Γράφει ο Δημήτρης Κονιδάρης

Σήμερα, 4 Απριλίου, έχει γενέθλια ο εξαίρετος ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης, που γεννήθηκε το 1970 στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας από Έλληνες μετανάστες. Στην Ελλάδα ήλθε σε ηλικία οκτώ χρονών όταν οι γονείς του επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη. Από πολύ μικρός ξεκίνησε μαθήματα βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής παίρνοντας το σχετικό πτυχίο. Επίσης, από νεαρή ηλικία  τραγουδούσε ερασιτεχνικά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις δείχνοντας το ταλέντο του.

Καθοριστικό σημείο στην καριέρα του ήταν η γνωριμία  του με τον Σταμάτη Κραουνάκη  με το οποίο συνεργάστηκε στον δίσκο «Όταν έρχονται οι φίλοι μου» (1995). Επίσης, σημαντική ήταν η επί τριετία παρουσία του στο «Γκάζι» με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη μαζί με τον Στ. Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου. Επιπλέον, η φωνή του ακούστηκε στο μουσικό θέμα της γνωστής σειράς του ΑΝΤ1 «Το τρίτο στεφάνι» (1995).

Ως εκ τούτου, ο νεαρός Δημήτρης είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους και σύντομα έφθασε στο δρόμο του ο Χρήστος Νικολόπουλος ο οποίος εκτίμησε τα φωνητικά προσόντα του και συνεργάστηκαν όχι μόνο σε ζωντανές εμφανίσεις αλλά  και στον δίσκο “Με τη φορά του ανέμου” (1997) σε μουσική Χρ. Νικολόπουλου και Κώστα Φαλκώνη και στίχους του Χρίστου Παπαδόπουλου.

Λίγους μήνες αργότερα, ξεκίνησε η προβολή της σειράς του Μανούσου Μανουσάκη «Ψίθυροι καρδιάς», που ήταν η πρώτη σε τηλεθέαση την περίοδο 1997-1998, ενώ έχει κι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης όλων των εποχών στην ιδιωτική τηλεόραση. Σε αυτήν ο Μπάσης ερμηνεύει  έξοχα το ομότιτλο τραγούδι, σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια, το οποίο αποτέλεσε μια τρομερή επιτυχία όντας ένα από τα δημοφιλέστερα της χρονιάς εκτοξεύοντας  στα ουράνια την καριέρα του.

Το 1998 κυκλοφόρησε κι ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο “Σ’ ανοικτούς ουρανούς” σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Άρη Δαβαράκη και της Ελένης Γιαννατσούλια ενώ την επόμενη χρονιά (1999) συνεργάστηκε σε σειρά συναυλιών με τον Σταύρο Ξαρχάκο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Ήταν ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι  η πορεία του εξελισσόταν  πολύ επιτυχημένα και εν συνεχεία έβγαλε αρκετούς δίσκους όπως:

  • Μιλάω χρόνια (2000)
  • Δημήτρης Μπάσης (2003)
  • Δύσκολη καρδιά (2004)
  • Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο (2005), ζωντανή ηχογράφηση από την Ακτή Πειραιώς σε συνεργασία με Δημήτρη Μητροπάνο και Θέμη Αδαμαντίδη
  • Η ζωή αλλού σε πάει (2007)
  • Τα θεμέλιά μου στα βουνά (2008)
  • Από το Βυζάντιο στο σήμερα (2008)
  • Δημήτρης Μπάσης-live (2010)
  • Η συννεφιά περνάει με παρέα (2011)
  • Τα λαϊκά της καρδιάς μου (2015)
  • Τι τα θέλεις (2017)
  • Λόγω ψυχής (2017)
  • 20 Χρόνια Live – Μια βραδιά με Φίλους στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (2018)
  • Μωυσές ωδή (2020)
  • Πειρατές και πίθηκοι (2020)

Ωστόσο, θα λέγαμε πως ένα από τα κομβικότερα σημεία στην καριέρα του ήταν η γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος του πρότεινε να συμμετάσχει στην επανεκτέλεση ενός από τα σπουδαιότερα έργα του, που συνιστά και την πολιτική του παρακαταθήκη κατά κάποιον τρόπο, «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού». Σημειωτέον ότι το εν λόγω έργο είχε πρωτοπαρουσιαστεί στις 15-10-1962 με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στο ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή. Ο Μπάσης κλήθηκε να αναλάβει αυτόν ακριβώς τον ρόλο και ανταποκρίθηκε περίφημα. Η συνεργασία αυτή αποτυπώθηκε σε δίσκο το 2001 και ασφαλώς αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα παράσημα για τον Δημήτρη Μπάση. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ένας ακόμα δίσκος με τραγούδια του Μίκη από τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκη Θεοδωράκης» όπου ο ταλαντούχος ερμηνευτής απέδωσε γνωστές επιτυχίες του κορυφαίου μας συνθέτη. Ο τίτλος του δίσκου ήταν «Η αγάπη είναι φωτιά» όπου έδειξε για μια ακόμα φορά τις ερμηνευτικές του δυνατότητες σε κλασικά τραγούδια.

Τον Δεκέμβριο του 2001 ξεκινά τις εμφανίσεις του με τον Γιάννη Κότσιρα στη «Σφεντόνα». Στη συνέχεια έκαναν περιοδεία στην Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα όπως και στην Κύπρο βρίσκοντας εντυπωσιακή ανταπόκριση από το κοινό. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 18 Μαρτίου 2002 συμμετείχε στην ιστορική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς τιμήν του Γρηγόρη Μπιθικώτση τον οποίο πάντοτε θαύμαζε.

