ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

Το Ελληνικό Σχέδιο ανακοινώνει την αναβολή της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα 6 Μαρτίου συναυλίας στο Μικρό Παλλάς. Για την αναβολή και τη μετάθεση σε νέα ημερομηνία ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Παπαδημητρίου δηλώνει:

Αγαπητοί θεατές-θιασώτες των παραστάσεων του Ελληνικού Σχεδίου,
Λόγοι κοινωνικής ευαισθησίας μας οδηγούν να ζητήσουμε τόσο από εσάς πρώτα από όλα, όσο και από τους λαμπρούς καλλιτέχνες της συναυλίας της 6ης Μαρτίου στο Μικρό Παλλάς, (ήτοι τον Βαγγέλη Κορακάκη, την ερμηνεύτρια Βερόνικα Δαβάκη, τους σολίστες της Άρπας Θοδωρή Ματούλα και Μαρία Μπιλντέα αλλά και από την δεκαμελή μας ορχήστρα) την μετάθεση της συναυλίας κατά δύο εβδομάδες, ως μία ένδειξη συμπαράστασης και εναρμόνισης μας με το πένθος για τα θύματα της φονικής σύγκρουσης των δύο τραίνων.

Έτσι η τέταρτη παράσταση του Φεστιβάλ του Ελληνικού Σχεδίου «Η Φλόγα Κρύβει Βάσανο» με τα νέα τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη και της Βερόνικας Δαβάκη σε πρώτη εκτέλεση και με τα Ρεμπέτικα αριστουργήματα για δύο άρπες με τίτλο «Ρεμπέτικο Αρπέζ» μετατίθεται για την Δευτέρα 20 Μαρτίου, πάντα στο Μικρό Παλλάς και ίδια ώρα, εννέα και τέταρτο.

Αυτονόητο είναι ότι όλα τα εισιτήρια που αγοράσθηκαν ισχύουν ως έχουν. Όπως και ότι όποιος αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να έλθει μπορεί να λάβει πίσω το αντίτιμο του εισιτηρίου από την ticketservices.

Για το «Ελληνικό Σχέδιο»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

—————————————————–

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά συναυλιών με σημείο επανεκκίνησης το ρεμπέτικο, Το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στο Μικρό Παλλάς μια ακόμη νέα μουσική πρόταση σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το νέο έργο του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη που τιτλοφορείται “Η φλόγα κρύβει βάσανο” σε ενορχήστρωση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με ερμηνεύτρια τη Βερόνικα Δαβάκη σε πρώτη πανελλαδική παρουσίαση.

Ενθουσιασμένος από το υλικό που προέκυψε από την νέα του δουλειά, ο Βαγγέλης Κορακάκης αναφέρει: «Με τη σπουδαία ερμηνεύτρια Βερόνικα Δαβάκη η συνεργασία μου ήταν ξαφνική και αναπάντεχη. Πέντε λεπτά ήταν αρκετά στα καμαρίνια της εκπομπής Μουσικό Κουτί για να κλειδώσει και να υλοποιηθεί, όταν την προσέγγισα και στα καλά καθούμενα της έπαιξα το τραγούδι μου “Κάπου Φυσούσε”. Ακολούθησαν άλλα οκτώ τραγούδια μου με την προϋπόθεση και τον όρο ότι θα τα ενορχηστρώσει ο σπουδαίος και μοναδικός μουσικός μας και συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, όπου και έγινε αποδεκτός.
Οι στιγμές της ηχογράφησης ήταν για εμένα μαγικές και πρωτόγνωρες καθώς παρακολουθούσα την κλασική ορχήστρα να παίζει τα τραγούδια μου υπό την σκέπη της μπαγκέτας του Δημήτρη. Μακάρι να είναι καλοτάξιδα».

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο “Ρεμπέτικο αρπέζ“, θα παρουσιαστούν ρεμπέτικα τραγούδια των Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Βαμβακάρη και άλλων αγαπημένων συνθετών διασκευασμένα για δύο άρπες και φωνή από τον Θοδωρή Ματούλα. Μια ιδέα της Βερόνικας Δαβάκη η οποία και θα τα ερμηνεύσει.

