«Για εμάς ροκ είναι να μην κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην  Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
Music Corner – 27/2/2014

Είναι που λέτε ένας ζωγράφος, ένας υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφικής, ένας βιολόγος, ένας ηχολήπτης και πάει λέγοντας. Δεν είναι ανέκδοτο, όχι. Πρόκειται για ένα dream team που παίζει μουσική, κυκλοφορεί σε αθηναϊκές μουσικές σκηνές υπό το όνομα Mr. Highway Band και πορεύεται με μότο το «Once you roll, keep rocking»!

Έσμιξαν μεταξύ τους τυχαία, αλλά τους ένωσε η αγάπη για τη ροκ. Είναι νέοι και τολμηροί, γι’ αυτό θα τους ακούσετε να παντρεύουν rock, country και blues. Μπορεί να ανήκουν στην αγγλόφωνη ελληνική σκηνή αλλά τρέφουν μεγάλη αδυναμία για την παράδοση και το ρεμπέτικο. Τεχνηέντως συνδέουν τον Johnny Cash με τον Tom Waits και τον Elvis με τους Doors.

Θέλουν να ξεχωρίζουν για την αλήθεια τους επί σκηνής και μεγάλη τους επιθυμία είναι να εμφανιστούν σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Είναι αισιόδοξοι, είναι επίμονοι κι έχουν πίστη στο όνειρο. (Όπως τους υποσχέθηκα δεν θα γράψω ότι είναι ρομαντικοί). Οσονούπω κλείνουν τα τρία χρόνια ως μπάντα και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου παρουσιάζουν τον δεύτερο δίσκο τους «Story of my Life» στο «An Club» των Εξαρχείων. Μην ψάχνετε γιατί τα πρόσωπά τους σας είναι οικεία – πλάι στο Χρήστο Θηβαίο περιόδευαν πέρσι ανά την Ελλάδα και την Κύπρο…

mr_highway_band_2014_02_01

MusicCorner: Αν σας ζητούσα να αυτοπροσδιοριστείτε, τι θα μου λέγατε;
Γιάννης Αφέντρας: Παίζουμε μουσική για να περνάμε καλά μεταξύ μας κατά κύριο λόγο, να εκφραζόμαστε και να διοχετεύουμε τη δημιουργικότητά μας. Την άνοιξη αυτή κλείνουμε τα τρία μας χρόνια ως συγκρότημα, είμαστε ακόμη πιτσιρίκια και κάνουμε πολλά όνειρα!
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Πρωτίστως είμαστε μια καλή παρέα, η οποία μεταξύ άλλων πολλών δραστηριοτήτων, συναντιέται και παίζει μουσική.

MusicCorner: Πώς γνωριστήκατε, πώς σμίξατε και δημιουργήσατε την μπάντα;
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Σμίξαμε τυχαία, δηλαδή, ο ένας πρότεινε τον άλλο. Πρωταρχικός στόχος μας ήταν να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό του «Jumping Fish», ο οποίος θα αναδείκνυε το γκρουπ που θα άνοιγε τη συναυλία των Bon Jovi στην Αθήνα. Μπήκαμε στην τελική πεντάδα κι από τότε πορευόμαστε ως Mr. Highway Band.
Γιάννης Αφέντρας: Μπορούμε να πούμε ότι η μουσική μας έφερε κοντά, η μουσική μάς ένωσε, μιας και δε γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Ευτυχώς, όμως, ανακαλύψαμε ότι έχουμε πολλά κοινά ακόμη πέραν της μουσικής κι έτσι γεννήθηκε η μπάντα.

MusicCorner: Υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές έμπνευσης για εσάς ή καλλιτέχνες από τους οποίους έχετε δεχτεί επιρροές;
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Οι επιρροές μας ανήκουν στο ροκ της δεκαετίας του ’60 και του ’70, δε λείπουν, όμως, και σύγχρονα στοιχεία. Στο σύνολο είμαστε πέντε άνθρωποι που αγαπάμε τη ροκ, και παράλληλα ο καθένας μας, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, εντάσσει στη μουσική που δημιουργούμε τις δικές του επιρροές. Είμαστε ανοιχτοί στους πειραματισμούς, δε νιώθουμε δεσμευμένοι σε έναν και μόνο τρόπο, πράγμα που καταλήγει να είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία. Καθετί νέο που εμφανίζεται στις πρόβες μας είναι και μια πρόκληση, μας αρέσει να δοκιμάζουμε το διαφορετικό. Για παράδειγμα, σε όλους μας αρέσουν κάποιες πιο blues και country αναφορές στη μουσική μας.
Γιάννης Αφέντρας: Η αλήθεια είναι ότι κινούμαστε σε ένα ευρύ φάσμα δουλεύοντας διασκευές από Johnny Cash και rock’ n’ roll της δεκαετίας του ’50 και του ’60 μέχρι και το ροκ του 2000.