Την περίοδο 2002-2003 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Πασχάλη Τερζή ενώ το καλοκαίρι του 2003 συμμετείχε στο αφιέρωμα ανά την Ελλάδα της λαϊκής ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης” στον  Γιάννη Ρίτσο με τα έργα «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Τα Δεκαοκτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας». Σε αυτό το αφιέρωμα ήταν ο βασικός ερμηνευτής της Ρωμιοσύνης, σε μια από τις δυσκολότερες ερμηνείες στην καριέρα του αφού τα τραγούδια της Ρωμιοσύνης ήταν πάντα γεμάτα προκλήσεις λόγω του στίχου και της μουσικής. Αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2003 ξεκίνησε συνεργασία με τον Μανώλη Λιδάκη στην Θεσσαλονίκη. Η επιτυχία τους συνεχίστηκε και στην Αθήνα ενώ ακολούθησε περιοδεία ανά την επικράτεια.  Το καλοκαίρι του 2004 πραγματοποίησε συναυλίες με δικές του επιτυχίες καθώς και του Μίκη εμφανιζόμενος πλάι στην Μαρία Φαραντούρη.

Γενικώς όλα τα επόμενα χρόνια ο Δημήτρης Μπάσης, είχε πλήθος συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες  όπως τον Γεράσιμο Ανδρεάτο το 2009 και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το 2011. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον χειμώνα 2011-2012 εμφανίστηκε μαζί με Δημήτρη Μητροπάνο και Γιάννη Κότσιρα και την επόμενη χρονιά με την Μελίνα Ασλανίδου ενώ το καλοκαίρι του 2013 συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο μαζί με Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα και Ρίτα Αντωνοπούλου.

Όλα τα προηγούμενα είναι ένα μόνο μέρος από τις συνεργασίες του αλλά θα ήταν μάλλον παράλειψη να μην αναφερθεί και η συνεργασία του με  Γιώργο Νταλάρα, Λάκη Χαλκιά, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Χαρούλα Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Γλυκερία, Γιώτα Νέγκα, Κώστα Μακεδόνα, Μίλτο Πασχαλίδη, Νίκο Τερζή,  Μπάμπη Τσέρτο, Μπάμπη Στόκα και πολλούς ακόμα.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες δουλειές του ήταν η εμφάνισή του το 2020 στην αναβίωση του περίφημου έργου του Μίκη «Όμορφη πόλη» σε μια παράσταση που σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Τους τελευταίους μήνες η φωνή του ακούγεται στο μουσικό θέμα της επιτυχημένης σειράς του ALPHA «Σασμός» όπου τραγουδά το «Κάθε μέρα» και το «Παραμύθι για μεγάλους».

Ωστόσο, θεωρώ ότι ο Δημήτρης Μπάσης δεν πρέπει να προσεγγιστεί μόνο  ως ένας ακόμα καλλίφωνος και δημοφιλής ερμηνευτής που τραγούδησε πολλές επιτυχίες, δικές του ή σε επανεκτέλεση. Πιστεύω ότι το δέον είναι να αντιμετωπιστεί ως συνεχιστής των  μεγάλων ερμηνευτών των ετών 1960-1990. Κι αυτό γιατί με την καθαρή, δυνατή, μελωδική και αληθινά λαϊκή φωνή του απέδωσε με ιδιαιτέρως όμορφο και πειστικό τρόπο τραγούδια χαρισματικών δημιουργών και κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη, δείχνοντας το υψηλό επίπεδό του και τη δυνατότητά του να προσεγγίζει μνημειώδη έργα του παρελθόντος χωρίς να λυγίζει από το βάρος τους. Καθοριστικό στοιχείο των αξιολογότατων ερμηνειών του συνιστά ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζει τα τραγούδια αυτά. Ασφαλώς είναι πολύ  σημαντικό όλα αυτά τα χρόνια το ότι είναι εμπορικός αλλά και, ταυτόχρονα, ποιοτικός σε μια εποχή που κάθε άλλο παρά ευνοεί την προώθηση ενός καλού έργου. Γι’ αυτό λοιπόν ο Μπάσης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας ερμηνευτής που δίνει αγώνα για τη διάδοση του καλού  τραγουδιού χρησιμοποιώντας το έξοχο ηχόχρωμα της φωνής του για να μεταλαμπαδεύονται ιστορικά έργα του παρελθόντος στο τμήμα του  λαού που διψά για το καλό τραγούδι.

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο ένα ποιοτικό τραγούδι του παρελθόντος να μην ακούγεται σε ζωντανές εμφανίσεις αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο περνάει στη λήθη. Ένας πολύ αποτελεσματικός λόγος για να περάσουν γνωστά τραγούδια των δεκαετιών του 1960 και του 1970 στο ευρύτερο νεανικό κοινό είναι να ακουστούν σε συναυλίες και παραστάσεις από ερμηνευτές με ευρεία λαϊκή αποδοχή. Και ο Δημήτρης Μπάσης διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό ακριβώς το θέμα συμβάλλοντας στη διάδοση και προώθηση των μεγάλων τραγουδιών που έχουν πλουτίσει την πολιτιστική μας παράδοση κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Εμείς δεν έχουμε  παρά να του ευχηθούμε ολοψύχως και ολοθέρμως να είναι πολύχρονος και καλόχρονος με τη φωνή του να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια για  να μας χαρίζει ωραίες ερμηνείες και μεγάλες επιτυχίες.

Φωτογραφίες από το αρχείο του MusicCorner.gr

Βιβλιογραφία

  1. Δισκογραφία Δημήτρη Μπάση από τον ιστότοπο https://www.discogs.com

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here