6/7/2010
www.musiccorner.gr

Ακούγεται λίγο σαν ψέμα: κλείνουμε τα 10 μας χρόνια (ακόμα και μεις δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε). Όταν ξεκινήσαμε το 2001, πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για ένα, πρόωρα, χαμένο στοίχημα. Μια οικολογική γιορτή σε μια εποχή που το περιβάλλον φαινόταν να απασχολεί όλο και λιγότερο τους πολίτες, μακριά από καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς, σε ένα ορεινό χωριό με υψόμετρο 1.240 μέτρων, που επιπλέον γειτνιάζει με μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, σίγουρα δεν φαινόταν και η καλύτερη ιδέα. Όταν μάλιστα λέγαμε ότι φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της ευρύτερης ορεινής υπαίθρου, μάλλον προκαλούσαμε και κάποια ειρωνικά χαμόγελα.

Ωστόσο τολμήσαμε και πετύχαμε. Η Βλάστη, το σχεδόν έρημο τότε ορεινό χωριό, έχει αλλάξει εντυπωσιακά και πλέον έχει μπει στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Και περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες έχουν συμμετάσχει, όλα αυτά τα χρόνια, στις Γιορτές της Γης, που πλέον είναι γνωστές σ’ όλη την Ελλάδα και έχουν καθιερωθεί ως η «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού, ως ένα ξεχωριστό event, κατορθώνοντας να “τραβήξουν” τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό. Αποτελώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή και προτείνοντας ένα διαφορετικό «εναλλακτικό» πρόγραμμα, ανέδειξαν την ύπαρξη του διαφορετικού και απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Παράλληλα περιλαμβάνοντας ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση και επιπλέον αποτελούν μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.

Και συνεχίζουμε και φέτος …χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, παρά την οικονομική κρίση. Με την οργανωτική ευθύνη της Κοινότητας Βλάστης και την συνδιοργάνωση της Εταιρείας περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ. Με ένα ποικιλόχρωμο συναυλιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει γνωστά ονόματα της ελληνικής και βαλκανικής μουσικής σκηνής, θεατρικές παραστάσεις αλλά και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Los Mujeros (20.30 μ.μ.)
Οι Los Mujeros είναι μια νεανική επταμελής μπάντα που ιδρύθηκε στην Πτολεμαΐδα και αναδείχθηκε μέσα από το Schoolwave (2007, 2008, 2009). Το 2008 συμμετείχε στο Rockwave ως opening act με headliners τους Patty Smith και Manu Chao. Με επιρροές τόσο ethnobalkan όσο και bossanova-blues υπόσχεται πολλά με ένα line-up χάλκινων πνευστών και πολλή ενέργεια ώστε κάθε live να εξελίσσεται σε πάρτυ.

Χρήστος Θηβαίος (22.00 μ.μ.)
Ο Χρήστος Θηβαίος μαζί με μια εξαιρετική τζαζ – ροκ μπάντα, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του και επιλογές από αγαπημένα του τραγούδια. Τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας και ερμηνευτής ιδιαίτερης εκφραστικότητας, ο Χρήστος Θηβαίος έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Από το «Ημερολόγιο», τις «Περικοπές Ενός Απόκρυφου Ευαγγελίου», το «Κόκκινο Θολό Φεγγάρι» και το «Γορίλα» μέχρι το «Πόσο Πολύ Σ’ Αγάπησα», τη «Μικρή Πατρίδα» και τον «Άμλετ Της Σελήνης».

Monsieur Minimal (λίγο μετά τα μεσάνυχτα)
Με άπλες όμορφες μελωδίες γλυκά pop φωνητικά και με άριστες κριτικές, τόσο από το εσωτερικό όσο κι από το εξωτερικό κι έχοντας στις βαλίτσες του δύο album το “lollipop” και την «Πάστα Φλώρα» (με συμμετοχή-έκπληξη της Δήμητρας Γαλάνη) o Μonsieur Μinimal κάνει τους ανθρώπους που τον ακούν να χαμογελούν, να ταξιδεύουν και να ερωτεύονται μέσα από αυτή. Στη σκηνή εμφανίζεται με ένα laptop, μια κιθάρα (ηλεκτρική και ακουστική), ένα μεγαλόφωνο και μια φωνή.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Rock Four (20.30 μ.μ.)
Οι Rock Four είναι η τοπική νεανική μπάντα της Βλάστης, αποτελούμενη από 6 φίλους που αγαπούν την rock μουσική, όπως μαρτυρά και το όνομά τους. Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν και πάλι στις Γιορτές της Γης το 2007, όπου και άφησαν όμορφες εντυπώσεις με γνωστά rock covers και μπαλάντες.

