Παντελή Θαλασσινό. Στο δίσκο συμμετέχει μία “all star” ομάδα μουσικών  με τη συμβολή των οποίων το “Büyü”  δίνει μία νέα διάσταση στον όρο «pop» .

Το πρώτο single από τον ολοκαίνουριο δίσκο, yü, ακούει στο όνομα “Rahime” σε μουσική του Νίκου Κηπουργού και σε στίχους της Fide Köksal.
Μία εξαιρετική ομάδα συντελεστών με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή (Μέσα στο Δάσος, Όνειρο του Σκύλου, Polaroid) και την εθελοντική συμμετοχή κορυφαίων ηθοποιών, μεταφέρουν στην οθόνη ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο. Η παιδική εκμετάλλευση βρίσκεται δίπλα μας σε κάθε -ξεπερασμένη ή σύγχρονη, κρυφή ή φανερή- μορφή.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η συμμετοχή, ο επαγγελματισμός και η φυσική ερμηνεία των δύο παιδιών από τα Παιδικά Χωριά SOS, χωρίς τη συμβολή των οποίων το video αυτό δεν θα είχε το ίδιο νόημα.

Ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαππας, αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Νομίζω ότι το video είναι εξαιρετικό έως απίθανο και η μαγεία της μουσικής και της φωνής της Fide σε σκλαβώνει. Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι συγκινήθηκα ιδιαίτερα με τη φυσική ηθοποιία των παιδιών μας. Μακάρι να έχουν ένα ξεχωριστό μέλλον.»

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Γιώτης Κιουρτσόγλου – El.Bass

David Lynch – Soprano Saxophone
Χάρης Λαμπράκης – Ney
Haig Yazdjian – Oud
Vahan Galstian – Duduk
Νάσσος Σωπύλης – Piano
Leslie Jones – Cello
Γιώργος Τσιατσούλης – Accordion
Μιχάλης Καταχανάς – Viola
Γιώργος Στογιώργης – Kanun
Δημήτρης Στασινός – Contrabass
Γιάννης Παπαγιαννούλης – Percussion
Solis Barki – Percussion
Σπύρος Τσούτσης – Drums
Σπύρος Καραμήτσος – Drums
Cihan Türkoğlu – Saz
Στέφανος Κωνσταντινίδης – Programming

To yü” διατίθεται σε όλα τα δισκοπωλεία και ηλεκτρονικά στο iTunes

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here