28/12/2011
Γράφει η Νεκταρία Γιαννούλη
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου και το συγκρότημα Άγριες φράουλες, παρουσιάζει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Αθηναγόρας Πλάζα”, στο KooKoo στο Γκάζι. Το βράδυ είναι βροχερό, αφιλόξενο αλλά παράλληλα και …ροδοειδές, καθώς δεν βρέχει μόνο καρέκλες αλλά και …άγριες φράουλες!

Παρόλη τη κακοκαιρία, ο κόσμος από τις 10 κιόλας, αρχίζει να γεμίζει το μαγαζί! Λίγο αργότερα, στη σκηνή θα ανέβει το support συγκρότημα Superpuma για ένα sound check! Δεν θα τσεκάρουν μόνο τον ήχο αλλά θα αλλάξουν θέση και σε ένα  ξύλινο γλυπτό  που υπάρχει πάνω στη σκηνή. Το γλυπτό αυτό, έχει στο στέρνο το S του Superman κολλημένο με μονωτική ταινία! Του βάζουν μια ροζ πανκ περούκα, πάνω από την ασφυξιογόνα μάσκα που φοράει! Ναι, κάλα καταλάβατε, το γλυπτό αυτό, προφανώς ήθελε να αντιπροσωπεύσει κάτι. Αν σκεφτούμε ένα απλό παράδειγμα, το S του Σούπερμαν μπορεί παράλληλα να συνδυάζεται και με το S των Superpuma…

Ο frontman των Superpuma θα καλησπερίσει το ακόμη βρεγμένο κοινό και η βραδιά θα ξεκινήσει πολύ δυναμικά! Η μουσική τους μοιάζει σκοτεινή και πανκ, με την διάθεση να υπενθυμίσει ότι …the punk is not dead! Όπως μάθαμε, το συκρότημα δημιουργήθηκε το 2007, κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς γέλιου και ψυχεδέλειας, όπου αν έπιναν ένα ποτήρι ούζο ακόμη, ένα …Super Puma ελικόπτερο θα προσγειωνόταν στην αυλή για να τους σώσει! Με το αστείο αυτό, τα μέλη του συγκροτήματος γελάνε ακόμα, τέσσερα χρόνια μετά! Στη συνέχεια θα πούν πολλά τραγούδια τους, εκ των οποίων μερικά θα είναι το: “Viva Renata” , το “Welcome to the dream machine” και το “Buhhalo Bill” που όπως θα πεί ο τραγουδιστής, “για κάποιους υπάρχει ο Αη Βασίλης και για κάποιους ο …Μπάχαλο Μπίλης” ! Η δυνατή μουσική τους θα προετοιμάσει σκληροπυρηνικά το κόσμο ενώ ταυτόχρονα θα ευχαριστήσουν τις Άγριες φράουλες για τη πρόσκληση!

Έχει πάει έντεκα και μισή και είναι ώρα για Άγριες Φράουλες! Ξεκινούν με το “Αρχείο Ιv πρόβλημα” και με το “Ν.Ο.Μ.Α” ! Ο Τόμας, ο τραγουδιστής τους, καλωσορίζει το κοινό στο …Αθηναγόρας Πλάζα! Αμέσως μετά ρωτάει αν βρέχει πολύ έξω. Αφού η απάντηση του κοινού είναι ναι, θα συνεχίσει λέγοντας ότι για όσους βράχηκαν και ήρθαν, θα δώσουν το καλύτερο τους ευατό!

Συνεχίζουν με το τραγούδι “Ο Αρχηγός” . Πριν αρχίσει το τραγούδι, ο Τόμας θα πει ότι για όλους τους αρχηγούς, εκεί που σταματάει η φαντασία ξεκινάει η …ελληνική πραγματικότητα! Το αμέσως επόμενο κομμάτι θα είναι η Ξεσσαλονίκη από Ξύλινα Σπαθιά και θα ακολουθήσει και η δική τους “Ζαχαροποντη”, γιατί έξω μπορεί να βρέχει νερό, αλλά μέσα βρέχει …ζάχαρη!