Λωξάνδρα (21.30 μ.μ.)
Το μουσικό σχήμα ΛΩΞΑΝΤΡΑ σχηματίστηκε στην Θεσσαλονίκη από τους Δημήτρη Βασιλειάδη και Λουκά Μεταξά το 1997. Έχουν ασχοληθεί με την μελέτη, έρευνα και εκτέλεση κυρίως της αστικής μουσικής παράδοσης των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης (meyhane-kafe aman), αλλά και με την Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, την Δημοτική μουσική της Ελλάδας, καθώς και με την κλασική Οθωμανική και την νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας

Gevende (Tουρκία), (23.00 μ.μ.)
Mια μπάντα από την ανερχόμενη τούρκικη μουσική σκηνή, που κάνει πλέον διεθνή καριέρα. Στη σκηνή δημιουργούν μια μουσική χωρίς όρια, αυτοσχεδιάζουν στον αρχικό ρυθμό, αναμειγνύουν μουσικές από διαφορετικούς πολιτισμούς, ξεπερνούν πατρίδες και σύνορα και δημιουργούν το νέο world fusion. Παρόλο που δύσκολα μπορούμε να κατατάξουμε τη μουσική τους ίσως οι όροι “folk rock” ή “psychedelic folk” μπορούν να τους χαρακτηρίσουν

Σπύρος Γραμμένος (μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα)
Φέτος έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Με τις κόκκινες τιράντες να είναι το… σήμα κατατεθέν του, χαρακτηριστικής έντασης φωνή, ανατρεπτική -αντισυμβατική ματιά και αυτοσαρκαστικό χιούμορ ο Σπύρος Γραμμένος μπήκε με φόρα στα μουσικά μας πράγματα. Στη σκηνή παρλάρει και ξεσηκώνει το κοινό του, θυμίζοντας τον νεαρό Τζίμη Πανούση των πρώτων χρόνων. Και πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με το χαρακτηριστικό τίτλο “Λίγο πριν τα τιράντα”

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Two Man Show μια αντιπολεμική κωμωδία από την Ομάδα Θεάτρου C For Circus, (20.30 μ.μ.)
To έργο αποτελεί μια προσαρμογή πάνω στο έργο του Δημήτρη Σακατζή, “Το πορτοκάλι με την περόνη”. Με βάση το σώμα και την παντομίμα “μιλάει” σε βάθος για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. “Πραγματεύεται την ενηλικίωση” σε ένα σκληρό κόσμο, όπου η παιδικότητα αφαιρείται με βία, με στολή και αυτόματο. Ανεξάρτητα αν τα φέρουμε εμείς τα όπλα ή οι άλλοι, σε άλλους τόπους μακρινούς, και εμείς και οι παππούδες μας και τα παιδιά μας μεγαλώνουμε και παλιώνουμε σε καιρούς χαλεπούς, σε καιρούς πολέμου

Κara deniz project // savvas pavlidis (thessaloniki . berlin), (22.00 μ.μ.)
Οι kara deniz αποτελούν το μουσικό project του συνθέτη και παραγωγού Σάββα Παυλίδη και δημιουργήθηκαν μέσα από την συνεργασία του με την Βερολινέζα τραγουδίστρια Johanna Fassbender. Ο Σάββας Παυλίδης δημιουργεί, πάνω σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, μαυροθαλασσίτικους και μεσογειακούς ήχους και ρυθμούς, τους οποίους ντύνει με αγγλόφωνο στίχο και pop αισθητική.

Karandila Gypsy Brass Orchestra (Βουλγαρία), (23.30 μ.μ.)
Μπάντα χάλκινων πνευστών από την Βουλγαρία. Παραδοσιακό ρεπερτόριο με oriental ρυθμούς όπως αφομοιώθηκαν στα Βαλκάνια αλλά και αρμένικες και “Karakachani” μελωδίες, επιρροές από την Balkangypsy και την παραδοσιακή βουλγαρική μουσική. Και όλα αυτά παιγμένα με σύγχρονους υπαινιγμούς, ώστε όταν, συχνά, αυτοσχεδιάζουν θυμίζουν μπάντα της Νέας Ορλεάνης με ρίζες στη βαλκανική μουσική.

Cabaret Balkan feat Δημήτρη Σταρόβα, (μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα)
Η μπάντα με τον βαλκανικό ήχο και τα τρελά κέφια που ξεσηκώνουν το κοινό σε κάθε τους εμφάνιση! Μια μπάντα-party (από μόνη της) με ατόφια μεσογειακή τρέλα, αναρχοαυτόνομη διάθεση και βαλκανικές πινελιές. Και επειδή κάθε τρελό πάρτι πρέπει να έχει έναν άντρα με πραγματικό… εκτόπισμα, μια ιδιαίτερα προβληματισμένη έως προβληματική φυσιογνωμία, έναν πατέρα πάνω από όλα, γι’ αυτό ο Δημήτρης Σταρόβας θα είναι μαζί τους σε μια παράσταση για υγιή αυτιά και ανθεκτικό στο χορό σώμα.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Τα 13 Ρολόγια, μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα Ούγκα Κλάρα, (20.30 μ.μ.)
Νέες σκηνικές συνθέσεις και παραλλαγές γνωστών τραγουδιών από το Ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο ζωντανεύουν το μαγικό παραμύθι του Τζέημς Θέρμπερ και ξετυλίγουν μια απίθανη περιπέτεια στον κόσμο των κάστρων, των δράκων και των ξωτικών δημιουργώντας επί σκηνής τα δεκάδες πρόσωπα ενός παραμυθένιου άθλου. Η φωνή της Έλσας Μουρατίδου, η θεατρική δράση του Δημήτρη Σακατζή, το μπάσο του Λεωνίδα Κυρίδη, τα πνευστά του Χρήστου Μπάρμπα, η κιθάρα του Παναγιώτη Μανουηλίδη και τα κρουστά του Νίκου Ψοφογιώργου παντρεύουν με μοναδικό τρόπο το μουσικό αυτοσχεδιασμό και το σκηνικό θέαμα σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ και ανατροπές για θεατές από 8 έως 88 ετών!

