«Είναι κατάκτηση των Emigre που σημαντικά ονόματα του χώρου μας εμπιστεύονται…»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Κατερίνα Χαμηλοθώρη
Music Corner – 21/6/2010

Το όνομά τους ακούγεται πολύ έντονα τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά σαν συγκρότημα υπάρχουν από το 1998. Έχουν συνεργαστεί ήδη με πολλά γνωστά ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, είτε δισκογραφικά, είτε σε συναυλίες κι εμφανίσεις τους σε νυχτερινά μαγαζιά και φυσικά συνεχίζουν ακάθεκτοι την πορεία τους, με όλο και περισσότερο κόσμο να τους ακολουθεί. Μιλάμε, φυσικά, για τους Émigré! Το μέλλον τους, όπως φαίνεται, διαγράφεται λαμπρό..! Το Music Corner συνάντησε πριν από λίγες μέρες τα 3 από τα 6 μέλη του συγκροτήματος (αφού οι υπόλοιποι βρίσκονταν στο στούντιο και δούλευαν πάνω στο επερχόμενο άλμπουμ τους) στο πανέμορφο cafe restaurant Breeze, στη Μαρίνα Φλοίσβου. Μαζί τους είχαμε μια πολύ ωραία κουβεντούλα για να τους γνωρίσουμε καλύτερα και σας την παρουσιάζουμε λεπτομερώς…!!

 

Δείτε βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη των Emigre στο MusicCorner.gr
Τα video είναι τραβηγμένα σε High Definition ανάλυση. Για να τα δείτε σωστά, επιλέξτε 720p στη σχετική επιλογή (κάτω δεξιά σε κάθε video)

Α’ Μέρος

 

Β’ Μέρος

 

Music Corner: Κατ’ αρχήν θα ήθελα να μας συστηθείτε. Πείτε μας δυο λόγια για τους Émigré… Ποιοι είστε, πόσα χρόνια υπάρχετε ως συγκρότημα και τι θέση έχει ο καθένας σ’ αυτό…
Γιάννης Χανιωτάκης: Οι Émigré υπάρχουν από το 1998. Έχουμε βγάλει προς το παρόν τρία άλμπουμ, το «Σήμερα» που κυκλοφόρησε το 2004, το «Είμαστε ένα» που βγήκε το 2007 και το «Live Στιγμές» που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2009. Το συγκρότημα αποτελείται από 6 ανθρώπους: Η Ραχήλ Τσελεπίδου στο τραγούδι, ο Τάσος Πελτέκης στις κιθάρες, o Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, ο Γιάννης Μπέλλος στο μπάσο, ο Παναγιώτης Σκαρλάτος στα πλήκτρα κι εγώ στις κιθάρες βοηθώ τον Τάσο. Υπάρχουμε από το 1998, αλλά η συγκεκριμένη παρέα είναι μαζί τα τελευταία 4 χρόνια και τώρα είμαστε στην πιο απαιτητική φάση των Émigré. Η παρέα αυτή έχει δείξει τα αντανακλαστικά της κι είμαστε πλέον ετοιμοπόλεμοι!

Music Corner: Πώς συναντηθήκατε και γίνατε συγκρότημα; Γνωριζόσασταν από παλιά;
Τάσος Πελτέκης:
Η σύνθεση που υπάρχει τώρα, φυσικά, δεν είναι η ίδια με την αρχή, έχει αλλάξει.
Γιάννης: Η σημερινή σύνθεση είναι 3 με 4 χρόνια που είμαστε μαζί. Για τις ανάγκες του προτελευταίου δίσκου «Είμαστε ένα» και για τις ανάγκες της περιοδείας, έπρεπε πάλι η ομάδα να ανασυνταχθεί. Ο ένας έφερε τον άλλον, οι ανάγκες δημιούργησαν τη σχέση και τη φιλία αυτή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Αισιοδοξούμε η παρέα αυτή ν’ αφήσει τη δική της πινελιά μέσα στο χρόνο.

Music Corner: Τ’ όνομα του συγκροτήματος πώς προέκυψε;
Γιάννης: Émigré σημαίνει «μετανάστης». Θέλαμε να δώσουμε έναν τίτλο σ’ αυτό τ’ όνειρο που είχαμε, σ’ αυτή τη φιλοδοξία κι έτσι βρήκαμε τη λέξη αυτή, επειδή θέλαμε ο κόσμος που θ’ άκουγε τα τραγούδια μας να μπορούσε να …μεταναστεύσει, να πάει σε πιο μαγικά μονοπάτια, να μεταφερθεί στον μαγικό κόσμο των Émigré.

Music Corner: Έχετε ήδη κυκλοφορήσει όπως είπαμε, τρία άλμπουμ έως τώρα. Το «Σήμερα», το «Είμαστε ένα» και το «Live Στιγμές», το οποίο περιείχε αποσπάσματα με συνεργασίες που έχετε κάνει κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας…
Γιάννης:
Αυτό το άλμπουμ δημιουργήθηκε από τις ίδιες τις ανάγκες και περιείχε στιγμές από μια πολύ πετυχημένη περιοδεία, αυτή του «Είμαστε ένα». Θέλαμε να αποτυπώσουμε ό,τι ζήσαμε έντονα αυτά τα τελευταία 3 χρόνια.
Τάσος: Και υπάρχουν επίσης και οι εκτελέσεις του «Πέφτω» και του «Σάββατο απόγευμα», το ντουέτο που κάναμε με τον Αντώνη Ρέμο.

