31/12/2012
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που με το που πιάνουν τα πρώτα κρύα, διακατέχονται από μία ρετρορομαντική διάθεση (γλυκανάλατη για κάποιους κακοπροαίρετους) και τις μέρες που δεν κάθονται στον καναπέ τους μασουλώντας φουντούκια, ψάχνουν μικρές κρυμμένες γωνιές της Αθήνας που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή τους την συναισθηματική κατάσταση με μουσική αντίστοιχου ύφους, κόκκινο κρασί και χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Τι πιο κατάλληλο λοιπόν από ένα live με τίτλο «Dans ma rue» (δώστε μου Edith Piaf και πάρτε μου την ψυχή) από τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο και τους Rendez-vous Band!

Ας κάνουμε λοιπόν τις συστάσεις. Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος είναι ένας νεαρός ερμηνευτής σε ηλικία με πολύ πλούσιο βιογραφικό. Ξεκινάει τις επαγγελματικές του εμφανίσεις το 2005 στην Πάτρα, απ’ όπου και κατάγεται ενώ παράλληλα εμφανίζεται σε θεατρικές παραστάσεις, παρακολουθεί σεμινάρια φωνητικής και μουσικής δίπλα σε καταξιωμένα ονόματα όπως η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης και συμμετέχει σε συναυλίες-αφιερώματα για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, το Νότη Μαυρουδή και άλλους. Το 2010 τον συναντάμε δίπλα στο Νότη Μαυρουδή και τον Παναγιώτη Μάργαρη στην μουσική παράσταση «Ποτάμι ο καιρός». Φέτος τον βρίσκουμε δίπλα στην Ευρυδίκη με το «Εγώ, η Edith και ο Elvis.. το μπλε ταξίδι», και φυσικά στο δικό του μουσικό «στενάκι», το «Dans ma rue» που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 22/12 στο θέατρο Eliart.

Το δελτίο τύπου ενημέρωνε ότι το πρόγραμμα φλερτάρει με το γαλλικό τραγούδι από την περίοδο του cabaret μέχρι και την σημερινή εποχή, βολτάρει στα υπόγεια bar της Αμερικής και θυμάται τον Tom Waits και τον Louis Armstrong, επιστρέφει στην Ελλάδα, συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους σημαντικούς συνθέτες διασκευάζοντας παλιά και καινούργια αγαπημένα τραγούδια. Η αλήθεια είναι πως δε θα μπορούσα κι εγώ να το περιγράψω καλύτερα. Όλες οι αγαπημένες μου μουσικές κλεισμένες σ’ ένα δίωρο πρόγραμμα. Από τον Χατζηδάκι και το ελαφρό τραγούδι της δεκαετίας του ’30 μέχρι τη Μπέλλου, από την Edith και τον Yves Montand μέχρι τους Pink Martini και στα ενδιάμεσα Tom Waits και κομμάτια της Κάτω Ιταλίας.

Κοινός παρονομαστής σ’ όλα αυτά ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος και οι «Rendez – vous» band, δηλαδή ο Ιορδάνης Γυμνόπουλος στις κιθάρες, ο Γιάννης Κωστής στο κοντραμπάσο και η Σοφία Κακουλίδου στα κρουστά. Τα παιδιά με το κέφι τους, το ταλέντο τους, το μεράκι τους και την θετική τους διάθεση μας έφτιαξαν το βράδυ. Ο Χρήστος διαθέτει μάλιστα πολύ χαρακτηριστική και «στεντόρεια» φωνή, δυνατή και γεμάτη όπου σε συνδυασμό με την εξαιρετική σκηνική του παρουσία και το θεατράλ τόνο στην ερμηνεία του κέρδισε τις εντυπώσεις όλων μας. Ένα one man show που σίγουρα θέλουμε να ξαναδούμε.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την «Τιμωρία» του Μάνου Χατζιδάκι η οποία μπλέχτηκε με τις νότες του «Dans ma rue». Συνεχίσαμε με μια γαλλική αναδρομή που περιελάμβανε το «La vie en rose», το «Le vent nous portera» και μερικά κομμάτια ακόμα που δεν θα σας αποκαλύψουμε ενώ λίγο μετά απολαύσαμε την υποενότητα «ελληνικό καλοκαίρι» με το «Batida de Coco» και τα «Μαγικά μπλου τζιν» αλλά και την υπενθύμιση ότι «Το καλοκαίρι έφυγε». Για το τέλος του α’ μέρους ο Χρήστος μας είχε αφήσει το «Σε χρόνο παρακείμενο» σε μουσική του Νότη Μαυρουδή και στίχους του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου, από το δίσκο του πρώτου «Στου χρόνου τις καταπακτές», ένα τραγούδι που ταίριαξε απόλυτα με τις φωνητικές δυνατότητες του ερμηνευτή του.

