13/3/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Είναι βράδυ Κυριακής και η σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus φιλοξενεί μία ακόμη από τις “Nouvelle Vague Days”, τις οποίες διοργανώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός Pepper 96.6, με σκοπό να δώσει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες. Καλεσμένος της βραδιάς που παρακολουθήσαμε ήταν ο Λόλεκ, ένας τραγουδοποιός που μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις.

Η συναυλία, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά και από τη συχνότητα του Pepper, ξεκίνησε με το δυναμικό “These Guns” από τον πρώτο, αγγλόφωνο δίσκο του Λόλεκ με τίτλο “Alone”. Ακολούθησαν τα “Now Cry!” και “I Went to the Beach Alone”, ενώ στο ενδιάμεσο των τραγουδιών, ο Λόλεκ απαντούσε ζωντανά στις ερωτήσεις του διευθυντή του Pepper, Γιώργου Μουχταρίδη.

Το “Have You Noticed?” άλλαξε με τον λίγο πιο γλυκό του ήχο τις σκληρές ροκ, punk και metal ενορχηστρώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν το ύφος του τραγουδοποιού, δίνοντας τη σκυτάλη σε μια εξαιρετική διασκευή του «Αρρώστησα στα Ξένα Μακριά Σου» του Μάρκου Βαμβακάρη. Το υπέροχο αυτό ρεμπέτικο λειτούργησε σαν συνδετικός κρίκος με το δεύτερο άλμπουμ του Λόλεκ, τον «Αχινό», αλλά και ως προάγγελος της επερχόμενης δισκογραφικής του δουλειάς, η οποία θα περιλαμβάνει καινούργια ρεμπέτικα, ενορχηστρωμένα όμως με πιο τραχύ ύφος!

Εξαιρετικές ενορχηστρώσεις που έδιναν στον ίδιο τον Λόλεκ αλλά και τους τέσσερις δεξιοτέχνες μουσικούς του (Κώστας Τσιώλης, Χρήστος Καψαλάκης, Μάνος Χαμαράκης, Μάριος Σαρακηνός) την ευκαιρία να πειραματίζονται και να αλλάζουν ήχους επί σκηνής, κυριάρχησαν και στα «Κανένα Έλεος» και «Αχινός».

Ο Λόλεκ μας έπαιξε επίσης και το «Οι Άλλοι», ένα καινούργιο τραγούδι, το οποίο, όπως είπε «Δεν θα είναι στον επόμενο δίσκο, αλλά στον μεθεπόμενο, αν όλα πάνε καλά!». Ακολούθησε το δυναμικό και «αυτοκριτικό» στιχουργικά «Δεν Αρκεί» κι έπειτα είχαμε τη χαρά να πάρουμε μία πρόγευση των νέων τραγουδιών του καλλιτέχνη.

Η αρχή έγινε με ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη, ενώ το καινούργιο ρεμπέτικο «Το Καράβι» συνδύασε την κλασική γλυκιά μελωδική γραμμή πολλών ρεμπέτικων με σκληρή, αλλά πάντοτε πλούσια σε ήχο ενορχήστρωση. Ο Λόλεκ αγαπά ιδιαίτερα το ρεμπέτικο και έχει δουλέψει με σεβασμό πάνω σε αυτό. Η χαρακτηριστική μπάσα φωνή και οι καθαρές ερμηνείες του σε κερδίζουν, ωστόσο, το σταθερά μελαγχολικό ύφος που επικρατεί στα τραγούδια του, νομίζω ότι χρειάζεται και ορισμένες ανάσες χαράς, προκειμένου να μην είναι μονότονο σε συνεχές άκουσμα. Ο ήχος της μπάντας του, πάντως, ήταν εξαιρετικά δουλεμένος, βαθύς, δυνατός και πλήρης, ενώ κυριαρχούσε με τον δυναμισμό του.

Ακούσαμε επίσης τα καινούργια κομμάτια «Πελαγίσιες Θύρες» -η μουσική του οποίου, μου θύμισε λιγάκι τις μελωδικές γραμμές του «Πριν το Χάραμα»- και «Ο Ουρανός Μολύβι», τα οποία θα περιλαμβάνονται στον νέο δίσκο του τραγουδοποιού.

