Γράφει η Ματίνα Φουντούλη

Αυτό θα είναι ένα διαφορετικό live review από σαλόνι σε σαλόνι. Θα μπορούσε να ονομαστεί και “Συναυλίες στα χρόνια του Κορονοϊού” αν δεν έχει ήδη κατοχυρωθεί το όνομα σε κάποιον ανερχόμενο συγγραφέα που έχει ήδη ξεκινήσει παρόμοιο μυθιστόρημα!

Η Δευτέρα έχει γενικά ταυτιστεί με τη Μαρία Παπαγεωργίου όπως και το ότι τα live της τα νιώθεις σαν να βρίσκεται στο σπίτι και το σαλόνι του σπιτιού σου. Ε αυτό ακριβώς ζήσαμε στην κυριολεξία του, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, και ώρα 9 με 10 το βράδυ, από το σαλόνι της Μαρίας Παπαγεωργίου στη Νέα Σμύρνη μέχρι την Κυψέλη, τα Πατήσια, το Γαλάτσι, τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη, την Πτολεμαΐδα, την Κρήτη, την Κοπεγχάγη, τη Μαδρίτη και τόσα ακόμα μέρη. Ήμασταν σχεδόν 2000 άτομα σε αυτό το ραντεβού.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες ημέρες όλοι μας, κλεισμένοι σπίτι, ανακαλύπτοντας καλύτερα τον εαυτό μας και τον συγκάτοικο/σύντροφο/φίλο/οικογένεια που το μοιραζόμαστε, κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες από τους καλλιτέχνες που αγαπάμε, σίγουρα κάνουν τις μέρες αυτές λίγο πιο φωτεινές και αισιόδοξες. Ειδικά για όσους ζοριζόμαστε λίγο παραπάνω με αυτό το κλείσιμο των μουσικών σκηνών, όταν μια τυχαία εβδομάδα μας είχε τουλάχιστον μία έξοδο για κάποιο λάιβ στην πόλη.

Ο Σπύρος Γραμμένος όμως που έκανε την αρχή την Παρασκευή, η Μαρία Παπαγεωργίου σήμερα και άλλοι που συνεχώς ανακοινώνουν κάτι παρόμοιο, είχαν μια πολύ καλή ιδέα. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, εύχομαι το λιγότερο δυνατό, αλλά και να μείνουμε υγιείς καθ’όλη τη διάρκεια της, ώστε τουλάχιστον να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα αυτά τα όμορφα πραγματάκια που γίνονται, μεταξύ netflix, αδιάβαστων εδώ και καιρό βιβλίών, μαγειρικής, καθαριότητας σπιτιού, χειροτεχνιών, κατασκευών, κηπουρικής και ό,τι άλλο κάνει ο καθένας.

Μαρία Παπαγεωργίου, λοιπόν, live από το σπίτι της με τη βοήθεια της εταιρείας και των ανθρώπων της Local Stage. Με αφορμή ένα live που θα έδινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και το Apodec. Το ξεκίνημα πιο επίκαιρο… πεθαίνεις (ελπίζω όχι!). Ο κόσμος τελειώνει λέγεται το νέο της τραγούδι σε μουσική και στίχους του Σταύρου Ρουμελιώτη που ήταν και αυτός που τη συνόδευε σε αυτό το live streaming. Και είναι μάλλον από τις στιγμές που σε 2 μήνες από σήμερα θα το ακούς και θα γελάς σκεφτόμενη αυτή τη Δευτέρα.

Άβουλο θεριό, Αυτό που βλέπουν τα πουλιά, μια αμήχανη, αλλά και γλυκιά προσπάθεια επικοινωνίας της Μαρίας με το κοινό, ανάμεσα στα τραγούδια, που μόνο όσοι την έχουμε δει σε κανονικές live συνθήκες καταλαβαίνουμε αυτήν την αμηχανία.

“Συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να παίζουμε μουσική με όποιον τρόπο μπορούμε”. Το live συνεχίζεται, Η νύχτα του Δρογώση, η Ανακωχή του Τζίμη Πανούση -επίσης ένα τόσο ταιριαστό με την εποχή τραγούδι, Αντίθετα Πια, Ο Σπόρος -που πάλι σου φέρνει στο νου την ιστορία του τραγουδιού από τα λάιβ της Μαρίας, εξαιρετικά αφιερωμένο “…στον Έβρο, στα νησιά, και σε όσους τόπους η αξιοπρέπεια χάνεται”, Ο κόσμος ξημερώνει, το Απόψε της Μελίνας Κανά και του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τον τελευταίο στίχο “Απόψε το τραγούδι θα γίνει αγκαλιά, θα χωράει κι εσένα κ ας είσ(τε) μακριά” αφιερωμένο μάλλον στους 2000 αυτούς του streaming, αλλά και μια υπενθύμιση για την ιστορία του Μάσιμο Τροΐζι, πολλά requests τραγουδιών από το chat του Facebook, και με έναν επίλογο -δε θα μπορούσε μάλλον να γίνει αλλιώς με χαμηλά τα φώτα πια, και τον ιδιαίτερο Κηπουρό της Μαρίας.

Αυτό ήταν λοιπόν, το πρώτο live streaming που παρακολούθησα επί εποχής έκτακτων μέτρων κατά του Κορονοϊού 2020 υπό το hashtag #Μένουμε_σπίτι. Αυτή ήταν η Μαρία Παπαγεωργίου που δε μπορούσα να τη νιώσω μπροστά μου τη στιγμή της ερμηνείας του Ξημερώνει και του Άβουλου Θεριού που πάντα περίμενα στα λάιβ της, δε μπορούσα να αισθανθώ το χαμόγελο ή την λύπη των συναισθημάτων σε κάθε τραγούδι που τελείωνε, όπως συμβαίνει πάντα εκεί. Ήταν όμως, ακόμα μια ιδανική αφορμή για να “Μείνουμε σπίτι” και να συμβάλλουμε στο μέγιστο ώστε όλα αυτά τα λάιβ και όλες αυτές τις εικόνες και τα συναισθήματα να τα ζήσουμε και πάλι εκεί έξω όσο το δυνατόν πιο σύντομα…

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here