Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ
«ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΑ Η ΑΓΑΠΗ, ΑΓΑΠΗ»
(MINOS MSM 606-607)

Αυτός ο διπλός δίσκος που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1985, ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της πιο επιτυχημένης περιόδου για την Αθηναϊκή Κομπανία. Παράλληλα, είναι και η τελευταία δισκογραφική δουλειά της με τη σύνθεση που έγινε γνωστή κι αγαπήθηκε από το κοινό, καθώς λίγο καιρό μετά αποχώρησε από το σχήμα η καλή μου φίλη Βούλα Καραχάλιου κι αργότερα και η Σοφία Εμφιετζή

Ωστόσο, το συγκεκριμένο άλμπουμ – «ρέκβιεμ» της μεγάλης απήχησης της Κομπανίας, περιλαμβάνει μιαν εξαιρετική «ανθολογία» τραγουδιών απ’ όλα τα είδη: «Καθαρόαιμα» λαϊκά, λαϊκοδημοτικά και μπαλάντες συνυπάρχουν με θαυμαστή αρμονία και οι ερμηνείες απ’ όλα τα μέλη είναι υποδειγματικές.

Η κάθε πλευρά των δίσκων αποτελεί από μόνη της μια «ενότητα»: Στην πρώτη τα τραγούδια είναι γραμμένα από τον «συνήθη ύποπτο» Δημήτρη Χατζηδιάκο (σολίστα του μπουζουκιού και τραγουδιστή του σχήματος), στη δεύτερη από τον Γιώργο Κόρο και στην τρίτη από τον Χρήστο Νικολόπουλο, δύο συνθέτες οι οποίοι συνεργάστηκαν για πρώτη και τελευταία φορά στη δισκογραφία με το γκρουπ. Η τέταρτη περιλαμβάνει δεύτερες εκτελέσεις γνωστών και λιγότερο ακουσμένων κομματιών, με την ενορχηστρωτική άποψη της Κομπανίας. Έτσι, ο Βαγγέλης Γερμανός «συναντά» τη Μαρίζα Κωχ και ο Γιάννης Σπανός τον Θωμά Μπακαλάκο, σε μιαν άκρως ενδιαφέρουσα «σύνθεση»…

Ο δίσκος σημείωσε σημαντική επιτυχία στην εποχή του και πολλά κομμάτια του γίνανε γνωστά: Το ομότιτλο, το «Χαμένο κορμί», το «Όλα πάνε καλά» (που ήταν ήδη «σουξέ» αρκετά χρόνια πριν), το «Αξίζεις πολλά», το «Αν είναι να ‘ρθεις» και το «Όλα θέλουν λίγη τύχη» τα θυμάμαι να παίζονται συχνά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς εκείνη την περίοδο. Πάντως υπάρχουνε κι άλλα εξαιρετικά τραγούδια που έμειναν «στα μετόπισθεν», με πρώτο απ’ όλα το υπέροχο «Κυριακή απόγευμα» με την πανέμορφη ερμηνεία της Καραχάλιου, το «Άννα» και το «Μέσα στη φωτιά σου καίγομαι» που αξίζει να τα ανακαλύψετε…

Παραγωγός ήταν ο Ηλίας Μπενέτος και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο SIGMA SOUND με ηχολήπτη τον Γιάννη Σκιαδά. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι της ίδιας της Κομπανίας.

Τα τραγούδια του δίσκου

Μουσική-στίχοι: Δ. Χατζηδιάκος
1) Αν μπορούσες (Χρ. Κανελλόπουλος)
2) Όλα θέλουν λίγη τύχη (Χρ. Κανελλόπουλος)
3) Πολιτικώς αντίθετοι (Β. Καραχάλιου)
4) Εδώ δεν είναι Μόντρεαλ (Σ. Εμφιετζή)
5) Αν είναι να ‘ρθεις (Σ. Εμφιετζή)
6) Μέσα στη φωτιά σου καίγομαι (Δ. Χατζηδιάκος)

Μουσική: Γιώργος Κόρος
1) Αξίζεις πολλά (Αγ. Αξιώτη) Όλοι
2) Ότι θέλεις εσύ (Λ. Τσώλη) Δ. Χατζηδιάκος
3) Μόνο εσύ (Λ. Τσώλη) Σ. Εμφιετζή
4) Χαμένο κορμί (Χ. Χατζάκη) Χρ. Κανελλόπουλος
5) Εμείς οι δύο μοιάζουμε (Μουσική-στίχοι: Δ. Χατζηδιάκου) Β. Καραχάλιου
6) Όλα πάνε καλά (Λ. Τσώλη) Β. Καραχάλιου
7) Για το χατίρι μιας αγάπης (Π. Αλαφούζου) Β. Καραχάλιου

