23/12/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

“Ουσιαστικά αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να ξυπνήσουμε, να αντιδράσουμε, να ζήσουμε, να μη μας πάρει από κάτω, να μην είμαστε συνέχεια στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων, όσο δύσκολα κι αν είναι!” (Β. Ταγκούλη)

Την Τρίτη το βράδυ, βρεθήκαμε στο φουαγιέ του Θεάτρου 104 για μία συνάντηση με οικοδέσποινα τη μία και μοναδική Βικτωρία Ταγκούλη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ “Τετράδιο“! Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί πιο εύστοχος τίτλος για ένα δίσκο, που να περικλύει το νόημα που ήθελαν να αποδώσουν οι δημιουργοί του, αλλά και να καταλήγει σε ένα τόσο όμορφο και ταιριαστό αισθητικό αποτέλεσμα!

Το “Τετράδιο” περιέχει 10 ολοκαίνουρια τραγούδια και βασικοί συντελεστές του είναι ο Χρίστος Θεοδώρου στη σύνθεση και ο Μιχάλης Γελασάκης στους στίχους. Ακούγοντας τα τραγούδια, νομίζω διακρίνει με την πρώτη ο ακροατής μία νοσταλγική διάθεση (στην οποία παραπέμπει και το εξώφυλλο, το οποίο είναι όντως σε σχήμα και σχέδιο κλασικού τετραδίου!) αλλά και ένα παιχνιδιάρικο ύφος, ακούγοντας κομμάτια, όπως το “Καπελίνο”! Πρόκειται για τον τρίτο δίσκο, στον οποίο συνεργάζεται ο Χρίστος Θεοδώρου με τη Βικτωρία Ταγκούλη, έχοντας την επιμέλεια της σύνθεσης, έχοντας προηγηθεί το “α” και η “Φωτο.βόλτα“. Ωστόσο, είναι η πρώτη τους συνεργασία με το Μιχάλη Γελασάκη, αν και η πρώτη τους συνάντηση και η φιλία που τους συνδέει, προηγήθηκε, καθώς ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν.

Το όμορφο εξώφυλλο του δίσκου προετοιμάζει για το εξίσου όμορφο εσωτερικό περιεχόμενό του. Είναι σημαντικό ακόμη, να αναφέρουμε ότι η ευρηματική ιδέα του εξωφύλλου, ανήκει δικαιωματικά στο Μιχάλη Γελασάκη! Προσωπικά ξεχωρίζω με τις πρώτες ακροάσεις την “Πόλη” και τις “Διαπιστώσεις”, ένα τραγούδι που έχει φτάσει στα αυτιά του περισσότερου κόσμου, μιας και ήταν το τραγούδι-προάγγελος του “Τετραδίου”. Για τη Βικτωρία, είναι ξεχωριστό το κομμάτι “Βραδινή έξοδος”, ενώ για το Χρίστο το “Αποτύπωμα”, που είναι για εκείνον “το πιο κουλτουριάρικο”, όπως μας είπε! Ο Χρίστος Θεοδώρου αναφερόμενος στη νέα τους κυκλοφορία, είπε χαρακτηριστικά και εκ μέρους όλης της ομάδας, ότι “το άμπλουμ προέκυψε από την ανάγκη που είχαμε, να επιστρέψουμε στην πρωτόλεια ανάγκη για έκφραση”!

tagkouli_event_2013_12_09

Με το που κρατάς αυτό το δίσκο, φαίνεται ότι είναι μία προσεγμένη δουλειά, για την οποία ανυπομονούσαν τόσο οι δημιουργοί, όσο και οι φίλοι και ακροατές τους εδώ και καιρό. Με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια του δίσκου και με μία πολύ θερμή ατμόσφαιρα, με λίγους καλεσμένους,  είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με το “Τετράδιο” -και όχι μόνο- μαζί με τη Βικτωρία, το Χρίστο και το Μιχάλη, όπως θα δείτε και λίγο παρακάτω. Μας μίλησαν για τη συνεργασία τους, τη φιλία που τους συνδέει, τις υπόλοιπες ασχολίες και τα άμεσα σχέδιά τους. Ο επόμενος σταθμός που αφορά και τους τρεις καλλιτέχνες είναι στο Faust στις 9 Ιανουαρίου για μία μοναδική εμφάνιση και φυσικά, με τα καινούρια τραγούδια από το “Τετράδιο”!

