25/10/2013
Γράφει η Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

«Βασικά καλησπέρα σας». Κάπως έτσι θα ξεκινούσα το κείμενό μου εάν αφορούσε τη δεκαετία του ΄80. Δε σκοπεύω, όμως, να σας γυρίσω τόσο πίσω, ξέρω είναι μακρύ ταξίδι. Εγώ θέλω μόνο να ξυπνήσουμε κάποιες από τις μνήμες των 90’s. Τόσο απλά. Γι΄αυτό λέω να ξεκινήσω ρίχνοντας τους τίτλους αρχής του Beverly Hills 90210 ή των FRIENDS. Θα μπορούσα, γιατί όχι, να χρησιμοποιήσω για την έναρξή μου τη μουσική του Robert Williams από τη Λάμψη του Φώσκολου ή το Mama yo quiero του Perez Prado από το Dolce Vita του MEGA-λου καναλιού. Άσε που μόλις θυμήθηκα τον Χλαπάτσα και τη μουσική του Σαββιδάκη από Της Ελλάδος τα Παιδιά. (Συγκινούμαι). Γιατί δεν σε στιγμάτισε εσένα η Αναστασία και το ομώνυμο τραγούδι από την Αρβανιτάκη; Πόσα βράδια δεν πέρασες, κρατώντας την κοιλιά σου, παρακολουθώντας Απαράδεκτους, 10 μικρούς Μήτσους, τους Αυθαίρετους, τους Μεν και Δεν, Κωνσταντίνου και Ελένης; Έλα τώρα, πες την αλήθεια! Δεν έκλαψες εσύ με τα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά του Κουτσομύτη και με το Λόγω Τιμής δια χειρός Μιρέλλας Παπαοικονόμου; Αχ οι Φρουροί της Αχαΐας, η Αίθουσα του Θρόνου και το Τρίτο Στεφάνι! Δεν τολμώ να μιλήσω για τους Δύο – αγαπημένους – Ξένους της ζωής μας, γιατί θα πάρω ένα ύφος μελό και να σου! Θα σκάσει αποκάτω το Μελαγχολικό Μοτίβο του Κώστα Καπνίση να μου θυμίσει το Μαρκορά, την Κουντουράτου, την Αντιγόνη του Σοφοκλή και τις Σπέτσες.

karatzoglou_plaskasovitis_reportaz_2013_10_12

Πω πω, θα με πάρει η ώρα με τα σήριαλ, κι εδώ που τα λέμε, οι επαναλήψεις είναι για τα καλοκαίρια! Κι ακόμη δεν έχω κάνει την εισαγωγή μου. Βρε, μήπως, να αφήσω τις εισαγωγές στους ειδικούς; Ο Τέρενς Κουίκ σας καλωσορίζει στην Τηλερουλέτα, η Ρούλα Κορομηλά στο Ciao ANT1, ο Άνδρέας Μικρούτσικος στο Μεγάλο Παζάρι, ο Γιώργος Πολυχρονίου στη Mega Banca, η Ελένη Μενεγάκη στον Πρωινό Καφέ, ο Βλάσης Μπονάτσος στις Κόντρες, η Μαίρη Μηλιαρέση στο Ρουκ-Ζουκ, ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο Κόντρα Πλακέ. Α! Να μην ξεχάσω τους λατρεμένους μου Λυκούργο και Καρολίνα που χρωμάτισαν τα όνειρα τόσων χιλιάδων παιδιών με το Disney Club! Και δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου λείπουν πολύ τα ειρωνικά σχόλια του Μίλτου Μακρίδη κι η βραχνή φωνή του Νίκου Μαστοράκη. Ουφ! Τα είπα και ξεθύμανα. Μηχανή του χρόνου λυπάμαι δεν έχω, ωστόσο, ελπίζω να σας μετέφερα τη συναρπαστική αίσθηση εκείνης της δεκαετίας, όπου όλα μπορούσαν να συμβούν! Καλημέρα Ζωή σα να λέμε και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! Κάπου εδώ σας κλείνω και το μάτι (διότι όλοι γίναμε, τελικά, μάρτυρες της φούσκας που έσκασε στα μούτρα μας, μπαμ! για τα λάθη της δεκαετίας, όμως, θα μιλήσουμε μια άλλη φορά).