Music Corner: Αυτή την περίοδο γνωρίζουμε ότι ετοιμάζετε το καινούριο studio άλμπουμ σας. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Ποιος είναι ο τίτλος του; Τι ύφος θα έχει; Θα είναι στο στυλ που σας ξέρουμε μέχρι στιγμής, δηλαδή ποπ-ροκ ή μας περιμένει και κάποια έκπληξη;
Ραχήλ Τσελεπίδου: Τίτλο δεν έχουμε επιλέξει ακόμα. Πιστεύω ότι θα έρθει στο μυαλό μας όταν θα ολοκληρωθεί το άλμπουμ. Το ετοιμάζουμε με πολύ μεγάλη αγάπη και γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε λεπτομερείς σ’ αυτό που κάνουμε, σίγουροι και συγκεκριμένοι και θέλουμε να του δώσουμε κι άλλο χρόνο. Αποφασίσαμε λοιπόν με το γκρουπ, ο καινούριος μας δίσκος να βγει τον Σεπτέμβριο και θα έχει ύφος ποπ-ροκ. Θα έχει τραγούδια εκπλήξεις, σε πιο funky στυλ θα έλεγα κάποια απ’ αυτά… Αυτή τη φορά έχει γράψει ο Γιάννης και ο Τάσος…
Τάσος: Σ’ αυτό το δίσκο έχουν βγει οι επιρροές του καθενός πιο πολύ και είναι λίγο σαν καμβάς από διάφορα ακούσματα κι επιλογές μας.

Music Corner: Τον καιρό αυτό πάντως στα ραδιόφωνα, ακούγεται ήδη το «Αυτό που θέλω», το ολοκαίνουριο τραγούδι σας. Θα περιέχεται κι αυτό στο νέο σας cd;
Ραχήλ:
Ναι, θα συμπεριληφθεί στον καινούριο μας δίσκο και αυτό. Απλά θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να έχουμε ένα καλοκαιρινό τραγούδι και επειδή αυτό ήταν έτοιμο το κυκλοφορήσαμε.

Music Corner: Είχα την εντύπωση ότι θα κυκλοφορούσε ο δίσκος σας στα μέσα Ιουνίου…
Γιάννης:
Ισχύει αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι μας έπιασε λίγη παραπάνω δημιουργικότητα και γι’ αυτό όπως είπε η Ραχήλ, θέλουμε να δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο. Κι επειδή έχουμε και τη χρυσή ευκαιρία τώρα που είναι καλοκαίρι, μπορούμε να το δουλέψουμε πιο πολύ.
Ραχήλ: Θέλουμε να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό, να είμαστε σίγουροι για όλα τα τραγούδια, χωρίς να κάνουμε τσαπατσουλιές, όποτε είναι καλύτερο να του δώσουμε κι άλλο χρόνο.

Music Corner: Ποιοι θα είναι οι συντελεστές του άλμπουμ, τουλάχιστον για τα τραγούδια που ξέρουμε ήδη ότι θα συμπεριληφθούν σ’ αυτό;
Γιάννης:
Οι Émigré γράφουν μουσική. Αλλά στους στίχους έχουμε καινούριους φίλους, όπως είναι ο Νίκος Μωραΐτης, η Όλγα Βλαχοπούλου, η Ρεβέκκα Ρούσση, αλλά και ο Νεκτάριος Τυράκης, που είχε γράψει και το «Αυτό που θέλω» και το «Touch me deep inside», το τραγούδι μας για τη Eurovision.

Music Corner: Η Βίκυ Γεροθόδωρου δε θα συμμετέχει στους στίχους αυτή τη φορά;
Γιάννης:
Όχι, δε θα είναι μαζί μας αυτή τη φορά, αλλά θα είναι στη επόμενη δουλειά. Εμείς εδώ είμαστε και είναι ένα πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο, την αγαπάμε πολύ, είναι πολύ φίλη μας και μας έχει δώσει πολύ μεγάλες επιτυχίες. Είναι μια σχέση που εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο.

Music Corner: Έχω παρατηρήσει ότι έχετε συνεργαστεί με πολύ σημαντικά ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας…
Ραχήλ:
Ναι και είναι μεγάλη μας τιμή.
Γιάννης: Αυτό θεωρώ ότι είναι μια κατάκτηση της μπάντας κι αυτοί οι άνθρωποι για να εμπιστευτούν τους Emigre, πίστεψέ με, δεν έγινε και πολύ εύκολα. Οι ίδιοι άνθρωποι έχουν συνεργαστεί με τη μεγαλύτερη γκάμα του ελληνικού τραγουδιού και είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργάστηκαν και μαζί μας. Οι συνεργασίες αυτές προέκυψαν απ’ τις ανάγκες της ίδιας της δισκογραφίας ή των παραστάσεων. Νιώθουμε πολύ τυχεροί γιατί ακριβώς έχουμε την τύχη και την ευλογία να γνωρίσουμε πολύ ωραίους ανθρώπους και να μοιραστούμε μαζί τους πολύτιμες εμπειρίες.

