31/10/2012
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr

Σάββατο βράδυ και μαζί με τουλάχιστον το μισό λεκανοπέδιο αποφασίζω να πάω μέχρι το Γκάζι. Συνήθως το αποφεύγω τη δεδομένη χρονική στιγμή για ευνόητους λόγους, όμως είχα ίσως την ιδανική πρόταση για να ξεχάσω την κούραση και τη μιζέρια της εβδομάδας που τελείωνε. Το Gazarte, ένας από τους πιο κομψούς και κλασσάτους χώρους της Αθήνας, φιλοξενεί μια σειρά από ξεχωριστές συναυλίες με καλεσμένους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο. Η αγάπη μου για το «παλιομοδήτικο» και το swing με οδήγησε λοιπόν εκεί, για να απολαύσω τους Βρεταννούς Jive Aces και τους δικούς μας Penny and the Swinging Cats. Πέρλες, χορευτικά παπούτσια και κόκκινο κραγιόν και φύγαμε!

Όσοι είχαν τραπέζι είχαν κάτσει αναπαυτικά, οι υπόλοιποι βολευτήκαμε στα πλάγια της σκηνής και γύρω στις 22.30 το πρόγραμμα άνοιξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους Penny and the Swingin’ Cats. Το συγκεκριμένο συγκρότημα το έχω δει σε διάφορα στέκια της πόλης και κάθε φορά τους απολαμβάνω ιδιαίτερα. Σχηματίστηκαν την περίοδο 2009 – 2010 και έκτοτε κάνουν διάφορες εμφανίσεις στις οποίες κυριαρχεί το swing, το rock n’ roll και η ρετρό αισθητική. Η δε περσόνα της frontwoman Πέννυς Μπαλτατζή θα σε κερδίσει με τη θετική της ενέργεια, ενώ όλο το group δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε παρασύρει με το κέφι και το μπρίο του. Έπαιξαν για περίπου 40 – 50 λεπτά, κομμάτια 50s,new swing και rock n’roll: «Whatever Lola wants», «The beat goes on», «Τhat man» αλλά και 1-2 δικά τους όπως το «Γυφτάκι». Ψάξτε τους στο YouTube ή ακόμα καλύτερα αναζητείστε το επόμενο live τους. Και κάντε μια φιγούρα και για μας, αν δεν είμαστε εκεί.

Οι Penny and the Swingin’ Cats είναι οι:
Πέννυ Μπαλτατζή – φωνή, kazoo
Γιώργος Ζερβός – κιθάρα, φωνή
Μάριος Βαλινάκης – σαξόφωνο
Στάθης Παρασκευόπουλος – κοντραμπάσο
Δημήτρης Γρηγοριάδης – drums

Και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα είχε έρθει η ώρα να υποδεχθούμε επί σκηνής τους Jive Aces. Οι Jive Aces λοιπόν είναι ένα εξαμελές συγκρότημα ή καλύτερα μία big band που μας έρχεται από τη βροχερή Αγγλία. Δημιουργήθηκαν το 1989 παρακαλώ, και έκτοτε έχουν δώσει χιλιάδες συναυλίες σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Το μουσικό τους στυλ κινείται ανάμεσα στο jive και το swing, και μετράνε στο ενεργητικό τους ένα μεγάλο αριθμό διασκευών πάνω σε τραγούδια αυτού του είδους, πέραν από τις δικές τους συνθέσεις. Το 2012 βρέθηκαν μάλιστα στον ημιτελικό του τηλεοπτικού show «Britain’s got talend», αμφιβάλλω όμως αν ένα τέτοιου είδους συγκρότημα στην εγχώρια δική μας βερσιόν θα είχε την ίδια τύχη.

Γύρω στις 23.30 οι έξι χαρωποί, μεσήλικες κύριοι με τα κίτρινα κουστουμάκια τους όπως θα παρατηρήσετε στο φωτογραφικό μας υλικό, ανέβηκαν στη σκηνή περνώντας μέσα από τον κόσμο για να μας χαρίσουν ένα υπεραισιόδοξο «When you ‘re smiling», μαζί με το κλασσικό πλέον «ευκαριστώ» του τραγουδιστή Ian Clarkson προς τον κόσμο. Σειρά είχε το «Mack the Knife» κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε την εμφάνισή της η χορευτική ομάδα Athens Lindy Hop. Τα παιδιά χόρεψαν εξαιρετικά καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, παρασύροντας τους περισσότερους να τους μιμηθούν.

Το πρόγραμμα των Jive Aces κράτησε σχεδόν ένα δίωρο. Ακούσαμε Louis Armstrong, Dean Martin, χορέψαμε boogie woogie και swing ενώ παράλληλα βοηθήσαμε τον συμπαθέστατο Ian να μάθει 2-3 ελληνικές λέξεις, τις οποίες στοιχηματίζω ότι θα ξέχασε ένα δεκάλεπτο αργότερα. Απολαύσαμε κλασσικά κομμάτια αυτής της σκηνής όπως το «I don’t mean a thing» και το «Love me or leave me», ενώ προσωπικά ενθουσιάστηκα με το άκουσμα του «Bare Necessities» και του «I wanna be like you» από την κλασσική ταινία της Disney «Jungle Book».

Παρ’ όλο που το κέφι καλά κρατούσε και ο κόσμος φαινόταν ενθουσιασμένος, το live έφτανε στο τέλος του. Τελευταίο κομμάτι το «Jump Jive an’ Wail» για το οποίο επιστρατεύτηκαν επί σκηνής και οι Penny and the Swingin’ Cats προτρέποντας το κοινό του άλλοτε κυριλλέ Gazarte να σηκωθεί και να χοροπηδήσει σύμφωνα με τους στίχους, όπως και συνέβη. Οι Jive Aces καταχειροκροτήθηκαν, ενώ μόλις τελείωσε το πρόγραμμα μας περίμεναν όλους στην έξοδο για να μας ευχαριστήσουν και να μας ρωτήσουν τη γνώμη μας. Ε, τι άλλο να πούμε; Απλά υπέροχοι!

Οι Jive Aces είναι οι:
Ian Clarkson (φωνή, τρομπέτα)
Ken Smith  (κοντραμπάσο)
Vince Hurley  (πιάνο)
Peter Howell (drums)
John Fordham (σαξόφωνο)
Alex Douglas (τρομπόνι)

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here