MusicCorner: Μιλήσαμε τον Οκτώβριο με αφορμή την εμφάνισή σου στο Ρυθμό. Φτάσαμε στην κυκλοφορία του δίσκου και, εν τω μεταξύ, μεσολάβησε μία εμφάνιση στο Gazarte.
Βικτωρία Ταγκούλη: Στο Gazarte ήταν μία απίστευτη εμπειρία! Γιατί, είναι ένας υπέροχος χώρος, που αγαπώ πάρα πολύ και παρουσιάσαμε το δίσκο εκεί, πρώτη φορά live, με ένα κουαρτέτο εγχόρδων γυναικείο. Πήγε πάρα πολύ καλά και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτό το live! Και σήμερα, έτσι εγκαινιάζουμε την κυκλοφορία του δίσκου, με αυτήν τη βραδιά, με εκλεκτούς ανθρώπους που αγαπάμε και θέλουμε να τους δώσουμε τα δικά τους cd. Και, από εδώ και πέρα …έρχονται και άλλα live!

MusicCorner: Από το νέο άλμπουμ, έχουν ξεχωρίσει ήδη, οι “Διαπιστώσεις”. Εσύ ξεχωρίζεις κάποιο κομμάτι;
Βικτωρία Ταγκούλη: Αγαπάω πάρα πολλά κομμάτια του δίσκου! Ένα από τα αγαπημένα μου είναι και η “Βραδινή έξοδος”, είναι το δεύτερο στη σειρά, στο δίσκο. Τα νιώθω όλα τόσο δικά μου, που αυτή τη στιγμή, μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο! Η “Βραδινή έξοδος” πάντως, είναι από τα πολύ αγαπημένα μου. Κάθε φορά που το ακούω, σκέφτομαι “Κοίτα, αυτό μου αρέσει πάρα πολύ!”. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ προσεγμένη δουλειά, που την κάναμε με πάρα πολλή αγάπη, με πάρα πολύ αφοσίωση και μελέτη! Ήμασταν συγκεντρωμένοι στο αισθητικό αποτέλεσμα που θέλαμε να βγάλουμε, για αυτό και χρησιμοποιήσαμε κουαρτέτο εγχόρδων, προκειμένου να βγει αυτό ο φυσικός ήχος και, νομίζω, ότι το καταφέραμε! Τουλάχιστον εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένη, είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη δουλειά και θεωρώ ότι είναι από τις ωραιότερες που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής!

MusicCorner: Οι βασικοί συνεργάτες στο “Τετράδιο” είναι ο Χρίστος Θεοδώρου και ο Μιχάλης Γελασάκης. Κάνε μας ένα σχόλιο για αυτή τη συνεργασία…
Βικτωρία Ταγκούλη: Με το Χρίστο το Θεοδώρου συνεργάζομαι πάρα πολλά χρόνια, είμαστε σταθεροί συνεργάτες, συνοδοιπόροι πια στη δουλειά! Ο Μιχάλης είναι μία καινούρια συνεργασία και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί ταιριάξαμε πολύ φυσικά. Δηλαδή, όλο προέκυψε πάρα πολύ φυσικά! Ήμασταν φίλοι, κάναμε παρέα, προέκυψε να ακούσει κάποια μουσική του Χρίστου, να βάλει στίχους σε ένα τραγούδι, αυτό μετά έφερε ένα άλλο και έτσι προέκυψε ο δίσκος! Και αποφασίσαμε να κάνουμε δίσκο μαζί!

