«Αυτός ο τόπος έχει πάρα πολύ ωραία πράγματα και αντί να φανούν αυτά, προβάλλονται άλλα κατώτερα»…

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
Music Corner – 5/4/2012

Όταν με ενημέρωσαν από τηλεφώνου ότι θα γίνει συνέντευξη με τη Fide Köksal η πρώτη μου ερώτηση ήταν: «Σε ποια γλώσσα;» Η συνάντηση με την Τουρκάλα τραγουδίστρια, που μένει σχεδόν έξι χρόνια στην Ελλάδα, έγινε στο studio ηχογράφησης “Φabrika” στο Γκάζι. Εκεί διαπίστωσα όχι μόνο ότι τα ελληνικά της είναι πολύ καλύτερα από πολλών Ελλήνων, αλλά και ότι είναι μια γλυκύτατη και ευγενέστατη κοπέλα, μια χαμογελαστή και ήρεμη παρουσία, μια όμορφη και ταυτόχρονα εξαιρετικά ταλαντούχα ύπαρξη!

Η μουσική της πορεία στην Ελλάδα ξεκίνησε από το Fame Story 4. Μετά το τέλος του παιχνιδιού συμμετείχε ως τραγουδίστρια και ηθοποιός στη σειρά «Ματωμένα Χώματα» του Κώστα Κουτσομύτη, ενώ η πρώτη της δισκογραφική δουλειά περιλαμβάνει διασκευασμένα, στην τουρκική γλώσσα, τραγούδια που της εμπιστεύτηκε ο Μίμης Πλέσσας. Γι’ αυτά και πολλά ακόμα μιλήσαμε σε ένα διάλειμμα μεταξύ ηχογραφήσεων και προβών…!

Music Corner: Το ραντεβού μας είναι σε ένα studio. Σε πετυχαίνουμε σε πρόβες ή σε ηχογράφηση;
Fide Köksal: Και τα δύο! Τα κάνουμε μαζί. Το πρωί κάνουμε ηχογραφήσεις και από το μεσημέρι και μετά ή κάνουμε πρόβες ή άλλες δουλειές που προκύπτουν συνέχεια. Χθες κάναμε το πρώτο single. Φτιάξαμε και ένα video clip και το ανεβάσαμε σήμερα στο YouTube.

Music Corner: Άρα περιμένουμε δίσκο;
Fide Köksal: Ναι, νομίζω σε ένα μήνα θα έχουμε τελειώσει. Μέσα στο Μάιο θα έχει βγει. Όλοι οι στίχοι είναι δικοί μου και η μουσική είναι του Μίμη Πλέσσα, του Νίκου Κυπουργού, του Γιώτη Κιουρτσόγλου, της Ζωής Τηγανούρια και τρία τραγούδια τα κάναμε μαζί με το Νάσο Σοπίλη, που είναι και ο μαέστρος του Μίμη Πλέσσα.

Music Corner: Εκτός από στίχους γράφεις και μουσική;
Fide Köksal: Ναι.

Music Corner: Να πάρουμε τα πράγματα λίγο από την αρχή. Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;
Fide Köksal: Η μουσική ξεκίνησε για μένα απ’ όταν ήμουν μωρό. Μου λένε πως όταν ήμουν 2-3 χρονών τραγουδούσα και όταν με ρωτούσαν τι δουλειά θέλω να κάνω στο μέλλον, τους έλεγα πως θα γίνω τραγουδίστρια. Τότε δε με πήραν σοβαρά (γέλια). Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στην Κωνσταντινούπολη, αλλά παράλληλα σπούδαζα και Μουσικό Θέατρο και τελικά αποφάσισα να κάνω μόνο αυτό, γιατί αυτό είναι που με εκφράζει και μου αρέσει. Μου αρέσει να ταξιδεύω σε διάφορα μέρη κανονικά, αλλά και μεταφορικά, με την έννοια του να ταξιδεύω τον κόσμο με τη φωνή μου.

