Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Μια αγαπημένη ερμηνεύτρια και ένας σημαντικός τραγουδοποιός, ενώνουν κάθε Σάββατο τις δυνάμεις τους στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Ο λόγος για τη Μελίνα Κανά και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, που επέλεξαν φέτος να αναζητήσουν και να προβάλουν επί σκηνής τα κοινά τους σημεία, τις κοινές τους μουσικές καταβολές. Σε ένα πλήρες πρόγραμμα, όπου οι μεταξύ τους στιγμές υπερτερούσαν, θέση είχαν όλες οι σπουδαίες δημιουργίες του τραγουδοποιού Ζερβουδάκη αλλά και όλες οι λαμπρές στιγμές της Κανά μέσα από τις συνεργασίες της με πρόσωπα όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Παντελής Θαλασσινός κ.ά.


Τα πολλά τραγούδια που χώρεσαν στο πρόγραμμα διαδέχονταν το ένα το άλλο ταχύτατα και άμεσα, χωρίς ιδιαίτερες παύσεις, γεγονός που διατηρούσε κοινό και μουσικούς σε πλήρη εγρήγορση. Από την όμορφη αρχική πνοή ενός «Ζέφυρου» ανέμου, από τα «Χαμηλά και τα ψηλά» και το «Μιλώ για σένα», παρατηρούσε κανείς αφενός το δυναμισμό στην ερμηνεία και τις κινήσεις του Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού, αφετέρου την «ελαφριά» και μεστή ερμηνευτική παρουσία της Μελίνας Κανά.

Προς μεγάλη ίσως έκπληξη, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στάθηκε σε όλη τη βραδιά χωρίς την κιθάρα του. Το γεγονός αυτό του επέτρεψε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, περισσότερη εκφραστικότητα και μια άνετη ερμηνευτική απόδοση. Δυναμικός και με αρκετή ενέργεια, υπήρξε ιδιαίτερα απολαυστικός σε γνωστές επιτυχίες όπως «Τα ανείπωτα», το «Γράμμα σε ένα ποιητή», το «Βαριά ποτά, βαριά τσιγάρα» ή το «Όχι και να κλαίμε» ενώ κατάφερε να ξεφύγει από μία κλασσική δεκάδα τραγουδιών επιλέγοντας και λιγότερο γνωστές στιγμές του, όπως η «Πλατεία Ναυαρίνου» ή το «Βόρειο καημό». Ιδιαίτερα ξεχωριστές ήταν όμως οι στιγμές της ερμηνείας των «δανεικών» δημιουργιών, όπως οι «Τυφλές ελπίδες» αλλά και πολλά τραγούδια του Θανάση, στα οποία συνόδευσε τη Μελίνα.


Αέρινη και με αρκετή ώθηση από τη νέα αυτή συνεργασία και τους μουσικούς που την πλαισιώνουν, παρουσιάστηκε η Μελίνα Κανά. Μακριά από τους όχι και τόσο επιτυχημένους πειραματισμούς των τελευταίων ετών, επιστρατεύοντας πιο ουσιαστικές επιλογές, βρέθηκε στα γνωστά λημέρια της και ταίριαξε υπέροχα με το Ζερβουδάκη, με τον οποίο μοιράστηκαν τραγούδια και στιγμές. Με αρκετό Θανάση και Σωκράτη, όπως «Αερικό», «Φεϋρούζ», «Έρημα κορμιά» και «Μοιραία», «Βραδινές περιπολίες» και «Λένε» αντίστοιχα αλλά και με το πιο πρόσφατο «Αγάπα με και πούλα με», η Κανά ξεδίπλωσε όλες τις ερμηνευτικές πτυχές που την κάνουν εδώ και τόσα χρόνια να διατηρείται εν μέσω δυσκολιών σε ένα υψηλό επίπεδο. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω εκείνη τη συγκινητική υποδοχή που της επιφύλασσε ο κόσμος στο Θέατρο Βράχων, το Σεπτέμβριο του 2013, στο πλευρό του Θανάση Παπακωνσταντίνου.


Τρίτη κατά σειρά εμφάνιση στην κεντρική σκηνή και η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ παραπάνω από ικανοποιητική. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για τα επόμενα τρία Σάββατα, αλλά και για την Παρασκευή 30/3. Προλαβαίνετε!

Έπαιξαν οι:
Χρυσόστομος Καραντωνίου, κιθάρα
Παναγιώτης Κουτσούρας, μπουζούκι
Γιώργος Μακρής, πνευστά
Θάνος Κολοκυθάς, μπάσο
Δημήτρης Οικονομίδης, πλήκτρα
Θανάσης Αρχανιώτης, τύμπανα
Νίκος Παπαδόπουλος, ηλεκτρική κιθάρα

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here