Συνεχίζουν και με μια άλλη διασκευή από τα Ξύλινα Σπαθιά, το πολύ γνωστό “Τροφή για τα Θηρία”. Εν συνέχεια, θα ακούσουμε πολλά δικά τους κομμάτια, με τη συνοδεία βίντεο που παίζουν σε πανί προτζέκτορα! Μερικά από αυτά θα είναι, το “Παράξενο Φιλί”, το “Δεσποινίς Νόβα” όπως επίσης και το “ Βασιλιάδες μιας στιγμής”. Στη συνέχεια θα μας ξαναπάνε βόλτα στη Θεσσαλονίκη με το “Δώσ’ μου λίγη αγάπη ακόμα” από Τρύπες! Ο Τόμας ρωτάει το κοινό αν είναι ερωτευμένο. Θα συνεχίσει να ρωτάει, αλλά αυτή τη φορά αστειευόμενος θα αναρωτηθεί αν το κοινό είναι όντως ερωτευμένο εφόσον κοιτάει τις τσέπες του!

Προς το τέλος του live, ο τραγουδιστής θα πει “κατεβαίνουμε στο δρόμο να δούμε που τα βάζεις, να δούμε που τα τρως, αλλά δεν μας αφήνουν οι μπάτσοι και ο στρατός!” Το κομμάτι που θα παίξει, είναι το “Παίζει παρέλαση”. Θα ακολουθήσουν τα “Νούμερα” και “Η ληστειά της μέρας”!

Στο τέλος ο Τόμας συστήνει  το συγκρότημα στο κοινό… Τον Τσε στα πλήκτρα και τον προγραμματισμό, τον Σταύρο Άνιφ στη κιθάρα και τον Γιώργο (Τζο) και Δημήτρη Καλαϊτζόγλου σε τύμπανα και μπάσο! Την ώρα βέβαια της γνωριμίας του συγκροτήματος με το κοινό, πέρα από την έξω βροχή, θα βρέξει και πολλά …χειροκροτήματα από τον κόσμο, που θα αναδείξει έτσι τον ενθουσιασμό του για το live που μόλις παρακολούθησε! Το σκοινί και η σκηνή άντεξαν στο χειροκρότημα και το group θα αποχαιρετίσει το κοινό με τα τραγούδια “Μαύρη γλώσσα” και “Κάψουλες”, ενώ θα ευχαριστήσει για άλλη μια φορά όλους όσους σηκώθηκαν από το καναπέ τους και πήγαν να περάσουν τη βραδιά μαζί τους!