Ερασιτέχνες Εραστές, (21.30 μ.μ.)
Το όχημα για τις μουσικές αναζητήσεις του Γιώργου Τσακαλίδη, ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Ano Kato Records. Σε πρώτη δημόσια παρουσίαση 8 τραγούδια σε στίχους του ποιητή Νίκου Καββαδία (που δημοσίευσε σε νεανική ηλικία, στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας το 1928, με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας) αλλά και καινούργια τραγούδια του Γιώργου Τσακαλίδη. Μαζί του η Δέσποινα Σκέντου (βιολί) και ο Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά).

Χειμερινοί Κολυμβητές, (23.00 μ.μ.)
Οι Χειμερινοί Κολυμβητές αποτελούν μία μοναδική περίπτωση μουσικού σχήματος. Πολύ γνωστοί τόσο για τις άκρως επιτυχημένες live εμφανίσεις τους και τους φανατικούς οπαδούς τους, όσο και για την ιδιαιτερότητα της φωνής και της προσωπικότητας του Αργύρη Μπακιρτζή. Κάθε συναυλία τους διακρίνεται για τη μουσική τους πρόταση που συνδυάζει παραδοσιακά και έντεχνα στοιχεία, εφαρμοσμένα από δεξιοτέχνες μουσικούς, αλλά και για την ευδιάθετη, ζεστή και ουσιαστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν με το κοινό τους.

Vodka Rag, (μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα)
Οι Vodka Rag είναι μια μουσική κολεκτίβα από τη Μυτιλήνη που συνδυάζει την μουσική Ska με τις μελωδίες των Βαλκανίων και τα θλιβερά βαλς πλανόδιων μουσικών χρωματισμένα με παραμορφωμένες κιθάρες και επιρροές από τους Τiger Lillies και το Nick Cave. Ο στίχος συχνά μελαγχολικός και συμβολικός έχει αναφορές στoυς κοινωνικούς αγώνες των ημερών μας, στην δυνατότητα των κοινωνιών για ελευθερία και αυτοοργάνωση και στα περιβαντολλογικά προβλήματα του πλανήτη ως απόρροια της δίψας για κέρδος και του καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης.

και ακόμη…
• Ο Βασίλης Βασιλάτος & τo “Percussion Part” των “Ιστοριών για Κρουστά” σε καθημερινά happenings, επιδείξεις και σεμινάρια κρουστών, …νταούλια, congas, ταμπούρα, cajon και κάθε λογής κρουστά, συνδυάζονται με κουβάδες, λεκάνες κι’ άλλα χρηστικά αντικείμενα και με βάση ένα πρωτότυπο υλικό από συνθέσεις για κρουστά διαμορφώνουν ένα δυναμικό και ιδιαίτερα προσωπικό ύφος.
• Απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στο κάμπινγκ
• Συζητήσεις και σεμινάρια, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παιδότοπος, παρουσιάσεις της δράσης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Και με ένα αρκετά φτηνό εισιτήριο (12 ευρώ το ημερήσιο, 20 ευρώ το διήμερο και 30 για όλο το τετραήμερο), που περιλαμβάνει και το κάμπινγκ και πολύ προσιτές τιμές στο εστιατόριο με βιολογικά προϊόντα, επιβεβαιώνουμε στην πράξη τον αντιεμπορευματικό χαρακτήρα των Γιορτών της Γης και αποτελούμε επιπλέον μια εναλλακτική πρόταση διακοπών – απάντηση στην οικονομική κρίση.

ΙNFO: Η Βλάστη βρίσκεται στο Ν. Κοζάνης, στο όρος Σινιάτσικο που δεσπόζει πάνω από την Πτολεμαΐδα και σε απόσταση 24 χλμ. από αυτήν. Συνολικά απέχει 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 530 χλμ. από την Αθήνα. Με την Εγνατία οδό η απόσταση έχει μειωθεί αισθητά και σε λιγότερο από δυο ώρες ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί, ξεκούραστα, από τη Θεσσαλονίκη στη Βλάστη.

Περισσότερες πληροφορίες: www.oikotopia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here