7/6/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Αυτό που ζήσαμε όλοι όσοι ήμασταν εκεί προχθές το βράδυ είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί με λόγια, θα προσπαθήσω όμως να αποδώσω κάτι από το κλίμα της βραδιάς. Η συναυλία-πάρτυ ξεκίνησε στις 21.15, με πλήθος κόσμου να έχει κατακλύσει την Τεχνόπολη από νωρίς, σε σημείο που τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν γύρω στις 21.30! Και μιλάμε για την Τεχνόπολη, που ο χώρος είναι τεράστιος! Η διοργάνωση ήταν άψογη, ενώ όλα σχεδόν τα σπουδαία ονόματα του ελληνικού ροκ πέρασαν από τη σκηνή, σε σημείο που αισθανόμουν ότι ήμουν καλεσμένη σε ένα surprise-party και ένας-ένας οι καλλιτέχνες ξεπηδούσαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου και δίναν τον καλύτερο τους εαυτό σε μια αυθεντική ροκ συναυλία, όπως οι παλιές καλές που έχουμε προλάβει κάποιοι από εμάς να ζήσουμε!

Ο Λάκης βγήκε στη σκηνή, φορώντας ένα καλοκαιρινό σακάκι, προφανώς για να μας τιμήσει (εφόσον αισθανόμασταν όλοι ότι ήμασταν οι επίτιμοι καλεσμένοι του), και, ως άψογος οικοδεσπότης, προανέγγελνε κάθε καλλιτέχνη-φίλο με δυο λόγια καρδιάς. Μετά την …αμφοτερόπλευρη ανταλλαγή αβροτήτων, ξεκινούσαν τα ατέλειωτα πειράγματα μεταξύ τους. Έβλεπες τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές εν σκηνή να αλληλοπειράζονται διαρκώς, να αυτοσαρκάζονται, και κατόπιν απλά να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό ερμηνευτικά!

Από τους πρώτους που άνοιξαν τη συναυλία ήταν ο πολυαγαπημένος Γιάνης Γιοκαρίνης, old school ροκάς και επιστήθιος φίλος του Λάκη, και στη συνέχεια έδωσε τη σκυτάλη στον Mod Γιώργο Δημητριάδη και στους Μπλε, με την Τζώρτζια να απογειώνει το παλιό γνώριμο και αγαπημένο “batida de coco”. Η βραδιά είχε αρχίσει να βγάζει σπίθες… Στη συνέχεια βγαίνει ο Χρήστος Δάντης και αξίζει να αναφερθεί το τρελό χειροκρότημα πριν το “παλιό μου παλτό” – ο οποίος (αν και δεν είμαι fan, τουναντίον) οφείλω να ομολογήσω ότι το ‘σκισε το κομμάτι, σε σημείο που ο Λάκης μετά του έδωσε συμβολικά το σακάκι του…! Φυσικά και πρέπει να αναφερθώ και στην υπέροχη Ελένη Δήμου, που μας ξεσήκωσε με την “αλεπού” και φυσικά το “Πάρε πασά μου” που τραγούδησαν ντουέτο με το Λάκη.

Από τις εμφανίσεις που έκλεψαν την παράσταση ήταν αναμφισβήτητα αυτή του Γιάννη Ζουγανέλη –κουμπάρος του Λάκη και συν-ένοχος στις ηρωικές εποχές του Αχ Μαρία- ο οποίος διασκεύασε μοναδικά το “Μοναχός στο Αγιο όρος” και δε σταμάτησε να κάνει πλάκα με το κοινό. Αργότερα ακολούθησε η εμφάνιση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τραγούδησε μόνο ένα κομμάτι και έφυγε, αλλά δεν μπορούμε να του κρατήσουμε κακία γιατί έχει μια φωνή που μπορεί να πει απλά ΤΑ ΠΑΝΤΑ και φυσικά ο “Κουρσάρος” Live πάλι μας έφερε δάκρυα στα μάτια, μετά από τόσα χρόνια που έχει γραφτεί… Αξίζει να σημειώσουμε και την απίθανη ατάκα του με αφορμή τις επικείμενες εκλογές: «Να θυμάστε φίλοι μου ότι πρώτα λέμε ΦΤΟΥ και μετά …ξελεφτερία!» για να αποσπάσει ένα πολύ θερμό χειροκρότημα…

Από τις πιο αγαπημένες στιγμές της βραδιάς ήταν και η εμφάνιση του Δημήτρη Πουλικάκου στη σκηνή, προκαλώντας ένα θερμότατο χειροκρότημα από κάτω, κυρίως από τα νέα παιδιά… Αυτός ο γερόλυκος του αυθεντικού ροκ δε το βάζει εύκολα κάτω. Μας τραγούδησε “βρώμικα φιλιά” με τον κόσμο από κάτω να χειροκροτά διαρκώς και να τραγουδά μαζί του.

