3/4/2013
Ρεπορτάζ – Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Στην αρχή της Λ. Αλεξάνδρας εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα η Παυλίνα Κωνσταντίνου, μια νέα τραγουδίστρια με ροκ ήχο που σύντομα θα παρουσιάσει και την πρώτη της δισκογραφική δουλειά.

Φτάσαμε νωρίς στο “Bat City” και περιμέναμε να ολοκληρωθεί το sound check για να μιλήσουμε με την Παυλίνα και να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

MusicCorner: Ποια είσαι και τι κάνεις;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Είμαι η Παυλίνα και είμαι καλά (γέλια)! Είμαι η κλασική περίπτωση «τραγουδώ από τότε που γεννήθηκα». Αλλά δεν ήταν το τραγούδι πρωταρχικός επαγγελματικός μου στόχος. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι, τελικά, αυτό είναι που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Ήξερα ότι είναι κάτι που δε μπορώ να σταματήσω, αλλά δεν ήμουν σίγουρη αν επαγγελματικά ήταν αυτό που ήθελα. Επειδή όμως, εν γένει, είμαι άνθρωπος που δε μπορώ να κάνω δουλειά που δε μ’ αρέσει, αλλά και δεν αφήνω κάτι που μ’ αρέσει, το παλεύω από τότε που ενηλικιώθηκα. Η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι που ήρθε πιο «αργά» αυτή η απόφαση.

MusicCorner: Είσαι πιο συγκεντρωμένη σ’ αυτό, πιο αφοσιωμένη;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Δεν είναι θέμα συγκέντρωσης, αν και τότε σπούδαζα. Περισσότερο είναι ότι ξέρω τι θέλω να κάνω. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Πρώτα πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις για να χαράξεις πορεία. Δε γίνεται διαφορετικά.

MusicCorner: Έχεις μουσικές σπουδές;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Δυστυχώς όχι αυτές που θα ήθελα. Πήγα στο ωδείο σε ηλικία 23 – 24 ετών και έχω κάνει δύο χρόνια φωνητική και έχω περάσει την πρώτη αρμονία. Οι μουσικές μου γνώσεις περιορίζονται εκεί…

MusicCorner: Οι ακαδημαϊκές σπουδές σου ποιες είναι;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Έχω τελειώσει Βιολογία και πρόσφατα πήρα και πτυχίο Μηχανολόγου στη ΣΕΛΕΤΕ.

MusicCorner: Καμία σχέση με τη μουσική!
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Πραγματικά! (γέλια). Μουσικές γνώσεις και σπουδές δεν έχω, μόνο ακούσματα, και η άποψή μου είναι ότι οι γνώσεις σε βοηθάνε πολύ αν έχεις αντίληψη στη μουσική. Και τη βλέπω την έλλειψη ότι δεν έχω σπουδάσει, όταν διαπιστώνω ότι δε μπορώ να κάνω κάποια πράγματα με την ίδια ευκολία που θα μπορούσα να κάνω αν είχα το θεωρητικό υπόβαθρο. Αλλά είναι κάτι που δε με πτοεί, γιατί δεν είναι αργά για να σπουδάσω μουσική. Κι έχω σκοπό μέχρι τα τέλη του έτους να ξεκινήσω.

MusicCorner: Καλό είναι αυτό. Άλλωστε η τεχνική αποκτάται με την άσκηση.
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Στη φωνητική το πιο βασικό είναι να μην αφήσεις την άσκηση όποια τεχνική και να δουλεύεις. Ακόμα και η Χάρις Αλεξίου μέχρι και σήμερα κάνει ασκήσεις. Και τις τεχνικές τις μαθαίνεις. Το θέμα είναι να μην το αφήσεις.

