12/3/2014
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ο τίτλος της πασίγνωστης σύνθεσης του Duke Ellington, “Sophisticated Lady”, ταιριάζει γάντι στην Αλέκα Κανελλίδου. Είναι ίσως η μοναδική ελληνίδα τραγουδίστρια που έβαζε αδιαλείπτως jazz feeling σε κάθε τραγούδι που ερμήνευε στη μακρόχρονη καριέρα της. Η φωνή της είναι μοναδική στη νεότερη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και η αίσθηση ήταν πάντα ότι η Αλέκα ανήκει «κάπου αλλού». Αυτό το κάπως αδιόρατο προσδιοριστικό στοιχείο έχει να κάνει σαφώς με την τζαζ, μια μουσική στην οποία η Κανελλίδου μυήθηκε από μικρή από τον πατέρα της, τον βιολονίστα Γιάννη Κανελλίδη και, κυρίως, από τον θρυλικό πιανίστα Μανώλη Μικέλη.

kanellidou_2014_03

Αρχικά η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει αποκλειστικά ξένα τραγούδια και εμπλέκεται δημιουργικά στην ελληνική ποπ των ‘60’s. Βγαίνει για πρώτη φορά στη δισκογραφία με συνθέσεις του Γιάννη Σπάρτακου το 1965, αλλά επιχειρεί να αποδώσει και πρωτόλειες συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Πάντως, γίνεται ευρέως γνωστή «άγνωστη», καθώς η φωνή της δίνεται στη Ζωή Λάσκαρη που «τραγουδάει» στην μεγάλη οθόνη το “Crazy Girl” του Μίμη Πλέσσα. Το πραγματικό πεδίο διάκρισης όμως για την Αλέκα Κανελλίδου είναι το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης στο οποίο ξεχωρίζει επί σειρά ετών. Και οι επιτυχίες αρχίζουν να έρχονται σταθερά, από το 1974 και μετά, με το «Άσε με να φύγω». Και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με δίσκους που έχουν ανεξίτηλη σφραγίδα ποιότητας και τοποθετούν την Αλέκα Κανελλίδου σε θέση ξεχωριστή. Η φωνή της ήταν, είναι και μένει μοναδική και ιδανική για τζαζ ερμηνείες.

Τώρα, με τη στενή συνεργασία του πιανίστα και μαέστρου Δημήτρη Καλαντζή, η Αλέκα Κανελλίδου φτιάχνει ένα εξαίσιο πρόγραμμα από τζαζ και ελληνικά στάνταρντς και τα παρουσιάζει ξανά από Παρασκευή 14 – Κυριακή 16 Μαρτίου στο Half Note Jazz Club, μετά τη μεγάλη επιτυχία των εμφανίσεών τους το Φεβρουάριο.

Κείμενο: Γιώργος Χαρωνίτης

HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213310

Πληροφορίες – Κρατήσεις: www.halfnote.gr, www.viva.gr

Ώρα έναρξης: 14/3 & 15/3 στις 22:30 – 16/3 στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 20 euro (εξώστης & bar) – 25 euro (σε τραπέζι, Β’ ζώνη) – 30 euro (σε τραπέζι, Α’ ζώνη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here