Η βραδιά έκλεισε πολύ ιδιαίτερα, όπως της έπρεπε, με τα «Κεριά» σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη. Το σπουδαίο και δύσκολο αυτό ποίημα ερμηνεύτηκε με ψυχή από τον Λόλεκ, ενώ ο ίδιος και η μπάντα του μας χάρισαν στο τέλος του μια ιδιαίτερη αυτοσχεδιαστική μουσική εμπειρία.

Για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση της, το ραντεβού του Λόλεκ με τον Σταυρό του Νότου Plus, ανανεώνεται για τις 10 Απριλίου!

Πριν από την έναρξη του live, ο Λόλεκ -κατά κόσμον, Γιάννης Αναγνωστάτος-, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο MusicCorner:

Music Corner: Τι μας έχετε ετοιμάσει γι’ απόψε;
Λόλεκ: Θα παίξουμε κάποια κομμάτια απ’ τον πρώτο και τον δεύτερό μου δίσκο, αλλά και από τον καινούργιο που ετοιμάζω τώρα και θα βγει ανεξάρτητα αυτή τη φορά. Είναι μια παραγωγή που την έχω ετοιμάσει όλη εγώ, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το κομμάτι της κοπής του CD. Το πιθανότερο, θα είναι κι αυτό δικιά μου πρωτοβουλία. Στα καινούργια κομμάτια, στην ουσία το πράγμα έχει πάει κάπου διαφορετικά. Ξεκίνησαν τα τραγούδια σαν ρεμπέτικα, με την κλασική δομή και ήχο, αλλά πρωτότυπα, καινούργια τραγούδια. Ήθελα να πάρω την πιο σκληρή και ωμή πλευρά τους, η οποία πιστεύω ότι συνυπάρχει με μια πλευρά πιο γλυκιά. Αυτήν είχε αναπτύξει, για παράδειγμα, ο Χατζιδάκις με τις διασκευές που είχε κάνει πάνω σε ρεμπέτικα τραγούδια. Είναι ένα είδος το οποίο θεωρώ ότι, εν αντιθέσει με άλλες χώρες που γενικά τις ρίζες τους τις τιμούν, στην Ελλάδα έχει μπει λίγο στο μουσείο. Όλο το ρεύμα του ρεμπέτικου -για διάφορους λόγους, ο καθένας μπορεί να το δει όπως θέλει αυτό-, έχει εκλείψει. Η country στην Αμερική, για παράδειγμα, δεν είναι κάτι ξεχασμένο… Οπότε, αυτό θέλω να κάνω, να βγάλω μια πιο τραχιά και πιο σκληρή εκδοχή του ρεμπέτικου, πιο σημερινή, με έναν ήχο που μου ταιριάζει. Οι τρεις δίσκοι μου μέχρι στιγμής συγκεντρώνουν ένα μεγάλο εύρος των ακουσμάτων μου. Αυτό το λέω γιατί συνήθως, ειδικά στην Ελλάδα, όταν κάνεις έναν δίσκο που είναι πιο folk ή πιο ακουστικός, σε κατατάσσουν αμέσως κάπου, σου δίνουν μια ταμπέλα. Εγώ δεν το είδα ποτέ έτσι! Δεν είπα δηλαδή, επειδή έκανα έναν πρώτο δίσκο αγγλόφωνο, ο οποίος ήταν ακουστικός και πιο folk, ότι θα έκανα πάντα το ίδιο πράγμα –και όσον αφορά στη γλώσσα και όσον αφορά στον ήχο. Για μένα, κάθε δίσκος είναι ένα άλλο κομμάτι, το οποίο είναι επιρροές από ακούσματα που είχα, που έχω, που θα έχω πιθανά… Έτσι πηγαίνει… Δεν τοποθετούμαι στην αγορά μ’ ένα στυλ κι ένα όνομα -ειδικά επειδή πήγε καλά ο πρώτος δίσκος σε μένα- και προσπαθώ να το συντηρήσω.