Music Corner: Εφόσον τραγουδούσες από τόσο μικρή ηλικία και με αυτό ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά, οι Πολιτικές Επιστήμες πώς προέκυψαν;
Fide Köksal: Πήγα σε κανονικό σχολείο, δεν πήγα σε Ωδείο. Τις σπουδές τις έκανα γιατί με ενδιέφεραν. Μετακόμισα από τη Σμύρνη στην Πόλη γι’ αυτό το λόγο. Ήταν καθαρά δική μου επιλογή. Ήθελα να μάθω κάτι παραπάνω, από την ιστορία που μας μαθαίνουν στο σχολείο.

Music Corner: Και μετά έγινε η audition για το Fame Story 4…
Fide Köksal: Ναι, δεν ήταν επιλογή μου να έρθω εδώ. Βρέθηκα στην Ελλάδα για ένα τηλεοπτικό show. Με επέλεξαν από τη σχολή που πήγαινα.

Music Corner: Αν δε γινόταν εκείνη η audition θα σκεφτόσουν το ενδεχόμενο να έρθεις στην Ελλάδα για να ασχοληθείς με το τραγούδι;
Fide Köksal: Δε θα το σκεφτόμουν ποτέ. Ήταν έκπληξη για μένα και ήθελα να το κάνω για να γνωρίσω και τους Έλληνες. Ούτε οι Έλληνες μας ξέρουν. Κάποια πράγματα που μας μαθαίνουν δεν ισχύουν. Οι δυο λαοί είναι φίλοι. Έχουμε την ίδια συμπεριφορά, τρώμε τα ίδια φαγητά, ακούμε την ίδια μουσική. Μιλάμε δυο διαφορετικές γλώσσες, αλλά έχουν κοινά στοιχεία. Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο. Δεν αισθάνθηκα ποτέ σαν ξένη εδώ.

Music Corner: Δε σε αντιμετώπισαν διαφορετικά λόγω καταγωγής;
Fide Köksal: Καθόλου! Ίσα-ίσα πάντα με πλησίαζαν και με πλησιάζουν με συμπάθεια. Ότι δίνεις, το παίρνεις. Εγώ πάντα έτσι λειτουργώ στη ζωή μου. Προσπαθώ πρώτα να δώσω. Δεν περιμένω να πάρω. Μετά έρχονται τα πράγματα μόνα τους.

Music Corner: Και απ’ ότι φαίνεται όλα ήρθαν καλά σε σένα.
Fide Köksal: Ναι. Ήθελα να κάνω σωστά βήματα και όχι βιαστικά. Μόλις βγήκα από το show θα μπορούσα να κάνω κατευθείαν ένα δίσκο, αλλά αυτό δε θα με εξέφραζε τότε. Εκτός από αυτό δεν ήξερα και ελληνικά. Μιλούσα μόνο αγγλικά. Ελληνικά έμαθα μόνη μου σιγά-σιγά.

Music Corner: Και μιλάς πάρα πολύ καλά! Στα live του παιχνιδιού θυμάμαι υπήρχε διερμηνέας για να σε βοηθάει με τη γλώσσα. Πόσο δύσκολο ήταν να μάθεις ελληνικά;
Fide Köksal: Στην αρχή έλεγα ότι δε θα καταφέρω να μάθω ποτέ αυτή τη γλώσσα. Έχει μια δύσκολη λογική, αλλά είναι και πάρα πολύ πλούσια. Δεν είναι από τις εύκολες γλώσσες. Πρέπει να ζεις στη χώρα και να ακούς την καθημερινή γλώσσα. Για ένα πράγμα έχετε πέντε διαφορετικές λέξεις! Ακόμα κι εσείς πολλές φορές ρωτάτε, όταν θέλετε να γράψετε μια λέξη. Έτσι και για μένα στην αρχή ήταν δύσκολα, όμως κάποια στιγμή είπα «όχι πια αγγλικά». Το απαγόρευσα στον εαυτό μου, γιατί αυτό είναι η εύκολη λύση.