mr_highway_band_2014_02_06

MusicCorner: Η ροκ για εσάς είναι ένα είδος μουσικής ή στάση ζωής;
Γιάννης Αφέντρας: Για εμάς η ροκ είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε επιλέξει να εκφραζόμαστε. Για εμάς «ροκ» είναι να μην κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας.
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Καλώς ή κακώς, είμαστε μια μπάντα που θα πετύχει κανείς πιο εύκολα σε ένα live παρά στο στούντιο. Ροκ για εμάς είναι αυτό το συναίσθημα που παίρνει ο ακροατής φεύγοντας από το live. Θέλουμε να γίνεται αντιληπτό ότι είμαστε μια καλή παρέα που παίζει μουσική, θέλουμε να δίνουμε την αλήθεια μας. Αυτό είναι που προσπαθούμε να τηρούμε καθημερινά και στη ζωή μας, είμαστε άνθρωποι με αξίες και μια παρέα μουσικών η οποία έχει στεγανά και δεν τα ξεπερνάει. Αυτά εμπεριέχονται για εμάς στο ροκ.

MusicCorner: Τι ρόλο έχει διαδραματίσει στη μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος η σημερινή οικονομική κρίση;
Γιάννης Αφέντρας: Ξέρουμε καλά ότι μια αγγλόφωνη ροκ μπάντα στην Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί να είναι εμπορική. Αλλά έχουμε συναντήσει δυσκολίες και προβλήματα που θα συναντούσαμε, θεωρώ, και προ κρίσης. Η δύσκολη αυτή οικονομικά συγκυρία δε λειτούργησε ποτέ για εμάς ως τροχοπέδη. Άλλωστε, παλεύουμε να είμαστε άνθρωποι ενεργοί, δραστήριοι, συνειδητοποιημένοι και να διοχετεύουμε στη μουσική και το στίχο μας όλα αυτά που βλέπουμε και ζούμε καθημερινά. Είναι σαφές ότι όσα συμβαίνουν στην κοινωνία σήμερα δεν μας αφήνουν αδιάφορους κι αυτό είναι που μετράει. Ως άνθρωποι αλλά κι ως καλλιτέχνες είμαστε υποψιασμένοι, που λέμε. Είμαστε, δηλαδή, σε μία διαρκή αναζήτηση, δεν εφησυχαζόμαστε, ψάχνουμε και ψαχνόμαστε.
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Για μένα η ενασχόληση με τη μουσική και την μπάντα μας είναι η καλύτερη ψυχανάλυση. Οι πρόβες μας είναι ξεκούραση, είναι εκτόνωση και συνάμα διέξοδος από την την πίεση που προκαλεί η κρίση.

MusicCorner: Γιατί έχετε επιλέξει να γράφετε σε αγγλικό στίχο; Έχει γίνει και λίγο της μόδας;
Γιάννης Αφέντρας: Για μένα δεν είναι μόδα. Μεγάλωσα ακούγοντας κυρίως ξένη μουσική κι έτσι μου είναι πολύ πιο εύκολο να εκφραστώ γράφοντας στα αγγλικά. Έχω επιχειρήσει, βέβαια, να γράψω κι ελληνικό στίχο, ωστόσο, μου φάνηκαν όλα κλισέ, τετριμμένα.
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, να μη βγαίνουν συχνά. Θεωρώ ότι αυτό ευνόησε νέους καλλιτέχνες και νεοσύστατες μπάντες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με αγγλόφωνο στίχο, διότι ο κόσμος άρχισε να ψάχνει το καινούριο, να αναζητά το διαφορετικό κι εν προκειμένω ανακάλυψε κι άκουσε αυτούς τους ανθρώπους. Παρατηρώ, δηλαδή, τη δυναμική που αποκτά σταδιακά ο αγγλόφωνος στίχος στη χώρα μας. Αυτή η σκηνή σιγά σιγά ανθεί.

mr_highway_band_2014_02_03

MusicCorner: Την ερχόμενη Παρασκευή μας έχετε καλέσει στην επίσημη πρώτη του δεύτερου προσωπικού σας δίσκου.
Γιάννης Αφέντρας: Ναι! Κι είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι κόποι μας δικαιώνονται και κρατάμε στα χέρια μας αυτό το cd. Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο που μας πέρασε και λέγεται «Story of my Life». Έχει 9 κομμάτια πάνω στα οποία δουλέψαμε ένα χρόνο περίπου. Αυτός ο δίσκος είναι το αποτέλεσμα εξ ολοκλήρου δικής μας προσπάθειας και δουλειάς, ενώ οφείλουμε ευχαριστίες στην εικαστικό Αμαλία Θεοδωροπούλου για το εξώφυλλο και στον Γιάννη Μαργετουσάκη για τις φωτογραφίες μας. Στόχος μας είναι να ταξιδέψει όσο πιο μακριά γίνεται, να ακουστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος μην έχοντας από πίσω μια δισκογραφική εταιρεία, ωστόσο, αποτελεί πια επιλογή μας να πορευόμαστε μόνοι μας. Όποιος ενδιαφέρεται για τους δίσκους μας μπορεί να τους προμηθευτεί με ένα μικρό αντίτιμο στα live μας, κι αυτό ακόμη είναι κάτι που το χαιρόμαστε πολύ. Βλέπουμε, γνωριζόμαστε, δίνουμε τα χέρια και μιλάμε με τον κόσμο που μας ακούει.

