21/11/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Στο φιλόξενο «Χυτήριο» στην Πειραιώς εμφανίζεται η Πωλίνα με τους συνεργάτες της κάθε Κυριακή του Νοεμβρίου, και, φυσικά, βρεθήκαμε εκεί προκειμένου να την ακούσουμε, να θυμηθούμε τα παλιά και ν’ αφήσουμε για λίγο τη μιζέρια της εποχής και την κρίση, ταξιδεύοντας, νοερά έστω, στις Σεϋχέλλες.

polina_live_2013_11_5

Λίγα λεπτά πριν η Πωλίνα ανεβεί στη σκηνή, μιλήσαμε μαζί της για την «επιστροφή» της στο προσκήνιο, αλλά και τα σχέδιά της για το μέλλον.

Music Corner: Μίλησέ μας λίγο για τα live που κάνεις τον τελευταίο καιρό.
Πωλίνα: Τα live τα έχω ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Μετά την εξαετή θητεία μου δίπλα στον Σταμάτη Κραουνάκη, βγήκα από την «τρύπα» δειλά δειλά εκμεταλλευόμενη ένα μικρό κενό στο πρόγραμμά μου και μια πρόταση από ένα μαγαζί στο Γκάζι. Η δουλειά μου με τον Σταμάτη μου άνοιξε άλλους δρόμους, μουσικούς και θεατρικούς, όπως και η συνεργασία μου στο «Αγγέλων Βήμα». Μαζί, λοιπόν, με τον Δημήτρη Κίκλη και τον Μάριο Χριστόπουλο, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που κάλυπτε όλο το παλιό μου ρεπερτόριο. Στην αρχή μου φάνηκε λίγο δύσκολο, μετά τη συνεργασία με τον «θεό» Κραουνάκη, να επιστρέψω στα εμπορικά τραγούδια μιας άλλης εποχής. Αλλά, αφενός δεν πρέπει να αποποιούμεθα όσα έχουμε κάνει, αφετέρου αυτά τα τραγούδια είναι που ξαναζωντάνεψαν τα live. Και όλος ο Δεκέμβρης είναι γεμάτος με εμφανίσεις σε 8Ball, Dream City στα Μελίσσια, Χυτήριο, Shamone, που πέρυσι είχαμε τεράστια επιτυχία, με βάση αυτά τα τραγούδια, άσχετα αν το live εξελίσσεται με τραγούδια Κραουνάκη, πιο έντεχνα, πιο λαϊκά και άλλα. Όλα αυτά τα τραγούδια, όμως, που μας ξαναέφεραν στην επικαιρότητα είναι κομμάτια που δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Και το λέω αυτό επειδή πέρυσι με τον Μπίγαλη κάναμε μια τεράστια επιτυχία στο Gagarin και θα ξαναπαίξουμε στις 28 Δεκέμβρη στο Κύτταρο.

Music Corner: Είναι τραγούδια που ξυπνούν μνήμες στους παλιούς και τα γνωρίζουν και οι νέοι.
Πωλίνα: Οι νέοι τα γνωρίζουν ήδη. Αυτό διαπιστώνουμε όταν βλέπουμε ότι στα live ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 25 χρόνια. Δεν είναι τυχαία η «αναβίωση» αυτού του ρεπερτορίου, με την έννοια ότι ναι μεν τα κομμάτια έχουν κάνει τον κύκλο τους, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι οι συνθέτες και στιχουργοί της εποχής εκείνης, εκτός από το κομμάτι «διασκέδαση» στα τραγούδια, πέρναγαν και κάποια μηνύματα που παραμένουν επίκαιρα, όπως το «Όλοι τα παίρνουν». Και ίσως το γεγονός ότι την τελευταία δεκαπενταετία υπήρξε κορεσμός και η δισκογραφία λειτουργεί με σύστημα «φασόν», τα νέα παιδιά έχουν στραφεί στα «παλιά». Οι νέοι αναβίωσαν αυτό το ρεπερτόριο του ’80 και του ’90 με την επιλογή τους. Αυτό είναι το καταπληκτικό και το σημαντικότερο. Για παράδειγμα, στις 3 Γενάρη θα παίξουμε στο 8Ball στη Θεσσαλονίκη που είναι heavy metal σκηνή, και θα γίνει χαμός.

polina_live_2013_11_1

Music Corner: Μας είπες νωρίτερα ότι η συνεργασία με τον Κραουνάκη σου άνοιξε νέους δρόμους που συνεχίστηκαν με το «Αγγέλων Βήμα».
Πωλίνα: Ο χώρος του θεάτρου μας έδωσε την ευκαιρία να παίξουμε σε ένα τεράστιο θέατρο στο Regency Casino της Θεσσαλονίκης. Κι εκεί είδαμε ότι έχεις δύο δρόμους. Το θέμα είναι να δουλεύεις, να «ψάχνεσαι» και να προσπαθείς να ανοίγεις νέα μονοπάτια. Δε γίνεται να μένεις ο ίδιος πάντοτε. Απλά εμείς ξεκινάμε με το παλιό ρεπερτόριο και το εξελίσσουμε στην πορεία.

Music Corner: Οι συνεργάτες σου;
Πωλίνα: Είναι νέα παιδιά και οι δύο που κινούνται και στο χώρο του θεάτρου. Ο Δημήτρης Κίκλης παίζει πλήκτρα και τραγουδάει και ο Μάριος Χριστόπουλος που παίζει πνευστά. Τα νέα παιδιά έχουν την ατυχία σήμερα να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, να εκφραστούν. Η δημιουργία, βέβαια, παραμένει δημιουργία, αλλά δισκογραφία σήμερα δεν υπάρχει. Τους λέω ότι, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, η αισθητική, η αμεσότητα και ο επαγγελματισμός είναι τα κυριότερα προσόντα που πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης. Χαίρομαι που παίζω μαζί τους και πιστεύω ότι κι εκείνοι το χαίρονται.