MusicCorner: Από πότε έχεις ξεκινήσει τα live;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Το πρώτο live με τη μπάντα ήταν στα τέλη Νοέμβρη στο After Dark που κάναμε support στον Δημήτρη Λιόλιο. Τέλη Γενάρη παίξαμε πάλι εδώ, σήμερα φυσικά εδώ και στις 4 Απρίλη στην Αρχιτεκτονική στου Ζωγράφου. Προσωπικά συνεργάζομαι και με ένα άλλο σχήμα, τους “Playground”, που είναι και ακουστικό αλλά και full band. Είμαι στα live σε συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα. Έκανα και παλιότερα, έχω πολλές συνεργασίες στο παρελθόν, αλλά δεν έχω πολλές «ώρες πτήσης».

MusicCorner: Με τη μπάντα σου πόσο καιρό είστε μαζί;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Αν εξαιρέσουμε τα πλήκτρα, με τους υπόλοιπους έχουμε κλείσει περίπου πέντε μήνες. Είχα πρόβλημα με τα πλήκτρα, έψαχνα πολύ καιρό και τελικά κατέληξα μέσα στο Γενάρη.

MusicCorner: Δηλαδή είστε ακόμα στο «δέσιμο».
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Ναι, αν και πρέπει να ομολογήσω ότι έχουμε καλή χημεία και από την πρώτη μας εμφάνιση με ρώτησαν αν είμαστε μαζί αρκετά χρόνια. Έχουμε δέσιμο και σαν χαρακτήρες που για μένα είναι πάρα πολύ βασικό για να κάνεις κάτι. Αν δεν υπάρχει χημεία προσωπικοτήτων δεν προχωράει τίποτα.

MusicCorner: Δισκογραφικά τι κάνεις; Έχεις παλιότερες εμφανίσεις;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Ναι, έχω δύο κομμάτια, ένα single σε βινύλιο, με τους «Δαίδαλος», συνεργάστηκα ως στιχουργός με τα «Γυμνά Καλώδια» στο δεύτερο cd τους και πέρυσι γνώρισα το Δημήτρη Λιόλιο με τον οποίο συνεργάζομαι και ήδη έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο τα δύο πρώτα κομμάτια. Το cd που ετοιμάζουμε με πέντε κομμάτια θα είναι ολοκληρωμένο στα μέσα Μαΐου.

MusicCorner: Με τους μουσικούς που έχεις μαζί σου και απόψε;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Η δισκογραφία έχει γίνει σόλο. Πρέπει να ομολογήσω ότι πάντα ζητούσα τη “φάση” της μπάντας. Πάντα μου άρεσε η ομαδική συνεργασία. Όταν καθόμαστε να βγάλουμε ένα κομμάτι και βάζει ο καθένας την ιδέα του, είναι ό,τι πιο όμορφο υπάρχει. Δεν έτυχε να προχωρήσω δισκογραφικά με μπάντα. Το ήθελα αλλά δεν το κατάφερα. Στο μέλλον δεν αποκλείω να συνεργαστώ και δισκογραφικά με τη μπάντα μου, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι.

MusicCorner: Ο ήχος σου είναι ροκ;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Μεταλλίζει και λιγάκι! (γέλια).

MusicCorner: Αυτό πώς προέκυψε; Παιδικά ακούσματα;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Όχι, καμία σχέση. Σε πολύ μικρή ηλικία δε μπορούσα ν’ ακούσω ροκ μουσική και απορούσα με όσους την άκουγαν. Βέβαια στα 16 μου απορούσα με όσους δεν ακούνε!