MusicCorner: Οι Mr. Highway Band, όμως, δε σταματούν εκεί! Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της κοινής σας πορείας, δώσατε πνοή σ’ ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ελληνική αγγλόφωνη σκηνή. Μιλάω φυσικά για το «Music Highway Festival» που διοργανώνετε ως οικοδεσπότες για τρίτη συνεχή χρονιά τον προσεχή Μάρτιο.
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Το Φεστιβάλ ήταν μια ιδέα που προέκυψε από την ανάγκη μας να προβάλλουμε το είδος μας και να έρθουμε κοντά με νέα παιδιά, νέους καλλιτέχνες που κάνουν ή παλεύουν τουλάχιστον να κάνουν το ίδιο πράγμα με εμάς. Σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε τον αγγλόφωνο στίχο και να φέρουμε σε επαφή πολλές μπάντες μεταξύ τους που δραστηριοποιούνται κατ’ αυτό τον τρόπο στη χώρα μας. Ευτυχώς, τόσο ο κόσμος, όσο και πολλά συγκροτήματα αγκάλιασαν αυτό το Φεστιβάλ από την πρώτη κιόλας φορά. Τείνει να γίνει θεσμός κι έτσι αναμένουμε με ανυπομονησία το φετινό, το τρίτο στη σειρά που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο «Κύτταρο» στις 29 Μαρτίου παρέα με τους Rollin’ Dice, τους Empty Frame, τους Beggar’s Blues Diary κι άλλες εκπλήξεις. Πρόκειται για μία πολύ δυνατή μουσική εμπειρία.

MusicCorner: Τι χρώμα έχει για εσάς η μουσική;
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Έχει χρώμα μπορντώ και μαύρο, όπως είναι ο πρώτος κι ο δεύτερος δίσκος μας αντίστοιχα.

mr_highway_band_2014_02_07

MusicCorner: Σας αρέσει να ταξιδεύετε και να εμφανίζεστε σε σκηνές εκτός Αθηνών;
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Ναι πάρα πολύ! Μας αρέσει, αφενός, γιατί γνωριζόμαστε με ανθρώπους από διάφορες πόλεις που έρχονται να μας ακούσουν, με τους οποίους κρατάμε επαφή, κι αφετέρου, γιατί συνήθως στα ταξίδια ακολουθούν κι οι φίλοι μας με δική τους πρωτοβουλία. Όλα τα ταξίδια που έχουμε κάνει είναι μοναδικές εμπειρίες.

MusicCorner: Με ποιο τρόπο έχουν συμβάλλει τα social media στο έργο σας;
Γιάννης Αφέντρας: Στο 90%. Μέσω αυτών επικοινωνούμε κυρίως τη δουλειά μας, τα τραγούδια μας κι ενημερώνουμε για τις εμφανίσεις μας. Είναι κι ένας εύκολος τρόπος να κρατάμε επαφή με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε σε live μας, μας αρέσει αυτό, το γουστάρουμε.

MusicCorner: Τι καλό έχετε ετοιμάσει για την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και πού μπορούμε να σας βρούμε μετά την επίσημη παρουσίαση του νέου δίσκου;
Γιάννης Αφέντρας: Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στο «An Club» στα Εξάρχεια, όπου θα παίξουμε επί σκηνής με πολλούς guests: τον Αλέξη Καλοφωλιά από τους Last Drive, το Νίκο από τους Dustbowl και το Γιάννη Πασσά από τους  Beggar’s Blues Diary. Κι ύστερα σας δίνουμε ραντεβού για τις 29 Μαρτίου στο Κύτταρο. Μην ξεχνιόμαστε, έχουμε το 3ο Music Highway Festival.
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Και στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε την περιοδεία μας στην επαρχία, Τρίκαλα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, ενώ η επόμενη εμφάνιση που έχουμε ήδη προγραμματίσει είναι 21 Μαρτίου στη μουσική σκηνή «Μικρός Πρίγκηπας» στην Πάτρα.

MusicCorner: Σας ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα μας παιδιά.Εύχομαι ολόψυχα ό,τι καλύτερο!

mr_highway_band_2014_02_02

——————–

https://www.facebook.com/pages/Mr-Highway/130209683723288

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here