karatzoglou_plaskasovitis_reportaz_2013_10_15
Ας έρθουμε τώρα στο σήμερα, σε όλες τις Τρίτες του Οκτωβρίου εν έτει 2013. Σημείο συνάντησης ο «Σταυρός του Νότου» Φραντζή και Θαρύπου, στο Νέο Κόσμο, ώρα 10 και κάτι. Εδώ μας δίνουν ραντεβού δύο νέα ταλαντούχα παιδιά για ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα που υπόσχεται να μας σπρώξει κανονικά πίσω στα ’90s. Όλο αυτό που επιχείρησα, δηλαδή, να κάνω εγώ πιο πάνω, αλλά μέσα από καλομονταρισμένο οπτικό υλικό, υπέροχες μουσικές κι αξέχαστα σε όλους τραγούδια. Και τα ονόματα αυτών Βίκυ Καρατζόγλου και Άρης Πλασκασοβίτης. Ίσως να είχατε την τύχη να παρακολουθήσετε τον περασμένο Μάιο το ίδιο περίπου πρόγραμμα, που έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Βραχνός, το οποίο, όμως, η Βίκυ παρουσίαζε τότε πλάι στην Αντιγόνη Ψυχράμη. «090» είναι φυσικά ο τίτλος του προγράμματος κι επαναλαμβάνεται λόγω μεγάλης επιτυχίας κι ανταπόκρισης από τον κόσμο που τόσο νοσταλγεί αυτή τη δεκαετία. Ξέρετε, εκείνες τις πρώτες ημέρες κυριαρχίας των έντεχνων μουσικών σκηνών αλλά και των μεγάλων ξένων ποπ-ροκ επιτυχιών, που ξέφευγαν από την υπερβολή του 80. Των πρώτων τηλεοπτικών σειρών της ιδιωτικής τηλεόρασης, του χρηματιστηρίου, της πίστας, της χοροεσπερίδας και της υστερικής αισιοδοξίας! Όλα θυμίζουν το ΄90 κι όλοι ξαναζούν με ένταση όσα έχουν πεθυμήσει. “Σαν να μην πέρασε μια μέρα” και “Μη μου Μιλάς για Καλοκαίρια” είναι τα δύο τραγούδια που σηματοδοτούν την έναρξη της βραδιάς μας στο φιλόξενο στέκι του Club του Σταυρού. Κι ύστερα η Βίκυ Καρατζόγλου, η Βίκυ μας, με τη φωνή που μαγνητίζει και τον πιο αδιάφορο ακροατή, τσεκάρει πόσο καλά θυμόμαστε τα περασμένα με ερωτήσεις του τύπου: Πώς έλεγαν τη μικρή αδερφή από τις Τρεις Χάριτες; Ποιο είναι το όνομα του μπαρ που πήγαινε ο Βλάσης από τους Απαράδεκτους; Πώς λεγόταν ο καφετζής του Ρετιρέ;

karatzoglou_plaskasovitis_reportaz_2013_10_09

Γέλια και πειράγματα δίνουν και παίρνουν, όπως καλά φαντάζεστε! Κι όταν όλοι νιώσουν μια παρέα, η ορχήστρα με Τα πιο Ωραία Λαϊκά της Πρωτοψάλτη γεμίζει απ’ άκρη σε άκρη το χώρο. Γλέντι κανονικό «Δε γυρνάνε λέμε πίσω ποτέ τα καλά παιδιά σ’ εκείνα τα χρόνια, έρωτά μου τώρα πληγωμένε μου αητέ, στάχυα είμαστε στου χρόνου τ’ αλώνια». Καθένας μόνος ή σε ντουέτο ο Άρης κι η Βίκυ τραγούδησαν πολλά: Και τί Ζητάω, The Way I do, Ό,τι δε σε σκοτώνει, Μόνο στα όνειρα, Το παλιό μου παλτό, Έτσι είμαι εγώ, Πούλα με, Don’t speak, Simply the best, Θα’ μαι κοντά σου όταν με θες, I’ ll stand by you, Torn, Παρ’ το Λίζα, Το ποδήλατο, Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, Κάτσε καλά, Δυο παλτά, Πανσέληνος κι άλλα τόσα χιλιοειπωμένα ρομαντικά ή μη, χορευτικά ή μη, που σίγουρα πάντως αποδεικνύουν πόσα, αν μη τι άλλο, υπέροχα τραγούδια μας άφησε κληρονομιά αυτή η δεκαετία. «Λένε πως ήταν μια φούσκα, για κάποιους άλλους μια τσιχλόφουσκα» θα πει κάποια στιγμή η Βίκυ με νόημα. Κι ύστερα από ένα μικρό διαφημιστικό διάλειμμα με πρωταγωνιστή το γάλα Carnation κι ένα σωρό άλλα σποτάκια των 90’s ο Άρης κι η Βίκυ μας ταξίδεψαν, μας συγκίνησαν, μας θύμισαν. Οι δυο τους, αν με ρωτάτε, ένα ντουέτο με ιδιαίτερη μουσική χημεία. Δυο νέοι τραγουδιστές που ξεχειλίζουν από θετική ενέργεια, αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που κάνουν. Κανέναν δεν άφησαν ασυγκίνητο, κανένας δεν έμεινε καθιστός όλο το βράδυ.Όλοι σηκώθηκαν κι έριξαν ένα χορό (ξέρετε, γύρω γύρω από τα τραπέζια), όλοι τραγούδησαν μαζί τους, όλοι πέρασαν πολύ καλά κι αποχώρησαν χορτασμένοι. Αυτό νομίζω είναι το ζητούμενο. Έτσι! Παλιές καλές εποχές που λένε κι οι γιαγιάδες μας! Μια Τρίτη έμεινε μόνο για να καλέσετε κι εσείς το «090». Μην το αφήσετε διόλου, να πάτε οπωσδήποτε! «090» και υπόσχομαι δεν είναι απάτη, σας χρεώνουν μόλις 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί. Να πάτε να χαμογελάσετε, είναι μεταδοτικό!

 

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

 

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here