20/2/2014
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά
www.musiccorner.gr

Για την περασμένη Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο το «ραντεβού στα τυφλά» με τους Letrafons, τη νέα μπάντα του Στέλιου Μακ, για ένα live στο οποίο θα γινόταν και η παρουσίαση του πρώτου τους video clip.

Το Booze Cooperativa στο κέντρο της Αθήνας ήταν καλή επιλογή, αλλά και ευκαιρία ν’ αφήσουμε το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσουμε τα ΜΜΜ και να γυμνάσουμε τα … πόδια μας, έστω και για λίγο. Φτάσαμε νωρίς στο μαγαζί, μιλήσαμε με τους καλλιτέχνες και περιμέναμε την έναρξη του live, θαυμάζοντας σκακιστές διαφόρων ηλικιών να παίζουν σκάκι σε συνθήκες απόλυτου «χάους». Δυνατή, αλλά καλή, μουσική, συνομιλίες, φωνές, σκουντήγματα και ποτήρια να αδειάζουν. Ως διαιτητής σκάκι δε μπόρεσα να μη σκεφτώ την ανάγκη απόλυτης ησυχίας που χρειάζεται ένας σκακιστής για να συγκεντρωθεί στην παρτίδα του.

Όπως και να έχει, λίγη ώρα αργότερα ο Στέλιος Μακ, ο Χρήστος Βίγγος, ο Θάνος Καρακαντάς και η Θαλένα Αβραμέα ανέβηκαν στη σκηνή, αλλά η μουσική δεν άρχισε άμεσα. Ακούσαμε πρώτα λίγα λόγια για το γκρουπ από την εντυπωσιακή Ιωάννα Οριό, που μας θύμισε και το «ραντεβού στα τυφλά», και οι πρώτες νότες γέμισαν το χώρο.

letrafons_live_2014_02_08_thalena

Οι Letrafons ξεκίνησαν το πρόγραμμα με ένα δικό τους τραγούδι με τίτλο “Devil on your knees”. Ρυθμός και ήχος vintage σε σημερινή παραγωγή μας έβαλε αμέσως στο ύφος του σχήματος. “I am a rock”, “Layla”, “Hush” και “With a little help from my friends” σε πολύ καλές εκτελέσεις, μας …καθήλωσαν. Δε συναντάς καθημερινά μπάντες να παίζουν Beatles, Simon and Garfunkel, Deep Purple.

Η έκπληξη συνεχίστηκε όσο το πρόγραμμα προχωρούσε. “Ticket to ride”, “Love is like oxygen”, “Psycho killer”, “Sweet home Alabama”, “Perfect”, “So happy together” αλλά και ακόμα ένα τραγούδι των Letrafons, το “Train out of rail” που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει δισκογραφηθεί τη δεκαετία του ’70.

Κι ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα έχουμε φτάσει στο σημείο της παρουσίασης του clip, οι Letrafons συνεχίζουν να παίζουν. “Lady Marmalade” με τη Θαλένα να δείχνει τα φωνητικά της προσόντα, “Love me do”, “All my loving”, “I saw her standing there”, με όλο το μαγαζί να χορεύει και να τραγουδάει. Κανένας δεν πήρε είδηση ότι η παρουσίαση του video clip δεν έγινε ποτέ.

letrafons_live_2014_02_03

Κι από τους rock ’n’ roll, τραγούδια του Jimi Hendrix και των Beatles, περάσαμε στο ελληνικό πρόγραμμα των Letrafons. «Ένα όμορφο αμάξι» του Μπιθικώτση, «Δελφίνι δελφινάκι» του Καλατζή, «Αυτά τα χέρια», «Κάτσε καλά» του Μακεδόνα, και πολλά ακόμα κομμάτια σε ροκ διασκευές, από ένα project που είχε ξεκινήσει πριν από δέκα χρόνια ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς με συνεργάτη του τον Στέλιο.

Λίγο πριν το τέλος, οι Letrafons έπαιξαν το “For a Laughter”, το κομμάτι του οποίου το clip δεν είδαμε, και ολοκλήρωσαν με Kansas, AC/DC και “Burn” από Deep Purple.

letrafons_live_2014_02_05_thalena

Αφού συγχαρήκαμε το Στέλιο για τη νέα του μπάντα και τον αφήσαμε …να σκουπίσει τον ιδρώτα, μιλήσαμε μαζί του για το νέο του project, λίγο πριν αποχωρήσουμε.