Music Corner: Είναι μεγάλο πράγμα το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί σας εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;
Ραχήλ: Όλες αυτές οι συνεργασίες έγιναν βήμα προς βήμα. Το ένα έφερε κατά κάποιον τρόπο το άλλο. Όπως είπε και ο Γιάννης πριν, έκανε μια δουλειά που αγαπήθηκε κι έπειτα έκανε και μια δεύτερη συνεργασία. Οι Emigre, επειδή έχουν όλα αυτά τα χρόνια πορείας πίσω τους, ό,τι έχουν κάνει το έχουν καταφέρει σιγά-σιγά. Δεν ήρθαν όλα ξαφνικά.
Γιάννης: Είναι σα να χτίζεις ένα σπίτι και περιμένεις για να το δεις κάποια στιγμή ολοκληρωμένο. Έτσι και εμείς, δεν έχουμε τελειώσει σ’ αυτή τη συνεργασία σ’ αυτό το όνειρο που λέγεται Emigre. Κι εμείς συνεχώς βελτιωνόμαστε, μαθαίνουμε και τελικά δεν παίζει ρόλο ο χρόνος, γιατί κάθε μέρα αντικρίζουμε και κάτι καινούριο. Κάθε μέρα που περνάει μας γνωρίζει κόσμος που δε μας ήξερε ποτέ. Αισιοδοξούμε ο κόσμος να μάθει τη δουλειά μας και να υπάρχει ένας όγκος δουλειάς όταν θα κοιτάξει πίσω στο παρελθόν μας.

Music Corner:  Όταν συνεργάζεστε με τόσο μεγάλα ονόματα, έχετε περισσότερο άγχος απ’ ότι αν συνεργαζόσασταν με κάποιον καινούριο καλλιτέχνη;
Τάσος:
Όχι, δεν κρίνουμε τα άτομα με βάση τη μικρότερη ή μεγαλύτερη εμπειρία τους. Το θέμα είναι ότι άγχος υπάρχει πάντα για να είμαστε εμείς καλύτεροι και από τον κάθε καλλιτέχνη κοιτάμε να “αρπάξουμε” κάτι που θα μας δώσει βοήθεια και μεγαλύτερη εμπειρία. Προσπαθούμε κάθε συνεργασία μας να έχει όφελος και για εμάς, αλλά και για τον άλλον. Με λίγα λόγια, να γίνεται μια καλλιτεχνική ανταλλαγή.
Ραχήλ: Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ένταση όταν είμαστε με έναν μεγάλο καλλιτέχνη πάνω στη σκηνή, γιατί ίσως βρίσκομαστε μαζί του σε ένα πολύ σημαντικό event. Η περιοδεία μας π.χ με τον Αντώνη Ρέμο ήταν ανάλαφρη όσον αφορά συναισθηματικά την ψυχολογία μας, περνούσαμε υπέροχα, αλλά όταν ήμασταν μαζί του στη σκηνή είχαμε ένταση συναισθηματική, γιατί θέλαμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ο κόσμος που είχε έρθει στις συναυλίες ήταν απίστευτα πολύς.
Γιάννης: Θυμάμαι κάποια στιγμή είχαμε δώσει κάποιες παραστάσεις με τον Goran Bregovic και ήμασταν δίπλα-δίπλα στα καμαρίνια… Κάποιες φορές μας ερχόταν να πούμε “ο Bregovic είναι αυτός;”… Ώρες-ώρες δεν το συνειδητοποιείς κάτι τέτοιο. Όπως επίσης θυμάμαι, όταν είχαμε δώσει κάποιες συναυλίες στο Λυκαβηττό με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, είχαμε γνωρίσει και τον Βαγγέλη Γερμανό, που ήταν παιδικό μου είδωλο kαι μου ‘χε κάνει εντύπωση που είχαμε γνωριστεί και πήγαμε και για καφέ (γέλια)!
Τάσος: Δέος νιώθεις περισσότερο, όχι άγχος.

Music Corner: Έχετε γίνει γνωστοί επίσης και για τις πολύ ωραίες διασκευές που κάνετε σε ξένα τραγούδια. Τα τραγούδια που επιλέγετε να πείτε στις live εμφανίσεις σας, τα επιλέγετε με βάση το δικό σας γούστο και το τι ταιριάζει στο ύφος του γκρουπ σας ή λαμβάνετε υπόψιν τι είναι πιο εμπορικό και θέλει ν’ ακούσει ο κόσμος;
Τάσος:
Όλα αυτά συγκλίνουν. Κοιτάμε φυσικά να ταιριάζει και σε μας το εκάστοτε τραγούδι, γιατί έτσι θα το αποδώσουμε καλύτερα σαν μπάντα, αλλά εννοείται ότι διαλέγουμε κι αυτά που έχουν απήχηση στο κοινό.

