1/5/2013
Γράφει η Μάτα Λίτου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε το Σταύρο Σιόλα μετά τη βράβευση του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006 με το τραγούδι του «Της άρνης το νερό» που δεν χορταίνουμε να ακούμε μέχρι σήμερα! Από τότε έχουν αλλάξει πολλά ή τουλάχιστον έχει να πει πολλά περισσότερα και μας το επιβεβαίωσε στην παρουσίαση του νέου του δίσκου «Διόδια» την Τετάρτη που μας πέρασε στο Σταυρό του Νότου Plus σε μία τουλάχιστον ανατριχιαστική βραδιά που απαρτιζόταν από πολύ καλούς μουσικούς και ερμηνευτές όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Γιώτα Νέγκα και ο Κώστας Παρίσης που εκτελούσε και χρέη κιθαρίστα!

siolas_live_2013_04_23

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή συναντήσαμε τον Σταύρο Σιόλα στα παρασκήνια για να μας πει λίγα λόγια για την αποψινή βραδιά και να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις!

Music Corner: Πείτε μας λίγα λόγια για την αποψινή βραδιά; Ποια είναι τα συναισθήματα σας; Έχετε τρακ;
Σταύρος Σιόλας: Πάντα έχω τρακ, όλοι έχουμε τρακ, αυτό το ξεπερνάς όμως αμέσως μόλις ανέβεις στη σκηνή. Η αναμονή είναι η χειρότερη. Όσο για τη αποψινή βραδιά και τους τρεις συμμετέχοντες, ο Κώστας Παρίσης ήταν ο ενορχηστρωτής του πρώτου μου δίσκου όπως και αυτού οπότε είναι αναμενόμενο να συμμετέχει στην αποψινή παρουσίαση. Η Γιώτα Νέγκα και η Φωτεινή Βελεσιώτου είναι δύο φωνές και δύο άνθρωποι που θαυμάζω και αφού συμμετέχουν στο δίσκο τις προσκάλεσα να συμμετέχουν και σήμερα για να ερμηνεύσουν τα συγκεκριμένα κομμάτια.

Music Corner: Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική; Πως πρωτοανακαλύψετε αυτή σας την κλήση;
Σταύρος Σιόλας: Άρχισα να μουρμουρίζω μελωδίες που δεν ήταν κανενός, ήταν δικές μου. Μου άρεσε πολύ αυτό και άρχισα να φτιάχνω μελωδίες στις οποίες αργότερα επιχείρησα να βάλω τους στίχους και έτσι έφτιαξα το πρώτο μου τραγούδι, το “Μια στιγμή απ’ τη ζωή σου”.

Music Corner: Γνωρίζω ότι έχετε σπουδάσει υποκριτική. Πιστεύετε όμως ότι η μουσική είναι αυτή που έχει πάρει προβάδισμα στη ζωή σας;
Σταύρος Σιόλας: Η αλήθεια είναι ότι σαν ηθοποιός δεν έχω κάνεις πολλές δοκιμές, είμαι λίγο με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο εκεί. Υπάρχουν στιγμές που μου λείπει το θέατρο όμως τώρα πια έχω κατασταλάξει ότι ακόμη και εκεί είμαι σαν τραγουδιστής, σαν τραγουδιστή με βλέπουνε! Το άδικο όμως είναι ότι και στο τραγούδι με αντιμετωπίζουν σαν ηθοποιό! Αυτό είναι λίγο πρόβλημα… Μάλλον όμως στη μουσική είμαι κάπως καλύτερος!

siolas_live_2013_04_01

Music Corner: Και τώρα μία κάπως πιο δύσκολη ερώτηση, τι προτιμάτε, σύνθεση ή ερμηνεία;
Σταύρος Σιόλας: Όντως μία δύσκολη ερώτηση… Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω γιατί είναι άλλος ο καρπός του ενός και άλλος του άλλου. Η σύνθεση είναι μία μοναχική διαδικασία και επιφέρει ένα αίσθημα πληρότητας. Μία μέρα που θα γράψω ένα τραγούδι ήταν μία δημιουργική και ευτυχισμένη μέρα, νιώθω ότι έκανα κάτι σημαντικό. Μία μέρα όμως που τραγούδησα για τον κόσμο, παίρνω κάτι άλλο, αφού η διαδικασία είναι πλέον συλλογική, είναι μία επικοινωνία.

Music Corner: Μιας και αναφερθήκατε στο δίσκο, γιατί «Διόδια» ;
Σταύρος Σιόλας: Υπάρχει κάποιος συμβολισμός στη λέξη. Τα δικά μου διόδια είναι ένα πέρασμα από εποχή σε εποχή, από τόπο σε τόπο, από εαυτό σε εαυτό. Είναι μία μετάβαση και τα συγκεκριμένα διόδια είναι το τίμημα αυτής της μετάβασης που πρέπει να τολμάς και να είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις. Καμιά φορά βέβαια όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο ανακαλύπτεις πως τελικά δεν υπάρχουν διόδια και αυτό είναι μία πολύ ευχάριστη ανακάλυψη. Αυτό είναι που με ιντριγκάρει στη λέξη διόδια.