MusicCorner: Τι μουσική ακούς γενικότερα;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Ίσως είμαι από τους λίγους που θα το πουν απροκάλυπτα, αλλά ακούω σχεδόν τα πάντα. Όλοι οι χώροι έχουν κάτι αξιόλογο να δώσουν. Δέχομαι ότι κάποιοι άνθρωποι αρεσκόμαστε σε συγκεκριμένα ακούσματα, πχ εγώ δε μπορώ να ακούσω jazz, δε μπορώ να αισθανθώ ακούγοντας jazz, πλην ελαχίστων επιλεγμένων εξαιρέσεων. Το ότι ακούω κάτι που μπορεί να είναι υποδεέστερο τεχνικά, δε σημαίνει ότι δεν έχω μουσική παιδεία ή οτιδήποτε, σημαίνει απλά ότι είναι του γούστου μου. Κι έχω τραγουδήσει και τα πάντα. Κι επίσης δε ντρέπομαι να το πω. Αυτό ήθελα να κάνω. Και περισσότερο κατάλαβα ότι ρέπω προς τη ροκ όταν ξεκίνησα να γράφω στίχους. Διαπιστώνοντας ότι οι στίχοι μου έκλιναν προς τα εκεί, οπότε σκέφτηκα ότι πρέπει ν’ ασχοληθώ μ’ αυτό που βγαίνει από μέσα μου. Και προϊόντος του χρόνου διαπίστωσα ότι κι εγώ κλίνω προς τα εκεί περισσότερο. Και σαν ακούσματα τα προτιμώ από άλλα πράγματα. Και ίσως είναι και θέμα προσωπικότητας. Τα δύο πράγματα που λατρεύω είναι ο σκληρός ήχος και το ακουστικό. Φωνή με κιθάρα ή πιάνο. Είναι λίγο στα άκρα, αλλά πιστεύω ότι ένα πραγματικά πολύ ωραίο τραγούδι φαίνεται στο ακουστικό, όσο πιο απλά γίνεται. Αλλά κι όταν έχεις πλήρη μπάντα, πρέπει να την έχεις στον απόλυτο βαθμό. Και όταν ενορχηστρώνουμε με τη μπάντα, θέλω ο καθένας να έχει το σόλο του, πρέπει να λειτουργούμε έτσι. Δεν είμαι η τραγουδίστρια που δίνει κατευθύνσεις στους μουσικούς, άλλωστε δεν έχω και μεγάλο ρεπερτόριο ακόμα, θέλω όλοι όσοι δουλεύουν να φαίνεται η δουλειά τους.

MusicCorner: Και το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο όταν οι ιδέες κάθε μουσικού ακούγονται;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Δεν το συζητάω αυτό. Είναι δεδομένο. Ισχύει απόλυτα. Και όταν «ονόμασα» τη μπάντα μου “The Rough Diamonds”, ορισμένοι μου είπαν ότι έκανα λάθος επειδή μπορεί να δημιουργηθούν απαιτήσεις στην πορεία. Εγώ το σκέφτηκα ότι θα είναι το όνομα της μπάντας που θα με συνοδεύει όποια κι αν είναι τα μέλη της. Δεν ήθελα το σχήμα να είναι “Παυλίνα Κωνσταντίνου and band”. Δεν είμαι και κανένα μεγάλο όνομα για να το κάνω αυτό. Είμαι στα πρώτα μου βήματα κι αυτό που βγαίνει on stage δεν είναι δημιούργημα αποκλειστικά δικό μου. Όλοι βάζουμε τις ιδέες μας. Δεν είμαι της λογικής «εσύ θα παίξεις αυτό, εσύ εκείνο». Ο καθένας βάζει το κομμάτι του. Και αυτό ένιωθα ότι είναι το σωστό που πρέπει να γίνει. Υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν κάθετα μ’ αυτό. Εγώ αυτό πιστεύω κι αυτό έκανα. Είναι πολύ καλά παιδιά, έχουμε καλή συνεργασία και, παρότι δεν είμαστε μαζί πολύ καιρό, καταλαβαίνω ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα. Όλα τα παιδιά ήταν ευρήματα. Είναι εξαιρετικοί όλοι τους.

MusicCorner: Τα ονόματά τους;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Ο Στέφανος Γεωργιτσόπουλος στην κιθάρα, ο Χρήστος Στρατηγός στα drums, ο Λουκάς Λυρίτης στο μπάσο και στα πλήκτρα ο Μίλτος Χαλατσής – Ζενετσιδάκης. Όνομα σιδηρόδρομος που με δυσκολεύει στα live (γέλια).