Music Corner: Εφόσον γράφεις στίχους, έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να γράψεις ελληνικό στίχο;
Fide Köksal: Σε αυτό το δίσκο έχω γράψει και δύο ελληνικά τραγούδια! Όταν τα έγραψα βέβαια ρώτησα φίλους στιχουργούς αν βγάζει νόημα και αν ακούγεται ωραία στα ελληνικά αυτό που έλεγα. Μου είπαν ότι πάνω στη μουσική κυλάνε όμορφα. Έχω επίσης και ένα αγγλικό τραγούδι.

Music Corner: Να γυρίσουμε λίγο στο παιχνίδι. Έχεις κρατήσει επαφή με συμπαίκτες σου;
Fide Köksal: Μιλάμε με τον Τάσο Μικρούλη, ο οποίος τώρα ζει στη νέα Υόρκη. Επίσης με το Βασίλη Λαμπρόπουλο και τη Μικαέλλα Χατζηεφραίμ που είναι από την Κύπρο, αλλά με τα υπόλοιπα παιδιά λίγο χαθήκαμε.

Music Corner: Μου είπες πως όταν βγήκες από το παιχνίδι σου ήρθαν κατευθείαν προτάσεις. Γενικά τα παιδιά που βγαίνουν από τέτοια παιχνίδια συνήθως αντιμετωπίζονται με κάποια καχυποψία. Σε σένα συνέβη κάτι τέτοιο;
Fide Köksal: Από τα παιδιά που ήταν μέσα στο παιχνίδι ήμουν το πρώτο άτομο που δέχτηκε επαγγελματικές προτάσεις. Έτσι έμεινα στην Ελλάδα και γνώρισα πολύ καλούς μουσικούς και φίλους και ανθρώπους που με βοήθησαν. Το ένα έφερε το άλλο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο όχι μόνο η τύχη, αλλά και οι επιλογές. Ήμουν πάρα πολύ τυχερή, γιατί ξεκίνησα με το Μίμη Πλέσσα. Μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω στίχους σε δέκα τραγούδια του και κάναμε ένα album μαζί που λέγεται “Bridges”.

Music Corner: Γνώριζες την πορεία του Μίμη Πλέσσα στην ελληνική μουσική;
Fide Köksal: Πριν έρθω στην Ελλάδα η αλήθεια είναι πως ήξερα λίγα πράγματα. Δεν τον γνωρίζουν καλά στην Τουρκία. Είναι όμως ένας συνθέτης που έχει γράψει χιλιάδες τραγούδια.

Music Corner: Για μας ήταν κάτι καινούριο να ακούμε τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα με τουρκικούς στίχους! Εσύ πώς είδες να δέχεται το ελληνικό κοινό αυτή την δουλειά;
Fide Köksal: Στην αρχή φοβόμουν γιατί ο Μίμης Πλέσσας είναι μεγάλος και σπουδαίος μουσικός. Πίστευα ότι θα φανεί περίεργο στον κόσμο. Όμως έγινε το αντίθετο. Τους άρεσε πάρα πολύ και τους έκανε εντύπωση. Διαλέξαμε κάποια όχι και τόσο γνωστά τραγούδια και έτσι άκουγες να λένε: «Μα ο Μίμης Πλέσσας έχει γράψει και τέτοια τραγούδια;» Ακόμα και οι Έλληνες τα γνώρισαν καλύτερα. Τώρα που κάνουμε συναυλίες με το Μίμη Πλέσσα περνάμε πάρα πολύ ωραία. Ευτυχώς όπου πάει μου προτείνει να είμαι μαζί του και είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα. Είναι ζεστός, φιλικός και ίσως ακόμα πιο νέος από εμάς. Βοηθάει η μουσική σε αυτό. Όταν είσαι δημιουργικός αντλείς ενέργεια.

Music Corner: Πριν το δίσκο με το Μίμη Πλέσσα είχε προηγηθεί η συμμετοχή σου στο OST της σειράς «Ματωμένα Χώματα», στην οποία συμμετείχες και ως ηθοποιός…
Fide Köksal: Ναι, είχα ακούσει ότι θα κάνουν γυρίσματα εδώ για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου και ότι έψαχναν ηθοποιούς. Εγώ έχω την ανάλογη παιδεία από τις σπουδές μου στο Μουσικό θέατρο, αλλά όταν πήγα τους είπα ότι είμαι και τραγουδίστρια.

