Γράφει η Κάλλια Βαβουλιώτη
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Όταν πριν λίγα χρόνια είχα την τύχη να διαβάσω το βιβλίο του Rostand, “Cyrano de Bergerac” και μετέπειτα να παρακολουθήσω την ταινία, που στον ομώνυμο ρόλο έπαιζε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, αναλογιζόμουν πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η μεταφορά του συγκεκριμένου έργου στο θέατρο και πόσο θα μπορούσε αυτή να γίνει επιτυχώς, όταν υπάρχουν οι ιδιαιτερότητες της στιχομυθίας στους διαλόγους, οι πολλές σκηνές στο έργο και η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την εποχή της γραφής του έργου.

Ο Συρανό είναι ένας γενναίος στρατιώτης που ανήκει στο τάγμα των Γασκώνων, είναι θαραλλέος και κρυφά ερωτευμένος με την πιο όμορφη γυναίκα, την ξαδέρφη του Ρωξάνη, ωστόσο θεωρεί πως το ελάττωμά του, η υπερβολικά μεγάλη μύτη του και η ασχήμια του τον κάνουν να μην αξίζει να της εκφράσει τη αγάπη του. Η Ρωξάνη, η οποία δεν έχει καταλάβει τίποτα, ερωτεύεται τον Κριστιάν, κάποιον ευπαρουσίαστο και επίσης γενναίο, μα δίχως την ευφράδεια του λόγου και την οξύνοια που έχει ο Συρανό. Έτσι ζητάει ως χάρη από τον ξάδερφό της, εφόσον είναι στο ίδιο τάγμα, να τον προστατεύει και εκείνος δέχεται. Οι δύο άνδρες, έχοντας επίγνωση των ελαττωμάτων τους, αποφασίζουν να ενωθούν προκειμένου να κερδίσουν την καρδιά της, ο Κριστιάν αναλαμβάνει να μαγέψει τα μάτια της με την ομορφιά του και ο Συρανό το πνεύμα της μέσω του Κριστιάν.

Το «Cyrano de Bergerac» είναι ένα έργο βαθύτατα ηρωικό, πολιτικό και επίκαιρο που θέτει ενωπίον των θεατών πληθώρα ηθικών διλημμάτων, φιλοσοφικών προβληματισμών και αξιών, τις οποίες ίσως σήμερα να έχουμε λησμονήσει. Στο έργο τίθενται ζητήματα όπως η υπερηφάνεια ενός τίμιου ανθρώπου, κατά πόσο ηθικό είναι να εξαπατείς κάποιον για κάτι που δεν είσαι στο όνομα της αγάπης, καθώς και αν τελικά η ομορφιά έχει τόσο μεγάλη αξία όσο της δίνουμε.

Ο Γιάννης Κακλέας έχει σκηνοθετήσει αριστουργηματικά το έργο, ενώ ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ίσως σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, αποδίδει τον Συρανό με τελειότητα μέχρι και στην χροιά της φωνής του- άλλοτε μιλάει χιουμοριστικά και άλλοτε γίνεται σχεδόν ανατριχιαστικά συγκινητικός και ερωτικός- ενώ η Δήμητρα Ματσούκα δίνει στον ρόλο της Ρωξάνης μία αρκετά πρόσχαρη πινελιά. Αξίζει να σημειωθεί πως την παράσταση έχει ντύσει μουσικά η Ευανθία Ρεμπούτσικα με ταξιδιάρικες και νοσταλγικές μελωδίες, τις οποίες παίζει στο βιολί η Βασιλική Μαζαράκη.

Το Cyrano de Bergerac μέσα από τον ονειρικό κόσμο που πλάθει με έρωτα, ηρωισμό και αξίες, είναι ένα έργο διαχρονικό και αποτελεί μία ιδιαίτερη και ευχάριστη παράσταση για να παρακολουθήσει κανείς το καλοκαίρι, ενώ είναι σίγουρο ότι η άρτια απόδοσή του από όλους τους συντελεστές θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό θεατρόφιλο.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας Μετάφραση: Λουϊζα Μητσάκου Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης Κοστούμια: Εύα Νάθενα Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Τρομπούκη Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Στέλιος Ξανθουδάκης, Θάνος Κοντογιώργης, Αγγελική Τρομπούκη, Στράτος Τρογκάνης, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπούντας, Αλέξιος Φουσέκης

Βιολί παίζει η Βασιλική Μαζαράκη

Δείτε το Πρόγραμμα της Καλοκαιρινης Περιοδείας

—————–

 

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here