Η πετυχημένη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα “Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη” (που δόθηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στο Ηρώδειο), θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση εντάσσεται στον προγραμματισμένο κύκλο παραστάσεων στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες του κόσμου, με σκοπό την διατήρηση, αξιοποίηση και προώθηση της σπουδαίας μελωδικής παρακαταθήκης των μουσικών του έργων.

tokas_2015_10_001

Στην παράσταση συμμετέχουν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Δήμητρα Σταθοπούλου, με τη συνοδεία δεκαμελούς λαϊκής ορχήστρας που διευθύνει ο μαέστρος Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τη σύνθεση του προγράμματος ανέλαβε ο μουσικός παραγωγός και στενός συνεργάτης του Μάριου Τόκα, Ηλίας Μπενέτος. Θα προλογίσει ο συνδημιουργός πολλών τραγουδιών, ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας.

Ένα μουσικό αφιέρωμα, γεμάτο μνήμες, νοσταλγία, αρώματα με εικόνες της Κύπρου και της Ελλάδας, τραγούδια της παρέας, του αγώνα, του έρωτα, της ψυχής, σταθμοί στο μουσικό γίγνεσθαι, όπως «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια», «Αννούλα του χιονιά», «η Δική μου πατρίδα» κ.ά.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει ανάγκη από ανάταση ψυχής, τα τραγούδια του Μάριου Τόκα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δύναμης.

Την ευθύνη της παραγωγής και τη διοργάνωση ανέλαβε η «Cricos PR & Events» με σύμβουλο προγράμματος την Αμαλία Τόκα.

———————————–

Τη χαρά και τη συγκίνησή τους για τη συμμετοχή τους στη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα, εκφράζουν με δηλώσεις τους ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Δήμητρα Σταθοπούλου.

«Με τον Μάριο Τόκα δεν γνωρίστηκα ποτέ καλά, παρότι μέναμε στην ίδια γειτονιά. Ήξερε την αγάπη που του είχα και γνώριζα πόσο πολύ ήθελε να δουλέψουμε παρέα. Δεν προλάβαμε όμως. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν τραγούδια που έγραφε για μένα. Τα φύλαγε. Κάποια από αυτά τα είπα. Τα αγάπησα πολύ. Ο Μάριος πέρασε στο πνεύμα. Εκεί που ανήκε πάντα. Κάπου πιο ψηλά από όλους εμάς. Έστω και τώρα, ήρθε η στιγμή να συναντηθούμε. Μεγάλη τιμή. Και σίγουρα για κάποιους τόσο σημαντικούς ανθρώπους δεν υπάρχει λησμονιά. Δεν υπάρχει θάνατος. Μόνο αυτοί που ξεχνιούνται πεθαίνουν. Και ο Μάριος Τόκας σίγουρα δεν ανήκει σε αυτούς».

Γιάννης Κότσιρας

«Για τον Μάριο Τόκα και τα τραγούδια του, οι λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, μπορεί να αποδειχθούν πολύ φτωχές. Γιατί η αγάπη του για τις νότες, την πατρίδα, τη ζωή και την ευτυχία μεγαλουργούν μέσα από τα τραγούδια του. Ήξερε να χτυπάει την πόρτα κάθε καρδιάς που τον άκουγε, με μοναδικές μελωδίες που μέχρι και σήμερα μένουν αναλλοίωτες. Είναι πολύ ιδιαίτερη και συγκινητική η συμμετοχή μου σ’ αυτό το μουσικό αφιέρωμα, καθώς για μένα τα τραγούδια του Μάριου Τόκα είναι σταθμός τόσο στην καριέρα μου, όσο και στη ζωή μου».