Music Corner: Αυτό έγινε πριν τη συμμετοχή σου στο δίσκο με τα τραγούδια της σειράς;
Fide Köksal: Έγιναν παράλληλα. Όταν μίλησα με τον Κώστα Κουτσομύτη για να συμμετέχω ως ηθοποιός του είπα πως είμαι τραγουδίστρια και πως γράφω στίχους. Μου ζήτησε τότε να τραγουδήσω acappella και αυτό που τραγούδησα του άρεσε τόσο πολύ που μου είπε: «Αύριο το πρωί θα πας στο Βασίλη Δημητρίου. Πρέπει να σε ακούσει». Δυο μέρες μετά βρέθηκα στο studio, έγραψα στίχους και τραγούδησα δύο από τα κομμάτια. Σε αυτό το δίσκο συνεργάστηκα με το Γιώργο Νταλάρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Έτσι μετά μου έγραψαν κι ένα ρόλο ξεχωριστό από το βιβλίο, για μια τραγουδίστρια της εποχής που ερμηνεύει τα τραγούδια την ώρα που γίνονται όσα περιγράφει το βιβλίο.

Music Corner: Θα σκεφτόσουν ποτέ μια καριέρα ηθοποιού;
Fide Köksal: Γιατί όχι; Αυτά τα δύο πράγματα είναι πολύ κοντά. Όταν τραγουδάω, παίρνω το τραγούδι σαν ένα σενάριο, σαν μια μικρή ιστορία και προσπαθώ να το μεταφέρω  στον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο γράφω κιόλας. Σκοπός μου ποτέ δεν ήταν να γίνω τραγουδίστρια, πάντα ήθελα να γίνω ερμηνεύτρια ότι και να είναι αυτό που ερμηνεύω, είτε στίχοι, είτε σενάριο.

Music Corner: Σε αυτό το δίσκο συμμετείχε και ο Γιώργος Νταλάρας. Ποια είναι η γνώμη σου για τα επεισόδια που συνέβησαν στις δωρεάν συναυλίες που πήρε την πρωτοβουλία να κάνει;
Fide Köksal: Αυτή τη συζήτηση την είχα πρόσφατα με μια γνωστή μου, γιατί είχα γράψει στο blog μου για κάτι που γίνεται στη δική μου χώρα και ήθελα να το μοιραστώ με τον κόσμο. Ο καθένας είναι κατ’ αρχήν άνθρωπος και έχει την άποψή του. Δεν είναι κακό να το δηλώσει. Άλλο πράγμα είναι η τέχνη και άλλο πράγμα η καθημερινή μας ζωή. Είναι ψεύτικο το να πιστεύεις σε κάτι και να το κρύψεις για να μη χάσεις το κοινό σου. Είμαι ειλικρινής, αν πιστεύω σε κάτι θα το πω, εκτός αν είναι κάτι πολύ προσωπικό και δε θέλω να το μοιραστώ.

Music Corner: Και αν προκαλέσει ανάλογες ακραίες αντιδράσεις;
Fide Köksal: Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα δηλώσω κάτι και θα προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις…

Music Corner: Στην περίπτωση του Νταλάρα ήταν η συγκυρία τέτοια.
Fide Köksal: Ναι, αλλά καθένας είναι ελεύθερος να πει και να εκφράσει ότι θέλει. Είναι δικαίωμά του. Ο κόσμος πρέπει να ακούσει την κάθε ιδέα και άποψη και να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Δε χρειάζεται να ρίχνουμε πατάτες, ντομάτες και γιαούρτια. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι.