tagkouli_event_2013_12_02

MusicCorner: Μία από τις σημαντικές καλλιτεχνικές στιγμές σου, ήταν η συμμετοχή σου στη “Φουρκέτα”. Έχεις συμμετάσχει επίσης σε άλλα δύο μιούζικαλ. Έχεις στα σχέδιά σου κάτι καινούριο σε σχέση με το θέατρο;
Βικτωρία Ταγκούλη: Πάντα το μουσικό θέατρο υπάρχει στα σχέδιά μου! Δηλαδή, είναι κάτι, το οποίο αγαπάω πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι στα live βέβαια. Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου, όσον αφορά στο άμεσο μέλλον, που να αφορά το μουσικό θέατρο ή το μιούζικαλ. Αλλά, αν μου προέκυπτε και με ενδιέφερε σαν ιδέα… Γενικώς, μου αρέσει να κάνω πρωτότυπα πράγματα. Δηλαδή και τα δύο μιούζικαλ που έχουμε κάνει, είναι πρωτότυπα. Και ο “Ευτυχισμένος Prince” και το “Προς Κατεδάφιση”, ήταν καινούρια μιούζικαλ, από την αρχή γραμμένα, όλα καινούρια. Η “Φουρκέτα” ήταν επίσης ένα καινούριο έργο, θεατρικό μεν, αλλά εγώ είχα το μουσικό ρόλο. Με ενδιαφέρει δηλαδή, να είναι κάτι καινούριο. Δε ξέρω κατά πόσο θα με ενδιέφερε να κάνω ένα κλασικό παλιό μιούζικαλ. Τα αγαπάω, τα λατρεύω, τα έχω σπουδάσει, είναι κάτι που “το έχω” πολύ, απλώς γενικά, μου αρέσει να ψάχνομαι σε καινούρια πράγματα, να προτείνω νέες δουλειές. Αυτός είναι ο στόχος μου και αν προκύψει κάτι, εννοείται ότι θα το κάνω!

MusicCorner: Όσον αφορά στο “Τετράδιο”, υπάρχει κάποια σύνδεση με όσα γίνονται κοινωνικά; Υπερισχύει ο κοινωνικός ή πιο “συναισθηματικός” ή “ρομαντικός” στίχος;
Βικτωρία Ταγκούλη: Πιστεύω ότι, αυτό που έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή, ή τουλάχιστον κρίνοντας από τον εαυτό μου, είναι, να νιώσουμε, να αισθανθούμε. Είμαστε λίγο παγωμένοι. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Είμαστε, σα να μας έχουν βάλει σε ένα ψυγείο, είμαστε λίγο μουδιασμένοι με αυτά που συμβαίνουν. Χρειαζόμαστε συναίσθημα και αυτό, θα δημιουργηθεί από οποιοδήποτε ερέθισμα, είτε αυτό είναι επαναστατικό, είτε αυτό είναι ρομαντικό, είτε είναι θυμός, είτε μελαγχολία! Εγώ πιστεύω στο συναίσθημα, θέλω τα τραγούδια να έχουν συναίσθημα και να βρει κάποιος κάτι, να ταυτιστεί μαζί τους! Να βρει σε ένα τραγούδι κάτι, να του δώσει μία αισιοδοξία, μία ώθηση. Αυτός είναι ο ρόλος για μένα στην τέχνη. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή, να πολιτικοποιείται. Μπορεί να γίνεται “από κάτω” δηλαδή αυτό, να γίνεται έμμεσα. Γιατί ουσιαστικά αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να ξυπνήσουμε, να αντιδράσουμε, να ζήσουμε, να μη μας πάρει από κάτω, να μην είμαστε συνέχεια στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων, όσο δύσκολα κι αν είναι!