Δημήτρης Μπάσης

«Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε συναυλία αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα. Είναι όμως η πολλοστή φορά που θα με ταξιδέψει η μουσική του, οι μνήμες, οι εικόνες του, το ήθος του. Ας μας φωτίσουν τα τραγούδια του σαν φάροι, αυτούς τους καιρούς της τρικυμίας που ζούμε και ας αφεθούμε στο ταξίδι του… Μ’ ένα χαμόγελο και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας έχει χαρίσει “ένα φεγγάρι γαλάζιο ανείπωτο βαθύ”…

Γιώτα Νέγκα

«Με τον Μάριο δεν προλάβαμε να κάνουμε όλα αυτά τα οποία σχεδιάζαμε. Ήμασταν παλιοί γνωστοί και όταν βρισκόμασταν, μιλούσαμε για τις κοινές μας αγάπες, δηλαδή για την ΑΕΚ και για την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία. Όλο σχεδιάζαμε να κάνουμε κάτι παρέα, δεν το ολοκληρώσαμε, δεν το προλάβαμε, γιατί όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, κάποιος εκεί πάνω ξεραίνεται στα γέλια… Παρ’ όλα αυτά ήταν για μένα ένας πολύ γλυκός και πολύ τρυφερός άνθρωπος, πολύ ευαίσθητος, δηλαδή αυτό που φαίνεται στις μελωδίες του, αυτό ήταν ο Μάριος. Πιο πολύ βρεθήκαμε κοντά την περίοδο που συνεργαζόμουν με τον άλλον σπουδαίο φίλο, τον Άλκη Αλκαίο. Αισιοδοξώ ότι στο μέλλον αυτό που δεν ολοκληρώσαμε με την παρουσία του, πιθανόν κάπως να γίνει με την απουσία του, γιατί έχει αφήσει πράγματα πίσω και μακάρι να κληθώ να τα υπερασπιστώ κάποια στιγμή. Η συναυλία της Παρασκευής είναι μια συναυλία μνήμης καταρχήν. Εγώ θεωρώ ότι αυτά τα σπουδαία πρόσωπα φεύγουν άμα τους ξεχνάς. Από τους οικείους τους και την οικογένεια τους φεύγουν και ως φυσικές παρουσίες, αλλά για τους υπόλοιπους φεύγουν μόνο άμα ξεχνιούνται. Υπό αυτήν την έννοια, η μνήμη και η υπενθύμιση των τραγουδιών του Μάριου Τόκα είναι αναγκαίο πράγμα για εμάς που υπηρετούμε αυτό το τραγούδι και όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που μαθαίνουν τα τραγούδια του, τόσο καλύτερα».

Μίλτος Πασχαλίδης

«Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να συμμετέχω σε μια παράσταση που αφορά το έργο ενός εκ των σπουδαιότερων συνθετών! Αυτή η αξιόλογη καλλιτεχνική παρέα με τους τόσο σημαντικούς συντελεστές, μου άνοιξε την αγκαλιά της και την πόρτα ώστε να συμπορευτώ μαζί τους σε ένα όμορφο μουσικό ταξίδι παρέα με έναν ήλιο που λέγεται Μάριος Τόκας».

Δήμητρα Σταθοπούλου

Η γυναίκα του Μάριου, Αμαλία Τόκα, δηλώνει:

«Επιθυμία μας αλλά και ηθική υποχρέωση, είναι η προστασία του μουσικού έργου του Μάριου, η διατήρησή του και η αξιοποίησή του. Με βάση αυτό το σκεπτικό και με την βοήθεια καλών φίλων και συνεργατών, πραγματοποιείται και η μουσική παράσταση – αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου. Προσδοκούμε, λοιπόν, μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας και ψυχαγωγίας, φωτίζοντας λίγο αυτό το γκρίζο περιβάλλον που όλοι μας βιώνουμε. Έχουμε ως συνοδοιπόρο αυτό που ο ίδιος ο Μάριος έλεγε, ότι δηλαδή, με τα τραγούδια του προσπαθούσε να φτιάχνει παρέες, να φέρνει τον ένα κοντά στον άλλον και ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν κάτι γράφεται με συναίσθημα και αλήθεια. Ίσως γι’ αυτό ν’ αγαπιούνται τα τραγούδια του από τον κόσμο, γιατί “του μίλησαν”, γιατί “μιλάνε” στην καρδιά του».

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πληροφορίες – εισιτήρια: Τηλ. 2310 895938-9

Ώρα Έναρξης: 9μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Από 15 ευρώ

Προπώληση:
Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Πλ. Αριστοτέλους
tch.gr
Έντεχνον
Σάρωθρον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here