Μετά από ένα σύντομα διάλειμμα, το οποίο επιμηκύναμε λίγο περισσότερο για να μιλήσουμε με το Χρήστο, τα παιδιά βρέθηκαν πάλι στη σκηνή του Eliart για το β’ μέρος. Εδώ θα ήθελα να πω πως η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου ήταν πάρα πολύ καλή. Χώρος μικρός και ζεστός, με τραπεζάκια καλαίσθητα πολύ κοντά στη σκηνή, συνέβαλε στη θετική συναισθηματική φόρτιση της βραδιάς. Για τη συνέχεια λοιπόν ακούσαμε φυσικά το «Dans ma rue», μερικά κομμάτια του Waits και πάνω που σκεφτόμουνα ότι θα ταίριαζε πολύ ένας Κραουνάκης ήρθε το «Γυφτάκι» και με επιβεβαίωσε. Είναι πολύ σημαντικό για έναν καλλιτέχνη να μπορεί να κρίνει ποια τραγούδια πάνε και να τα συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του και ο Χρήστος το διαθέτει αυτό στο έπακρο. Απόδειξη το χειροκρότημα του κόσμου μετά το «Μην το ρωτάς τον ουρανό» και το «Λίγα ψίχουλα αγάπης», τραγούδια που έχουν σφραγιστεί από τις πρώτες τους ερμηνείες και όμως το αποτέλεσμα που ακούσαμε, χωρίς καμία διάθεση σύγκρισης ήταν άψογο. Η συγκίνηση έφτασε στο έπακρο με το «Πρωινό Τσιγάρο» το οποίο ήταν εκτός προγράμματος και αποτέλεσε ελάχιστο φόρο τιμής στον Άλκη Αλκαίο, ο οποίος έφυγε πρόσφατα.

Λίγο μετά τις 00.00 και με ένα μικρό encore είχε έρθει η ώρα να φύγουμε τραγουδώντας  «Τα blues του Γάτου», το καινούριο τραγούδι του Χρήστου σε μουσική δική του και στίχους του Χρίστου Παπαδόπουλου. Οι επόμενες εμφανίσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οπότε προς το παρόν μπορείτε να ακούσετε το Χρήστο μαζί με την Ευρυδίκη και με το νέο έτος ελπίζουμε να πάμε τουλάχιστον μία ακόμα βόλτα dans sa rue!

Διαβάστε τι μας είπε ο ίδιος ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος για τη συγκεκριμένη βραδιά!

Music Corner: Χρήστο, «Dans ma rue» στο θέατρο Eliart. Μίλησέ μας γι ‘ αυτή την παράσταση.
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Η παράσταση λέγεται ακριβώς «Dans ma rue», είναι μια γαλλική έκφραση που σημαίνει «στο δρόμο μου». Ουσιαστικά είναι τραγούδια που πάντα ήθελα να πω αλλά δε μου είχε δοθεί η δυνατότητα, μιας και δεν κάνω πολύ συχνές εμφανίσεις. Οπότε τώρα προσπάθησα να συγκεντρώσω όλα τα αγαπημένα μου τραγούδια σ’ ένα δίωρο πρόγραμμα. Κάνουμε μια αναδρομή στο γαλλικό τραγούδι απ’ όλες τις εποχές, λέμε αγαπημένα ελληνικά τραγούδια και παλαιότερα και σύγχρονα, και πολλά ακόμα!