MusicCorner: Κάνε μας ένα σχόλιο και για το άλμπουμ, το οποίο είναι τόσο ιδιαίτερο!
Βικτωρία Ταγκούλη: Λοιπόν, είναι ένα τετράδιο! Είναι Α5 κλασικό τετράδιο. Είχαμε τη μεγάλη χαρά να μας το βγάλει χορηγία η SKAG Α.Ε., η εταιρία που βγάζει τα τετράδια. Η ιδέα ανήκει δικαιωματικά στο Μιχάλη τον Γελασάκη. Εκείνου ήταν η ιδέα να γίνει τετράδιο και να λέγεται και “Τετράδιο” ο δίσκος. Και το καταφέραμε και πήραμε τη χορηγία για να γίνει αυτή η υπέροχη συσκευασία!

MusicCorner: Στα άμεσα πλάνα σας υπάρχει κάτι;
Βικτωρία Ταγκούλη: Στις 9 Ιανουαρίου θα παίξουμε στο Faust και συζητάω και κάποια άλλα πράγματα!

tagkouli_event_2013_12_01

——————-

MusicCorner: Έχουμε επιτέλους το “Τετράδιο” στα χέρια μας! Πως κύλησε αυτή η διαδικασία μέχρι την έκδοση του άλμπουμ;
Χρίστος Θεοδώρου: Αυτό το άλμπουμ προέκυψε από την ανάγκη που είχαμε, να επιστρέψουμε στην πρωτόλεια ανάγκη για έκφραση χωρίς καθόλου σκέψη. Δηλαδή, θέλαμε αυτό το πράγμα να προκύψει μόνο από το συναίσθημα και από μία τρυφερή αίσθηση για τα πράγματα, που είχαμε όταν ήμασταν μικροί. Που δεν είχε μπει η πρόθεση και η επεξεργασία όλων των πραγμάτα, που τα πράγματα ήταν πολύ πιο φυσικά, πιο αυθόρμητα. Και τα εκφράσαμε πολύ καλύτερα έτσι, χωρίς σκέψη. Και με τα έγχορδα που μπήκαν μετά, το πετύχαμε έτσι το αποτέλεσμα! Και οι στίχοι του Μιχάλη βοηθήσανε πάρα πολύ, καθώς είναι πολύ τρυφεροί και άμεσοι. Αυτό βασικά θέλαμε. Όλο το αποτέλεσμα είναι διαποτισμένο από μία ευαισθησία και μία τρυφερότητα, η οποία μπορεί να παραπέμπει σε άλλες εποχές, αλλά συμβαίνει και τώρα. Δεν είναι δηλαδή “copy-paste” πραγμάτων που έχουν ήδη ειπωθεί, είναι το πως αντιλαμβανόμαστε την ευαισθησία και την άμεση έκφραση των συναισθημάτων μας στο τώρα! Αυτή η ευαισθησία εκφράζεται τώρα, στην παρούσα στιγμή, η οποία είναι το τέλος, πιστεύω, μίας περιόδου και συγχρόνως, η αρχή μία άλλης.

MusicCorner: Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον; Η περίοδος δηλαδή που έρχεται θα φέρει πιο θετικά πράγματα;
Χρίστος Θεοδώρου: Πιστεύω ναι, θα φέρει κάτι πολύ αισιόδοξο. Απλώς, αυτό το πολύ αισιόδοξο θα γεννηθεί με πόνο! Βέβαια τα πράγματα στην εποχή μας γίνονται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες παρόμοιες κρίσεις, που είχε περάσει ιστορικά ο άνθρωπος. Η πιο πρόσφατη κρίση τέτοιου είδους, ήταν την δεκαετία του ’30. Τώρα τα πράγματα γίνονται όλα πολύ πιο γρήγορα και γι’ αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα συμπτυχθεί και η κρίση αυτή και θα τελειώσει πιο γρήγορα. Και θα γεννηθεί το καινούριο πιο γρήγορα! Σε αυτό ελπίζω. Σε ένα “reset” ελπίζουμε. Αυτό το reset θα γίνει επώδυνα, αλλά θα γίνει!