Μετά τη συναυλία το συγκρότημα μας υποδέχτηκε για μερικές δηλώσεις…

Music Corner: Θέλω να μου πεις μερικά πράγματα για το συγκρότημα σας… Πότε ξεκινήσατε όλοι μαζί, πως συναντηθήκατε, πως δημιουργήσατε τις Άγριες Φράουλες…
Άγριες Φράουλες – Τόμας: Τα παιδιά ήταν σε άλλο συγκρότημα. Ο Γιώργος και ο Δημήτρης Καλαϊτζόγλου ήταν στο Κουρέα και οι …χειρότεροι πελάτες του, μας βρήκαν στη συνέχεια! Eγώ με τον Τσε βρεθήκαμε στην Αγγλία, όπου σπoυδάζαμε πολιτικοί μηχανικοί και κινηματογραφιστές. Όλα αυτά τα βιντεάκια που είδες στη διάρκεια του live, είναι δικές μας παραγωγές. Όταν γυρίσαμε λοιπόν από την Αγγλία, φρικάραμε λίγο με τη κατάσταση  που αντιμετωπίσαμε εδώ. Εκεί κάναμε “ζωάρα” και εδώ συναντήσαμε αυτή την εξαθλιωμένη κατάσταση… Κάναμε μερικές συνεργασίες για τον κινηματογράφο. Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε το “Αθηναγόρας Πλάζα” , το κάναμε σαν αστείο, εγώ και ο Τσε, το παιδί στα πλήκτρα. Ε, και ενα βράδι σε ενα σπίτι, άκουγα μουσική με τα ακουστικά μου και έρχεται αυτός ο κύριος που παίζει κιθάρα και με ρωτάει τι ακούω. Του απάντησα ότι κάνουμε μια μικρή μπάντα και παίζουμε και …αυτομάτως φόρεσε τα ακουστικά και να που τώρα τον έχουμε κιθαρίστα! Ο κύριος από εδώ (ντράμερ) ήταν και σε άλλα συγκροτήματα  και έχει κάνει δισκογραφία εδώ, δεν τον γνωρίζαμε! Εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε ηχογραφήσεις με άλλο ντράμερ, που δεν τσούλαγε, αλλά η ανάγκη μας να το στήσουμε αυτό το πράγμα, μας έκανε να προσπαθούμε. Αυτός εδώ είχε μια ιστορία στο ελληνόφωνο και ακούγοντας τα πρώτα μας demo ήταν λίγο δύσκολο να μπει ξανά στη διαδικασία γιατί ήξερε πολύ καλά που πάμε να μπλέξουμε. Παρόλα αυτά στις πρώτες μίξεις, κατάλαβε τι πάμε να κάνουμε, τα συζητήσαμε και στήσαμε αυτό το άλμπουμ που λέγεται “Αθηναγόρας Πλάζα”. Είναι μια δουλειά που τη κάναμε με πολύ μεράκι, μόνοι μας, με προσωπικά μας έξοδα και θέλουμε αυτό το πράγμα να το τσουλίσουμε. Αυτό που ψάχνουμε είναι η επικοινωνία. Δεν έχουμε να χάσουμε ή να κερδίσουμε τίποτα από αυτό. Οι δουλειές μας είναι άλλες και δύσκολες δουλειές. Το πρωί μας είναι σουρεαλιστικό, ενώ τα απογεύματα μαζευόμαστε να παίξουμε σε κάτι υπόγεια και χτίζουμε αυτό που λέγεται “Αθηναγόρας Πλάζα”.

Music Corner: To σχέδιο που υπάρχει στο άλμπουμ σας και το έχεις και εσύ τατουάζ απ’ ότι πρόσεξα, τι συμβολίζει;
Άγριες Φράουλες – Τόμας: Είναι ένα Αλφα και ένα Φι μέσα σε μια φράουλα. Μας το έχει φτιάξει ένας φίλος και ωραίος, πολύ ωραίος μουσικός, ο Κώστας Μπαλαντώνης. Μπλέχτηκε λίγο στη κατάσταση, κατάλαβε το concept και τη δουλειά του δίσκου και έτσι έγινε το σήμα μας!

Music Corner: Και το όνομα του συγκροτήματος σας, πως προέκυψε;
Άγριες Φράουλες – Τόμας: Εμείς όπως σου είπα ξεκινήσαμε να σπουδάζουμε κινηματογράφο στην Αγγλία, σπουδές που πληρώναμε από μόνοι μας γιατί οι γονείς μας δεν μπορούσαν να πληρώνουν αυτά τα καπρίτσια της τέχνης. Ε, είχαμε μια εργασία κάποια στιγμή με τον Τσε. Ο Τσε θα έκανε μοντάζ και εγώ κινηματογράφο. Η εργασία που είχαμε, ήταν για την ταινία “Άγριες φράουλες”. Αυτή τη ταινία την είχαμε στο σπιτι μας για ενα ολοκληρο εξάμηνο. Κάτι τύχαινε συνέχεια και δεν την βλέπαμε με αποτέλεσμα, εγώ τουλάχιστον, να κοπώ στο μάθημα. Ε, και με αυτό το σενάριο, βγαλαμε το συγκρότημα “Άγριες Φράουλες”. Ακόμη και τώρα δεν την έχουμε δει τη ταινία…!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here