3/2/2014
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το “Ρυθμός Stage” στην Ηλιούπολη επέλεξε η Μαρία Λούκα για μια εμφάνιση στην Αθήνα, σε ένα μικρό «διάλειμμα» από τις συνεχείς της εμφανίσεις στην επαρχία. Η Μαρία έχει ουσιαστικά «εγκαταλείψει» την πρωτεύουσα και έχει αποδυθεί σε μια συνεχόμενη περιοδεία, οργώνοντας την Ελλάδα απ’ άκρου σ’ άκρο, παρουσιάζοντας τις μουσικές της επιλογές και προτάσεις.

louka_live_2014_01_06

Η «φυγή» της από την Αθήνα και η εγκατάστασή της στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, της έδωσε την ευκαιρία να μελετήσει την τοπική παραδοσιακή μουσική, αλλά και τους χορούς, και να μάθει από ανθρώπους που την έχουν βιώσει για πολλά χρόνια.

Με ανανεωμένο look και φρέσκια, παρά την κούραση από τα συνεχή ταξίδια, η Μαρία μας υποδέχτηκε με χαρά στο καμαρίνι της και πρέπει να ομολογήσουμε ότι το τυπικό της συνέντευξης κάπου «χάθηκε» στην κουβέντα μας. Άλλωστε είχαμε τόσο καιρό να τα πούμε με τη Μαρία, που αναλώσαμε αρκετή ώρα σε κάθε σημείο…

louka_live_2014_01_01

MusicCorner: Μαρία, μετά από πολύ καιρό σε βλέπουμε στην Αθήνα σε ένα μεγάλο χώρο. Πώς συνέβη αυτό;
Μαρία Λούκα: Η αλήθεια είναι ότι έτυχε. Είναι γνωστό ότι δεν προτιμώ τους μεγάλους χώρους, παρόλο που τους έζησα σε καλές εποχές. Έχει τελείως διαφορετική αίσθηση να παίζεις σε έναν «μαζεμένο» χώρο. Κατ’ αρχάς μιλάς με το ακροατήριο, έχεις άμεση επαφή και βλέπεις αν του αρέσει αυτό που του παρουσιάζεις ή όχι. Τα πολύ μεγάλα μαγαζιά δεν είναι της αισθητικής μου. Χάνεται η επαφή με το κοινό, η διαδραστικότητα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού. Κι εγώ ως θεατής θέλω να επικοινωνώ με τον καλλιτέχνη, να συμμετέχω στο δρώμενο. Γι’ αυτό κι ο θεατής προτιμάει πιο μικρούς χώρους και γεμίζουν τα ρεμπετάδικα, τα κουτούκια.

MusicCorner: Και πλέον βλέπουμε να γίνονται live και σε μπαρ.
Μαρία Λούκα: Κάθε μέρα υπάρχουν πολλά live στην Αθήνα. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά γίνεται και από μία συναυλία. Αυτό είναι και λίγο τραβηγμένο, νομίζω, αλλά η έλλειψη χρημάτων θα «βοηθήσει» να παραμείνουν στο χώρο αυτοί που αξίζουν και αυτοί που μπορούν να έχουν κάποια στήριξη από το σύστημα. Ο κόσμος γίνεται πλέον πολύ επιλεκτικός και πρέπει να σεβαστούμε τις επιλογές του.

MusicCorner: Πες μου λίγο για τα σεμινάρια κρητικών χορών που διοργανώνεις.
Μαρία Λούκα: Είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και έχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Ασχολούμαι από παλιά με τον χορό και την τελευταία διετία που εγκαταστάθηκα στην Κρήτη είχα χρόνο να ασχοληθώ ξανά. Έχουμε ετοιμάσει ένα project το οποίο θυμίζει τις παλιές εποχές. Κάθονται οι μουσικοί στη μέση κι εγώ δείχνω τα βήματα με τον κόσμο να ακολουθεί. Αυτό γίνεται δωρεάν για το κοινό και είναι ένα κίνητρο να έρθει ο κόσμος οικογενειακώς. Αμέσως μετά, το σεμινάριο μετατρέπεται σε παραδοσιακό γλέντι, σε χώρους με χαμηλό κόστος, ώστε να μπορεί εύκολα ο κόσμος να συμμετέχει και στο γλέντι μας.

MusicCorner: Έχεις επιλέξει να δουλεύεις κυρίως στην επαρχία. Πώς είναι τα πράγματα εκεί; Είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση του κοινού;
Μαρία Λούκα: Είναι αρκετά καλύτερα. Όχι πως η κρίση δεν έχει επηρεάσει τον κόσμο, αλλά τα live δεν είναι καθημερινά. Και ο κόσμος επιλέγει να παρακολουθήσει κάποιο live από το να πάει σε κάποιο μπαρ, που το βρίσκει κάθε μέρα. Εμείς σχεδόν σε κάθε πόλη που επισκεπτόμαστε είμαστε γεμάτοι. Το κοινό δείχνει την αγάπη του στους καλλιτέχνες. Αναζητά την επικοινωνία με τους καλλιτέχνες, γιατί κάθε live είναι μια ανοιχτή επικοινωνία. Αυτή η αμφίδρομη σχέση που αναπτύσσεται είναι ζωτικής σημασίας τόσο για μας όσο και για τον κόσμο. Η συμμετοχή του κοινού είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας παράστασης.