Music Corner: Ποια είναι τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σας βήματα;
Σταύρος Σιόλας: Δεν ξέρω ακόμη κάτι σίγουρα. Θα προσπαθήσω μέσα στο καλοκαίρι να κάνω κάποιες εμφανίσεις για να προωθήσω το δίσκο που θέλω να πάει καλά και να τον μάθει ο κόσμος.

siolas_live_2013_04_12

Ο Σταύρος έμοιαζε με φιλόξενο οικοδεσπότη και αφού μας ευχαρίστησε που τον τιμήσαμε με την παρουσία μας ξεκίνησε να μας τραγουδάει acapella για να τον ακολουθήσουν στη συνέχεια οι μουσικοί, σε τραγούδια από το νέο του δίσκο.  Δεν άργησε να καλέσει πάνω στη σκηνή την πρώτη του καλεσμένη που δεν ήταν άλλη από την υπέροχη Φωτεινή Βελεσιώτου η οποία με τη γνωστή βαριά της φωνή και ένα τσιγάρο ανάμεσα στα δάχτυλα τραγούδησε μαζί με το Σιόλα το τραγούδι «Διόδια» για να μας πει λίγο αργότερα, αυτή τη φορά μόνη της, το τραγούδι «Μέλισσες» και να αποχωρήσει από τη σκηνή…

siolas_live_2013_04_09_velesiotou

Η βραδιά συνέχισε με κομμάτια όπως το «Καταβάθος» και το «Άργησες» ή το όμορφο «Όλοι έχουμε μία θεία στην Αμερική» που όπως είπε και ο Σταύρος θα μπορούσε να είναι και ο κρυφός τίτλος αυτού του δίσκου, σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου. Συνέχισε με το «Hallelujah» του Cohen για να το κλείσει με μία ελεύθερη μετάφραση των τελευταίων στίχων και λίγα δευτερόλεπτα μετά να ανεβάσει και τη δεύτερη καλεσμένη του τη Γιώτα Νέγκα που μας τραγούδησε το «Άνθρωπος είναι» και για μία «Ασημένια καρφίτσα» που κανονικά ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Με το τραγούδι «Άνοιξη» , διασκευή του πολυαγαπημένου soundtrack της ταινίας «Amelie» , έκλεισε το πρώτο μέρος της βραδιάς.

siolas_live_2013_04_19_negka

Επιστρέφοντας μετά από ένα πολύ μικρό διάλειμμα, ο Σταύρος Σιόλας μπήκε δυναμικά κερδίζοντας από τους πρώτους κι όλας στίχους το ανάλογο χειροκρότημα με το τραγούδι «Της άρνης το νερό» για να συνεχίσει με το κομμάτι «Ξέρω κάποια καταιγίδα που σου μοιάζει» και με το «Μια στιγμή από τη ζωή σου» που όπως δήλωσε ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψε. Τελειώνοντας, τη θέση του στο μικρόφωνο πήρε αυτή τη φορά το … «Υπόγειο Ρεύμα» Κώστας Παρίσης, με τον Σιόλα να του κρατάει τις δεύτερες φωνές, για να μας ταξιδέψει με ένα «Ποτάμι που κυλά» και με το τραγούδι «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου που τόσο πολύ αγαπάμε και αυτό αποδείχθηκε στη πράξη αφού το σιγοτραγουδήσαμε όλοι μαζί!

siolas_live_2013_04_26_parisis

Ακολούθησαν πολλά τραγούδια όπως το «Χωρίς Εσένα» που μοιράζεται με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, το «Συχνάζεις στο μικρό καφέ» από Χειμερινούς Κολυμβητές και αργότερα συνέχισε με μία πιο παραδοσιακή ατμόσφαιρα ερμηνεύοντας τραγούδια όπως «Ο Γιάννης ο φονιάς» χαρακτηρίζοντας το επιεικώς μυθικό για να περάσει στο «Μ’ έμπλεξε ένας μόρτης» που γνωρίσαμε από τη Χαρούλα Αλεξίου.

Για μία ακόμη φορά μας ευχαρίστησε λέγοντας μας πως ελπίζει να τα ξαναπούμε σύντομα και το βράδυ έκλεισε κυκλικά περίπου όπως ξεκίνησε, με το Σιόλα να ερμηνεύει τα «Διόδια» μόνος του αυτή τη φορά μετά από απαίτηση του κοινού και λίγο πριν φύγει και μας αφήσει «αγγέλων φτερά στους ώμους φόρεσε» …

siolas_live_2013_04_29

——————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here