Music Corner: Είναι και λίγο παγίδα αυτό. Έτσι καλείσαι να επαναλαμβάνεσαι…
Λόλεκ: Μακάρι όντως να το βλέπουν όλοι έτσι και να αισθάνονται αυτό το πράγμα, αλλά συνήθως ό,τι είναι ασφαλές και πηγαίνει καλά, κάνει τους άλλους να επενδύουν πάνω σε αυτό και όχι να προσπαθούν να το αλλάξουν. Εμένα αυτό δεν με αφορά. Δεν θέλω ούτε να επενδύσω σε μια επιτυχία, σε κάτι που πήγε καλά, ούτε να κάνω κάτι μόνο επειδή αρέσει στο κοινό. Μ’ αρέσει να κάνω κάτι που μου φαίνεται ενδιαφέρον και που κυρίως με κρατάει εμένα σε εγρήγορση, σε διάθεση να φτιάξω κάτι καινούργιο. Από ‘κει ξεκινάει η ανάγκη να κάνω μουσική. Τα τρία μου άλμπουμ, από το 2009 μέχρι το επερχόμενο, είναι πραγματικά αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. Και δε μιλάω μόνο για τη γλώσσα… Οπότε ίσως είναι λίγο δύσκολο και να τα αφομοιώσει κάποιος. Πολλές φορές δημιουργούμε για τους άλλους την εικόνα που θέλουμε εμείς να δούμε τελικά κι αυτό ισχύει γενικότερα…

Music Corner: Πέρα από το διαχρονικό στοιχείο που διαθέτουν τα ρεμπέτικα τραγούδια, από τα οποία έχεις εμπνευστεί την επερχόμενη δουλειά σου, εσένα προσωπικά τι σε τραβάει πιο πολύ στο συγκεκριμένο είδος;
Λόλεκ: Χωρίς να κάτσω ιδιαίτερα να το σκεφτώ, το ρεμπέτικο είναι ένα είδος μουσικής, το οποίο με ελκύει πηγαία και αβίαστα. Είναι το είδος που έχω πάει τις περισσότερες φορές να ακούσω ως ακροατής σε κουτούκια και πολλά τραγούδια τα έμαθα ακούγοντάς τα ζωντανά, χωρίς να τα έχω ακούσει πρώτα σε δίσκους. Πιστεύω επίσης ότι το ρεμπέτικο έχει εξαιρετικό στίχο, χωρίς καμία διάθεση να πει κάτι πιο ποιητικά. Οι στίχοι είναι άμεσοι, φιλοσοφικά και νοηματικά με εκφράζουν απόλυτα και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει με κάθε λαϊκή έκφραση μουσικής ανά χώρα. Κάθε λαός εκφράζεται με πιο λαϊκό και καθημερινό τρόπο και θεωρώ ότι όλες οι χώρες έχουν φτιάξει μουσική σε αντίστοιχα είδη τα οποία είναι εξαιρετικά, με τραγούδια πάρα πολύ συγκινητικά και πολύ αληθινά.

Music Corner: Εσένα αυτόν τον καιρό, ποιο τραγούδι σε εκφράζει;
Λόλεκ: Το «Ψεύτικος Είναι ο Ντουνιάς» είναι ένα τραγούδι, το οποίο μ’ αρέσει πάρα πολύ. Γενικά, ο Μάρκος Βαμβακάρης είναι απ’ τους αγαπημένους μου. Έχω γράψει κι ένα τραγούδι αφιερωμένο σε αυτόν στο καινούργιο CD.

Music Corner: Ο καινούργιος δίσκος θα κυκλοφορήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι το καλοκαίρι;
Λόλεκ: Ελπίζω πως ναι! Οι στίχοι είναι όλοι ενός φίλου μου, του Γιάννη Καχραμάνογλου, ο οποίος δεν είναι μουσικός, δεν έχει σχέση με το χώρο, απλά έχει γράψει κάποια τραγούδια. Τα είχα ακούσει, μ’ άρεσαν πάρα πολύ και του πρότεινα να κάνουμε αυτή τη δουλειά.

Music Corner: Υπάρχουν σχέδια και για μελλοντικές εμφανίσεις;
Λόλεκ: Έχουμε σκοπό να κάνουμε κάποιες συναυλίες. Αλλά επειδή στην ουσία όλο το υλικό για τον νέο δίσκο το δουλεύω από τον Σεπτέμβριο του 2011 και αυτό είναι αρκετά απαιτητικό, δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο σχετικά με νέες εμφανίσεις. Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα έκανα πολύ λίγες συναυλίες, αφού ασχολούμαι περισσότερο με την παραγωγή. Φαντάζομαι πάντως ότι θα υπάρξει πρόγραμμα συναυλιών, με αφορμή και την επερχόμενη κυκλοφορία του νέου δίσκου…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here