MusicCorner: Μου είπες για το επόμενο live στις 4 Απρίλη. Άλλες εμφανίσεις έχεις προγραμματίσει;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Όχι ακόμα. Είμαστε στην αρχή, δεν έχουμε μεγάλο κοινό να μας ακολουθεί, ούτε μεγάλη γκάμα τραγουδιών ώστε να μην «κουράζεται» ο ακροατής σε τακτικά live. Φροντίζουμε, προς το παρόν, να έχουμε ένα live το μήνα, δε βιαζόμαστε και ενδέχεται το καλοκαίρι να παίζουμε σε μαγαζί.

MusicCorner: Το ρεπερτόριό σου;
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Δε βάζω όρια. Και ροκ και ποπ και ντίσκο και R’n’B! Το θέμα είναι να έχεις τον ήχο σου. Το είδος της μουσικής, τελικά, οφείλεται περισσότερο στην ενορχήστρωση. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικότερα στην ξένη μουσική, καθώς οι ξένοι έχουν άλλο concept όταν γράφουν, όταν γίνονται διασκευές πολλές φορές είναι σαν ν’ ακούς άλλο κομμάτι. Δουλεύουν τελείως διαφορετικά, ίσως επειδή μπορούν να το κάνουν, ενώ στην Ελλάδα αυτό είναι δύσκολο.

MusicCorner: Εξάλλου η μουσική είναι αστείρευτη και σε κάθε διασκευή μπορείς να κάνεις αυτό που πιστεύεις…
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Ακριβώς. Ωστόσο υπάρχουν και πράγματα που δεν τα αγγίζεις. Όπως, για παράδειγμα, το “Nobody’s Wife”. Είναι ένα κομμάτι που με όποια μπάντα κι αν έχω συνεργαστεί, όποια εκτέλεση κι αν έχω ακούσει, καμιά δεν μπορεί να το πει όπως η Anouk. Και κανένα συγκρότημα δε μπορεί να το παίξει όπως της Anouk. Συνεπώς, αφού δε μπορείς να το «φτάσεις», δεν το ακουμπάς. Η Anouk, επειδή είναι και αγαπημένη μου ερμηνεύτρια, έχει πάρα πολλά άλλα κομμάτια αν θέλεις να την εντάξεις στο πρόγραμμά σου. Έχει πολύ μεγάλη δισκογραφία. Αλλά πρέπει να την ψάξει κανείς. Ή η Melissa Etheridge. Έχει 15 δίσκους στο ενεργητικό της. Αλλά πρέπει να ψάξεις.

MusicCorner: Σ’ ευχαριστούμε Παυλίνα. Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στην καριέρα σου.
Παυλίνα Κωνσταντίνου: Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ!

Λίγα λεπτά αργότερα, οι Rough Diamonds πήραν τις θέσεις τους στη σκηνή και με την Παυλίνα στο μικρόφωνο ξεκίνησαν το live με το “Summer of ’69” του Bryan Adams. Σωστή φωνή η Παυλίνα, καλά «πατήματα» και αλλαγές, και οι μουσικοί πάρα πολύ καλοί με τον κιθαρίστα να έχει εξαιρετικά σόλο.

Στο ρεπερτόριο που είχε ετοιμάσει η Παυλίνα χώρεσαν όλα. Από bad Company μέχρι Ριφιφί και από Avril Lavigne μέχρι Tracy Chapman. «Είσαι μακριά», “It’s my life”, «Μη μ’ αγγίζεις», “Paid my dues”, «Ξέχασέ το», “Wild thing”, “Rock Steady”, «Δε θέλω να μιλάς», “Stand by me”, “Give me one reason”, αλλά και το δικό της «Νυχτώνει» ή το «Σκόρπιες Λέξεις» του Δημήτρη Λιόλιου.

Το live ολοκληρώθηκε κάπως απότομα και χωρίς να ακούσουμε αρκετά από τα κομμάτια του προγράμματος, καθώς αμέσως μετά ήταν προγραμματισμένο ένα πάρτι στο μαγαζί. Γι’ αυτό, άλλωστε, θα φροντίσουμε να βρεθούμε ξανά σε κάποιο επόμενο live της Παυλίνας και της μπάντας της ώστε να τους ακούσουμε στο σύνολο του προγράμματός τους!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here