Music Corner: Πριν τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι άκουγες ελληνική μουσική; Ήξερες Έλληνες καλλιτέχνες; Ξεχώριζες κάποιους;
Fide Köksal: Δεν μπορώ να σου πω συγκεκριμένα ονόματα. Το εξοχικό μας είναι απέναντι από τη Μυτιλήνη. Εκεί πηγαίνω κάθε καλοκαίρι, από τότε που ήμουν ενός έτους. Επειδή είναι πολύ κοντά ακούγαμε ελληνικούς σταθμούς και έτσι είμαστε συνηθισμένοι στα ελληνικά ακούσματα. Στην Τουρκία ακούνε πάρα πολλή ελληνική μουσική και αντίστοιχα στην Ελλάδα ακούνε πάρα πολλή τούρκικη μουσική.

Music Corner: Τώρα που μένεις στην Ελλάδα και έχεις ακούσει κάποια πράγματα παραπάνω, έχεις ξεχωρίσει φωνές που σου αρέσουν;
Fide Köksal: Ξεχωρίζω τα τραγούδια πιο πολύ από τις φωνές. Για παράδειγμα μπορώ να σου πω ότι ξεχωρίζω όποιον έχει τραγουδήσει τραγούδια του Μίμη Πλέσσα. Η Μαρία Φαραντούρη είναι σπουδαία. Με άκουσε τυχαία στο δρόμο και μου πρότεινε να κάνουμε τη συναυλία στο θέατρο Απόλλων στη Σύρο. Μέσα σε μια μέρα, με γνώρισε, με άκουσε και μου είπε «έλα». Αυτό που κάνει η Σαββίνα Γιαννάτου είναι κάτι αυθεντικό. Ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης έχουν κάνει πολύ ωραία τραγούδια. Υπάρχουν κάποιες αξίες που η Ελλάδα πρέπει να φροντίζει και να προωθεί παραπάνω.

Music Corner: Νομίζεις ότι δεν γίνεται αυτό;
Fide Köksal: Δε νομίζω ότι είναι εκεί που πρέπει να είναι. Υπάρχουν πολύ ωραία πράγματα σ’ αυτό το τόπο και αντί να φανούν αυτά, προβάλλονται άλλα κατώτερα. Στο λέω και ανατριχιάζω σα να μιλάμε για τη δική μου χώρα. Όποτε βρίσκω χρόνο βγαίνω για καμιά ώρα και κάνω βόλτα με τα πόδια στην Πλάκα και την Ακρόπολη. Βλέπω ότι αυτή η πόλη θα μπορούσε να είναι από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου, αλλά έχει χαλάσει λίγο.

Music Corner: Ζεις εδώ σχεδόν έξι χρόνια, Τι σου αρέσει στη χώρα μας;
Fide Köksal: Μου αρέσει η ομοιότητα που έχει με την Τουρκία. Δε θα μπορούσα να ζήσω σε μια χώρα που δε μπορώ να συνεχίσω τις συνήθειές μου. Να πάω στο μανάβη να πάρω φρούτα, να πάω στο χασάπη να πάρω κρέας… Τα μικρά καθημερινά πράγματα. Δε ζω μια ζωή διαφορετική από εκείνη που ζουν όλοι, απλώς έχω και την ευκαιρία να μπορώ να τραγουδήσω και να γράψω.

Music Corner: Τι δε σου αρέσει στη χώρα μας;
Fide Köksal: Δε μου αρέσει που οι δημόσιες υπηρεσίες κλείνουν πολύ νωρίς και τα μαγαζιά είναι κλειστά Δευτέρα και Τετάρτη και δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα. Για να λειτουργεί σωστά μια οικονομία πρέπει να δουλεύουν όλοι λίγο παραπάνω. Ίσως δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για να κάνω παρατηρήσεις, αλλά αυτά είναι που με δυσκολεύουν. Εκτός από αυτό θα ήθελα να είναι λίγο πιο καθαρή πόλη. Δε θέλω όμως να κάνω παράπονα, μου αρέσει να απολαμβάνω αυτό που ζω.