Music Corner: Σας είχα δει στο Αθηνών Αρένα πέρσι με τον Αντώνη Ρέμο και μου αρέσατε πάρα πολύ!
Γιάννης: Ναι, ήταν για μας ένα στοίχημα. Και θα θέλαμε σ’ αυτό το σημείο μέσα από το Music Corner να ευχαριστήσουμε τον Αντώνη Ρέμο και τον κύριο Παπαθεοχάρη, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν και μας έβαλαν σε μια τέτοια παράσταση. Ήταν και γι’ αυτούς ένα στοίχημα. Και η αλήθεια είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να μας γνωρίσει πολύ περισσότερος κόσμος κι έτσι κάναμε και καινούριους φίλους.
Ραχήλ: Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε κι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε σαν μπάντα.

Music Corner: Πολλές κακές γλώσσες ωστόσο θα πουν ότι “οι Emigre που είναι ένα ποπ-ροκ συγκρότημα, είναι δυνατόν να εμφανίζονται σε μπουζούκια”; Τι έχετε να πείτε σ’ αυτούς που τα λένε αυτά;
Γιάννης:
Αυτό το καταρρίπτω πρώτος εγώ, ο οποίος ήμουν παλιότερα τελείως κάθετος, πιο μικρός ήμουν πιο “ζηλωτής”, πιο φανατισμένος!
Ραχήλ: Ήσουν “αντιμπουζουκικός”!!! (γέλια)
Γιάννης: Στο παρελθόν θεωρούσα ότι ήταν υποχρέωσή μας να παίζουμε μόνο σε μουσικές σκηνές. Πίστευα ότι αυτό ήταν το σωστό. Αλλά συνειδητοποίησα ότι αυτό που έχεις πραγματικά ανάγκη είναι ο κόσμος ν’ακούσει τη μουσική σου και να σε μάθει. Είναι και το γνωστό ρητό που λένε και οι ροκάδες… “πρίζα να ‘χει…”!
Ραχήλ: Η συγκεκριμένη παράσταση Κατερίνα, ήταν ένα show τόσο καλά οργανωμένο… Οι συντελεστές που το οργάνωσαν ήταν άνθρωποι με μεγάλη γνώση στα Broadway shows, όλοι απ’ το εξωτερικό, όπως και οι χορευτές ήταν πολύ ικανοί και ταλαντούχοι. Για μένα όλο αυτό δεν ήταν καθόλου μπουζούκια. Ήταν μια υπερπαραγωγή που η Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει να ξαναφιλοξενήσει. Δηλαδή, αυτό που μας πλαισίωνε ήταν τόσο εκπληκτικό και όμορφο, πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη που το έζησα αυτό.
Γιάννης: Όλα είναι στο μυαλό. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι οι Emigre εκεί βγήκαν Emigre, δε βγήκαν κάτι άλλο. Και σ’ αυτό ήμασταν πολύ τυχεροί.
Τάσος: Αυτό έχει σημασία, να μην επηρεάζεται κάποιος από την ταμπέλα “μπουζούκια”, να αναγνωρίζει τη ταυτότητά σου.

Music Corner: Τα τελεταία χρόνια στην Ελλάδα ξεφυτρώνουν πολλά γκρουπάκια που κάνουν επιτυχία. Σας ενοχλεί αυτός ο ανταγωνισμός που υπάρχει;
Ραχήλ: Όχι, καθόλου. Ίσα-ίσα μας χαροποιεί. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Ο καθένας βρίσκεται εδώ που βρίσκεται επειδή αγαπάει τη μουσική και θέλει να δημιουργήσει μουσική. Ο καθένας έχει την πορεία του.

Music Corner: Άγχος έχετε για το μέλλον λόγω της υπερπροσφοράς που υπάρχει, όχι μόνο από γκρουπ, αλλά και από νέους καλλιτέχνες;
Ραχήλ:
Άγχος περισσότερο έχουμε για πιο κοντινά θέματα, όπως για το αν θα πάει καλά το άλμπουμ.
Γιάννης: Αυτό που λες είναι ένα στοίχημα, μια αγωνία υπαρξιακή. Όχι όμως άγχος. Άγχος έχουμε όπως είπε η Ραχήλ για το αν θα προλάβουμε να κάνουμε πράγματα μέσα με ημερομηνίες, κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν. Είναι λογικό να υπάρχουν νέες προσπάθειες και πρέπει να υπάρχουν. Και χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει μια άνθηση σ’ αυτό το στυλ μουσικής. Και είμαστε κι εμείς πολύ τυχεροί που είμαστε μέρος αυτής της ομάδας.
Ραχήλ: Αυτό που μας φέρνει εδώ ουσιαστικά, είναι το όνειρό μας. Οπότε το να μείνει ένα τραγούδι μας και να τραγουδιέται στο μέλλον, αυτό για μας θα είναι μεγάλη επιτυχία και θα σημαίνει ότι έχει πραγματοποιηθεί το όνειρό μας.
Γιάννης: Και τα παιδιά τα άλλα το ίδιο όνειρο έχουν και χαίρομαι γιατί δίνεται σε όλους ο χώρος για να εκφραστούν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Η πίττα δεν είναι για έναν, είναι για πολύ κόσμο…

Music Corner: Υπάρχουν όμως και πολλοί που κάνουν εφήμερα σουξέ…
Τάσος: Το εφήμερο στη μουσική βιομηχανία υπάρχει, αλλά φταίει και το πώς κινούνται και οι άνθρωποι που είναι μέσα σ’αυτή. Πολλοί θεωρούν ότι είναι και πολυτέλεια να έχεις ένα κομμάτι δυνατό, δεν είναι εύκολο πράγμα. Όνειρο και φιλοδοξία όμως του κάθε καλλιτέχνη είναι να μείνει στο χρόνο.