Γι’ αυτή την πρωτότυπη προσέγγιση η Βερόνικα Δαβάκη σχολιάζει: «Ξεκινώντας θέλαμε να απολαύσουμε τον ήχο ενός αγαπημένου οργάνου, που σπάνια το ακούμε ως σολιστικό και ακόμη σπανιότερα μέσα σε ελληνικές λαϊκές συνθέσεις, να αποδίδει τα αγαπημένα τραγούδια της κυτταρικής μας μνήμης.

Η πρωτοφανής αυτή ιδέα ωστόσο βρήκε μουσικολογικό και ιστορικό έρεισμα:
Ο λυρικός ήχος της άρπας έχει συνδεθεί με τη Δυτική συμφωνική μουσική, το μπαρόκ και την αναγέννηση, τη μουσική της Ιρλανδίας αλλά και της λατινικής Αμερικής. Η σχέση του οργάνου όμως με την Ανατολική μουσική είναι πολύ βαθύτερη μέσα στον χρόνο. Η άρπα εμφανίστηκε στην Ευρώπη μετά τον 8ο μ.Χ. αιώνα ενώ στην Ελλάδα υπήρξε βασικό όργανο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήδη από το 3.000 π.Χ.
Ακούγοντας τελικά τα ρεμπέτικα από τον αρχέγονο ήχο της άρπας ο ακροατής συνδέεται με την αρχαία ελληνική ρίζα του τραγουδιού και μπροστά του αναβιώνει όλη η δύναμη και η βαθύτερη ουσία της ελληνικής τροπικής μουσικής. Παράλληλα, χάρη στην εξέλιξη του οργάνου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της σύγχρονης μουσικής ο συνδυασμός αυτός εκτινάσσει το ρεπερτόριο στη σφαίρα του παγκόσμιου και του μελλοντικού. Με την ελπίδα και σεις να την απολαύσετε»!

 

Και τα δύο έργα είναι παραγγελίες του Ελληνικού Σχεδίου, το οποίο σκοπεύει τη δημιουργία ρεπερτορίου και ενισχύει την παραγωγή πρωτότυπου μουσικού υλικού τόσο από νεότερους όσο και από καταξιωμένους συνθέτες.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του…

…μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι και τις επιρροές του στους καλλιτέχνες του σήμερα, επιχειρείται η «επανεκκίνηση» της ιστορίας της μουσικής από την «αρχή» προς άλλες όμως κατευθύνσεις αναζητώντας τις παλαιές πηγές δύναμης και αλήθειας…

 

Όλες οι δράσεις του Ελληνικού Σχεδίου χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Ωνάση.

Συντελεστές
Η ΦΛΟΓΑ ΚΡΥΒΕΙ ΒΑΣΑΝΟ
Μουσική – Στίχοι: Βαγγέλης Κορακάκης
Ενορχήστρωση: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Τραγούδι: Βερόνικα Δαβάκη

Μουσικοί:
Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο
Βαγγέλης Κορακάκης, μπουζούκι
Γιώργος Καραγιάννης, μπουζούκι
Χρυσόστομος Καραντωνίου, κιθάρα
Κωστής Θέος, τσέλο
Μιχάλης Βρέττας, βιολί
Μερκούριος Κάραλης, κλαρινέτο
Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν
Δημήτρης Κοντός, κρουστά

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΑΡΠΕΖ
Βερόνικα Δαβάκη – τραγούδι
Θοδωρής Ματούλας – άρπα
Μαρία Μπιλντέα – άρπα

Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση
Καλλιτεχνική επιμέλεια / Εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Πρόεδρος / Σχεδιασμός καλλιτεχνικού προγράμματος: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Διευθυντής: Βασίλης Δραμουντάνης
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Video: Κώστας Ντάνης
Καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων: Γιώργος Βαβυλουσάκης
Επικοινωνία για το Ελληνικό Σχέδιο: Ειρήνη Λαγουρού

Δευτέρα 20 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 21:15

Μικρό Παλλάς
Αμερικής 2 (City Link)
τηλ: 210 3210025

Τιμές εισιτηρίων: 30 € VIP | 15 € A’ Ζώνη | 10 € Β Ζώνη | 8 € μειωμένο [φοιτητικό, ΑμεΑ, 65+]

Προπώληση: Ticketservices.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here