5/6/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Πηγαίνοντας προς την Ιερά Οδό το βράδυ της Δευτέρας, σκεφτόμουν το τόλμημα που ανέλαβαν η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Γιώργος Καραμίχος, να ανεβάσουν δηλαδή μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση. Η εποχή μας σίγουρα δεν διαθέτει, παρά μόνο χάρη στο καταφύγιο της Τέχνης και ορισμένων συναισθημάτων που μπορεί να βιώνουμε και πέρα απ’ αυτήν.

karamixos_mpampali_live_2013_06_10

Χάρηκα πολύ, λοιπόν, που το πανέμορφο προαύλιο του πολυχώρου πολιτισμού «Χυτήριο» ήταν από νωρίς γεμάτο κόσμο. Στο βάθος, ένας μαυροπίνακας είχε γραμμένο με κιμωλία τον τίτλο της παράστασης: «Τελευταία Ώρα: Ποίηση-Ωδική», βάζοντάς μας απευθείας σε ατμόσφαιρα σχολείου. Λίγα λεπτά μετά τις 21:30, η …δασκάλα Ανδριάνα Μπάμπαλη χτυπά το κουδούνι και μπαίνει στην τάξη ακολουθούμενη από τους μαθητές της -τρεις Γιώργηδες, παρακαλώ!- Καραμίχο, Μπίλιο και Κονή.

Ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, ανοίγει τη βραδιά, απαγγέλλοντας  Εμπειρίκο, ενώ η Ανδριάνα Μπάμπαλη ερμηνεύει εξαιρετικά «Το Κοχύλι» σε ποίηση Ελύτη και μουσική Μαρίας Βουμβάκη. Δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει απόσπασμα από «Το Μονόγραμμα», ερμηνευμένο με ουσία και τρυφερότητα από τον Γιώργο Καραμίχο.

Ο Γιώργος Μπίλιος, πάντοτε συνοδεία του Γιώργου Κονή στο πιάνο, τραγουδά τα «Τι να τα Κάνω τα Τραγούδια σας» σε ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου και «Είδα Έναν Άνδρα να Πέφτει» του Γιάννη Αγγελάκα. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη ερμηνεύει τον «Πληθυντικό Αριθμό» της Κικής Δημουλά, ενώ η πρώτη θερμή συμμετοχή του κοινού έρχεται όταν ο Γιώργος Μπίλιος τραγουδά «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά».

karamixos_mpampali_live_2013_06_21_mpilios_konis
Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργος Μπίλιος, Γιώργος Κονής, Γιώργος Καραμίχος…

Αυτό ακριβώς το τραγούδι νομίζω ότι αναδεικνύει ένα από τα ωραιότερα χαρακτηριστικά της βραδιάς: Πολλοί από εμάς μπορεί να μην έχουν διαβάσει Τάσο Λειβαδίτη. Όμως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει τραγουδήσει -να μην έχει ακούσει έστω- το «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά». Αυτό είναι το θαύμα, το μαγικό που κάνει η μουσική στην ποίηση: Πέραν του ότι προσφέρει άλλη διάσταση και ερμηνεία στους στίχους, μπορεί να την βάλει στα χείλη όλων και ξαφνικά από κάτι «απρόσιτο» και «ειδικό» να την κάνει κομμάτι της καθημερινής ζωής!

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Καραμίχος στο εισαγωγικό του σημείωμα για το πρόγραμμα της παράστασης: «Οι ποιητές και οι τραγουδοποιοί δεν έλειψαν ποτέ από τη χώρα μας. Απλώς τις περισσότερες φορές τους διδαχθήκαμε λάθος. Κι έπρεπε να τους ανακαλύψουμε ξανά, στο δρόμο».

Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, αναγνώσεις Κάλβου, Λαπαθιώτη, Καβάφη, Καρυωτάκη, Σαχτούρη και Καρούζου διάσπαρτες με μελωδικές στιγμές: Η Μπάμπαλη ερμηνεύει υπέροχα το «Ήτανε Αέρας» σε ποίηση Γιώργου Χρονά, αλλά και το «Ερωτικό», το οποίο αγαπήσαμε με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, σε ποίηση Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Ο Γιώργος Μπίλιος μας δίνει τη δική του εκδοχή για τα «Σπασμένο Καράβι» σε ποίηση Σκαρίμπα, «7 Μικροί Νάνοι» του Καββαδία και το -εξαιρετικά επίκαιρο- «Εδώ το Φως» του Ρίτσου.

karamixos_mpampali_live_2013_06_18

Από τις πιο όμορφες στιγμές της παράστασης, ήταν, κατά τη γνώμη μου, η ακουστική τραγουδιστική ερμηνεία του Γιώργου Καραμίχου στο παραδοσιακό «Ένα Καράβι Αρμένιζε», το οποίο έχει μελοποιήσει ο Νίκος Ξυδάκης, καθώς και ο συνδυασμός ανάγνωσης και τραγουδιού που έγινε για «Το Ταξίδι» του Κωστή Παλαμά. Το συγκεκριμένο ποίημα μελοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια από τον Σταμάτη Κραουνάκη και ερμηνεύθηκε συγκλονιστικά από τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Από μια βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση δεν θα μπορούσε να λείπει η λαϊκή μας παράδοση. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη διέπρεψε ερμηνεύοντας a cappella το παραδοσιακό της Ρούμελης «Ρούσα Παπαδιά», ενώ μαζί με τον Γιώργο Μπίλιο μας συγκίνησαν με «Τα Λιανοτράγουδα» στην εξαιρετική τους μελοποίηση από τον Μάνο Χατζιδάκι. Ο Γιώργος Καραμίχος τα ταίριαξε με την εμπνευσμένη απαγγελία του «Αγαπώ Μια Καρδερίνα» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε γλυκά με τα «Ετίναξε την Ανθισμένη Αμυγδαλιά» του Δροσίνη και «Αν Θυμηθείς τ’ Όνειρό μου».