Music Corner: Ένας λόγος που μπορεί να μη μείνουν κάποιοι στο χρόνο είναι και η πειρατεία;
Τάσος:
Δεν είναι θέμα μόνο της πειρατείας, αλλά της αντίληψης που υπάρχει γενικότερα στη μουσική. Και τα μέσα ακόμα διάδοσης της μουσικής έχουν πια αλλάξει. Ο καθένας πρέπει να βρει διάφορους νέους τρόπους για να προωθήσει τη δουλειά του.

Music Corner: Μια συνηθισμένη κίνηση που γίνεται τελευταία από πολλούς καλλιτέχνες είναι η προώθηση των cd τους μέσω περιοδικών και εφημερίδων. Εσάς αυτή η κίνηση, σας βρίσκει σύμφωνους;
Γιάννης:
Αυτό για μένα είναι κάτι έξυπνο, είναι μια καινούρια δίοδος στην αγορά. Σκοπός του καθενός είναι τη μουσική του να την πάρει ο περισσότερος κόσμος. Είναι ένας καινούριος τρόπος και δεν τον κατακρίνω. Χαίρομαι που γίνεται μια τέτοια κίνηση γιατί δίνεται η ευκαιρία να ακουστεί η μουσική λίγο παραπάνω από το κανονικό. Έχω δει κατά καιρούς κάποιους καλλιτέχνες να το κατακρίνουν αυτό, αλλά μετά να πουλάνε τη δουλειά τους μ’ αυτό τον τρόπο. Είναι ανάγκη, είναι τα σημεία των καιρών και δε μπορείς να μείνεις εκτός. Κι από τη στιγμή που απευθύνεσαι σε αγοραστικό κοινό άνω των 80.000 ανθρώπων, είναι τεράστια δύναμη και η μουσική σου μπορεί να πάει σε πολλά σπίτια. Δεν παίζει ρόλο η εφημερίδα ή το μέσο, αλλά ο σκοπός που είναι το καλό τραγούδι. Κι αυτός είναι ο δικός μας στόχος.

Music Corner: Σας έχουμε ακούσει να ερμηνεύετε άψογα και ξένα τραγούδια, στο ποπ-ροκ ύφος που εκπροσωπείτε. Έχετε σκεφτεί ποτέ στο μέλλον να ανοίξετε τα φτερά σας στο εξωτερικό για μια διεθνή καριέρα;
Ραχήλ:
Θέλει γενικά πολύ κόπο, πολλή δουλειά και πολύ τρέξιμο.
Γιάννης: Το τι θέλει η φαντασία μου με το τι γίνεται στην πραγματικότητα, τα χωρίζει μια μεγάλη θάλασσα! Θα πω κάτι που διάβασα τελευταία: “Καλύτερα να είσαι ένα ψηλό δέντρο στον τόπο σου, γιατί αν πας κάπου παραπέρα από τον τόπο σου, θα γίνεις καυσόξυλα”! Για μένα, από τη στιγμή που γεννηθήκαμε εδώ, θα ήθελα να γράψουμε ωραία τραγούδια στη γλώσσα μας που την ξέρουμε καλύτερα. Αν είναι γραφτό να πάμε και στο εξωτερικό, εντάξει, έχει ο Θεός. Δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή, μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο.
Τάσος: Για να μιλήσουμε και λίγο ρεαλιστικά, οι υποδομές που υπάρχουν στην Ελλάδα απέχουν έτη φωτός απ’ αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό. Δεδομένων αυτών λοιπόν, το βλέπω δύσκολο να γίνει, γιατί χρειάζεται μια ανακατάταξη ριζική στο promotion και γενικά στα πάντα.

Music Corner: Λένε ότι για να κάνουν οι Έλληνες πραγματική καριέρα στο εξωτερικό θα πρέπει να φύγουν εντελώς από την Ελλάδα και να είναι συνέχεια με μια βαλίτσα στο χέρι…
Γιάννης:
Θα σου πω κάτι. Το καλό τραγούδι δεν έχει σύνορα. Ας γράψουμε εμείς καλά τραγούδια και ό,τι θέλει ας γίνει. Αυτό που μας νοιάζει προς το παρόν είναι να αφιερωθούμε στο καλό ελληνικό τραγούδι.