Music Corner: Μαζί σου είναι και οι Rendez-vous Band…
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Ακριβώς. Όλες τις διασκευές τις κάναμε μαζί με τους συνεργάτες μου, τους οποίους ονόμασα «Rendez-vous Band» (γέλια) για τις ανάγκες τις παράστασης! Είναι η Σοφία Κακουλίδου στα κρουστά και τα τύμπανα, ο Γιάννης Κωστής στο κοντραμπάσο και ο Ιορδάνης Γυμνόπουλος στις κιθάρες.

Music Corner: Διακρίνω κάποια «αδυναμία» στη γαλλική σκηνή;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Το γαλλικό τραγούδι ήταν πάντα μεγάλη μου αγάπη. Έχω πολύ καλή σχέση και με τη γαλλική γλώσσα και με τη γαλλική μουσικη σκηνή και την έχω μελετήσει εκτενώς από τη δεκαετία του ’50 που μεσουρανούσε το γαλλικό καμπαρέ με την Edith Piaf και τον Jacques Brel μέχρι τη σημερινή εποχή. Θεωρώ ότι είνα πολύ ρομαντικά τραγούδια και ταιριάζουν στο στυλ μου και ταυτόχρονα είναι και μια διαφορετική πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα μιας και δε συνηθίζουμε να ακούμε αυτά τα τραγούδια.

Music Corner: Φέτος σε είδαμε και σε κάτι αρκετά κοντινό, στην παράσταση της Ευρυδίκης…
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Μ’ αρέσει που μου δίνεις την πάσα. Η Ευρυδίκη για μένα είναι μεγάλη παιδική αγάπη και όταν μου είπε ότι θα κάνει μια παράσταση που θα περιέχει γαλλικά τραγούδια αλλά και ελληνικά τραγούδια από την εποχή του Χατζηδάκι μέχρι σήμερα, χάρηκα πάρα πολύ. Το θεώρησα μεγάλη τιμή, το ξέρει πως την ακολουθώ χρόνια, παρακολουθούσε και αυτή τις κινήσεις μου και τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή.

Music Corner: Έχεις προγραμματισμένες κάποιες άλλες εμφανίσεις;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Τώρα κάναμε μία εμφάνιση πριν τις γιορτές, ουσιαστικά μία αναγνωριστική συναυλία. Μετά τις γιορτές, θα προγραμματίσουμε και τις επόμενες. Με την Ευρυδίκη θα είμαστε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο όλες τις Κυριακές του Δεκέμβρη και θα πάρει και παράταση, θα πάμε και Θεσσαλονίκη και Κύπρο.

Music Corner: Ετοιμάζεις κάτι δισκογραφικά;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Στο β’ μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί πρώτη φορά ένα δικό μου τραγούδι στο κοινό, σε παγκόσμια μετάδοση! (γέλια) Μπορεί να είναι προπομπός για ένα δίσκο αλλά είναι πολύ αρχή ακόμα. Το ψάχνω, το συζητάω, παίζω με τα παιδιά, υπάρχει σαν ιδέα βέβαια αλλά είναι δύσκολο. Ό,τι κάνω θα το κάνω μόνος μου αλλά πιστεύω ότι αν το έχεις ανάγκη αυτό, θα έρθει. Μπορεί να είναι δύσκολα τα πράγματα, να μην υπάρχει μεγάλο budget, οι εταιρείες να μην σου δίνουν τη δυνατότητα πια να κάνεις ένα δίσκο εύκολα αλλά αυτός που αγαπάει πραγματικά τη μουσική νομίζω ότο αυτός θα μείνει και θα προσπαθήσει και με πείσμα τα καταφέρνουμε όλα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here