Music Corner: Η κρίση των τελευταίων χρόνων δε σε αποθαρρύνει; Δεν σκέφτεσαι λ.χ. να γυρίσεις στην Τουρκία;
Fide Köksal: Δεν σκέφτηκα ποτέ να γυρίσω πίσω στη χώρα μου λόγω κρίσης. Όπου και να πας τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει να προσπαθείς. Και στην Τουρκία να πάω, δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα μου έρθουν εύκολα. Πρέπει να δουλέψεις για να δείξεις τι θέλεις. Εγώ είμαι τελειομανής. Προσπαθώ να δίνω το maximum μέχρι να ησυχάσω και να πω ότι έκανα ότι μπορούσα. Μέχρι στιγμής δόξα το Θεό όλα ήρθαν όπως τα περίμενα. Πάντως θα μπορούσα να ζω παντού. Όπου μπορώ να κάνω τη δουλειά μου και όπου μπορώ να εκφραστώ. Δεν είναι τόσο σημαντικό για έναν καλλιτέχνη το που ζει. Η δουλειά μου είναι να ταξιδέψω για να τραγουδήσω σε όλο τον κόσμο.

Music Corner: Πώς εξηγείς το ότι οι Έλληνες παρακολουθούν μανιωδώς τα σίριαλ που μας έρχονται από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια;
Fide Köksal: Αυτό μου το είπε μια φίλη μου. Δεν τα παρακολουθώ γιατί δεν προλαβαίνω, αλλά και κάποια από αυτά δεν είναι και πάρα πολύ ωραία. Υπάρχουν καλύτερες σειρές και έργα που θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε. Ίσως αυτά είναι πιο εμπορικά. Εκείνη μου είπε ότι αρέσουν στον κόσμο, γιατί τα βρίσκουν πιο αληθινά και βλέπουν πως είναι οι Τούρκοι. Δεν ξέρω που οφείλεται η επιτυχία τους πέρα από αυτά…

Music Corner: Ελληνικά σήριαλ παρακολουθείς;
Fide Köksal: Ναι και τα δικά σας είναι πολύ ωραία. «Τα Ματωμένα Χώματα» ήταν πάρα πολύ ωραία, αν και δεν κατάφερα να τα παρακολουθήσω. Σκέψου δεν είδα τον εαυτό μου (γέλια)!  Άκουσα ότι και το «Νησί» ήταν πολύ ωραίο. Είχα διαβάσει και το βιβλίο. Δυστυχώς δεν προλαβαίνω, τρέχω πολύ για τη δουλειά μου.

Music Corner: Μου είπες ότι Έλληνες και Τούρκοι έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Πιστεύεις ότι η μουσική έχει τη δύναμη να ενώσει αυτούς τους δύο λαούς που έχουν αυτή την ιστορία που μετράει πολλά χρόνια;
Fide Köksal: Σήμερα ήμουν με έναν Τούρκο από τη Σμύρνη που εδώ και 40 χρόνια κάνει μια έρευνα και θέλει να τελειώσει ένα βιβλίο για την ιστορία της μουσικής της Σμύρνης πριν από το 1920. Η ιστορία αυτής της μουσικής ξεκίνησε πριν από 5.000 χρόνια. Τον πήγα λοιπόν σε κάποια μουσεία και μιλήσαμε με ανθρώπους σε βιβλιοθήκες. Υπάρχουν πολλά κοινά πράγματα και εκείνος θέλει να βοηθήσει ώστε να έρθει αυτό το υλικό και στην Ελλάδα. Έχει 35.000 φωτογραφίες στο αρχείο του. Ήρθε να πάρει, αλλά και να προσφέρει. Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής.

Music Corner: Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει τα επόμενα δέκα χρόνια επαγγελματικά;
Fide Köksal: Θέλω να έχω κάνει καινούρια τραγούδια. Το να κάνεις διασκευές είναι πάρα πολύ ωραίο και όλοι το κάνουμε, γιατί ότι μας αρέσει το τραγουδάμε. Μου αρέσουν πολύ τα ντουέτα, γιατί μοιράζεσαι με κάποιον άλλο την ίδια στιγμή στο studio ή πάνω στη σκηνή. Θέλω να έχω κάνει αρκετά τραγούδια, να ασχοληθώ με το θέατρο και τον κινηματογράφο και να έχω ταξιδέψει στον κόσμο. Να διαλέξω ένα μέρος να ζήσω μόνιμα και να κάνω οικογένεια.