karamixos_mpampali_live_2013_06_11

Για το ανκόρ, οι συντελεστές της παράστασης είχαν μια έκπληξη: Ο Γιώργος Καραμίχος μίλησε για τον παρόντα Μάνο Ελευθερίου, επισημαίνοντας ότι, σε μια χώρα που έχει γίνει αφιλόξενη, το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη ποιητές και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ποίηση δηλώνει ότι «οι ρίζες μας κρατάνε γερά». Έτσι, λίγο πριν το… σχόλασμα, δασκάλα και μαθητές τραγουδούν εν χορώ το «Θα Σε Ξανάβρω στους Μπαξέδες».

Όσοι έχετε διάθεση να τους συναντήσετε και να αφεθείτε σ’ αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι ποιητικού λόγου και μουσικής, δεν έχετε παρά να βρεθείτε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ραφήνας, την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 21:30. Τολμήστε το!

karamixos_mpampali_live_2013_06_01

Μετά το τέλος της παράστασης, ο Γιώργος Καραμίχος και η Ανδριάνα Μπάμπαλη έκαναν αποκλειστικές δηλώσεις στο Music Corner:

MusicCorner: Πώς προέκυψε η ιδέα γι’ αυτήν την παράσταση; Όπως είπατε κι εσείς κατά τη διάρκειά της, η ποίηση μοιάζει λίγο ξένη με την εποχή που διανύουμε…
Γιώργος Καραμίχος: Οι τέσσερις που συμμετέχουμε στην παράσταση κάναμε μια εκδήλωση για τον Ελύτη και είδαμε ότι ο κόσμος διψάει για ποίηση. Κι επειδή συνειδητοποιήσαμε ότι είναι καιρός να απενοχοποιηθεί η ποίηση, αν μη τι άλλο, ξεκινήσαμε αυτό το ταξιδάκι που τελικά εξελίσσεται σε… υπερατλαντικό!
Ανδριάνα Μπάμπαλη: Μου αρέσει πάρα πολύ η μελοποιημένη ποίηση. Έχουμε κι αυτήν την πατέντα στην Ελλάδα να μελοποιούμε τα ποιήματα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε πολλά άλλα μέρη. Και μάλιστα πολλά απ’ αυτά γίνονται πολύ λαϊκά τραγούδια…

MusicCorner: Ποιο στοιχείο ξεχωρίζετε ο ένας στον άλλον;
Γιώργος Καραμίχος: Είναι η τρίτη φορά που δουλεύουμε μαζί! Τα ‘χουμε κάνει όλα: σινεμά, θέατρο, μουσική… Με την Ανδριάνα αισθάνομαι ότι υπάρχει απόλυτη ροή. Είναι ένας άνθρωπος με ποιότητες, πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι και το ταλέντο. Για μένα, είναι ένας από τους ανθρώπους που με ξεκουράζουν. Υπάρχει κοινή λογική και όνειρο ουσιαστικό.
Ανδριάνα Μπάμπαλη: Με τον Γιώργο γνωριστήκαμε όταν κάναμε μια ταινία μαζί, την «Άπνοια», όπου εγώ είχα ένα μικρό ρόλο και δεν το είχα ξανακάνει ποτέ αυτό. Είναι ο καλύτερος συνεργάτης που είχα ποτέ, γενικά! Δουλεύει ομαδικά, για το σύνολο, κι εμένα με ξεκουράζει και νοιώθω ασφάλεια. Άμα είναι ο Γιώργος εδώ, δεν μπορεί να γίνει κάτι στραβό! Μπορούμε να συνεννοηθούμε χωρίς πολλά πολλά, δουλεύουμε ωραία μαζί.

karamixos_mpampali_live_2013_06_25

MusicCorner: Ετοιμάζετε κάτι άλλο για το καλοκαίρι ή και για αργότερα;
Ανδριάνα Μπάμπαλη: Θα κάνουμε κάποιες συναυλίες με ένα μικρό τρίο που έχουμε με τον Παναγιώτη Τσεβά και τον Άκη Κατσουπάκη. Ετοιμάζω κι ένα δίσκο που ελπίζω να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Θα έχει μόνο δικά μου τραγούδια μουσικά, τα περισσότερα σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη, αλλά και δικούς μου.
Γιώργος Καραμίχος: Εγώ ετοιμάζω μία παράσταση για το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Λέγεται «Κύκλος» και θα ανέβει 12 με 16 Ιουνίου, για πέντε παραστάσεις μόνο! Είναι ένα έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ από τα τέλη του 19ου αιώνα που έχει δέκα σεξουαλικές ιστορίες, μιλά για δέκα ανθρώπους που συναντιούνται και χωρίζουν. Σκηνοθετώ και παίζω μαζί με τη Μαρλέν Σαΐτη και άλλες τρεις ηθοποιούς. Η σκηνοθεσία και η διδασκαλία για μένα είναι αλληλένδετα με την υποκριτική. Όταν είμαι ηθοποιός θεωρώ ότι ακούω την κάθε σκηνοθετική οδηγία και προσπαθώ να την εφαρμόσω. Αντίστοιχα ως σκηνοθέτης χαίρομαι γιατί έχω τη δυνατότητα να λειτουργώ συνθετικά. Για μένα η ζωή είναι ένα πράγμα, δεν μπορώ να διαχωρίσω ιδιότητες!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here