Μουσική: Χρ. Νικολόπουλος
1) Από το ξενύχτι (Χρ. Μπαλαμπανίδη) Δ. Χατζηδιάκος
2) Τα χρέη του έρωτα (Γ. Κλεφτογιώργου) Χρ. Κανελλόπουλος
3) Πρώτη προβολή (Γ. Κλεφτογιώργου) Χρ. Κανελλόπουλος
4) Ψάχνουμε στα δύσκολα (Γ. Κλεφτογιώργου) Σ. Εμφιετζή
5) Ποτέ να μη φέξει (Γ. Βρούβα) Όλοι
6) Αν είναι σαν τα μάτια σου (Γ. Κλεφτογιώργου) Β. Καραχάλιου

Δεύτερες εκτελέσεις
1) Κυριακή απόγευμα (Χρ. Κυριαζή) Β. Καραχάλιου
2) Και συ τρελή με τυραννάς (Μ. Κωχ) Χρ. Κανελλόπουλος
3) Της Χαλιμάς τα παραμύθια (Γ. Σπανού-Δ. Ιατρόπουλου) Σ. Εμφιετζή
4) Αθήνα-Λάρισα (Χρ. Γκάρτζου-Μ. Μπουρμπούλη) Σ. Εμφιετζή
5) Ο κηπουρός (Β. Γερμανού) Όλοι
6) Άννα (Θ. Μπακαλάκου-Δ. Κούλπα) Δ. Χατζηδιάκος-Β. Καραχάλιου

ΑΛΕΚΟΣ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ-ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ
«ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΠΟΛΛΑ» (MINOS MSM 702)

Η Άννα Φωτίου υπήρξε μια τραγουδίστρια η οποία επεδίωξε να κάνει καριέρα ποντάροντας αποκλειστικά και μόνο στην εξαιρετική φωνή της. Δυστυχώς γι’ αυτή, την εποχή που έκανε το δισκογραφικό της ξεκίνημα (τέλη της δεκαετίας του ’80) τα πράγματα στο χώρο είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν άλλο δρόμο κι εκτός της φωνής, μετρούσαν κι άλλα πράγματα με τα οποία η ίδια δε συμβιβάστηκε ποτέ και προτίμησε να μείνει «στα μετόπισθεν» κρατώντας την αξιοπρέπειά της. Ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να διεκδικήσει κάτι που ενδεχομένως ν’ άξιζε κι επέλεξε να μη παίξει τα γνωστά «παιχνίδια» των εταιρειών και γενικότερα του star-system…

Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1988 σε μουσική του Αλέκου Χρυσοβέργη και στίχους του Σπύρου Γιατρά, ενός «διδύμου» το οποίο εκείνη την εποχή – αλλά και αργότερα – είχε υπογράψει μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Η Φωτίου υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο τα τραγούδια που της δόθηκαν, αν και είναι φανερή η προσπάθεια από πλευράς δημιουργών για το «εύκολο» κι «εύπεπτο» σουξέ. Εξ ου και η «προώθηση» του «Σώθηκα από σένα», το οποίο ακούστηκε πολύ τότε στα ραδιόφωνα και θεωρήθηκε κατά κάποιο τρόπο «κιτς». Η γνώμη μου είναι ότι μπροστά στα σημερινά «εκτρώματα», αυτό μοιάζει με συμφωνία του Μπετόβεν!

Πάντως, η σπουδαιότερη στιγμή του άλμπουμ είναι η συμμετοχή του Γιάννη Πάριου, ο οποίος τραγουδά μαζί με τη Φωτίου «Το σ’ αγαπώ μη μου το πεις». Μια υπέροχη ερωτική μπαλάντα, με τις δύο φωνές να «δένουν» μοναδικά και πρόκειται για ένα τραγούδι που ακούστηκε πάρα πολύ, βοηθώντας εμπορικά και το δίσκο. Ο σπουδαίος ερμηνευτής κάνει δεύτερες φωνές και στο «Τώρα που η αγάπη χάνεται», το οποίο επίσης «πέρασε» στα ραδιόφωνα της εποχής…

Στο οπισθόφυλλό του, εκτός από φωτογραφίες της τραγουδίστριας και των δημιουργών δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία σχετικά με τους συντελεστές του (ηχολήπτες, στούντιο ηχογράφησης, ορχήστρα κ.τ.λ.). Στις δεύτερες φωνές ακούγεται η Βούλα Καραχάλιου, όπως με πληροφόρησε η ίδια.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Σώθηκα από σένα
02) Με γυναίκα μη τα βάζεις
03) Τώρα που η αγάπη χάνεται
04) Γυναίκες να μ’ ακούσετε
05) Τη σκοτεινή σου την πλευρά
06) Όταν έχω εσένα
07) Το σ’ αγαπώ μη μου το πεις (ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο)
08) Τα ‘φερες – τα ‘φερες
09) Για σένα θα πεθάνω
10) Εσύ θα με διώχνεις
11) Αλλάξανε πολλά

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. καλησπερα δεν ειναι ο πρωτο της δισκος ο πρωτος ηταν η συμετοχη της στο δισκο μια βραδυα στα μπουζουκια 1984 και ο πρωσοπικος της δισκος ηταν το 1986 με το μπλεχτηκανε τα θεματα με συνθεσης του αντωνη βαρδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here