17/6/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Για ακόμα μια φορά μας μάγεψε η Fide Koksal στην παρουσίαση του δεύτερου άλμπουμ της, που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην ταράτσα του Gazarte.

Το «ουρί», όπως αποκάλεσε την Τουρκάλα τραγουδίστρια και δημιουργό ο Μίμης Πλέσσας, μας υποδέχθηκε κεφάτη, αλλά και λίγο αγχωμένη, στην παρουσίαση του “Buyu”, που σημαίνει «μαγεία» και κυκλοφόρησε πριν δυο μήνες σε Ελλάδα και Τουρκία.

fide_event_2013_06_18

Λίγο πριν τις 21.00, η Fide πήρε το μικρόφωνο και ξεκίνησε μιλώντας για τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο κόσμος τόσο στην πατρίδα της όσο και στη «δεύτερη» πατρίδα της, στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στους συμπατριώτες της που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, αλλά και σε όσους θέλουν έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. “Το “Buyu” σημαίνει «μαγεία» και θα σας παρουσιάσουμε τα τραγούδια του”, συνέχισε. “Ευχαριστώ την EMI που το κυκλοφορεί στην Ελλάδα και την Τουρκία και σύντομα και στην Ευρώπη. Ευχαριστώ τους δημιουργούς, τον μεγάλο μαέστρο Μίμη Πλέσσα, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, τον Νίκο Κυπουργό, τον Armenak Markosyan, τον Νάσσο Σωπύλη και την αγαπημένη μου μπάντα καθώς και όλους τους μουσικούς που έπαιξαν στο δίσκο. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Παντελή Θαλασσινό που μου έκανε την τιμή να τραγουδήσουμε μαζί ένα ντουέτο”, ενώ στη συνέχεια κάλεσε τον Μίμη Πλέσσα να πει δυο λόγια για τη γνωριμία και τη συνεργασία τους.

Όταν με πλησίασε ένα τέτοιο πλάσμα και μου είπε ότι θα ήθελε να γράψει τουρκικούς στίχους στα τραγούδια μου, ως ξιπασμένος, είπα αμέσως ναι, αλλά μετά από δεκαπέντε μέρες γιατί είχα υποχρεώσεις. Στις δεκαπέντε μέρες ακριβώς, ήρθε αυτό το «ουρί» με θαυμάσιους στίχους στα αγγλικά, που εξηγούσαν τι είχε γράψει στα τουρκικά. Κάποια στιγμή κάθομαι στο πιάνο και την ακούω να τραγουδάει. Και τραγουδάει καλύτερα απ’ όσο έχω πιστέψει. Κι επειδή είμαι παντρεμένος τα τελευταία είκοσι χρόνια και δε μπορούσα να κάνω κάτι άλλο, αποφάσισα να την …παντρέψω! Να γίνω κουμπάρος της Fide με τον αγαπημένο μου μαέστρο Νάσσο Σωπύλη”. Έτσι έγινε η γνωριμία και ξεκίνησε η συνεργασία της Fide με τον μεγάλο συνθέτη Μίμη Πλέσσα.

fide_event_2013_06_02

Ακολούθως, η Fide αναφέρθηκε στο πρώτο video clip για το τραγούδι “Rahime”, στο οποίο πρωταγωνίστησαν ο Στάθης και η Ιωάννα, από τα παιδικά χωριά SOS, ο πρόεδρος των οποίων πήρε το λόγο, με τους πρωταγωνιστές του clip: “Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς που συνδεθήκαμε με αυτό το εκπληκτικό μουσικό αποτέλεσμα αλλά και όλο το video clip όπως παρουσιάστηκε. Ήταν κάτι ξεχωριστό γιατί παρά τα πολύωρα γυρίσματα, τα παιδιά επέστρεψαν ξεκούραστα και ενθουσιασμένα που αν τους το ζητούσαμε και πάλι θα το έκαναν με μεγάλη χαρά”, είπε ο Κος Πρωτόπαπας, με τον Στάθη και την Ιωάννα να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του.

fide_event_2013_06_05

Το live ξεκίνησε με το ομότιτλο μελωδικό τραγούδι και συνεχίστηκε με το «Θέλει αγάπη η ζωή», με τον Παντελή Θαλασσινό να συνοδεύει τη Fide. Το “Roots and Memories” από τον προηγούμενο δίσκο ακολουθήθηκε με το γλυκό “Basit” και το “Havada”, παλιότερη αγαπημένη σύνθεση του Μίμη Πλέσσα σε jazz έκδοση.

fide_event_2013_06_06

“Ben Olayim”, “Kime Soyleyim Derdimi”, Yesil Gokyuzu” και “Bir Kis Sabahi” ακούσαμε στη συνέχεια με τη Fide να ενθουσιάζει με τις φωνητικές της δυνατότητες και τους μουσικούς της, ιδιαίτερα τον Μιχάλη Καταχανά στη βιόλα και τον Δημήτρη Κλώνη στα τύμπανα, να δίνουν ρεσιτάλ. Σταθερές αξίες, φυσικά, ο Νάσσος Σωπύλης στο πιάνο, ο Δημήτρης Στασινός στο κοντραμπάσο και ο Στέφανος Κωνσταντινίδης στο programming. Τελευταίο κομμάτι της παρουσίασης ήταν το “Rahime”, ένα πολύ δυνατό κομμάτι που πιστεύουμε ότι σύντομα θα πάρει τη θέση που του αξίζει στις προτιμήσεις του κοινού.

