Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης  και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση που παρουσιάζουν η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και το Εθνικό Ωδείο, εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (στη μεγάλη Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης).

Η ενδιαφέρουσα μουσική αυτή παράσταση μας ταξιδεύει στον χρόνο, σε κάθε ελληνικό μουσικό βίωμα της Ανάστασης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που ζει τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και εκφράζει το Αναστάσιμο πνεύμα, από την εποχή του Βυζαντίου έως το σήμερα. Ξεδιπλώνει σε ένα μουσικό πανόραμα τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας για την Ανάσταση και συνδυάζει τη βυζαντινή μουσική με τα δημοτικά τραγούδια της Λαμπρής και τους παραδοσιακούς χορούς.

«Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την υπερχιλιετή μουσική βυζαντινή και δημοτική μας παράδοση που υμνεί και τραγουδά την Ανάσταση υπό το φως της σημερινής προσδοκώμενης Ελληνικής Ανάστασης» τόνισε ο κ. Μιχάλης Μακρής, ψυχή της εκδήλωσης.

oebyx_2016_anastasima

Συμμετέχουν η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου και οι Μουσικές Ομάδες του 24ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και του Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας.  Τη  διδασκαλία-διεύθυνση των Χορωδιών και της Ορχήστρας έχει ο Μιχάλης Μακρής, ιδρυτής και διευθυντής της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας, έφορος του Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου. Τη μουσική περιήγηση συμπληρώνει η Χορευτική Ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων υπό τη διδασκαλία του Γιάννη Κοντογιάννη. Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Νικόλας Βαφειάδης, δημοσιογράφος.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα της βυζαντινής μελουργίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπως τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, ο Ύμνος των Τριών Παίδων, ο ψαλμός Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην από τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου, η Αναστάσιμη προσευχή Χριστός ανέστη, ο ύμνος Δεύτε λάβετε φως, το κοντάκιο Τη Υπερμάχω και κρατήματα Αναστάσεως.

Επίσης θα ακουστούν τα δημοτικά τραγούδια «Χριστός ανέστη, μάτια μου» (Μικρά Ασία), «Το  μικρό μου» (τράτα Μεγάρων), «Στην πόρτα μια πορτοκαλιά» (παραδοσιακό Κεντρικής Ελλάδος), «Εφτά βδομάδες έκανα» (συρτό Μικράς Ασίας), «Αμάν γκελ αμάν» (σμυρνέικος καρσιλαμάς), «Σήμερα Χριστός Ανέστη» (πασχαλινό δημοτικό Πελοποννήσου), «Άγιε μου Γιώργη, αφέντη μου» (δημοτικό Καππαδοκίας), «Όλοι πάνε στην εκκλησιά» (πασχαλινό Ευβοίας), «Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή» (ζωναράδικος χορός Θράκης), «Τα κανάρια» (δημοτικό Μικράς Ασίας), «Από τα γλυκά σου μάτια» (πηδηχτός χορός Νάξου). Επίλογος της βραδιάς, το χιλιοτραγουδισμένο ποίημα «Ένα το χελιδόνι» από το Άξιον εστί του Οδυσσέα Ελύτη,  που η μουσική γραφή του Μίκη Θεοδωράκη ανέδειξε σε σύμβολο ελπίδας και Ανάστασης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Παύλος Παπαδόπουλος (βιολί), Φώτης Μυλωνάς (νέι), Αλέκος Βρέτος (ούτι), Πέτρος Καραγιάννης (τζουράς), Δημήτρης Πρίφτης (σάζι), Νίκος Παγκράτης (λαούτο), Γιάννης Καραγιάννης (λαούτο), Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι), Ελένη Βασιλειάδη (κανονάκι), Ελένη Καλπία (κανονάκι), Γιώργος Φίλιππας (κρουστά).

Πληροφορίες: 210  6823150 (Α. Μαλλούχου)
Για το κοινό : Μ.Μ.Α. τηλ. 210 72.82.333 www.megaron.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here