Music Corner: Κάτι καινούριο σκέφτεσαι;
Πωλίνα: Κάτι θα ετοιμάσουμε, φυσικά μέσω internet. Τα «Κλασικά εικονογραφημένα» βγήκαν μέσα από το internetκι έτσι θα συνεχίσουμε.

Music Corner: Και πέρυσι που τα είχαμε ξαναπεί, αλλά και σε μια τυχαία συνάντησή μου με τον Κώστα Μπίγαλη, μου είχατε αναφέρει ότι υπήρχαν σκέψεις για ένα group με αρκετούς από εσάς τους «παλιούς». Τι συνέβη και δεν προχώρησε; Το έχετε στα «υπόψιν»;
Πωλίνα: Με τον Κώστα είμαστε συνεργάτες εδώ και πολλά χρόνια. Ναι, ξεκινήσαμε μια δουλειά με αρκετούς σημαντικούς καλλιτέχνες, αλλά είδαμε ότι το budget δεν «έβγαινε». Βρήκαμε κάποια λύση, αλλά τελικά δεν έτυχε να το προχωρήσουμε. Δεν συμφωνήσαμε με το χώρο. Είναι πάντα στα «υπόψιν» γιατί έτσι κι αλλιώς με τον Μπίγαλη κάποια στιγμή θα συνεργαστούμε, όπως η συναυλία που έχουμε στο Κύτταρο.

polina_live_2013_11_3

Music Corner: Και συνεχίζεις όλο το χειμώνα με το δικό σου σχήμα που σας βλέπουμε κι απόψε;
Πωλίνα: Ναι, έχουμε άλλες δύο Κυριακές εδώ στο «Χυτήριο» και θα παίζουμε σε διάφορους χώρους, ενώ φέτος θα αφήσουμε την Αθήνα και θα παίξουμε και σε πολύ ωραία club και στην επαρχία. Φέτος που είναι χειρότερα τα πράγματα, υπάρχει μεγάλη κίνηση.

Music Corner: Πωλίνα, σ’ ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλες σου τις εμφανίσεις.
Πωλίνα: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Κατεβήκαμε μαζί με την Πωλίνα από το καμαρίνι και πριν καλά καλά προλάβουμε να καθίσουμε, ο Δημήτρης ξεκίνησε το “It’s My Life” των Bon Jovi σε mix με το «Έλα» της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Με τις «Κόντρες» μας καλησπέρισε και η Πωλίνα, ενώ τις «Πεθερές» ακολούθησε το πάντα επίκαιρο «Όλοι τα παίρνουν».

Με απίστευτο κέφι από την Πωλίνα και τους μουσικούς της, η βραδιά κύλησε γρήγορα με τις επιτυχίες της από το παρελθόν. «Βαγκον-λι», «Φοβερό», «Μπιρίμπα», «Κυκλοφόρησε», «Ροζ μπικίνι», «Πασάς», «Μπαμπού», «Ανησυχώ», “Push ups”, και, φυσικά, «Σεϋχέλλες». Οι …προσκλήσεις της Πωλίνας για συμμετοχή του κοινού στα τραγούδια είχαν μαζική ανταπόκριση ενώ τα πειράγματα και τα γέλια δεν έλεγαν να σταματήσουν. Το πρώτο μέρος έκλεισε με τον Δημήτρη να ξεκινάει το “Summertime” και την Πωλίνα να ολοκληρώνει με «Ανθρώπων Έργα».

polina_live_2013_11_13

Η τραγουδίστρια κατέβηκε από τη σκηνή και ανακατεύτηκε αμέσως με το κοινό, χαιρετώντας εγκάρδια όλους τους παραβρισκόμενους, αρκετοί εκ των οποίων, φυσικά, κινούνται στον χώρο. Στο δεύτερο μέρος εκτός από την Πωλίνα, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον Νίκο Ρουσσάκη να ερμηνεύει “Someone Like You” και “Rolling in the Deep” της Adele, “Ain’t no sunshine” του Bill Withers , “Dance me to the end of love” του αγαπημένου Leonard Cohen και άλλα, όπως το ντουέτο με την Πωλίνα “Dream a little dream of me”.

Η τραγουδίστρια συνέχισε με «Ανατολίτισσα» αλλά και «Μπας κλας» και «Βάλ’ το δίσκο». Το medley “I put a spell on you” με το «Εσένα δε σου άξιζε αγάπη» από τον Δημήτρη με την Πωλίνα, ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς.

“Unchain my heart” και «Άδωνις», αλλά και «Η σωτηρία της ψυχής», «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ», «Μοίρες», και «Τα πιο ωραία λαϊκά» ήταν μερικά από τα τραγούδια που ακούσαμε στο δεύτερο μέρος, με το κέφι να δυναμώνει και τους καλλιτέχνες να μεταφέρουν τη θετική τους ενέργεια αλλά και να διασκεδάζουν όσο κι εμείς.

polina_live_2013_11_22

Το πρωϊνό δευτεριάτικο ξύπνημα, μας ανάγκασε να φύγουμε βιαστικά από το «Χυτήριο», αλλά με τη διάθεσή μας ανεβασμένη.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here