marika_klabatsea_afisa_2014_12_001

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα Σοπράνο, Πιανίστα και Συνθέτης στην πρωτοποριακή μουσική -με κύρια αιχμή τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό- είναι γνωστή για το ιδιόμορφο μουσικό της ιδίωμα να παρεμβαίνει αλλά και να ανασυνθέτει την κλασσική φόρμα.

Χρησιμοποιεί στοιχεία από ροκ, blues, spirituals ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, σύγχρονη μουσική .όπερα και πικρή Παρωδία.

Με μια φωνή που φτάνει στα άκρα αυτοσχεδιάζει στο πιάνο έργα των συνθετών Henry Purcell, Claudio Monteverdi, Giuseppe Verdi, Cole Porter, Kurt Weill, Georges Bizet, George Gerswhin,Tom Waits ακόμη τραγούδια που ερμήνευσε η Billie Holiday, η Judy Garland, η Mairilyn Monroe o Elvis Presley ή ο κόντρα τενόρος Klaus Nomi, θα ακουστούν ακόμη αποσπάσματα από έργα της.

 

Επιλέγει τον τίτλο Daddy από το αγαπημένο της τραγούδι που ερμήνευσε η Mairilyn Monroe My heart belongs to Daddy όπου η Μαρίκα παρωδεί τονίζοντας τα θετικά η αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν στη σχέση πατέρα και κόρης.

Με την ερμηνεία της στο DADDY υπενθυμίζει ότι στην Παρωδία εμπεριέχεται και η Τραγική πλευρά, ο πόνος που ακυρώνεται, αυτοαναιρείται, αυτοσαρκάζεται αλλά και αναπλάθεται εξισορροπώντας στο τέλος στην ένωση του κωμικού με το τραγικό στοιχείο.

Ο άξονας που ενώνει τα έργα της σ’ αυτή τη performance αλλά και που αναλύει την μουσικοθεατρική και ψυχική της προσέγγιση είναι όταν ταυτίζεται και συμπάσχει στα έργα της με το δράμα τους χαρακτήρες και ρόλους μέσα από μια ερμηνεία που πολλές φορές φτάνει στα άκρα (παραμορφώνοντας) τη φωνή της.

To DADDY είναι οι μουσικές μου μνήμες και στιγμιότυπα. Βιώματα φορτισμένα συναισθηματικά από την εφηβεία μου και μέχρι σήμερα. Το βλέπω σαν μια δεύτερη προσέγγιση στο “Strange fruit” τη συναυλία που παρουσίασα στο Μέγαρο Μουσικης και επανέλαβα στο Μουσείο Μπενάκη. Ερμηνεύω μέρος από τ’ αγαπημένα μου τραγούδια με κύρια αιχμή to “My heart belongs to Daddy” που ερμήνευσε η Mairilyn Monroe και ήταν και αγαπημένο του πατέρα μου. Η σύνδεση του τραγουδιού αυτού και άλλων με τον πατέρα μου όπως το “Over the rainbow” που τραγούδησε η Judy Garland και το “My Little one” του Frankie Lane η το “Αστα τα μαλλάκια σου ακόμη το “Θαλασσακι” οδηγούν και στον τίτλο DADDY. Τα τραγούδια αυτά στη μουσική αυτή διαδρομή συναντούν τις άριες του Ηenry Purcell αλλά και καταλήγουν στο τέλος στο μοναχικό ταξίδι αυτό του προσωπικού μου μουσικού απολογισμού σε αυτοσχεδιασμούς από το έργο μου Καλαμιτυ Τζέην Γράμματα στην Κόρη της (1877-1902).

Την αλήθεια των συγκρούσεων μιας γυναίκας και όχι μόνο θέλει να εκφράσει μουσικά η Μαρίκα Κλαμπατσέα τραγουδώντας… σπαρακτικα στο DADDY!

Τριτη 16 Δεκεμβρίου 

Ώρα έναρξης: 22.30
Είσοδος 8 ευρω

Cabaret Voltaire  
Μαραθωνος 30 Μεταξουργειο
Τηλ 2105227046

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here