Music Corner: Είναι στα σχέδιά σου η οικογένεια; Μπορούν να συμβαδίσουν όλα αυτά που μου λες;
Fide Köksal: Εννοείται! Κάνεις παραπάνω θυσίες, αλλά είναι στη φύση μας. Θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω παιδιά και είμαι διατεθειμένη να κάνω αυτές τις θυσίες.

Music Corner: Είσαι μια νέα και όμορφη κοπέλα, που όμως δε σε βλέπουμε να απασχολείς τα μέσα με κουτσομπολιά για τη ζωή σου. Είναι ο χαρακτήρας σου αυτός ή προσπαθείς με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσεις κάτι που είναι συχνό φαινόμενο στο χώρο αυτό;
Fide Köksal: Δε θα ήθελα να βγω σε μια εκπομπή αν δε με εκφράζει, μόνο και μόνο για να ακουστεί το όνομά μου. Πρέπει να διαλέγουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας. Να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Αν μας βλέπουν παντού δεν είναι όμορφο. Είναι επιλογή μου. Όπως ξεκινάς έτσι θα συνεχίσεις και είναι πολύ δύσκολο να γυρίσεις πίσω. Έτσι ήμουν, έτσι είμαι τώρα και έτσι θέλω να πιστεύω ότι θα είμαι μετά από 20 χρόνια.

Music Corner: Το επάγγελμα που έχεις διαλέξει πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου;
Fide Köksal: Εξαρτάται πάντα από τον άνθρωπο και τις επιλογές του. Όλοι κάνουμε λάθη. Κι εγώ ξεκίνησα από μια τηλεοπτική εμπειρία και μετά διάλεξα μόνη μου το δρόμο που ήθελα να ακολουθήσω. Τώρα πλέον τον βρήκα και είμαι πολύ ευτυχισμένη. Πολλοί άνθρωποι περιμένουν να εκμεταλλευτούν τα λάθη μας, αλλά πλέον είμαι προετοιμασμένη. Αν κάνω λάθος ζητάω συγγνώμη, αλλά αν δεν έχω κάνει, δεν μπορώ να συμβιβαστώ.

Music Corner: Στον περιορισμένο – απ’ ότι κατάλαβα – ελεύθερο χρόνο σου, τι σου αρέσει να κάνεις;
Fide Köksal: Μου αρέσει πάρα πολύ να κινούμαι. Θέλω να είμαι συνέχεια σε κίνηση! Δεν μπορώ να κάθομαι. Ακόμα και τώρα που κάθισα μια ώρα για να μιλήσουμε είναι πολύ! (γέλια) Θέλω να κάνω βόλτες. Κάνω ποδήλατο και κολυμπάω. Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω. Δεν έχω παραγγείλει ποτέ φαγητό απ’ έξω. Πάντα ξυπνάω μια ώρα πιο νωρίς να φάω πρωινό και να ετοιμάσω το μεσημεριανό μου που θα το πάρω μαζί μου.

Music Corner: Είναι αλήθεια ότι τρως πιπεριές για πρωινό;
Fide Köksal: Eμείς στην Τουρκία στο πρωινό τρώμε αγγούρια, ντομάτες, τυριά, ελιές, πιπεριές, μαϊντανό, βραστά αυγά. Είναι συνήθεια. Τρώω τόσο καλό πρωινό που μέχρι το μεσημέρι δεν πεινάω. Τρώω υγιεινά. Μου αρέσει πάρα πολύ και αισθάνομαι φρέσκια. Όλα είναι συνήθεια και μπορείς να αλλάξεις τις συνήθειές σου.

Η Fide με τη δημοσιογράφο του MusicCorner Μαριάνα Πουτακίδου...

