Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, διεθνώς γνωστός ως Vangelis.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί: “Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου“.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό ως τώρα, είναι ότι νοσηλευόταν με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γαλλίας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου.

Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας “Οι δρόμοι της φωτιάς” το 1982. Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: “Blade Runner”, “1492: Χριστόφορος Κολόμβος”, “Αλέξανδρος”, “Ελ Γκρέκο” κ.ά.

Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα από τους περίφημους στην εποχή τους Forminx. Η μεγάλη τους επιτυχία ήταν το πασίγνωστο χορευτικό “Jeronimo Yanka” που έγινε χρυσό.

Στη συνέχεια με τον Ντέμη Ρούσο, δημιούργησαν στο Παρίσι τους Aphrodite’s Child. Έκαναν πολλές επιτυχίες, ποιος δεν θυμάται το περίφημο “Rain and tears”;

Το 1967, ο Παπαθανασίου έγραψε πρώτη φορά μουσική για την μεγάλη οθόνη και το “Vortex ή Το Πρόσωπο της Μέδουσας” του Νίκου Κούνδουρου. Ήταν η αρχή για μια πλούσια πορεία στη συγγραφή έργων για τον κινηματογράφο με αποκορύφωμα τους “Δρόμους της Φωτιάς” με τους οποίους πήρε Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.

Στις πολύ σπουδαίες του συνεργασίες συγκαταλέγεται αυτή με την Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παππά, με την οποία κυκλοφόρησε δύο album, τις “Ωδές” με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια (1978) και αρκετά αργότερα τις “Ραψωδίες” (1986).

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε επίσης σημαντική συνεργασία με τον Γιον Άντερσον με τον οποίο κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ: Τα “Short Stories” (1978), “The Friends of Mr Cairo” (1981), “Private Collection” (1983) και “Page of Life” (1991).

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο «Μυθωδία» στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της NASA «2001: Οδύσσεια στον Άρη». Αργότερα, το 2013, η NASA επέλεξε ένα ακόμη έργο του για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή “Ήρα (Τζούνο)”. Επρόκειτο για έργο που συνόδεψε την αποστολή της NASA για τον Δία.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στις χώρες Νότια Κορέα – Ιαπωνία.
Το 2004, ανέλαβε να γράψει την μουσική που συνόδευσε την παρουσίαση του επίσημου εμβλήματος αλλά κι αυτή της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Η μουσική για τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ το 1982 ήταν επίσης δική του σύνθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here