Στη σκηνή ανέβηκε και ο Μανώλης Μητσιάς, που τραγούδησε μεταξύ άλλων την αυθεντική εκτέλεση της “παράξενης γιορτής” (καμία σχέση με την εκτέλεση του Χατζηγιάννη, ευτυχώς!), καθώς και η Γιώτα Νέγκα η οποία ήταν η μοναδική η οποία δεν έχει ξανασυνεργαστεί με τον Λάκη μέχρι στιγμής.

Όταν βγήκαν στη σκηνή οι Ονιράμα για να τραγουδήσουν ένα από τα τραγούδια που τους έχει γράψει ο Λάκης το χειροκρότημα ήταν χλιαρό, όπως και όταν είπαν το «να μ’ αγαπάς» που έχει γράψει ο Λάκης για το Σάκη (ο οποίος όχι, δεν παρευρέθηκε στο πάρτυ) αλλά αμέσως μετά βγήκε ο Λάκης μόνος του και είπε μοναδικά το “Σκληρά παιχνίδια”, το οποίο και αφιέρωσε στο Μάνο Ξυδούς.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η προβολή σε video wall του Δημήτρη Μητροπάνου να τραγουδά τα “Για να σ’ εκδικηθώ” και “Της νύχτας τα ηχεία” ενώ στη συνέχεια ο Λάκης τραγούδησε το πρώτο μαζί με όλο τον κόσμο!

Πολύ ωραία και η σκηνική παρουσία του Γιάννη Μηλιώκα, απόλυτα cool rock τύπος, του Σάκη Μπουλά που είπε εξαιρετικά ένα βαρύ λαϊκό που έχει γράψει ο Λάκης με τη Σάννυ Μπαλτζή (η οποία ανέβηκε και στη σκηνή), του Μπάμπη Στόκα που τραγούδησε μαζί με το Λάκη το “Εσύ εκεί”, φυσικά αφιερωμένο και αυτό στον Μάνο Ξυδούς, καθώς και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (τον οποίον και πιάσαμε να τα λέει Backstage με την Αλέκα Παπαρήγα!). Φυσικά το ότι ήταν εκεί η Αλέκα δεν είναι είδηση. Αυτό που είχε όμως ενδιαφέρον είναι ότι όταν ανέβηκε η Αρλέτα στη σκηνή σηκώθηκε όρθια και πήγε κοντά στη σκηνή, απ’ όπου και παρακολούθησε όλη την εμφάνισή της…

Τώρα για την Αρλέτα τι να πεις; Γλυκύτατη, αυτό-σαρκαζόμενη, οξυδερκής, με γάργαρη φωνή όπως ακριβώς τη θυμάστε όλοι… “Σερενάτα” φυσικά, “πάω πίσω λοιπόν στη μαμά μου” και τα “ήσυχα βράδια”, τα οποία τα είπαμε όλοι μαζί… Μόλις τελείωσε την εμφάνιση της, έκατσε σε μια καρεκλίτσα στο πίσω μέρος της σκηνής και πίνοντας την μπυρίτσα της παρακολούθησε τους υπόλοιπους ερμηνευτές.

Στο τέλος ανέβηκαν όλοι μαζί για το κλείσιμο της συναυλίας, τραγουδώντας τα “ήσυχα βράδια” και αποχαιρετώντας μας με τον πιο γλυκό τρόπο. Ήταν ένα απίθανο πάρτυ που ξεκίνησε με το αδιαμφισβήτητο “Δικαίωμα στο όνειρο” και έκλεισε με “το τραγούδι της ερήμου”. Άντε και στο …χρυσό Ιωβηλαίο Λάκη! Αλλά αυτή τη φορά για να χωρέσουμε όλοι πρέπει να κλείσεις το …Wembley νομίζω!

Το music corner κατάφερε να έχει πρόσβαση backstage και να σας μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε πίσω από τη σκηνή, ένα παράλληλο πάρτυ με όλους τους φίλους του Λάκη σε τρελά κέφια! Συνομιλήσαμε μάλιστα με αρκετούς από αυτούς, και σας παραθέτουμε μερικές στιχομυθίες:

Γιάννης Ζουγανέλης: Είμαι πραγματικά συγκινημένος, σήμερα. Με το Λάκη είμαστε φίλοι και κουμπάροι, είναι σπουδαίος καλλιτέχνης.