Music Corner: Έχετε επιρροές από Έλληνες ή ξένους καλλιτέχνες; Έχετε σαν όνειρο να συνεργαστείτε με κάποιους απ’ αυτούς;
Γιάννης:
Φυσικά κι επηρεαζόμαστε απ’ αυτά που ακούμε. Οπωσδήποτε ακούμε ξένη μουσική γιατί εξάλλου μεγαλώσαμε και στη δεκαετία…
Τάσος: …του 30 εσύ!!! (γέλια)
Γιάννης: Μεγαλώσαμε με ξένα ακούσματα έτσι κι αλλιώς. Και εννοείται ότι υπάρχουν και Έλληνες καλλιτέχνες που θαυμάζουμε και φιλοδοξούμε στο μέλλον να συνεργαστούμε μαζί τους. Μας ενδιαφέρουν και οι ξένες παραγωγές και τις μελετούμε. Ο ήχος που βγάζουμε είναι ο ήχος που μας έχει στοιχειώσει τόσα χρόνια από τ’ ακούσματα που έχουμε και φυσικά ο καθένας έχει το δικό του στυλ. Όλο αυτό έχει κάνει αυτό το παράξενο κράμα που λέγεται Emigre. Θέλω να πιστεύω ότι έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά, γιατί για εμάς είναι στόχος αυτό, είναι ένα στοίχημα.
Ραχήλ: Καλλιτέχνες υπάρχουν πολλοί που θαυμάζουμε. Από που ν’ αρχίσουμε και που να τελειώσουμε…

Music Corner: Πείτε μου ενδεικτικά κάποιους καλλιτέχνες που θεωρείτε αυτό που λέμε “all time classic”…
Γιάννης: Θα ήθελα να δω τη Ραχήλ, στον επόμενο δίσκο να κάνει ντουέτο με την Barbara Streisand! (γέλια) Ο Τάσος με τον Jamiroquai κι εγώ με τους Depeche Mode! Απλοί καθημερινοί καλλιτέχνες δηλαδή (γέλια)! Από Έλληνες πάλι, εγώ έχω μεράκι να συνεργαστώ κάποια στιγμή με μια πολύ αγαπημένη μου καλλιτέχνιδα, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτό, μακάρι να γίνει κάποτε.

Music Corner: Να περάσουμε τώρα στο κεφάλαιο της Eurovision. Συμμετείχατε φέτος στον ελληνικό τελικό με το τραγούδι “Touch me deep inside”, αλλά τελικά δεν επιλεγήκατε εσείς για να μας εκπροσωπήσετε στον διαγωνισμό.
Τάσος:
Μας είπαν … “Ώπα”! (γέλια)
Ραχήλ: “Ώπα”, που πας;;;

Αν σας έλεγαν στο μέλλον να ξαναδηλώσετε συμμετοχή, θα το σκεφτόσασταν σοβαρά ή σας άφησε μια πικρή γεύση η φετινή σας εμπειρία;
Ραχήλ: Στις μελλοντικές προτάσεις δεν μπορείς να έχεις μυαλό ξεκάθαρο και να πεις από τώρα ναι ή όχι. Αλλά έπειτα από δυο χρόνια θα είμαστε ήδη με μια εμπειρία πίσω μας και ίσως να κάναμε και διαφορετικά κάποια πράγματα. Όμως δεν μπορείς να ξέρεις από τώρα, οπότε ποτέ μη λες ποτέ!
Τάσος: Τη δεύτερη φορά θα είμαστε σίγουρα καλύτεροι, γιατί θα έχουμε μάθει από τα λάθη μας.

Music Corner: Τον διαγωνισμό τον είδατε; Σας άρεσε η παρουσία του Αλκαίου και το τραγούδι του;
Ραχήλ:
Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ. Ήταν πολύ δυναμική η παρουσία του Αλκαίου και τον χάρηκα πάρα πολύ.

Music Corner: Αν εξαιρέσουμε το δικό σας κομμάτι, αυτό ήταν και το τραγούδι που θέλατε να μας εκπροσωπήσει σε σχέση με τις υπόλοιπες συμμετοχές στον ελληνικό τελικό;
Γιάννης:
Ο καθένας είχε και τη προτίμησή του.
Ραχήλ: Εμένα μου άρεσε πολύ και το “Πολεμάω” του Γιώργου Καραδήμου.
Γιάννης: Κι εμένα, το “πολεμάω” του Καραδήμου μου άρεσε…

Music Corner: Ας άφησουμε τώρα τα επαγγελματικά σας σχέδια και να περάσουμε σε …διαφορετικές ερωτήσεις! Είσαστε έξι άτομα, όπως μου είπατε πριν, στο συγκρότημα. Καταφέρνετε να συνεργάζεστε πάντα αρμονικά;
Ραχήλ: Όπως βλέπεις, έχουμε έρθει στη συνέντευξη μόνο οι τρεις, γιατί με τους υπόλοιπους είμαστε …“στα μαχαίρια” (γέλια)!
Γιάννης: Οι υπόλοιποι τρεις είναι στο στούντιο αυτή τη στιγμή για να ετοιμάσουν τον επόμενο δίσκο. Τα πάμε πάρα πολύ καλά μεταξύ μας, είμαστε σαν μια οικογένεια. Έχουμε και τις καλές και τις κακές μας στιγμές, τις κόντρες μας, τα πάντα… Είναι ανθρώπινες στιγμές και μας ενώνει κάτι κοινό. Όπως σ’ έναν γάμο, υπάρχει ένας σκοπός, έτσι και σε μας ο σκοπός μας είναι ο μουσικός, η φιλοδοξία μας ν’ αφήσουμε ένα δικό μας “παιδί” στη δισκογραφία!
Ραχήλ: Αν και είμαστε όλοι διαφορετικοί χαρακτήρες και με διαφορά ηλικίας, συνεννοούμαστε μια χαρά, αλλά και περνάμε και πολύ καλά μεταξύ μας.