Music Corner: Με το internet ασχολείσαι;
Fide Köksal: Δυστυχώς, πάρα πολύ!

Music Corner: Γιατί δυστυχώς;
Fide Köksal: Γιατί θέλει χρόνο και σε κουράζει πολύ.

Music Corner: Επικοινωνείς μέσω internet;
Fide Köksal: Ναι, γι’ αυτό και δεν προλαβαίνω πια. Έχω καταλάβει ότι σου κλέβει πολύ χρόνο. Θέλω να απαντάω σε όλο τον κόσμο. Είτε είναι καλό ένα σχόλιο, είτε κακό, θέλω να δώσω ένα σημάδι ότι το διάβασα. Δε θέλω να νομίζουν ότι είμαι αδιάφορη. Όμως είναι δύσκολο, γιατί έχεις χιλιάδες φίλους που σε παρακολουθούν. Το μόνο που μπορώ να κάνω για να συνεχίζω να επικοινωνώ μαζί τους, είναι να κάνω τραγούδια, δίσκους και συναυλίες. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι live εμφανίσεις. Δεν μπορώ με τίποτα να κάνω playback. Είναι ψεύτικο. Αν είναι ανάγκη θα το κάνω, αλλά προτιμώ να είμαι ας πούμε λίγο βραχνιασμένη και να είναι αληθινό. Ας είναι με μια κιθάρα και όχι με ολόκληρη ορχήστρα.

Music Corner: Μιας και αναφέρθηκες στα live. Μας ετοιμάζεις κάτι για τις 5 Απριλίου…
Fide Köksal: Ναι, στο Passport στον Πειραιά. Εκεί θα παίξουμε για πρώτη φορά και τα τραγούδια των προηγούμενων δίσκων που έκανα και τα τραγούδια του νέου album, που θα βγει σύντομα. Αυτό είναι κάτι που το θέλουμε εμείς. Δε θέλαμε να κάνουμε μια παρουσίαση του album, αφού κυκλοφορήσει. Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τους φίλους μας που μας ακολουθούν τόσο καιρό και τους ευχαριστώ γι’ αυτό, αλλά πριν βγει το album. Σκέψου το σαν ένα party. Θέλω να δω τις αντιδράσεις του κόσμου πριν βγει το album. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που θα έρθει για μένα εκείνη τη μέρα, το Μίμη Πλέσσα, το Νίκο Κυπουργό, το Γιώτη Κιουρτσόγλου που έγραψαν τη μουσική στο δίσκο και θα μας κάνουν την τιμή να πουν ένα-δύο τραγούδια.

Music Corner: Μετά από αυτή την εμφάνιση τι ακολουθεί;
Fide Köksal: Μετά από το Passport δεν είμαι σίγουρη. Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με το Μίμη Πλέσσα. Δεν ξέρω τα υπόλοιπα ονόματα, γιατί στην Ελλάδα όλα συμβαίνουν τελευταία στιγμή! Ακόμα κι εγώ μπορεί να μην είμαι! Μου λένε ότι θα είμαι!(γέλια). Εγώ γενικά είμαι πολύ οργανωμένη. Θέλω να ξέρω για παράδειγμα τι θα κάνω μετά από ένα μήνα. Να είμαι προετοιμασμένη. Για το καλοκαίρι θα κάνουμε συναυλίες παντού και μόνη μου και με το Μίμη Πλέσσα. Θα πάμε και Λονδίνο και Ισπανία. Μπορεί να προκύψουν και άλλες συνεργασίες, αλλά αυτό δεν το ξέρω ακόμα. Σίγουρα θα κάνουμε κάτι στη Χίο με τον Παντελή Θαλασσινό, 10 και 12 Αυγούστου και χαίρομαι, γιατί θα συνεργαστώ πρώτη φορά μαζί του. Πιστεύω ότι θα περάσουμε πολύ ωραία.

Music Corner: Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία σε ότι κάνεις!
Fide Köksal: Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

——————-

*** Ευχαριστούμε το studio «Φabrika» για τη φιλοξενία…
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here