21/2/2012
Γράφει o Θωμάς Μητσόπουλος
www.musiccorner.gr

Δύο ξεχωριστές κυρίες της ελληνικής μουσικής σκηνής, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ευανθία Ρεμπούτσικα, αφού μάγεψαν το Αθηναϊκό κοινό με την εξαιρετική παράστασή τους στο Παλλάς με τίτλο «Μπαχάρι, κανέλα και γιορτή» ανηφόρισαν πριν από λίγες μέρες στην συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης, για να ταξιδέψουν με τις υπέροχες μουσικές τους και το κοινό της Θεσσαλονίκης. Εμείς, όπως ήταν φυσικό ήμασταν εκεί, και σας μεταφέρουμε, όσο μπορούμε να περιγράψουμε με λόγια, τις εντυπώσεις μας από την ξεχωριστή αυτή συνύπαρξη των δύο γυναικών.

Το σκηνικό της παράστασης, που επιμελήθηκε με ξεχωριστό ταλέντο ο Μανώλης Παντελιδάκης, μας μεταφέρει στην Πλατεία Μοναστηρακίου, σε ένα σκηνικό δρόμου, όπου σε λίγο θα γεμίσει από μουσικές και ήχους της ανατολής και των βαλκανίων. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η επιλογή για φόντο του τζαμιού, άρρηκτα δεμένο με το ανατολίτικο στοιχείο που κυριάρχησε στην παράσταση και μας μετέφερε στους δρόμους και τα σοκάκια της Πόλης.

Η παράσταση ξεκινά με μια γλυκιά εισβολή μιας 8μελούς μπάντας που χορεύοντας, και παίζοντας πολλά και διαφορετικά μουσικά όργανα, παίρνουν τη θέσης τους για να υποδεχτούν στη σκηνή, υπό τους υπέροχους ήχους της «Μεγάλης Αποκάλυψης», τις δύο πρωταγωνίστριες της βραδιάς, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και την Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Το πρόγραμμα της παράστασης μοιράστηκε αρμονικά ανάμεσα σε τραγούδια από το προσωπικό ρεπερτόριο της Πρωτοψάλτη όπως τα «Λαϊκά», το «Βενζινάδικο», το «Τρίτο στεφάνι», και το «Ανθρώπων έργα», που το ακούσαμε σε μία εξαιρετική  jazz εκδοχή, και σε γνωστές συνθέσεις της Ευανθίας Ρεμπούτσικα όπως η «Αλεξάνδρεια» που πρωτοτραγούδησε ο Γιάννης Κότσιρας, η «Πόλη» που ηχογράφησε πρώτη η Έλλη Πασπαλά και το πολυαγαπημένο «Τσιγάρο» σε νέα  jazz ενορχήστρωση. Ακούστηκαν μάλιστα και δύο ολοκαίνουρια τραγούδια από την επερχόμενη δισκογραφική συνεργασία των δύο γυναικών που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου, το «Γλυπτό» και το «Πέντε χρόνια σ’ ερωτεύομαι» σε στίχους Άρη Δαβαράκη και Μιχάλη Γκανά αντίστοιχα. Δύο τραγούδια που έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό και μεγαλώνουν την προσμονή μας για την ολοκληρωμένη δισκογραφική συνεργασία που έρχεται…

Εκτός από τα γνώριμα και αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε μοναδικά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η οποία για ακόμη μια φορά απέδειξε πόσο σπουδαία ερμηνεύτρια είναι, στην παράσταση κυριάρχησαν οι υπέροχες, διονυσιακές μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που μας μάγεψαν και για δύο ώρες μας έκαναν να ταξιδέψουμε και να ονειρευτούμε. Υπερίσχυσαν βέβαια τα θέματα από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» ενώ ακούστηκαν και άλλα υπέροχα ορχηστρικά κομμάτια, όπως «το τανγκό του δρόμου», «το ταξίδι της επιστροφής», η «καλοκαιρινή βροχή» κ.α. Οι ευφάνταστες ενορχηστρώσεις των κομματιών, πότε μελαγχολικές και πότε ζωηρές, εναλλάσσονταν παράλληλα με τον φωτισμό του σκηνικού δίνοντας μας την εντύπωση ότι το υπέροχο αυτό μουσικό δρώμενο λάμβανε χώρα από το ηλιοβασίλεμα μέχρι το ξημέρωμα.

Καθώς η παράσταση έφτανε προς το τέλος και τα «ταξιδιάρικα» ορχηστρικά της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, μπλέκονταν γλυκά με τα αγαπημένα τραγούδια της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, έφτασε η ώρα να γνωρίσουμε τους δεξιοτέχνες μουσικούς που έντυσαν με τα υπέροχα παιξίματά τους μουσικές και ερμηνείες: ο Γιώργος Κοντογιάννης στην κιθάρα και το μαντολίνο, ο Αλέξης Κώστας  στα κρουστά, ο Άγγελος Παπαδάτος στο κοντραμπάσο, ο Νίκος Παπαβρανούσης στα drums, ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας στο τσέλο, ο Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν, ο Παντελής Στόικος στην τρομπέτα και το καβάλ και ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος στα πλήκτρα. Όλοι τους καταπληκτικοί, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και συνέβαλαν καταλυτικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα φώτα σβήνουν και η Άλκηστις ερμηνεύει με μοναδικό, αισθαντικό τρόπο τη «Σωτηρία της Ψυχής». Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού οι ρόλοι αντιστρέφονται και μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού, η Ρεμπούτσικα παίρνει το μικρόφωνο και μας τραγουδά ενώ η Πρωτοψάλτη προσπαθεί, και τα καταφέρνει μια χαρά, να παίξει βιολί!

Μουσικοί και τραγουδίστρια μας καληνυχτούν για να επιστρέψουν λίγο μετά χαρίζοντάς μας για ακόμη μια φορά το υπέροχο «Γλυπτό». Η συγκίνηση είναι διάχυτη, το κοινό επευφημεί τις δύο γυναίκες και δεν σταματά να τις χειροκροτεί. Η βραδιά κλείνει με μια πολύ όμορφη εικόνα και ένα θαυμάσιο ορχηστρικό της Ευανθίας Ρεμπούτσικα… Οι μουσικοί, η Άλκηστις και η Ευανθία ξεχύνονται στους διαδρόμους του μεγάρου, μιλούν, παίζουν και χορεύουν με τον κόσμο,  ενώ από το ταβάνι πέφτουν πολύχρωμα μπαλόνια δίνοντας έτσι στην παράσταση ένα ξεχωριστό και εντυπωσιακό φινάλε!

——————-

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here