Music Corner: Έχει τύχει ποτέ να διαφωνήσετε έντονα μεταξύ σας και να τσακωθείτε και αν ναι, για ποιο λόγο διαφωνείτε συνήθως;
Γιάννης: Η διαφωνία είναι υγιής αντίδραση κι αν δεν υπάρχει αντίθετη άποψη έχω την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι απαραίτητο να υπάρχει διαφωνία, γιατί μιλάμε για μια ανθρώπινη πορεία, που ο δρόμος της είναι απαιτητικός και πρέπει να παίρνονται κάποιες αποφάσεις. Είναι λογικό να υπάρχει άποψη πάντα και η αντίθετη άποψη.
Τάσος: Η πολλή ηρεμία είναι ανησυχητική μερικές φορές.

Music Corner: Κάνετε παρέα και εκτός δουλειάς όταν έχετε ελεύθερο χρόνο;
Ραχήλ: Ο ελεύθερος χρόνος μας είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Επειδή επαγγελματικά είμαστε πάρα πολλές ώρες μαζί, όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο προσπαθούμε να είμαστε άλλοι με την οικογένεια τους, άλλοι με τους φίλους τους. Όταν πάντως έχουμε καιρό να βρεθούμε, επιδιώκουμε να βγαίνουμε μαζί έξω, είτε για καφέ, είτε για φαγητό.

Music Corner: Θα ήθελα τώρα να …σπείρω την ίντριγκα (γέλια). Πείτε μου ένα προτέρημα κι ένα ελάττωμα ο ένας για τον άλλον.
Γιάννης: Ένα ελάττωμα της Ραχήλ είναι ότι πολλές φορές λέει κάτι το οποίο δεν έχει φιλοσοφήσει καλά, αλλά το λέει γιατί το νιώθει.
Ραχήλ: Αυτό δεν είναι ελάττωμα, είναι προτέρημα!!!
Γιάννης: Αυτό που λέμε καμιά φορά θέλει και φιλτράρισμα. Αλλά αυτό είναι παράλληλα και το προτέρημά της γιατί είναι ένας άνθρωπος originale και δε σου κρύβεται, ξέρεις ακριβώς με τι έχεις να κάνεις. Εμένα η Ραχήλ με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί προσπαθεί συνέχεια, αφού τίποτα δεν είναι εύκολο. Θέλει μια προσπάθεια αυτό το πράγμα και ειδικά όταν παίζουμε με καλλιτέχνες που είναι μεγαθήρια. Είναι μια κατάκτηση να μπορείς να στέκεσαι μπροστά σε τόσο κόσμο και να μαγεύεις. Και αυτό είναι το διαρκές στοίχημα της Ραχήλ και χαίρομαι πραγματικά που το παλεύει. Ο Τάσος έχει ένα πολύ καλό. Έχει μια λογική που είναι απόλυτη, κάτι που είναι πολύ καλό. Αν μη τι άλλο, είναι μια ξεκάθαρη άποψη. Καμμιά φορά είναι πολλές οι απόψεις και δε σημαίνει ότι όλες είναι σωστές, γιατί όλοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας. Κι αυτό το στοιχείο του Τάσου θεωρώ ότι είναι το κομβικό του σημείο, είναι σκεπτόμενος παρά το ότι είναι μικρός σε ηλικία. Μιλάει τεκμηριωμένα, αλλά αυτό κατά την άποψή μου είναι και το δίκοπο μαχαίρι του, γιατί καμιά φορά αυτά που λέει δεν ισχύουν καθόλου!
Ραχήλ: Ήταν να μη κάνεις την ερώτηση όπως καταλαβαίνεις!!! (γέλια)
Γιάννης: Αυτό πάντως είναι και το χάρισμά του. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις ξεκάθαρη άποψη, γιατί δε μπορείς να είσαι δέκτης επτά διαφορετικών πραγματικοτήτων ταυτόχρονα. Δεν γίνεται.
Ραχήλ: Ο Γιάννης έχει πολλά προτερήματα, αλλά το μεγαλύτερο προτέρημά του είναι η εργατικότητά του. Είναι ακατάπαυστα εργατικός και τον έχω ως παράδειγμα προς μίμηση. Ως ελάττωμα θα έλεγα ότι είναι λίγο φλύαρος (γέλια), αλλά και ότι είναι πολύ ρομαντικός. Δεν είναι καθόλου σκληρός με τη κοινωνία, είναι λίγο ρομαντικός κι αυτό τον κάνει και παράλληλα ευαίσθητο στις σχέσεις του με τους άλλους. Καμιά φορά δημιουργεί λάθος συναισθήματα, δε βλέπει ξεκάθαρα κάποια πράγματα. Για τον Τάσο έχω να πω ότι το ελάττωμά του είναι ότι …είναι πολύ ωραίος και παίζει καταπληκτική κιθάρα και μου τρώει όλους τους φαν και αυτό δε μπορώ να το ανεχτώ (γέλια) !!! Το προτέρημά του είναι το ίδιο το ελάττωμά του. Προτέρημα είναι το μυαλό του κι ότι επίσης ο Τάσος…
Τάσος: …εντάξει, εντάξει με ικανοποίησες!!!
Ραχήλ: …επίσης ο Τάσος με βοηθάει σε πολλά πράγματα, σα να είναι δάσκαλος, είναι ένας μικρός μου δάσκαλος…!
Τάσος: Κάνουμε ντουέτα ωραία στις συναυλίες…! Ο Γιάννης θεωρώ ότι είναι πολύ εργατικός και φιλότιμος. Το παραδέχομαι αυτό. Εγώ δεν είμαι τόσο εργατικός όσο ο Γιάννης. Έχει αντοχές, παρά το ότι γεννήθηκε το 30 (γέλια)!
Γιάννης: Εγώ κι ο Τσιτσάνης! Στη κατάψυξη μπήκα σαν τον Disney!!!
Τάσος: Αρνητικό θα μπορούσα να πω ότι είναι πεισματάρης στην άποψή του, αλλά αυτό μ’ αρέσει κατά βάθος, γιατί έχει ξεκάθαρη άποψη. Για τη Ραχήλ έχω να πω ότι ελάττωμά της είναι ότι είναι γυναίκα (γέλια), ότι δηλαδή έχει κάποια γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως η γκρίνια. Αλλά, εντάξει, είναι δικαιολογημένη, γιατί έχει να κάνει και με τόσους άντρες και δεν είναι εύκολο. Πίστευα ότι θα είχε υπομονή πολύ λιγότερη από εμάς. Στα θετικά της, μ’ αρέσει το ότι έχει μια αθωότητα κι έναν αυθορμητισμό που σπανίζουν στην εποχή μας.