MusicCorner: Θα ήθελα σε σχέση με το “Τετράδιο” να μου πεις πως κύλησε αυτή η συλλογική δημιουργική δουλειά με τη Βικτωρία, με την οποία συνεργάζεσαι πολλά χρόνια, αλλά και με το Μιχάλη, που ήταν η πρώτη σας συνεργασία.
Χρίστος Θεοδώρου:  Με τη Βικτωρία συνεργαζόμαστε πια πολλά χρόνια και πλέον ο ένας εκφράζει τον άλλον απόλυτα. Πια, το πράγμα γίνεται αυτονόητα! Δε μιλάμε δηλαδή για αυτό το θέμα πια. Γίνεται από μόνο του! Με το Μιχάλη, γίναμε πρώτα πολύ καλοί φίλοι, τα τελευταία δύο τρία χρόνια και μετά προέκυψε ο δίσκος. Για αυτό πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, να έχουμε ήδη γνωριστεί πολύ καλά από πριν και όλη η συνεργασία μας, να έχει αποκτήσει ήδη μία χημεία! Και το αποτέλεσμα στο τέλος, έρεε πια, πολύ φυσικά και αβίαστα. Είναι πάρα πολύ όμορφη συνεργασία, πιστεύω η καλύτερη που είχαμε με στιχουργό μέχρι τώρα. Γιατί δε χρειάστηκε να πούμε πολλά. Δε χρειάστηκε να κουράσουμε με πολλές αναλύσεις. Το πράγμα είχε δέσει ενεργειακά από την αρχή, απλώς προέκυψε και το μουσικό αποτέλεσμα μετά.

tagkouli_event_2013_12_05_theodorou

MusicCorner: Εκτός από το “Τετράδιο” είσαι δραστήριος καλλιτεχνικά αυτήν την περίοδο;
Χρίστος Θεοδώρου: Να πούμε ότι το “Τετράδιο” είναι ο τρίτος δίσκος με τη Βικτωρία. Πέρα από αυτό, δουλεύω στο θέατρο την τελευταία δεκαετία και έχω γράψει τη μουσική για τριανταπέντε παραστάσεις. Από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο έχω κάνει δύο, στο “Faust” την ενορχήστρωση και στο “104” τη μουσική για την παράσταση “Rien ne vas plus”, ένα μονόλογο της Μαργαρίτας Καραπάνου. Δουλεύω χρόνια. Διδάσκω σε δύο δραματικές σχολές, σε ηθοποιούς δηλαδή, κάνω θεατρικό τραγούδι, που και αυτό είναι μέσα στη δουλειά μου. Δεν είναι ωδείο, είναι μέσα στη δουλειά μου και είναι πολύ δημιουργικό.

MusicCorner: Κλείνοντας, να πούμε και δύο λόγια για τους συντελεστές του δίσκου;
Χρίστος Θεοδώρου: Ο Νίκος Αγγλούπας έχει κάνει την ηχογράφηση, τη μίξη και την παραγωγή στο στούντιό του, είναι ο γνωστός Ottomo. Ο Νίκος Μακράκης επιμελήθηκε την επιμέλεια παραγωγής. Το υπέροχο artwork, το έχει κάνει η Τατιάνα Κοντούλη. Η συσκευασία είναι σε χορηγία της SKAG και η ιδέα του Μιχάλη. Ήταν πάρα πολύ καλό αυτό, γιατί αυτή η εικόνα χτυπάει κατευθείαν στο συλλογικό υποσυνείδητο! Χτυπάει σε κάτι πολύ γνωστό και είναι πολύ όμορφο!