Παρά το παρατεταμένο χειροκρότημα και τα αιτήματα για ένα, τουλάχιστον, “encore”, η Fide δεν μας έκανε τη χάρη, αλλά ανακατεύτηκε με το κοινό δεχόμενη συγχαρητήρια.

fide_event_2013_06_23

Βρήκαμε κι εμείς την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Παντελή Θαλασσινό που μας μίλησε για τη γνωριμία και τη συνεργασία του με την τραγουδίστρια: “Με τη Fide δε γνωριζόμαστε πολύ καιρό. Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν να κάνουμε μια κοινή συναυλία αλλά επειδή διέκοψα τις εμφανίσεις μου δεν έγινε. Ωστόσο, η φιλία και η συνεργασία μας ευοδώθηκε μ’ αυτό το ντουέτο σε μουσική του Γιώτη Κιουρτσόγλου. Τη θεωρώ πάρα πολύ καλή τραγουδίστρια, μπήκε πολύ εύκολα στη δική μας νοοτροπία και είναι τιμή για μας που θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα της. Είναι και ένα δείγμα ότι όχι μόνο εμείς οι καλλιτέχνες αλλά και οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Είμαστε από την ίδια πάστα, έχουμε τα ίδια βάσανα, τα ίδια προβλήματα. Άλλοι μας «φυτεύουν» έχθρες και αντιπαλότητες. Η συνεργασία αυτή είναι ένα δείγμα φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης”.

MusicCorner: Στη συνέντευξή της προ ημερών στο www.musiccorner.gr σε χαρακτήρισε πολύ «γενναιόδωρο».
Παντελής Θαλασσινός: Δεν κολλάω τίτλους και ταμπέλες πάνω μου. Δε θέλω να «ανήκω» κάπου ή να κρατάω «πρωτόκολλα», να έχω «αμφιέσεις» μέσα στο χώρο.

MusicCorner: Το καλοκαίρι πού θα σε δούμε;
Παντελής Θαλασσινός: Μετά τις 20 Ιουνίου θα ξεκινήσω τις συναυλίες μου από το Κιλκίς, 23 και 25 θα παίξω στην Κρήτη, στις 5 Ιουλίου στο Αίγιο, στις 6 στην Πάρο και 9 Ιουλίου θα είμαι στο Βεάκειο. Αυτά θυμάμαι πρόχειρα, αλλά συνολικά θα δώσω 20 συναυλίες, με αρκετά μειωμένο εισιτήριο για να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να μας δει, μια που έχουμε και ένα καινούριο δίσκο να παρουσιάσουμε.

MusicCorner: Για το δεύτερο δίσκο που μας είχες πει ότι ετοιμάζεις;
Παντελής Θαλασσινός: Πρόκειται για ένα live που πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί για να κυκλοφορήσει περίπου τα Χριστούγεννα.

MusicCorner: Ευχαριστούμε πολύ Παντελή, καλή επιτυχία σε όλα.
Παντελής Θαλασσινός: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

fide_event_2013_06_07

Στη συνέχεια αποσπάσαμε και δυο λόγια από τον Μίμη Πλέσσα:

Μίμης Πλέσσας: Η Fide είναι κάθε φορά καλύτερη, ωριμάζει με απίστευτη ταχύτητα. Αυτό που κάνει είναι διεθνές και πολύ δυνατό. Δεν περιορίζεται στην πατρίδα μας ή την πατρίδα της που περνάμε δύσκολες εποχές. Της εύχομαι καλή επιτυχία με όλη μου την καρδιά. Και έχει και εξαιρετικούς συνεργάτες μουσικούς.

MusicCorner: Έλεγε σε συνέντευξή της ότι αισθάνεται φοβερά τυχερή που συνεργάζεται μαζί σας, αλλά και πόσο ευγνώμων νιώθει.
Μίμης Πλέσσας: Ναι, ο πρώτος της δίσκος έγινε πάνω σε δικές μου συνθέσεις και αυτό της έδωσε μια δυνατότητα να τολμήσει. Της δυνάμωσε τα φτερά. Αλλά το αξίζει κιόλας.

MusicCorner: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πλέσσα.
Μίμης Πλέσσας: Να είστε καλά.

fide_event_2013_06_25

Αφού ο πολύς κόσμος έφυγε από το χώρο, μιλήσαμε και με τη Fide για να μας πει τις εντυπώσεις της από την παρουσίαση.

MusicCorner: Διακρίναμε λίγο άγχος στην αρχή, αλλά μετά από μια τόσο επιτυχημένη παρουσίαση και μια ακόμα πολύ καλή ερμηνεία, πώς νιώθεις;
Fide Koksal: Αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα γιατί σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μένα που ήταν παρόντες όλοι οι δημιουργοί του δίσκου, οι μουσικοί και πολλοί φίλοι μου, παρά τα γεγονότα της Τουρκίας αλλά και της σημερινής βροχής. Δημιουργήθηκε μια πάρα πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και πέρασα κι εγώ πάρα πολύ καλά. Γι’ αυτό ευχαριστώ πολύ όλους όσους με τίμησαν απόψε.

MusicCorner: Σ’ ευχαριστούμε κι εμείς και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δίσκο.
Fide Koksal: Σας ευχαριστώ και πάλι.

fide_event_2013_06_27

Λίγα λεπτά μετά τις 23.00, χαιρετήσαμε τη Fide και τους μουσικούς της και αποχωρήσαμε, με τη βροχή να συνοδεύει στο μυαλό μας τα δυναμικά ακόρντα του “Rahime”.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here