MusicCorner: Μετά τους Blonka, οι Letrafons. Ποιοι είναι και με ποιο σκοπό δημιουργήθηκαν; Η Θαλένα είναι μέλος του συγκροτήματος ή συμμετέχει μόνο στα live σας;
Στέλιος Μακ: Oι Blonka ήταν απλά ένα dance project που μου ζητήθηκε από τη δισκογραφική EMI και κάποιους άλλους. Ο στόχος ήταν πάντα τα τραγούδια των Letrafons. Aπλά οι Blonka  βοήθησαν οικονομικά να πραγματωθούν οι “Letrafons” μιας και η vintage παραγωγή μας είναι ακριβή και μίλια μακρυά από “ελληνικές νοοτροπίες”. Στο συγκρότημα εκτός από μένα συμμετέχουν οι Χρήστος Βίγγος και Θάνος Καρακαντάς. Η Θαλένα είναι κοντά μας μόνο στις Live εμφανίσεις αλλά μας κερδίζει μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ με την αμεσότητα και το χιούμορ της.

MusicCorner: Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση του πρώτου σας video clip. Τελικά δεν το είδαμε. Τι συνέβη;
Στέλιος Μακ: Όπως είπαμε, εμείς παραμένουμε μακρυά από “νεοελληνικές νοοτροπίες…” δεν μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο και για άλλους (εκτός μπάντας) που συνεργαζόμαστε. Το όμορφο της υπόθεσης παρ’ όλα αυτά,είναι τα τραγούδια μας που επισκιάσανε 100% την απουσία αυτή, η σελίδα μας στο Facebook γέμισε likes και η μπάντα βγήκε αλώβητη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με τα τραγούδια μας και την ανταπόκριση τους απο τον κόσμο. Κι όταν ήδη στο παρελθόν συνθέσεις μας έχουν πάει ψηλά στα μουσικά charts της ελλάδας και τραγούδια μας τραγουδιούνται απ΄όλους τους έλληνες, καταλαβαίνετε οτι αντιμετωπίζουμε τέτοιες αναποδιές με άλλο αέρα. Το clip πάντως όταν βγει θα μας αποζημιώσει μιας και είναι γυρισμένο σαν το καλό παλιό καλό holywood. Oι Letrafons είναι λάτρεις του σινεμά και των πρωτότυπων σεναρίων.

MusicCorner: Παρακολουθήσαμε ένα live που εξελίχθηκε σε πάρτι με κύρια στοιχεία τους Beatles και άλλες pure rock επιτυχίες άλλων εποχών που είναι κλασικές. Αυτό είναι πάντα το πρόγραμμά σας;
Στέλιος Μακ: Ναι. Αγαπάμε την πλούσια κλασσική εμπορική αρμονία και μένουμε μακρυά απο ενδυματολογικά και εξυπνακίστικα τρικ του marketing και του “τι περνάει στον κόσμο”. Οι μουσικοί μας μέντορες (συνθέτες με πολλές και τεράστιες επιτυχίες)  μας έμαθαν ότι αυτά είναι ανοησίες. Ο κλασσικός τρόπος σύνθεσης είναι αυτός που πάντα θα περνάει και θα μένει. Ακόμα και τα ελληνικά τραγούδια που παίζουμε στα Live μας είναι απά Ξαρχάκο, Λοΐζο, Τσιτσάνη, Χατζηδάκη… Διασκευές που δουλεύαμε μαζί με τον αείμνηστο Μάνο Ξυδούς απο το 2003 και τις παρουσιάζουμε φέτος ολοκληρωμένα πρώτη φορά.

letrafons_live_2014_02_12

MusicCorner: Και τα δικά σας κομμάτια κινούνται σε vintage ήχους και ρυθμούς. Οι Letrafons  μπορεί να θεωρούνται «αναβιωτές» μιας άλλης εποχής;
Στέλιος Μακ: Αν θεωρήσουμε ότι τα 60’s και 70’s ήταν η τελευταία φορά όπου η ανθρωπότητα είδε  το φως της ελπίδας για ένα καλύτερο κόσμο, μέσω της τέχνης και της εξέλιξης τότε ναι… θα θέλαμε κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε όμως καλά ότι η ελπίδα αυτή έσβησε πλέον. Η τεχνολογική εξέλιξη καλπάζει αλλά η ανθρώπινη φύση έχει μείνει αιώνες πίσω. Νομίζουμε είναι θέμα χρόνου μέχρι η Γη να μας αντιμετωπίσει ως παράσιτα. Τώρα όσον αφορά το μουσικό κομμάτι, η αμιγώς ηλεκτρονική μουσική πεθαίνει σιγα-σιγα. Τα Live με ένα computer ή laptop δεν ψήνουν πλέον και ο κόσμος που νοιάζεται ακόμα, γυρνάει πίσω στις μπάντες και στο φυσικό ήχο. Δε θέλουμε να κάνουμε καμμία επανάσταση… Θέλουμε καλά τραγούδια να ενώνουν τον κόσμο κι οχι  ηλεκτρονικούς ήχους αποξένωσης….

MusicCorner: Ευχαριστούμε Στέλιο και ευχόμαστε καλή επιτυχία στους Letrafons.
Στέλιος Μακ: Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here