Music Corner: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι; Αν θέλει κάποιος να έρθει να σας δει live, που μπορεί να σας βρει;
Γιάννης: Ένας άγραφος νόμος είναι το καλοκαίρι ο κόσμος να θέλει να σε δει παντού! Είναι η περίοδος που οι δρόμοι είναι πιο ανοιχτοί, οπότε μας δίνεται η ευκαιρία να γυρίσουμε κι εμείς όλη την Ελλάδα. Θα κάνουμε περιοδεία, θα πάμε παντού και έχουμε ήδη ξεκινήσει. Τώρα ανοίγουν οι δρόμοι για τα νησιά και είναι για μας αυτό πολύ καλό. Κι επίσης όταν σε καλούν να πας σε μέρη που έχεις ξαναπάει στο παρελθόν, αυτό θεωρούμε ότι είναι μια κατάκτηση απέναντι στη δουλειά μας, στα live και στα στοιχήματα που έχουμε βάλει. Και έχουμε μια έξτρα υποχρέωση να ανανεώνουμε το πρόγραμμά μας και να γινόμαστε καλύτεροι. Η επόμενη εμφάνισή μας είναι στις 26 Ιουνίου στην Αθήνα, όπου θα παίξουμε στο club Tantra και μπορούν να έρθουν όλοι να μας ακούσουν και να μας γνωρίσουν καλύτερα. Οπότε σας περιμένουμε! Θα ήθελα επίσης να πω μέσω του Music Corner που είναι πολύ ενημερωμένο και εμείς το διαβάζουμε πολλές φορές για να ενημερωθούμε, ότι όπου ο κόσμος ακούει τη λέξη Emigre να μη φοβηθούν, να έρθουν να μας δουν, να μας γνωρίσουν και να δουν τι ακριβώς κάνουμε…
Ραχήλ: …και να θαυμάσουν τον Τάσο!
Τάσος: Μη φοβάστε παιδιά!
Γιάννης: Γκελ μπουρντάν!!! (γέλια)

Music Corner: Για τον χειμώνα έχετε κανονίσει τι θα κάνετε ή είναι νωρίς ακόμα;
Γιάννης:
Τον Σεπτέμβριο οι Emigre θα κάνουν την απονομή του τρίτου τους προσωπικού δίσκου, του “Live Στιγμές” και θέλω να πιστεύω ότι θα συμπέσει με την κυκλοφορία του τέταρτου. Ο Σεπτέμβριος είναι ένα κομβικό σημείο για τους Emigre, γιατί εγκαινιάζει τα επόμενα βήματά μας. Για παραστάσεις από τέλη Αυγούστου θ’ αποφασίσουμε, τώρα είμαστε σε συζητήσεις.

Music Corner: Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ωραία αυτή συζήτηση. Σας εύχομαι να κάνετε “Αυτό που θέλετε”, όπως λέγεται και το καινούριο σας τραγούδι και όλα σας τα όνειρα να πραγματοποιηθούν ακριβώς όπως επιθυμείτε!
Emigre: Εμείς σ’ ευχαριστούμε!!!!

————

*** Ευχαριστούμε το Cafe Bar Restaurant “BREEZE” για τη φιλοξενία (Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο / 210.9889094)…
***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here