louka_live_2014_01_03

MusicCorner: Τι λέει το πρόγραμμα της περιοδείας;
Μαρία Λούκα: Είμαστε σε συνεχή κίνηση. Χθες ήμασταν Λάρισα, σήμερα και αύριο εδώ, και έχουμε προγραμματισμένα Στυλίδα, Κομοτηνή, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κω, Ρόδο, Γρεβενά, Χαλκίδα, Πάργα, Πέρδικα Θεσπρωτίας και άλλα. Παίζουμε σχεδόν κάθε μέρα, αλλά παρά την κούραση μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Ευτυχώς κάποιες φορές κάνουμε παύσεις μιας εβδομάδας για να παίρνουμε δυνάμεις. Στο www.marialouka.com υπάρχει όλο το πρόγραμμα των εμφανίσεών μας. Και ψάχνω να βρω τρόπους αυτό που κάνω στην επαρχία να το κάνω και στην Αθήνα. Κακά τα ψέματα, η Αθήνα δίνει άλλες ευκαιρίες, αλλά θέλω να το κάνω με τον τρόπο μου.

MusicCorner: Στη δισκογραφία πού βρίσκεσαι;
Μαρία Λούκα: Το Νοέμβριο κυκλοφόρησαν οι «10 Στιγμές» και επί του παρόντος πηγαίνει αρκετά καλά. Σιγά σιγά θέλω να μαζέψω υλικό για ένα δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια, αλλά είναι κάτι που θέλει αρκετό χρόνο, και αργότερα θα ετοιμάσω νέα κομμάτια.

MusicCorner: Τα παραδοσιακά θα είναι μόνο κρητικά;
Μαρία Λούκα: Θα δούμε. Σίγουρα η βάση θα είναι η Κρήτη αλλά υπάρχει πολύ μεγάλος πλούτος στην Ελλάδα και θα υπάρχουν και από άλλες περιοχές.

MusicCorner: Μαρία σ’ ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις.
Μαρία Λούκα: Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ…

louka_live_2014_01_16

Λίγη ώρα αργότερα, η Μαρία πήρε τη θέση της στη σκηνή, ανάμεσα στον Γιώργο Ζαχαριουδάκη και τον Στέλιο Συκάκη με το λαούτο του. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την μελωδική «Καλημέρα» της Μαρίας και συνεχίστηκε με το «Ερωτικό» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Το πρόγραμμα κύλησε ομαλά, με εναλλαγές στο ύφος και το είδος της μουσικής, καθώς από τα μελωδικά κομμάτια της Μαρίας, όπως τα «Χιόνι», «Αέρας», «Αυλή» και «Να σου πω», φτάναμε σε παραδοσιακά κρητικά όπως τα «Κουτρουλιανό νερό», «Τη μάνα μου την αγαπώ», «Σαν είχες άλλον στην καρδιά» αλλά και, φυσικά, πεντοζάλι.

Δεν έλειψαν, βέβαια και τραγούδια από άλλες περιοχές, όπως το θρακιώτικο «Παλικάρια Δερβενιώτικα» και «Λιανοχορταρούδια», το μακεδονίτικο «Απάνω στην Τριανταφυλλιά», αλλά και νησιώτικα όπως το «Καστελόριζο», το «Ομπι μπι», «Τα παλαιά μου βάσανα».

louka_live_2014_01_09

Η Μαρία, μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας με τον Σωκράτη Μάλαμα, δεν ήταν δυνατόν  να μην συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της το «Δρόμο άλλαξε ο αέρας», και μεγάλες επιτυχίες του ρεμπέτικου, όπως το «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια» ή τραγούδια από το μακρινό παρελθόν μας όπως το «Χαράματα η ώρα τρεις» του Μάρκου Βαμβακάρη, «Ο Πασατέμπος», αλλά και «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου.

Παρά τα διαφορετικά είδη μουσικής, το πρόγραμμα ήταν καλοσχεδιασμένο και αυτές οι αλλαγές δεν έδωσαν σε καμία περίπτωση την αίσθηση έλλειψης συνοχής που θα ήταν εύκολο να δημιουργηθεί. Ακόμα και οι συνεχείς αλλαγές οργάνων από τον εξαιρετικό Γιώργο Ζαχαριουδάκη δεν προκάλεσαν «κενά». Ο Γιώργος εκτός από πλήκτρα έπαιξε και …ένα κάρο παραδοσιακά πνευστά, όπως φλάουτο, θιαμπόλι, ασκομαντούρα, ινδικό φλάουτο και μαντούρα.

louka_live_2014_01_14

Πολύ καλός επίσης ο Στέλιος Συκάκης που εκτός από το λαούτο συνόδευσε τη Μαρία στα φωνητικά, πέραν των παραδοσιακών κρητικών που ερμήνευσε μόνος του, με το παραδοσιακό κρητικό ηχόχρωμα.

Η Μαρία Λούκα έκανε μια στροφή στην παραδοσιακή μουσική, με τη φωνή της να δίνει ιδιαίτερο τόνο και τους μουσικούς να είναι σε θέση να την υποστηρίξουν απόλυτα. Ευχόμαστε να καταφέρει να βρει τις λύσεις ώστε να τη βλέπουμε πιο συχνά στην Αθήνα…

louka_live_2014_01_20

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here