——————-

MusicCorner: Είναι η πρώτη σου συνεργασία με τη Βικτωρία και το Χρίστο. Πως κύλησε;
Μιχάλης Γελασάκης: Κύλησε πάρα πολύ ωραία. Τα παιδιά τα ξέρω εδώ και μερικά χρόνια. Πρώτα ήμασταν φίλοι, κάναμε παρέα και μετά, σιγά σιγά, κάναμε και κάποια τραγούδια και είπαμε να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο δίσκο μαζί. Και κάπως έτσι, πήραν τα πράγματα και μία σειρά. Φυσικά και ωραία. Όμορφα…

MusicCorner: Πως σου ήρθε η ιδέα για το εξώφυλλο στο “Τετράδιο”; Γιατί έμαθα σήμερα ότι ήταν δική σου ιδέα!
Μιχάλης Γελασάκης: Με το σκεπτικό ότι, μέσα σε ένα τετράδιο κρατάμε τις σημειώσεις μας, τουλάχιστον παλιότερα, γιατί τώρα έχουμε το …iPad να τις κρατάμε, κάπως έτσι μου ήρθε αυτός ο τίτλος που θα ήταν αντιπροσωπευτικός του ύφους και της αισθητικής των τραγουδιών.

MusicCornerΤο iPad το ανέφερες με κάποια αρνητική χροιά; Δεν είσαι υπέρ της χρήσης της τεχνολογίας;
Μιχάλης Γελασάκης: Παρότι προέρχομαι από τον κόσμο των περιοδικών και του χαρτιού είναι υπέρ της χρήσης της τεχνολογίας και είμαι σε καθημερινή επαφή μαζί της!

tagkouli_event_2013_12_07_gelasakis

MusicCorner: Στο μέλλον βλέπεις να μπαίνει εντελώς μπροστά η τεχνολογία και να μη χρησιμοποιούμε π.χ. καθόλου τετράδια;
Μιχάλης Γελασάκης: Αυτό δε μπορεί να το ξέρει κανείς, όπως δε μπορούσαμε να ξέρουμε, ας πούμε, ότι κάποια στιγμή δε θα κυκλοφορούν βινύλια. Τα οποία όμως τώρα γίνονται της μόδας. Έτσι δε μπορούμε να ξέρουμε και πότε θα επανέλθει κάτι το οποίο χάθηκε ή πότε θα πεθάνει κάτι το οποίο υπάρχει.

MusicCorner: Όσον αφορά στο “Τετράδιο”, ο στίχος είναι πιο συναισθηματικός; Δηλαδή, δε θα το χαρακτηρίζαμε κοινωνικό ή πολιτικό..
Μιχάλης Γελασάκης: Είναι μεγάλη κουβέντα το αν ένας στίχος είναι “πολιτικός” και “ποιος είναι ένας πολιτικός στίχος”. Προφανώς, δεν ήταν ο σκοπός μας να κάνουμε “πολιτικό τραγούδι” και, πιστεύω, είναι δύσκολο να κάνει κάποιος “πολιτικό τραγούδι”. Πρέπει να είναι πολύ ώριμος και ο λόγος του να είναι πολύ συμπαγής για να το κάνει αυτό. Η δικιά μου άποψη είναι ότι ένα καλό ερωτικό τραγούδι, μπορεί να είναι και ένα καλό πολιτικό τραγούδι. Τώρα, αν είναι καλά τα τραγούδια, αυτό δε μπορώ να το κρίνω εγώ! Δε μπορώ να είμαι αντικειμενικός κριτής τους.

MusicCorner: Όπως ρώτησα το Χρίστο, θα ήθελα να μου πεις κι εσύ, αν είσαι δραστήριος καλλιτεχνικά, σε κάποιο άλλο κομμάτι πέρα από το “Τετράδιο”.
Μιχάλης Γελασάκης: Η δουλειά μου είναι δημοσιογράφος, είμαι μουσικός επιμελητής στο Βήμα FM, έχω το Music Paper. Τραγούδια δε γράφω πολλά. Ετοιμάζω κάποια πράγματα εκδοτικά. Δουλεύω πολλές ώρες, πάρα πολλές ώρες, σε πράγματα που μου αρέσουν και αγαπάω!

tagkouli_event_2013_12_08_gelasakis

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here