Music corner: Μιλήστε μου λίγο για το “Αχ Μαρία”… Πόσο ζηλεύω που δεν το πρόλαβα…
Γιάννης Ζουγανέλης: Το “αχ Μαρία” φιλοξένησε όλο το ηλεκτρισμένο τραγούδι! Εμείς τότε προσπαθούσαμε να βρούμε τους καινούριους κώδικες, δώσαμε την ψυχή μας μας ανακάλυψε ο κόσμος απο στόμα σε στόμα. Ζήσαμε μαγικές στιγμές!

Music corner: Πως σας φάνηκε η σημερινή βραδια;
Γιάννης Ζουγανέλης: Είναι μια υπέροχη βραδιά, όλοι εδώ έχουν έρθει από αγάπη και για να δώσουν αγάπη. Η αγάπη είναι το κλειδί ξέρεις, όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τον συνάνθρωπο και την πατρίδα…

(Εκείνη τη στιγμή καταφθάνει προς το μέρος μας ο Γιάννης Μηλιώκας και αναφωνεί ο Ζούγας: κορυφαίος! Και περνάει τη σκυτάλη στον…
Γιάννη Μηλιώκα: Ήρθαμε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τον Λάκη, να κάνουμε μια γιορτή όλοι εμείς οι φίλοι του. Θα ήθελα όμως προσωπικά να συγχαρώ όλους αυτούς που ήρθαν να μας ακούσουν σήμερα και μέσα σε αυτη την τρομολαγνεία της τηλεόρασης και της Ευρώπης είναι εδώ σήμερα αποδεικνύοντας ότι “δε μασάμε”! Το χειροκρότημα είναι όλο δικό τους!

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, αφού κατέβηκε από τη σκηνή, καθόταν backstage και απολάμβανε τη συναυλία. Του έπιασα την κουβέντα, με αφορμή τη σημερινή γιορτή, αλλά η αλήθεια ήταν ότι ήθελα να γνωρίσω από κοντά αυτόν τον φοβερό ροκά, τον Θείο Νώντα που πάντα ξέρει, και έχει αφήσει εποχή, μεταξύ άλλων, και με τις ραδιοφωνικές του εκπομπές. Γλυκύτατος, gentleman, αλλά με αυτή τη ροκ σπίθα στο μάτι… Που δε λέει να σβήσει… Γιατί ροκ γεννιέσαι, δε γίνεσαι… Συζητώντας για την γιορτή μου είπε πως είναι πολύ χαρούμενος που είναι εδώ και συμμετέχει. Τον Λάκη τον ξέρει και αυτός χρόνια. Στη ερώτηση μου αν θα σταματήσει ποτέ τα live, με κοίταξε σα να ήμουν τρελή! Όσο για το πώς βλέπει τη νέα γενιά; «Παραείναι ορθολογική και έχει χάσει το στόχο της. Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν έχουμε στίγμα ως κοινωνία και ως άτομα πια. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος όμως, και παλεύω καθημερινά… Ούτε καβάντζες χρηματικές έχω, ούτε με νοιάζει. Θα έρθουν ίσως και χειρότερα και πρέπει να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε, με το να είμαστε αυθεντικοί και να ξαναβρούμε τις αληθινές αξίες».

Δε θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε και με το Γιάννη Γιοκαρίνη: «Τουλάχιστον 30 χρόνια είμαστε φίλοι με το Λάκη! Το σημερινό το χάρηκα πολύ, έμεινα ως το τέλος ενώ βγήκα στην αρχή, ήταν τόσο ζεστή βραδιά γεμάτη αγάπη και αληθινά rock στιγμές!»

Η Αρλέτα, πολυαγαπημένη φίλη του, είχε μόνο καλά λόγια να μας πει: «Ο Λάκης είναι απόλυτα άξιος και της αγάπης και της αναγνωρισιμότητας του όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε φίλοι άπειρα χρόνια, είναι σαν να ενώθηκαν τα δυο τελείως ετερώνυμα και συνέβη κάτι σπάνιο όπως η φιλία μας! Είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ και κυρίως εκτιμώ. Και  αυτός ο χώρος ξέρετε δεν είναι …αγαπησιάρης!»

Για το τέλος πήγαμε να αποχαιρετίσουμε Λάκη Παπαδόπουλο, τον άψογο οικοδεσπότη μας και να τον ευχαριστήσουμε για το φοβερό πάρτυ που έστησε για μας. Μόνο μια ερώτηση του έκανα, πως νιώθει μετά από 4 ώρες περίπου πάνω στη σκηνή με τόσο κόσμο από κάτω: «Υπερκαλυμμένος! Δεν έχω μάθει σε τέτοια αγάπη! Είμαι συγκινημένος από τον κόσμο και τις σημερινές του αντιδράσεις. Ειλικρινά δεν έχω λόγια…» !

——————-

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here